2009. február 28. szombat

febr. 28
4:57
A Likud elnökének a jelek szerint a szélsőjobboldali pártokkal kell kormányt alakítania (Kripto Akadémia)
Eredménytelenül végződött tegnap a jobboldali Likud vezetőjének, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök-jelöltnek az az újabb kísérlete, hogy meggyőzze Cipi Livni külügyminisztert: Kadima nevű pártjával együtt csatlakozzon kormányához. Netanjahu azt mondta, Livni eleve úgy jött el a találkozásra, hogy minden ajánlatra nemet mond, pedig Netanjahu úgymond "nagyon messzemenő ajánlatokat" tett…
febr. 28
5:51
Felgyújtotta magát a parlament előtt (168 Óra Online)
Vélhetően felgyújtotta magát egy férfi pénteken délután a londoni parlament előtt - közölte a brit rendőrség.
febr. 28
5:51
Lesújtanak a holokauszttagadókra! (Kripto Akadémia)
Richard Williamson hírhedt brit katolikus holo­kauszttagadó püspök levelet írt a Vatikánnak, amelyben sajnálkozását fejezi ki azon „fájdalom” miatt, amelyet „mindenekelőtt az egyháznak, ám emellett a III. Birodalom idején igazságtalanságot elszenvedő áldozatok rokonainak” okozott. A Szentszék szerint nem elegendő a levél, nézeteinek teljes és nyilvános visszavonását követeli Williamsontól.
febr. 28
8:15
"A román nyelvet egész egyszerűen meg kell tanulni" (Kitekintő)
A kórházak és gyógyfűrdők fejlesztésére pénzt ígértek, a román idegen nyelvként történő oktatásának kérdésére viszont kitérő választ adtak a Háromszékre látogató demokrata-liberális miniszterek.
febr. 28
8:51
Az Unió aggódik a magyarországi romák miatt (Kitekintő)
“Mély aggodalommal töltenek el azok a jelentések, amelyek a roma közösségeket Magyarországon és más országokban ért közelmúltbeli támadásokról számolnak be”
febr. 28
9:27
Felgyújtotta magát egy buddhista szerzetes Tibetben (Metropol)
Felgyújtotta magát Kína délnyugati részén egy tibeti buddhista szerzetes, vélhetően a kínai kormány vallásellenes korlátozásai elleni tiltakozásul, a kínai biztonsági erők rálőttek a fiatalemberre.
febr. 28
9:45
Közel a tálib mennyország (Kitekintő)
Pakisztán északnyugati területének stabilizálása érdekében hajlandó teljesíteni a tálib lázadók követeléseit: bevezeti a saría törvénykezést.
febr. 28
10:21
Határozottságot Oroszországgal szemben: elemezték Brüsszelt (Kitekintő)
„Helyre kell állítani” az EU Oroszországgal szembeni politikájának „magabiztosságát és a kohézióját”, mondja Arkady Moshes, a Finnish Institute of International Affairs programigazgatója, a Robert Schuman Alapítvány számára készített februári elemzésben.
febr. 28
10:57
Dombrovskis: "A másik alternatíva az államcsőd" (Kitekintő)
Dalia Grybauskait?, az EU költségvetési biztosa és Valdis Dombrovskis európai parlamenti képviselő elhagyja európai posztját és hazatér a pénzügyi és gazdasági válság által sújtott országába, hogy harcba szálljon Litvánia legmagasabb posztjáért. A biztosból litván államfő lehet, a képviselő pedig már biztosan Lettország miniszterelnöke lesz.
febr. 28
11:33
Interjú: Az SNS miatt romlott meg a magyar-szlovák viszony (Kitekintő)
Annak vagyunk a tanúi, hogy a polgári társadalom építése címszó alatt a kormány a nemzetállami jelleget erősíti – véli az IVO társadalomkutató intézet politológusa.
