2021. március 23. kedd

márc. 23
0:03
Ez várhat a BUX-ra hétfőn (Napi)
Iránykereséssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) hétfőn - írta Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője az MTI-nek küldött kommentárjában.
márc. 23
0:06
Brutális vesztességet okozott a vírus a brit gazdaságnak (Hírstart)
A skót gazdaság járványmentes időszakokban jellemző éves termelési értékének csaknem kétszeresét veszítette el a járván idején a brit gazdaság.
márc. 23
0:06
Háromlépcsős béremelési koncepciót javasolnak (hirado.hu)
Háromlépcsős béremelési koncepciót dolgozott ki a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara.
márc. 23
0:06
Erősen repedezik a boltzár (Azenpenzem)
Egy héttel meghosszabbította a kormány a boltzárat, de az üzletek egy része ezt már nem igazán tartja be. A reményvesztettek mutogatnak a minden hájjal megkent sarki versenytársra, a szomszédos, zoknit is árusító nagy élelmiszerboltra, és persze a webáruházakra.
márc. 23
0:06
A Futureal 55 milliárd forintnyi zöldkötvényt bocsátott ki (Növekedés)
Zöldkötvényt bocsátott ki a Futureal Development Holding Ingatlanforgalmazó Kft., 55 milliárd forint névértékben, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési kötvényprogramjában (NKP) - közölte a társaság.
márc. 23
0:07
Fontos körlevelet küldött ki az MNB (Napi)
Pár napja hatályba lépett a fenntarthatósággal kapcsolatos közzétételekről szóló új EU-rendelet, amely uniós szinten a zöld pénzügyekkel kapcsolatban az egyik legfontosabb új tőkepiaci fejlemény. Az MNB vezetői körlevelet adott ki, amelynek célja, hogy útmutatást adjon a pénzügyi szervezeteknek az itthon és Európa-szerte kötelezően alkalmazandó jog
márc. 23
0:10
Van azért egy jó hírünk is mára: a rákos betegek szervezete is közel annyi antitestet termel, mint az egészségeseké (Hírstart)
A Covid-19-ben szenvedő daganatos betegek többségének a szervezete ugyanannyi antitestet termel, mint a nem rákbeteg fertőzötteké, ám ez a képességük daganatos betegségük típusától és az általuk kapott kezeléstől függ - derítették ki a New York-i Albert Einstein Orvostudományi Egyetem és a Montefiorei Egészségügyi Rendszer kutatói.
márc. 23
0:10
Matolcsy György: Eredmények és tartalékok (hirado.hu)
Miért is ne összegezhetnénk az elmúlt harminc év magyar eredményeit és kudarcait egy körvonalazódó jövőkép szempontjából úgy, hogy ami eddig nem sikerült, azt tartalékként vesszük számba? – teszi fel a kérdést Matolcsy György.
márc. 23
0:10
Magas szinten díjazták a magyar azonnali fizetési rendszert (Azenpenzem)
Az azonnali fizetési rendszer 2020. március 2-i sikeres bevezetése és a nemzetközi színtéren is egyedülálló magyar modell elismeréseként a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2021. március 22-én a Central Banking Institute magas presztízsű díjában részesült a pénzforgalom és piaci infrastruktúrák fejlesztésének kategóriájában.
márc. 23
0:11
Megrohamoztak az építkezők egy apró Balaton-felvidéki falut (Napi)
Paloznakon sokan a tilalom előtti utolsó pillanatban indították el építési ügyüket.
márc. 23
0:14
Palkovics László: Magyarország az idén minden eddiginél nagyobb összeget fordít kutatás-fejlesztésre, innovációra (Hírstart)
Magyarország az idén minden eddiginél nagyobb összeget fordít kutatás-fejlesztésre, innovációra a magyar költségvetésből - hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hétfőn az NKFI Alap 2021. évi program-stratégiájáról tartott online sajtótájékoztatóján.
