Hírarchívum - Gazdaság - 2021 március 25.

2021. március 25. csütörtök

márc. 25
0:00
Alternatív hajtásláncra állítja át fokozatosan kishaszongépjárműveit a Renault (Alternatív Energia)
Praktikus szolgáltatásokkal és konfigurációkkal kiegészítve, az alternatív hajtásláncok széleskörű elterjedésére való felkészülés jegyében mutatta be új kishaszongépjármű (LCV) termékcsaládját szerdán a Renault online prezentáció keretében.
márc. 25
0:00
Mennyit fizetsz az önkéntes nyugdíjpénztáradnak? (Bankmonitor)
Az MNB közzétette az önkéntes nyugdíjpénztárakra vonatkozó új teljes költségmutatókat (TKM). Ebből kiderül, a magyarországi nyugdíjmegtakarítások közül továbbra is a pénztárak az egyik legkedvezőbb költségűek. A legfrissebb hozamadatok azt is megmutatják, hogy a magasabb részvényhányaddal bíró portfóliók jó befektetésnek bizonyultak. Az önkéntes ny
márc. 25
0:03
Milliárdokba kerül a MÁV épületeinek a karbantartása (Napi)
A NEO Property Services Zrt. végezheti a MÁV épületeivel és az azokhoz tartozó építményekkel kapcsolatos - jellemzően előre nem tervezhető - karbantartási munkákat, nettó 5,4 milliárd forintért.
márc. 25
0:03
Gyengülő forintot és 3,8 százalékos növekedést vár a Pénzügykutató (Infostart)
Elhúzódó járvánnyal, lassú kilábalással és 3,8 százalékos növekedéssel számol idén a Pénzügykutató Zrt
márc. 25
0:03
Az ágazati bértámogatás 60 százalékát a vendéglátásnak fizetik ki (Adó)
Közel 19 ezer vállalkozástól érkezett be kérelem összesen 125 ezer munkavállalóra, így átlagosan 6-7 munkavállalóra igényelnek ágazati bértámogatást.
márc. 25
0:03
Mintaprojekt: negatív teszttel szinte bárhova be lehet menni egy német városban (Növekedés)
A baden-württembergi Tübingen rendkívüli kísérletbe kezdett a közelmúltban: bárki ingyenesen csináltathat koronavírus-tesztet, és ha annak az eredménye negatív, akkor szinte bárhova bemehet. A mintaprojekt első időközi tudományos értékelése jelenleg zajlik.
márc. 25
0:04
Házakat 3 dimenziós nyomtatóval készítenek a kaliforniai sivatagban (Alternatív Energia)
A kaliforniai Coachella völgy sivatagos vidéke ad majd otthont az Egyesült Államok első, kizárólag háromdimenziós nyomtatással készülő házakból álló városnegyedének.
márc. 25
0:04
Újabb magyar nagybank kínál fogyasztóbarát személyi kölcsönt (Bankmonitor)
Az MKB Banknál is elérhető lesz a minősített fogyasztóbarát személyi hitel, így már összesen hét bank kínál majd ilyen terméket.  Az MKB Bank mellett már további hat piaci szereplő – Budapest Bank Zrt., Cofidis Magyarországi Fióktelepe, Erste Bank Hungary Zrt., Magyar Cetelem Bank Zrt., OTP Bank Nyrt., Takarékbank Zrt. – kínál minősített fogyasztób
márc. 25
0:07
Türelem kell a lakásfelújításhoz - 133 napot kell várni egy szakemberre (Napi)
Az idén 25 milliárd forintos árbevételre számít a magyar Mapei, ez 10 százalékos emelkedést jelentene éves szinten.
márc. 25
0:07
2023-ban indulhat az új, egységes magyar gigabank (Infostart)
A Magyar Bankholding Zrt elfogadta a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesülésére vonatkozó ötéves üzleti stratégiát.
