2021. március 9. kedd

márc. 9
0:00
Európai rangsorban első Budapesest (Infostart)
Továbbra is a magyar fővárosban a legolcsóbb a lakossági földgáz 29 európai főváros közül, az áramért pedig csak Belgrádban fizetnek kevesebbet a fogyasztók a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) februári nemzetközi árösszehasonlító vizsgálata szerint.
márc. 9
0:00
Áder: megszabadulhat a világ az egyszerhasználatos műanyagok hulladékától (Alternatív Energia)
Áder János köztársasági elnök két fiatal magyar gyógyszervegyésszel, Madaras Lizzel és Lévay Krisztinával beszélgetett Kék Bolygó című podcastjának hétfőn közzétett adásában.
márc. 9
0:00
Ausztrália világörökségei a világ legnagyobb tengeri szén-dioxid raktárai (Tiszta Jövő)
Ausztráliának a világörökség részét képező tengeri területei a világ legnagyobb tengeri szén-dioxid raktárai között vannak egy UNESCO-jelentés szerint.
márc. 9
0:00
A sokat mobilozó gyerekek figyelmi fókusza eltér a megszokottól (SzakmaPortál)
A digitális eszközök használata megváltoztatja azt, ahogyan a világot látjuk, ez a hatás gyerekeknél különösen markáns lehet. Az ELTE pszichológusai legújabb kutatásukban kimutatták, hogy a sokat mobilozó alfa generációs (2010 után született) gyerekek figyelmi stílusa eltér az idősebb generációétól, ami hosszú távon jelentősen megváltoztathatja a v
márc. 9
0:03
Több száz településen megállít a népességcsökkenés a Magyar Falu Program miatt (hirado.hu)
A program keretében idén már 250 milliárd forint támogatást használhatnak fel a pályázó falvak.
márc. 9
0:04
Kapcsolatot találtak a rendszeres húsfogyasztás és betegségek hosszú sora között (Alternatív Energia)
Kapcsolatot talált a rendszeres húsfogyasztás és a nem daganatos betegségek hosszú sora között egy nagy létszámmal végzett brit kutatás.
márc. 9
0:04
Romániában tetemes bírságot róttak ki a Szamost bányavízzel szennyező cégre (Tiszta Jövő)
Tetemes bírságot rótt ki a Szamos és Tisza romániai vízgyűjtőjének vízügyi igazgatósága arra a cégre, mely felelős a Szamost február 17-én ért nehézfémszennyezésért.
márc. 9
0:06
Vivid kártyával akár 25% pénzvisszafizetést kaphatsz vásárlásaid után (Startlap)
Itthon még mindig nagyon kevesen használják ki a különböző fintech cégek által nyújtott szolgáltatásokat, pedig sok esetben több szempontból is jobban járunk velük, mintha hagyományos bankkártyát használnánk.  Most a Vivid került reflektorfénybe Európa szerte, mivel a német cég 10-15-20 vagy akár 25% pénzvisszafizetést is ad egyes vásárlások után.
márc. 9
0:08
Algák eddig nem látott 3D-modelljeit alkották meg magyar kutatók (Alternatív Energia)
Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) munkatársai háromdimenziós vizualizáció segítségével alkották meg az algák valósághű térbeli modelljeit, amelyek segítségével hamarosan tankönyvek lapjain, múzeumok kiállításain fogják szemléltetni a vízi mikrovilág lélegzetelállító formai sokféleségét, emellett a kutatók algabiomassza-becslést lehetővé tévő szá
márc. 9
0:12
Rekordok éve volt 2020 az USA-ban a megújuló energiák terén (Alternatív Energia)
Annak ellenére, hogy az Egyesült Államok igen nehéz évet tudott maga mögött a koronavírus és annak járulékos hatásai miatt, valamint Donald Trump vezetése se kedvezett éppen a napenergia térhódításának mégis sikerült 2020-ban rekordot dönteni.
márc. 9
0:24
Home office juttatások – meddig adómentes az otthoni munkavégzés? (Startlap)
Egyes országokban komoly támogatási programokat dolgoztak ki a Covid hatására, míg máshol semmi nem történt ezzel kapcsolatosan. Magyarország az elsők között lépte meg, hogy egy bizonyos összeg erejéig adómentes az otthoni munkavégzés támogatása.