márc. 23
0:14
Újabb módszerrel verik át a nyugdíjasokat (Azenpenzem)
Kifejezetten az idősebbekre utaztak azok a csalók, akik a helyi önkormányzat nevében koronavírus oltásra jelentkezőknek ígértek 50 ezer forintot. Cserében „mindössze” a számla és a bankkártya adatait kérték.
márc. 23
0:15
Enyhült a nyomás a forinton hétfő estére (Napi)
Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon hétfőn.
márc. 23
0:18
Kiszámolták: gigantikus veszteséget okozott a brit gazdaságnak a koronavírus-járvány első éve (Hírstart)
Több mint 250 milliárd font veszteséget okozott az elmúlt egy évben a brit gazdaságnak a koronavírus-járvány - áll az egyik tekintélyes londoni gazdasági-pénzügyi elemzőműhely hétfőn ismertetett tanulmányában.
márc. 23
0:30
Folytatódik a barnamezős területek rehabilitációja Nyíregyházán (ProfitLine)
Folytatódik egy korábban laktanyaként funkcionáló terület rehabilitációs programja Nyíregyházán, a második ütem munkálataira 575 millió forintos pályázati forrást használhat fel az önkormányzat - tájékoztatta a város sajtószolgálata az MTI-t.
márc. 23
1:36
További szigorításokat szorgalmaz a MOK (ProfitLine)
A súlyosbodó járványhelyzet miatt további szigorításokat szorgalmaz a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége.
márc. 23
2:06
Új kormánya lett Koszovónak (ProfitLine)
Megszavazta az Albin Kurti vezette új koszovói kormányt a pristinai parlament hétfőn.
márc. 23
2:18
Repülő autóknak nyílik repülőtér Angliában (Startlap)
Coventry lehet az otthona az első olyan repülőtérnek, ami automatikus repülő taxiknak a drosztja. A vállalkozás már idén indulhat, világszerte több száz újabb hasonló követheti.
márc. 23
3:36
További vakcinát vizsgál az Ogyéi (ProfitLine)
Több további, koronavírus elleni vakcinát is vizsgál az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (Ogyéi) - mondta Szentiványi Mátyás, az intézet főigazgatója az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában.
márc. 23
3:54
Brazília rendelkezik a legnagyobb szarvasmarha-állománnyal (Agrofórum)
A Föld országai közül Brazíliában található a legtöbb szarvasmarha, őket India és az Egyesült Államok követi ezen a listán a dobogón. Magyarországon a 909 ezres az állomány nagysága a Fao adatai szerint. Brazíliában 214,66 milliós a szarvasmarha-állomány nagysága, ezzel világelső a dél-amerikai ország. Az ezüstérmet a szarvasmarha-világranglistán I
márc. 23
4:12
Nem tudják sokan! - fizetés nélküli szabadság elrendelése esetén szünetel a TB jogviszony (ProfitLine)
Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány miatt és a megelőzés érdekében a munkáltatók megoldásokat keresnek.
márc. 23
4:12
Egyre jobban divatba jönnek a rozé borok (Agrofórum)
A minőségi rozé borok mennyisége tavaly jelentősen, 9 százalékkal, 1 millió hektoliterre nőtt 2019-hez képest Németországban. A rozé borok aránya az összes minőségi bor közül 1 százalékponttal 13 százalékra emelkedett; tíz évvel ezelőtt ez az arány csak 9,7 százalék volt. A rozé népszerűségének növekedése teljes mértékben a fehérborok rovására ment
márc. 23
4:12
Custom solutions (okosipar.hu)
Ha nyomásérzékelőkre van szükség, akkor egészen biztos, hogy a megoldás megtalálható a KELLER AG portfóliójában. Termékeik rendkívüli előnnyel kecsegtetnek, az eszközeinket optimalizálhatjuk általuk, valamint a meglévő teljes rendszerünkbe integrálva a használatát még hatékonyabbá tehetjük. A ránézésre is azonosítható komponensek, például a fő blok
márc. 23
4:18
Törvényjavaslat tenné kötelezővé napelem elhelyezését új épületeken Massachusettsben (Alternatív Energia)
A Massachusettsben javasolt rendelkezés a hasonló kaliforniai irányvonalat követi, és bizonyos körülmények között mentességet biztosít.