márc. 25
0:07
A második hullám után a harmadik pofon még jobban fájt a cégeknek (Adó)
A csökkenő belföldi kereslet, a szükséges munkaerő hiánya és a gyengülő forint okozta csökkenő árrés is gondot okozott a cégeknek - derült ki a K&H kkv bizalmi index kutatás eredményeiből.
márc. 25
0:07
Müller Cecília: még mindig nincs elég vakcina (Növekedés)
Magyarország jól áll a védőoltási program végrehajtásával, de még mindig nincs elég vakcina - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján szerdán.
márc. 25
0:08
A legnépszerűbb lakáshitelek THM értéke az éves inflációt sem éri el! (Bankmonitor)
Március 23-án az MNB közzétette, hogy az elkövetkező években milyen mértékű inflációra számít: az idei évben a várakozások szerint az éves átlagos áremelkedés nagysága 3,8-3,9% körül lesz. Ennél már jóval alacsonyabb THM – teljes hiteldíj mutató – mellett is fel lehet venni kiszámítható, hosszú kamatperiódusú, vagy fix kamatozású lakáshiteleket. A
márc. 25
0:11
Lendületesen indult a nap a tengerentúlon (Napi)
Az előző napi veszteségeket korrigáló indexemelkedéssel nyitottak szerdán a főbb amerikai tőzsdeindexek - írja az MTI.
márc. 25
0:11
A Pénzügykutató 3,8 százalékos GDP-növekedésre számít (Adó)
Az államháztartás hiánya elérheti a GDP 7,7 százalékát, az államadósság rátája pedig kismértékű csökkenés mellett 80,2 százalékon állhat év végére - jelezte előre a Pénzügykutató Zrt..
márc. 25
0:11
Meddig védettek a volt Covid-betegek? A virológus válaszolt (Növekedés)
Jakab Ferenc pécsi virológus professzor Facebook-bejegyzésben adja meg a választ egy friss Lancet-tanulmányra hivatkozva.
márc. 25
0:15
Jó napja volt Budapestnek (Napi)
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 687,22 pontos, 1,58 százalékos emelkedéssel, 44 290,24 ponton zárt szerdán - írja az MTI.
márc. 25
0:15
Tao és hipa-bevallást módosító tételek: ezt kell ellenőriznie (Adó)
Az éves tao és hipa kötelezettségek, bevallások összeállításakor érdemes egy checklistát végigfutni, milyen tételek módosíthatják a cég adófizetési kötelezettségét. Ha még nem tette meg, az alábbi lista alapján ellenőrizze a 2020-as adóbevallásokat benyújtásuk előtt!
márc. 25
0:15
Hörmann-vezér: a járvány kipattanása óta kevésbé akarnak külföldre menni az emberek (Növekedés)
A korlátozásokhoz mostanra már hozzászoktunk. A nemrég elrendelt új szabályok pedig az építőiparra nem rónak nagyobb terhet, mint az eddigi intézkedések - mondta el a Növekedésnek Szujó László, a Hörmann Hungária ügyvezető igazgatója.
márc. 25
0:18
Hatnapos zárlat jön húsvétkor Ausztria keleti tartományaiban (Portfolio)
Ausztria legfertőzöttebb keleti tartományaiban húsvétkor - április 1-jétől 6-ig - teljes zárlatot vezetnek be, hogy megelőzzék a kórházak koronavírus-osztályainak túlterhelését - jelentette be Rudolf Anschober egészségügyi miniszter szerda este az érintett tartományfőnökökkel tartott közös sajtótájékoztatóján.
márc. 25
0:19
Vegyes nap volt Európában (Napi)
Gyenge kezdés után vegyesen fejezték be a szerdai kereskedést Európa tőzsdéi - írja az MTI.
márc. 25
0:19
Riasztást adott ki a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (Növekedés)
Rengeteg ember kapott az elmúlt napokban, sőt órákban kéretlen szöveges üzenetet, amivel megpróbálják átverni. A támadás akkora, hogy riasztást adott ki miatta a Nemzeti Kibervédelmi Intézet.