márc. 9
0:30
Rekordév után visszaesés és boltbezárás - hogyan vészeli át a járványt egy pláza? (Startlap)
A turizmus beszakadása miatt az átlagosnál is jobban csökkent a Westend látogatottsága, főleg a kis üzleteik sínylették meg a járványt, de gyors felpattanásra számítanak.
márc. 9
0:30
Hogy teljesített a tőzsde? (Hírstart)
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 271,36 pontos, 0,63 százalékos emelkedéssel, 43 540,36 ponton zárt hétfőn.
márc. 9
1:06
Romániában is megjelent a koronavírus brazil mutációja (ProfitLine)
Romániában is megjelent a koronavírus brazil mutációja - jelentette be hétfőn a közegészségügyi intézet (Insp), néhány nappal azután, hogy egy egészségügyi szolgáltató kimutatta a dél-afrikai vírusvariánst is két romániai páciensnél.
márc. 9
1:36
Hollandia meghosszabbítja a kijárási tilalmat (ProfitLine)
A holland kormány hétfő esti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a koronavírus-járvány terjedésének lassítása végett március 31-ig meghosszabbítja az országban hatályban lévő, este 9 és hajnali 4 óra közötti kijárási tilalmat.
márc. 9
1:42
Ilyen terhelés alatt még soha nem volt a magyar egészségügy, feszül a rendszer (Portfolio)
Egyre több figyelmeztető hang érkezik az állami ellátórendszerből, amely rámutat a mostani extrém kórházi terhelés súlyosságára. A rendkívüli járványügyi számok lecsapódnak a Covid-osztályokon, közel lehet a rendszer a teljesítőképessége felső határához. Ezek fényében most még fontosabb, hogy mindenki betartsa a járványügyi védelmi szabályokat.
márc. 9
2:00
Hollandia meghosszabbítja a kijárási tilalmat (Hírstart)
A holland kormány hétfő esti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a koronavírus-járvány terjedésének lassítása végett március 31-ig meghosszabbítja az országban hatályban lévő, este 9 és hajnali 4 óra közötti kijárási tilalmat.
márc. 9
2:06
A Dell Technologies arra törekszik, hogy 2030-ra dolgozóinak fele nő legyen (ProfitLine)
A Dell Technologies továbbra is arra törekszik, hogy 2030-ra a vállalatnál a nők tegyék ki a munkaerő 50 százalékát, jelenleg ez 31 százalékon áll - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
márc. 9
2:24
Gyógynövényekkel a stressz ellen: a bükki füvesember is újat tanult (Üzlet és Utazás)
Van egy olyan gyógynövény-kategória, az úgynevezett adaptogének, amelyek elősegítik az emberi test alkalmazkodását a stresszhez, támogatják a normál anyagcserét és visszaállítják az egyensúlyt. Növelik a test ellenálló képességét a fizikai, biológiai, érzelmi és környezeti stresszhatásokkal szemben, és elősegítik a normál élettani működést. A napok
márc. 9
2:36
A Wizz Air nőnapi ígérete: még több női pilótát és vezetőt hoznak a repülésbe (Üzlet és Utazás)
A Wizz Air, Európa leggyorsabban növekvő légitársasága a nemzetközi nőnap és a tematikus “Nők a repülésben” hét alkalmából megerősítette, hogy további lépéseket tesz a légi iparban a nemek egyenlő megoszlásának megteremtése érdekében. A légitársaság továbbra is azon dolgozik, hogy egyre több női munkatársat alkalmazzon pilótaként és a vállalat veze
márc. 9
2:36
Spanyolországban csökken a fertőzöttek száma (ProfitLine)
Spanyolországban negyven napja folyamatosan csökken a koronavírussal fertőzöttek száma, a hétvégén 12 ezer új esetet regisztráltak, négyezerrel kevesebbet, mint az előző hétvégén - derült ki az egészségügyi minisztérium hétfőn közzétett összesítéséből.