márc. 23
4:18
Legördült a futószalagról az 1000. Väderstad Tempo L vetőgép (Startlap)
A talajművelés és a vetés gépesítése terén egyik vezető vállalat, a Väderstad a napokban legyártotta 1000. Tempo L. vetőgépét. A Tempo L, bemutatását követően szinte azonnal egy új világrekordot állított fel 2017-ben, aminek elvitathatatlan szerepe volt az értékesítés gyors felfutásában.
márc. 23
4:36
A tökéletes sültkrumplit keresik a kutatók (Agrofórum)
Egy új bajor kutatási projekt célja annak kiderítése, hogyan lehetne javítani a sült krumpli minőségén. Az „OptiPom” azt akarja kideríteni, hogy mely burgonyafajta a legalkalmasabb a népszerű körethez. A kutatókat az az általános kérdés is érdekli, hogy valójában mi a sült krumpli optimális minősége a fogyasztók számára. A Weihenstephan-Triesdorf A
márc. 23
4:36
Elindult az űrbe az első magyar fejlesztésű asztrofizikai kisműhold (New Technology)
Elindult az űrbe az első magyar fejlesztésű asztrofizikai kisműhold, amely az egész Földre kiterjedő gamma-műholdhálózat úttörője lehet – közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontja (ELKH CSFK) hétfőn az MTI-vel. A közlemény szerint a GRBAlpha nevű kisműhold, amely egy magyar-szlovák-japán nemzetközi egy
márc. 23
5:06
Ausztria nem nyit húsvét előtt (ProfitLine)
Ausztriában a várakozásokkal és a kormány korábbi terveivel ellentétben húsvét előtt nem lesznek további nyitások a koronavírus-járvány miatti korlátozások tekintetében - jelentette be Sebastian Kurz kancellár hétfőn a szakértőkkel, az ellenzékkel és tartományfőnökökkel tartott tanácskozása után.
márc. 23
5:06
Egy olajtermelés fokozására kitalált módszer viheti sikerre a klímaharcot (NRGreport)
A szén-dioxid-leválasztás és -tárolás (CCS), illetve ennek hasznosítással kombinált változata (CCUS) nélkülözhetetlen a klímacél eléréséhez, de ehhez a kapacitást a sokszorosára kell növelni 2050-ig. Az első létesítmény már 1972-ben üzembe állít, ám az azóta eltelt évtizedek nem sok előrelépést hoztak. Az egyre sürgetőbb kibocsátáscsökkentési kihív
márc. 23
5:06
Csaknem negyedével csökkent az ukrán gabonaexport (Agrofórum)
Ukrajna gabonaexportja közel 23 százalékkal, 33,9 millió tonnára csökkent eddig ebben a gazdálkodási szezonban, amely 2020 júliusától 2021 júniusáig tart – derült ki a kijevi gazdasági minisztérium adataiból. A kereskedők 13,98 millió tonna búzát, 15,33 millió tonna kukoricát és 4,05 millió tonna árpát adtak el eddig külföldi vevőknek. Csaknem 14 m
márc. 23
5:12
Exatlon Hungary: nem nyugszanak az indulatok (Márkamonitor)
Nem nyugszanak az indulatok: Nem tudják mire vélni András szavait/Herczeg-Kis Bálint ajándéka segíthet elfeledtetni Kőnig Anna traumáit?/Ez biztosan a feje tetejére állít mindent: Négy új versenyző érkezik/Felforrt a levegő Dominikán: Íme az új játékosok/Bemutatkoztak az új exatlonisták: Vajon sikerül meghódítaniuk Dominikát?/Palik László őrületes