febr. 28
11:33
Hazatért a háborús bűnök vádja alól felmentett szerb elnök (Metropol)
Milan Milutinovics egykori szerb elnököt az ENSZ hágai törvényszéke előző nap felmentette a Koszovóban a múlt évtized végén elkövetett háborús bűnök vádja alól.
febr. 28
12:09
A német kancellárral tárgyalt Orbán Viktor (Infostart)
Orbán Viktor a német kancellárnál folytatta külföldi tárgyalásait a gazdasági válság leküzdésére irányuló erőfeszítések összehangolásáról. A Fidesz elnöke Berlinben Angela Merkel támogatását kérte a közép-európai térség problémáinak megoldásához.
febr. 28
12:27
Nem nyílt ki a futómű - kényszerleszállás Temesvárott (Infostart)
Kényszerleszállást hajtott végre egy repülőgép Temesváron, miután a pilóta a landolásnál nem tudta kinyitni a gép futóművét. A járaton 51-en utaztak, senki sem sérült meg.
febr. 28
12:27
Iraki-kuvaiti diplomáciai áttörés! (Kitekintő)
Bagdadba érkezett a kuvaiti miniszterelnök helyettese, Muhammad as-Sabat sejk, ahol Irak miniszterelnökével és más magasrangú hivatalnokokkal folytat eszmecserét.
febr. 28
12:27
Kényszerleszállás Temesváron (Metropol)
Kényszerleszállást hajtott végre szombaton - emberi sérülés nélkül - a Carpatair légitársaság egyik gépe, miután műszaki hiba miatt másfél órán keresztül hiába próbál többször is leszállni a temesvári repülőtéren.
febr. 28
12:27
"Egy férfi uszítására meg akartak lincselni bennünket" (168 Óra Online)
Arab neve van, tökéletesen beszél magyarul. Még nem volt harminc, és már háborús övezetekből tudósította a Magyar Televíziót. Riportjait hazai és nemzetközi elismerésekkel jutalmazták. Ha ideje engedi, fest. Al Ghaoui Hesna portréját FARKAS TÍMEA rajzolta meg.
febr. 28
13:03
A verespataki polgármester akcióba lépett (Kitekintő)
Kilátástalannak tűnik a helyzet Verespatakon, mivel az eddigi egyetlen fő pénzforrás, a bánya bezárt, az állam pedig nem segít a helybelieknek. A polgármester a környezetvédőkkel szembeállva újra megnyitná a bányát.
febr. 28
13:03
Peking és Washington felújítja a katonai párbeszédet (Metropol)
Kína és az Egyesült Államok megállapodott az öt hónapja szünetelő magas szintű katonai konzultációk felújításában. David Sedney amerikai államtitkár-helyettes, a Pentagon Kelet-Ázsiával foglalkozó illetékese szerint hamarosan helyreállítják a magas szintű párbeszédet a két ország között.
febr. 28
13:21
Érdek-vasfüggöny zuhant Európára (Kitekintő)
A keleti tagállamok közösen próbálják érvényesíteni érdekeiket a vasárnapi EU-csúcson. Ha ez nem sikerült, az az Unió ketté szakadásához is vezethet.
febr. 28
13:57
Hitelfelvétel: végül megbukott a lett kormány (Kitekintő)
A leendő lett miniszterelnök szerint két hét múlva már a parlament bizalmi szavazása dönthet a kialakított új kormányról.
febr. 28
14:33
Újnáci felvonulásra készülnek Pozsonyban (Kitekintő)
Nagyszabású felvonulással készülnek megünnepelni március 14-én Pozsony utcáin a Tiso-féle szlovák félfasiszta állam megalakulása 70. évfordulóját a szélsőséges nemzetiek.
febr. 28
14:33
Tízévenként változik vágyaink tárgya (Metropol)
Megfigyelések szerint a divat tízévenként változtatja a nőkön a célpontot, ahová a férfiszemeket irányítja.