márc. 25
0:23
Ismét terítékre került a Wirecard-botrány (Napi)
A Wirecard-botrány sok gyengeségét megvilágította az európai szabályozási rendszernek. Az Európai Parlament illetékes bizottságai most egy új, az iparág minden szereplőjét érintő szabályozói rendszer kidolgozását kezdeményezik, ami feltörné a meglévő könyvvizsgálói monopóliumokat.
márc. 25
0:23
Több mint 10 milliárd forintot igényeltek a vállalkozások a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönből (Növekedés)
Óriási és folyamatos az érdeklődés a március 8. óta elérhető Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön iránt, amely a Covid-19 járvány gazdasági hatásai által leginkább érintett vállalkozások számára nyújt segítséget. Eddig közel 1500 vállalkozás nyújtotta be hiteligényét, melyeket gyorsított ügyintézéssel dolgoznak fel az MFB Pontok és az Magyar Fejle
márc. 25
0:27
Erősödött a forint (Napi)
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben szerdán a bankközi devizapiacon - írja az MTI.
márc. 25
0:27
Nyilatkozat az szja 1 százalékáról - Önnek csak pár percbe telik, a támogatott szervezetnek viszont óriási segítség (Növekedés)
A legtöbben gyermekek fejlődésére és gyógyítására vagy állatmenhelyeknek ajánlják fel adójuk 1 százalékát. Az szja 1+1%-áról idén is egészen május 20-áig lehet rendelkezni. A támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, miközben a felajánlás csak néhány perc figyelmet igényel az adózóktól.
márc. 25
0:31
AstraZeneca: Nem tervezünk exportot - Megszólalt a cég az olaszországi vakcinák ügyében (Növekedés)
.
márc. 25
0:35
Új kutyákat képzett ki a büntetés-végrehajtás (Növekedés)
A napokban volt a Váci Fegyház. és Börtönben a büntetés-végrehajtásban dolgozó járőrkutyák minősítő vizsgája. Az összes eb jól teljesített, és a kutyavezetők szakmai felkészültsége kiváló volt. Arról, hogy pontosan mi a feladata egy kutyának a börtönben Orosz Zoltán, a Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője beszélt a Növekedésnek
márc. 25
0:39
Epidemiológus: együtt kell élnünk a vírussal, csak fokozatos nyitásról lehet szó (Növekedés)
A koronavírus még sokáig velünk lesz, ezért a védőoltások mellett a hagyományos óvintézkedések továbbra is nagyon fontosak – hívta fel a figyelmet egy online beszélgetésen Oroszi Beatrix epidemiológus. Jakab Ferenc virológus kiemelte: téved, aki azt gondolja, ha beoltották, eldobhatja a maszkot.
márc. 25
1:06
Javulgat az európai fogyasztók bizalma (ProfitLine)
A koronavírus-járvány előtti és a hosszú távú átlagot megközelítő szintre tért vissza a fogyasztói bizalom az euróövezetben az Európai Bizottság márciusi felmérésének előzetes adatai alapján.
márc. 25
1:36
Borúlátóbbak a német gazdaságkutató intézetek (ProfitLine)
Újabb német elemző intézetek rontották a német gazdaság idei növekedésére adott előrejelzésüket, szerdán a müncheni ifo és a kölni IW is közölte, hogy az Európai Unió legnagyobb nemzetgazdasága a korábban vártnál gyengébben teljesíthet.
márc. 25
2:18
Erdősítési kampány indult Romániában (Hírstart)
Újabb erdősítési kampányba kezdett szerdán a romániai környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztérium, amelyre mintegy másfél milliárd eurót fordítanak a uniós helyreállítási alap Romániának szánt forrásaiból.
márc. 25
2:36
Felére csökkent a Skoda Auto nyeresége (ProfitLine)
A Skoda Auto autógyár nettó nyeresége 52 százalékkal 15,2 milliárd koronára (212,8 milliárd forint) csökkent tavaly. A német Volkswagen konszernhez tartozó legnagyobb csehországi autógyár bevételei tavaly 7,6 százalékkal 424,3 milliárd koronára estek vissza - közölték a Skoda képviselői szerdán Prágában sajtótájékoztatón.