márc. 23
5:12
Egy havi fizetésből napelemes rendszert telepíthetünk? (Tiszta Jövő)
Két jelenleg is futó programnak is köszönhetően az elmúlt időszakban, minden eddiginél egyszerűbbé vált napelemes rendszert telepíten. i
márc. 23
5:12
Megszületett Lipcsében a hárommilliomodik BMW (okosipar.hu)
A jubileumi modell egy Sunset Orange karosszériafényezésű BMW M240i Cabrio. A BMW Group lipcsei gyárának munkatársai immár többszörös milliomosnak tekinthetik magukat: tizenhat évvel az üzem rendszerbe állítása után megszületett a „Szászországban készült” hárommilliomodik BMW, egy Sunset Orange karosszériafényezésű BMW M240i Cabrio modell (átlagos
márc. 23
5:15
Így pusztította a járvány a gazdaságot 2020-ban (Menedzsment Fórum)
Csak a vendéglátásból és a szálláshelyszolgáltatásból 500 milliárd forintot meghaladó bevétel esett ki 2020-ban a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. A kiesésen nagyjából fele-fele arányban osztozott a két szektor, ám egyiküknek ez a 2019-es bevétel felét, másikuknak csak a negyedét vitte el. Vannak persze olyan szektorok is, amelyek nagy
márc. 23
5:24
Gabonafélék őszi gyomirtásának indokai – Sipos gazda gyakorlata alapján (Startlap)
A megváltozott klimatikus tényezők a gyomosodási tendenciákat és ezzel együtt a gazdálkodási A megváltozott klimatikus tényezők a gyomosodási tendenciákat és ezzel együtt a gazdálkodási szokásainkat is folyamatosan formálják. Egyre elterjedtebb az őszi vetésű gabonák őszi gyomirtása. S hogy erre miért van szükség? Sipos gazda elmondta, milyen körül
márc. 23
5:27
Reagál az MNB a harmadik hullámra? (Privátbankár)
Vagyis arra, hogy a legutóbbi, tavaly december közepén kiadott prognózisai óta jelentősen súlyosbodott a járványhelyzet. Nem tudni, a harmadik hullám miatt mikor és hogyan kerülhet sor a korlátozások enyhítésére, így azt sem, az hogyan befolyásolja a gazdaság visszapattanását, valamint az inflációt.
márc. 23
5:42
Elindult az űrbe az első magyar fejlesztésű asztrofizikai kisműhold (Startlap)
Elindult az űrbe az első magyar fejlesztésű asztrofizikai kisműhold, amely az egész Földre kiterjedő gamma-műholdhálózat úttörője lehet – közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontja (ELKH CSFK) hétfőn az MTI-vel. A közlemény szerint a GRBAlpha nevű kisműhold, amely egy magyar-szlovák-japán nemzetközi egy
márc. 23
5:42
Már nem kell sokat várni és visszatér a tavasz (Agroinform)
Kedden és szerdán még hűvös/hideg idő vár ránk széllel, elszórt záporokkal, reggeli fagyokkal. Utána viszont érkezik a tavasz, ha még nem is teljesen az igazi.