márc. 9
3:06
Külföldre mennél? Üzleti útra vagy annak álcázva? Itt vannak az új szabályok (ProfitLine)
2021. március 1-től ismét szigorodtak Magyarországon a határátlépésre vonatkozó szabályok. Mostantól szigorúbban ellenőrzik a gazdasági, illetve üzleti célból utazó magyar és nem magyar állampolgárokat egyaránt. Külön elbírálás alá esnek azonban az Európai Unión belüli és kívüli utazások. A Deloitte szakértői összefoglalták a rendelkezés legfontosa
márc. 9
3:18
Kiválósági díjjal ismerték el a magyar kutatónőket (Startlap)
Nőnaphoz kötődően Nők a Tudományban Kiválósági Díjjal ismerték el a nanotechnológiával foglalkozó Dr. Balogh-Weiser Diána és Ördögné Dr. Kolbert Zsuzsanna munkásságát.
márc. 9
3:24
Szigorodnak a gazdasági, illetve üzleti célú utazásra vonatkozó rendelkezések (Hírstart)
2021. március 1-től ismét szigorodtak Magyarországon a határátlépésre vonatkozó szabályok. Mostantól szigorúbban ellenőrzik a gazdasági, illetve üzleti célból utazó magyar és nem magyar állampolgárokat egyaránt. Külön elbírálás alá esnek azonban az Európai Unión belüli és kívüli utazások. A Deloitte szakértői összefoglalták a rendelkezés legfontosa
márc. 9
3:48
Így hatottak a szigorítások és a harmadik hullám az ingatlanpiacra (ProfitLine)
A koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorítások után közvetlenül 20-25 százalékkal visszaesett az eladó és kiadó ingatlanok iránt érdeklődők száma heti összevetésben, de vasárnapra visszakapaszkodott a megszokott szintre. A mostani kilátások szerint a legújabb szigorítások várhatóan nem befolyásolják érdemben a lakáspiac teljesítményét, ami legi
márc. 9
3:54
Európában a spanyolok a legnagyobb sárgadinnye-termesztők (Agrofórum)
Kína fölényesen vezeti a sárgadinnyetermelő országok ranglistáját Törökország és India előtt. Az Európai Unió tagállamai közül Spanyolország áll a legelőkelőbb helyen, nyolcadikak a globális listán. Magyarországon 15,5 ezer tonna sárgadinnyét termesztettek, a hazai termés a hatvanas évek óta folyamatosan csökkent a kilencvenes évekig, majd növekedé
márc. 9
4:06
Melyik WC-ben terjed a koronavírus? Pisilési szabályok (ProfitLine)
Az alábbi levelet egy kedves olvasónk juttatta el szerkesztőségünkbe, melyet változtatás nélkül közlünk. A téma pedig nem más, mint, hogy milyen WC-ben terjed a koronavírus, avagy hol lehet pisilni Budapesten és hol nem a koronavírus idején?
márc. 9
4:12
Elon Musk találmánya vagy hazai mérnök fejlesztése a napelemes tetőcserép? (Alternatív Energia)
Közel egy évtizede került először célkeresztbe a magyar fejlesztésű napelemes tetőcserép, de néhány évvel később a Tesla dobta piacra saját verzióját, amit egy újabb hazai termék követett. Ezt az utat gyűjtöttük össze, hogyan alakult a napelemes tetőcserép fejlődése.
márc. 9
4:12
A Sandvik Coromant új értékesítési csoportvezetőt nevez ki Közép-Európában (okosipar.hu)
Az európai ügyfélkör további támogatása érdekében a globális fémforgácsolási vezető, a Sandvik Coromant kinevezte Simon Kupljent Közép-Európa értékesítési csoportvezetőjévé. A kinevezés egybeesik a szervezet közép-európai funkcióinak központosításával, amely magában foglalja a Sandvik Polska központjának Varsóból Katowicébe történő áthelyezését. A
márc. 9
4:24
Növekedett az állati takarmányok külkereskedelme (Agrofórum)
A tavalyi esztendő decemberében az élelmiszerek, italok, dohány árufőcsoportban a behozatal 161,2 milliárd forintot, míg a kivitel 225 milliárd forintot tett ki folyó áron. Az egyenleg így 63,8 milliárd forint volt. Az élelmiszerek, italok, dohány behozatalának volumene 0,4, a kivitelé 9,1 százalékkal emelkedett – derült ki a Központi Statisztikai
márc. 9
4:30
Az ingatlanpiacot is elérte a harmadik hullám: durván visszaesett az érdeklődők száma (Hírstart)
A koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorítások után közvetlenül 20-25 százalékkal visszaesett az eladó és kiadó ingatlanok iránt érdeklődők száma heti összevetésben, de vasárnapra visszakapaszkodott a megszokott szintre. A mostani
márc. 9
4:34
Így küzd meg a világ egyik legnagyobb vállalata a világ egyik legnagyobb adattengerével. (Hírstart)
Olyan világban élünk, ahol mindent mérünk. Interjúalanyunk pedig olyan helyen dolgozik, ahol azt is tudják, hogy a Sensational Burger nevű növényi alapú hamburger pogácsa előállítása átlagosan mintegy 80%-kal alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátással jár, mint egy átlagos marhahúsos burgeré.