márc. 25
3:06
Félmillió robogó közlekedik kötelező biztosítás nélkül (ProfitLine)
A Magyarországon üzemelő mintegy 600 ezer robogónak csak a 15-20 százaléka után fizetik rendszeresen a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjat (kgfb) a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (Fbamsz) becslése szerint.
márc. 25
3:06
Félmilliónyi robogó közlekedik kötelező biztosítás nélkül a biztosítási alkuszok szövetsége szerint (Hírstart)
A Magyarországon üzemelő mintegy 600 ezer robogónak csak a 15-20 százaléka után fizetik rendszeresen a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjat (kgfb) a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (Fbamsz) becslése szerint. A szervezet szerdai közleményében kiemelte: a tulajdonosok egy része valószínűleg nem is tudja, hogy a biz
márc. 25
3:12
3 ökölszabály a kriptopénzek piacán (Startlap)
A KriptoSuli ebben a leckében bemutat három “ökölszabályt” a kriptopénzek piacán. Kereskedj a világ legnagyobb kriptopénztőzsdéjén: https://kriptoakademia.com/Binance20_KriptoPercek/go Használd az FTX megbízható kriptopénztőzsdét: https://kriptoakademia.com/FTX_Kripto_Percek/go Csatlakozz Discord szerverünkhöz, tanulj szakértőinktől: https://kripto
márc. 25
3:36
A munkavállalók 73 százaléka a járvány után is otthonról dolgozna (ProfitLine)
Globálisan a munkavállalók 73 százaléka szeretne a járványhelyzet után is rugalmas feltételekkel, leginkább otthonról dolgozni, ugyanakkor a dolgozók 40 százaléka tervezi, hogy még ebben az évben munkahelyet vált - közölte a Microsoft Magyarország szerdán az MTI-vel.
márc. 25
3:39
Lehet-e tervezni a torma csípősségét? (Agrofórum)
A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság rangos szakmai-ipari elismerését, a Szász Kálmán-díjat a közelmúltban a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Növénytani Tanszék habilitált adjunktusának ítélték oda. Kutatásainak legfőbb célpontja a torma, melynél endofiton-növényi metabolit interakciókat, illetve a torma növény posztharve
márc. 25
4:06
Megdőlt a nagy tévhit! - A kutyák életéveit másképp kell számolni, mint tudtuk eddig (ProfitLine)
Még mindig a legtöbb kutyatartó úgy tudja (nem csoda, hiszen így magyarázták évtizedeken keresztül), hogy a kutyát életkorát úgy tudjuk az ember életéhez hasonlítani, ha a kutyaéveket megszorozzuk 7-tel. De aki kicsit is belegondol ebbe a lineáris matematikai képletbe, akkor elgondolkozik: biztosan így kell számolni? Ha egy 1 éves kutya 7 éves embe
márc. 25
4:09
Alternatív hajtásláncra állítja át fokozatosan kishaszongépjárműveit a Renault (okosipar.hu)
Praktikus szolgáltatásokkal és konfigurációkkal kiegészítve, az alternatív hajtásláncok széleskörű elterjedésére való felkészülés jegyében mutatta be új kishaszongépjármű (LCV) termékcsaládját szerdán a Renault online prezentáció keretében. A kishaszongépjárművek rakodási és teheráru elhelyezési funkcióit számos, a felhasználói igények figyelembe v
márc. 25
4:12
Ön igényelte már a félárú napelemes rendszert? (Alternatív Energia)
Magyarországon az utóbbi időkben egyre könnyebbé vált a háztartások számára a napelemek beszerzése.
márc. 25
4:12
Mi a fontosabb: az ügyfélszerzés vagy a meglévő ügyfeleink megtartása? (Startlap)
Erre a klasszikus értékesítési- és marketingkérdésre a legtöbb döntéshozó reflexből azt válaszolja: természetesen mindkettő.