márc. 23
5:42
K&H; Biztosító: javul az autósok szabálykövetése – kevesebb a gyorshajtó és nem telefonálnak annyian vezetés közben (Márkamonitor)
A magyarok szerint szigorúbban követjük a közlekedési szabályokat és óvatosabban vezetünk – derül ki a K&H biztos jövő indexéből. A megkérdezettek 28 százaléka szerint a sofőrök közül sokan betartják a sebességkorlátokat, azonban egy évvel korábban csak 19 százalékuk volt ezen a véleményen. A felmérésben résztvevők megítélése alapján figyelmesebbek
márc. 23
5:42
Az Európai Unió 38 százalékát borítja erdő (Agrofórum)
Vasárnap volt az erdők nemzetközi világnapja. Minden esztendő március 21-én felhívják a szakemberek a figyelmet az erdők minden típusának fontosságára. Magyarország 22 százalékát borítják erdők. 2020-ban az Európai Unió becslések szerint 159 millió hektár erdővel rendelkezett. Az erdők területe 1990 óta csaknem 10 százalékkal nőtt, akkor 145 millió
márc. 23
5:42
Az öt legfontosabb robotos trend 2021-ben (New Technology)
Az ipari robotok mennyisége tíz év leforgása alatt (2010-2019) több mint háromszorosára nőt, ezzel a számuk elérte a 381 ezer darabot szerte a világban. A Nemzetközi Robotikai Szövetség közleményében bemutatta az öt legfontosabb trendet, amelyek a globális iparágak alakítói. „A küldetés az, hogy az ipari szereplők a hagyományos gyártást és a digitá
márc. 23
5:42
Több fa, élhetőbb, egészségesebb környezet (Agrárágazat)
Magyarországon, az utóbbi évek intézkedéseinek köszönhetően, folyamatosan nő az erdők nagysága.
márc. 23
5:42
Közös hasznot virágzik a türelem (Mezőhír)
A madár- és emlősfajok harmada számít veszélyeztetettnek Európában.
márc. 23
5:42
Új zöld csomagolási szabvány (Transpack)
Kínában évente több mint 4 millió tonna szemét keletkezik a csomagküldés során. A megoldás a nemrég nyilvánosságra került zöld csomagolási szabvány lehet.
márc. 23
5:48
Csaknem negyedével csökkent az ukrán gabonaexport (Startlap)
Ukrajna gabonaexportja közel 23 százalékkal, 33,9 millió tonnára csökkent eddig ebben a gazdálkodási szezonban, amely 2020 júliusától 2021 júniusáig tart – derült ki a kijevi gazdasági minisztérium adataiból. A kereskedők 13,98 millió tonna búzát, 15,33 millió tonna kukoricát és 4,05 millió tonna árpát adtak el eddig külföldi vevőknek. Csaknem 14 m
márc. 23
5:48
Négy évszakos libegő is várja majd a Tokaj vidékére látogatókat (hirado.hu)
A mikroregionális pályázat lehetővé teszi a városok és kisebb települések rehabilitációját.
márc. 23
5:48
5 hasznos online tanfolyam, ha vállalkozás indításán gondolkozol (TanfolyamOKJ)
Ha vállalkozás indításán gondolkodsz, tudnod kell, hogy nem elég, ha a saját szakmádban profi vagy. Számos új ismeretet kell elsajátítanod ahhoz, hogy sikerre vidd az üzletedet. Szerencsére már számos, akár online is elérhető tréning és tanfolyam segít abban, hogy megszerezd a szükséges tudást céljaid eléréséhez. A TanfolyamOKJ.hu felnőttképzéseket
márc. 23
5:48
Atra: harminc éve a gumiabroncsok piacán (GépMax)
30 éve a piacon, nem csak traktorgumival.
márc. 23
5:54
Markánsan gyarapodik ezer-kétezer ember Magyarországon (Növekedés)
Bár még mindig jelentősen elmaradunk a világszintű gazdagoktól, azért Magyarországon is egyre gyarapodnak a vagyonosok. Nagyságrendileg 22 ezer fő kezelteti privátbanknál a vagyonát, ahol a belépési küszöb 35 millió forint megtakarítás. A legjobban a legalább 100 millió forintos számlaérték emelkedett meg. De 50 százalékkal nőhet a legalább három
márc. 23
6:06
Van-e összefüggés a koronavírus és a cukorbetegség között? Kutatók vizsgálják... (ProfitLine)
A Covid-19 és a 2-es típusú cukorbetegség közötti összefüggéssel kapcsolatos információkból hozott létre adatbázist a King's College London és a Monash Egyetem kutatócsoportja - adta hírül a medicalxpress.com.

Keresés