márc. 9
4:36
A koronavírus okozta szorongás a munkahelyi hangulatra is rányomta a bélyegét! (ProfitLine)
A koronavírus-járvány nem csupán a munkavégzés módjában hozott számottevő változásokat, de abban is, hogy milyen elvárásokat fogalmaznak meg a munkavállalók a saját vezetőikkel szemben. Sokan csalódtak saját vállalatukban és főnökeikben, a legtöbb vezető ugyanakkor a home office és a személyes találkozások hiánya miatt nem látja mekkora veszély, ho
márc. 9
4:42
Ki lehet a vevő, ha eladásra kerül a családi vállalkozás? (GazdaságPortál)
Egy családi vállalkozást hatalmas élmény közösen felépíteni, hiszen érzelmileg is kötődik hozzá az ember. Előfordulhat azonban, hogy olyan helyzetbe kerül a cég, hogy értékesíteni kell – vagy azért, mert egy jó üzleti lehetőség bukkan fel, vagy azért, mert szükséghelyzet adódik. De ki lehet ilyenkor a vásárló? Mit tegyünk eladó cég tulajdonosaként,
márc. 9
4:42
Botka István, Prémium Média & Sport Management: „A sportban a jelen már jövő” (Márkamonitor)
Büszkék vagyunk azokra az olimpikonokra, sportolókra, szövetségekre és csapatokra, akikkel együtt dolgozunk, akikkel partneri kapcsolatot sikerült kialakítani. A teljesség igénye nélkül néhányan a támogatottjaink közül: Cseh László világ- és Európa-bajnok úszó, Csipes Tamara kajakozó, Jakabos Zsuzsanna úszó, Bernek Péter úszó, Kiss Balázs birkózó,
márc. 9
4:42
Milyen szakmák vannak, amelyekkel jól fogsz boldogulni? (TanfolyamOKJ)
A szakmai tudás sokat érhet, ha a megfelelő szakmákra esik a választásod. Ha emellett nyitott vagy, és megfelelő az idegen nyelv tudásod, akkor akár külföldön is boldogulhatsz. Természetesen egyes szakmák végzése hazánkban is jó keresetet biztosítanak. Mindig is kíváncsi voltál rá, hogy milyen szakmák vannak? Kiválogattuk azokat, amelyekkel a legjo
márc. 9
5:06
Energetikai tanácsadással segíti az építkezőket az MMK (ProfitLine)
A Magyar Mérnöki Kamara (MMK) energetikai tanácsadással segíti az építkezőket, lakásfelújítókat, valamint a vállalkozásokat, a szolgáltatás ingyenes és országosan elérhető - közölte az MMK hétfőn az MTI-vel.
márc. 9
5:06
Ingyen pénzt igényelhet napelemes támogatásra, részletek! (Tiszta Jövő)
2021 januárja óta érhető el az a támogatás, amelyet napelemes rendszer telepítésére is fordíthatnak a pályázók.
márc. 9
5:06
Zöld karbonkarosszériát kapott a tuningolt Mercedes-Benz X-osztály (Agrofórum)
A Carlex Design alapos munkát végzett, a Mercedes-Benz X-osztály rendkívüli, zöld karbonkarosszériával készül és látványos belsőt kapott. A Nissannal együttműködésben készített X-osztály nem igazán hozta az elképzeléseknek megfelelő számokat a Mercedes-Benznek. Tavaly év közepén le is álltak a gyártással, de ez a Carlex Design számára a nem jelente
márc. 9
5:12
Történelmi mélypontja közelébe gyengült a forint (Startlap)
Gyengült hétfőn a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon. A forint az euróval szemben történelmi mélypontja közelébe jutott.