márc. 25
4:30
Több mint két évtizede nem látott mértékben nőtt az ipari termelés (Hírstart)
Az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe 1997 óta a legmagasabb szintet érte el, amivel fél éve először nőtt az eurózóna magánszektorának teljesítménye.
márc. 25
4:39
ThingWorx komptibilis a HMS Networks Ewon Flexy kiterjesztése (New Technology)
A HMS Networks által megjelentetett új PTC Marketplace megoldás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az Ewon® Flexy és a Talk2M® felhő segítségével a gépi adatokat összekapcsolják a PTC ThingWorx® platformjával. A PTC Partner Network tagjaként működő HMS Networks egy új kiterjesztést mutatott be, amely az Ewon Flexy edge gateway-eket és a ka
márc. 25
4:42
Ezek a számlabefizetés biztonságos módjai a vírusidőszak idején (GazdaságPortál)
A koronavírus-járvány mindenkit megtanított rá: azokat az ügyeket, amiket lehet, érdemes biztonságosan, online megoldással rendezni. Szerencsére így van ez a számlabefizetéssel is, azaz nem kell a hosszú sort végigállni a postán, megoldható a feladat az otthon melegéből és biztonságából is. Hogyan? Mutatjuk! Az online számlabefizetés előnyei A szám
márc. 25
4:48
Növekvő forgalom a járvány évében – mit tapasztalt a szolgáltató? (Startlap)
A mobilnet-forgalom éves szinten átlagosan mintegy 30 százalékkal nőtt a járvány évében, ami meghaladja az évről-évre megfigyelhető forgalomnövekedési trendet – derült ki egyebek mellett a Telenor Magyarország új vezérigazgatójával, Peter Gažikkal tartott háttérbeszélgetésen.
márc. 25
4:48
Nehéz helyzetben vágtak neki a harmadik hullámnak a cégek (ProfitLine)
Nehéz helyzetben indultak neki a cégek a koronavírus-járvány harmadik hullámának – derült ki a K&H kkv bizalmi index kutatás eredményeiből. A második hullám ugyanis tízből 9 kkv-t hátrányosan érintett, amelyek miatt a cégek több mint felénél megszorító intézkedések alkalmazására volt szükség. A legtöbb vállalkozás számára a belföldi kereslet csökk
márc. 25
4:48
Nehéz helyzetben vágtak neki a harmadik hullámnak a cégek (Hírstart)
Nehéz helyzetben indultak neki a cégek a koronavírus-járvány harmadik hullámának – derült ki a K&H kkv bizalmi index kutatás eredményeiből.  A második hullám ugyanis tízből 9 kkv-t hátrányosan érintett, amelyek miatt a cégek több mint felénél megszorító intézkedések alkalmazására volt szükség. A legtöbb vállalkozás számára a belföldi kereslet csökk
márc. 25
4:48
Exatlon Hungary: Palik László lerántotta a leplet – íme minden részlet a Nemzetek Viadaláról (Márkamonitor)
Elképesztő lehetőséget kaptak a magyar versenyzők, akik köpni-nyelni nem tudtak Laci bejelentése hallatán.   EXATLON HUNGARY – ÖSSZEFOGLALÓ CIKK Palik László lerántotta a leplet: Íme minden részlet a Nemzetek Viadaláról https://tv2play.hu/exatlon/palik_laszlo_bejelentette_a_nemzetek   EXATLON HUNGARY – EXKLUZÍV INTERJÚ Tóth Janka elárulta, milyen a
márc. 25
5:00
A munkavállalók 73 százaléka a járvány után is otthonról dolgozna (Hírstart)
Globálisan a munkavállalók 73 százaléka szeretne a járványhelyzet után is rugalmas feltételekkel, leginkább otthonról dolgozni, ugyanakkor a dolgozók 40 százaléka tervezi, hogy még ebben az évben munkahelyet vált - közölte a Microsoft Magyarország szerdán az MTI-vel.

Keresés