febr. 28
15:09
Elfoglalták a tálib miniállamot (Metropol)
A pakisztáni hadsereg hat hónapos offenzívája eredményeként kiűzte a tálib lázadókat egyik erősségükből, az Afganisztánnal szomszédos törzsi területeken fekvő Badzsur körzetéből.
febr. 28
15:27
Kína kritizálta az USA kisebbségpolitikáját (Kitekintő)
Nagy port kavart az Egyesült Államok Kínát elmarasztaló emberi jogi jelentése csütörtökön – az ázsiai ország tiltakozik.
febr. 28
15:45
Légörvény okozhatta az amszterdami légi balesetet? (Metropol)
Szakértők nem zárják ki, hogy légörvény idézte elő a héten Amszterdam közelében lezuhant török repülőgép katasztrófáját, amelyben kilenc ember vesztette életét.
febr. 28
16:03
Fizetős lehet a belépés Ukrajnába (Kitekintő)
Fizetőssé válhat az Ukrajnába történő beutazás a schengeni zóna tagállamainak állampolgárai számára, ha az ukrán külügy elfogadja az ezzel kapcsolatos ellenzéki indítványt.
febr. 28
16:39
Elfogták az al-Kaida "olajminiszterét" is (Metropol)
A rendőrség letartóztatta az Iraki Iszlám Állam tizenegy tagját, köztük Ali Mahmúd Mohammedet, aki a szervezet olajminisztere". Feladata az olajszállító kamionok sofőreinek, illetve az olaj- és benzinszállítmányok elrablása volt.
febr. 28
16:57
A magyarországi szlovákok megválaszthatják tankönyveiket (Kitekintő)
Pilisszentkereszten (Mlynky) senki nem szólna bele abba, ha szlovákiai történelemtankönyvekből akarnának tanítani - nyilatkozta a Pravdának Monika Pellerová, az iskola történelemtanára.
febr. 28
17:33
Lekommunistázta az Uniót (Kitekintő)
Klaus beszédével több képviselő nem értett egyet, méghozzá olyannyira, hogy az elnöki beszéd alatt kivonultak. Vajon mennyire jogos a felháborodás?
febr. 28
18:27
"Nem Csehország az, ahol pénzt lehet keresni" (Kitekintő)
Csehország nem bír a bevándorlók hadával, az ingyen repülőjegy után most a rendőrséget vetnék be eltávolításukra
febr. 28
19:03
Koporsóval tüntettek az osztrák hulladékégető ellen (Metropol)
Szekérre tett koporsóval vonult át több száz magyar és osztrák környezetvédő civil szombaton Magyarországról Ausztriába a heiligenkreuzi ipari parkba tervezett hulladékégető ellen tiltakozva.
febr. 28
19:39
A Balkánon születne újjá Csehszlovákia (Metropol)
Az egykori cseh-szlovák mintát követő felosztást javasolt Bosznia-Hercegovina számára az egyik entitás miniszterelnöke.
febr. 28
19:41
Megvált bevándorlási miniszterétől a pápa (Metropol)
XVI. Benedek pápa szombaton elfogadta "bevándorlásügyi miniszterének", az olasz Renato Martino bíborosnak a lemondását, s helyére a szintén olasz Antonio Mario Veglio érseket nevezte ki.
febr. 28
20:15
Ultimátum a zimbabwei fehér farmereknek (Metropol)
A földelkobzások folytatását ígérte szombaton Robert Mugabe zimbabwei elnök, egyúttal távozásra szólította fel a dél-afrikai ország utolsó fehér farmereit is.
febr. 28
21:09
Nem lesz nagykoalíció Izraelben (Metropol)
Izrael kijelölt miniszterelnöke értésre adta: nem hajlandó további erőfeszítést tenni azért, hogy bevonja majdani kormányába a legtöbb parlamenti mandátummal bíró centrista Kadima pártot, de nem zárkózik el a tárgyalások újrafelvételétől.

Keresés