márc. 9
5:12
A Lexus LC Convertible ezúttal az Egyesült Királyságban bizonyult a legjobb kabriónak (Márkamonitor)
A tavaly ősztől már Magyarországon is rendelhető, és most tavasszal a hazai márkakereskedésekbe is megérkező Lexus LC 500 Convertible  egy héten belül a második fontos díjat nyerte el azzal, hogy az Egyesült Királyság 2021-es Év Autója díján kiérdemelte a legjobb nyitott autónak járó elismerést. Ezt a sikert előzte meg a közelmúltban megrendezett V
márc. 9
5:12
Elindultak az új szakképesítések (SzakmaPortál)
Az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) helyét a mindössze 174 alapszakmát tartalmazó Szakmajegyzék váltotta fel. Az alapszakmákat a már csak iskolarendszerű képzés keretében lehet tanulni, így felmerül a kérdés, hogyan tudnak szakmát tanulni azok, akik felnőttként ülnének vissza az iskolapadba. A TanfolyamOKJ.hu OKJ képzéseket és felnőttképzéseket közve
márc. 9
5:12
Naperőmű-farmmal élesztették újjá a sivatagi élővilágot és a goji bogyó-termesztést (okosipar.hu)
A világ legnagyobb, a nap mozgását intelligensen követő naperőműjével élesztették újjá az élővilágot és az ezeréves múltra visszatekintő goji bogyó-termesztést Kína Ningxia tartományában. A 20 négyzetkilométeren elterülő, jelenleg 640 MW teljesítményű napelem-farmot a Huawei Technologies okos napelemes megoldásai és a vállalat 13 ezer invertere műk
márc. 9
5:18
Magyarország megbecsüli a nőket (Startlap)
A kormány az elmúlt tíz évben számos lépéssel támogatta a nők és a férfiak közötti egyensúly megteremtését. Olyan döntéseket hozott, melyekkel hozzájárult a nők lehetőségeinek bővüléséhez, a munkájuk megbecsüléséhez és ahhoz, hogy össze tudják hangolni a családi életet és a munka világát, hogy az anyaság vállalása örömöt és ne anyagi nehézséget jel
márc. 9
5:30
A Mol húzta ki a gödörből Budapestet (Startlap)
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 271,36 pontos, 0,63 százalékos emelkedéssel, 43 540,36 ponton zárt hétfőn.
márc. 9
5:36
Mennyire alulteljesítő a magyar részvénypiac? Mit mond a BUX index és az NQHU? (Privátbankár)
A múlt héten volt pár nagyon rossz napja a BUX indexnek, biztosan nem függetlenül a hazai lezárások szigorításától. Az utóbbi egy évben is egyértelmű volt az alulteljesítés, több évre visszatekintve azonban fokozatosan javul a helyzet. Az öt éves grafikonok már egészen pozitívak, a magyar részvénypiac jó volt a térségben és Európán belül.
márc. 9
5:36
Törökországban már 10 milliónál tart az oltások száma (ProfitLine)
Törökországban hétfőn meghaladta a 10 milliót a SARS-CoV-2 koronavírus ellen, a tömeges immunizálás keretében beadott oltások száma - derült ki a török egészségügyi minisztérium oldalán található számlálóból.
márc. 9
5:42
A Vodafone megalapítja a Women in Technology Hungary Egyesületet (Márkamonitor)
A Vodafone Magyarország kezdeményezésére, a Lenovo Magyarország és a BOOKR Kids társalapításával elindul a Women in Technology Hungary Egyesület, amely a technológia területén tevékenykedő nőket kívánja összefogni. A szolgáltató az egyesület megalapításával egy olyan közös tudásmegosztó és kapcsolatépítő platformot kíván létrehozni, amely egyfelől
márc. 9
5:42
Engedjük szabadjára az adatok erejét! (New Technology)
Hogyan fejlesszük a vállalatunkat? Először is tároljuk az adatainkat egy modern storage platform segítségével, második lépésként pedig tegyük ezeket mindig, minden helyzetben hozzáférhetővé a felhasználók és az alkalmazások számára. Az adatok korszakát éljük, az információknak mindig elérhetőnek kell lenniük. Erre törekednek a vállalatok világszert
márc. 9
5:42
Hatékony korai védelem és termésnövelő hatás kalászosoknak (Mezőhír)
Az Amistar Prime Pack két termékből álló kombináció, amely Amistar 250 Sc-t és Tern 750 Ec-t tartalmaz.

Keresés