2009. február 20. péntek

febr. 20
5:51
Miért nem akart Rolling Stones-dalt énekelni Hillary Clinton? (Infostart)
Indonéziába látogatott Hillary Clinton, aki az ország prosperáló demokráciájának dicsérete mellett arról is beszélt, hogy miért fogadta el egykori riválisa, Barack Obama külügyminiszteri posztra vonatkozó ajánlatát.
febr. 20
5:51
Netanjahu csak a szélső jobboldali és ultra-ortodox pártokkal tud kormányt alakítani (Népszava)
Benjamin Netanjahu (képünkön) miniszterelnöki jelöltségét javasolta Simon Peresz izraeli elnöknek Avigdor Lieberman, a jobboldali "Otthonunk Izrael" párt vezetője
febr. 20
5:53
Vajon hogyan működik a Fidesz javaslata a gyakorlatban? Itt megtudhatja! (Népszava)
Az Egyesült Államokban az 1990-es évek eleje óta szövetségi szinten, illetve huszonnégy szövetségi államban alkalmazzák a "három csapás" néven emlegetett törvényt a visszeső bűnözők elrettentésére. A szigorítás távolról sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.
febr. 20
6:09
ljesen komolyan mondhatjuk, ha bin Laden még egyáltalán életben van, akkor ebben a pillanatban itt tartózkodik" (Népszava)
Megtalálták Oszama bin Laden rejtekhelyét. Legalábbis ezt állítják a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói. Szakértők szerint a terroristavezér az afganisztáni határ közelében fekvő pakisztáni városban, Paracsinarban lelt menedékre. A tudósok a pontos körzetet is bejelölték: három egymás melletti ház valamelyikében sejtik bin Ladent.
febr. 20
6:11
Gázába látogat a pápa? (Népszava)
Gázai látogatásra hívta meg hivatalosan XVI. Benedek pápát a palesztin enkláve kis katolikus közössége, és a területet ellenőrző Hamász iszlamista szervezet egyetértett ezzel a kezdeményezéssel - közölte Manuel Muszalam gázai egyházi elöljáró.
febr. 20
6:13
Nagy a baj Szerbiában! Sikkasztással gyanúsítják a kormányt (Népszava)
Sikkasztás gyanújával bűnvádi feljelentést tett a boszniai szövetségi rendőrség Milorad Dodik boszniai szerb miniszterelnök és kormányának több tagja ellen, az intézkedés nagy vihart kavart a Szerb Köztársaságban (RS).
febr. 20
6:15
Brüsszelben bírálta az EU gazdaságpolitikáját a cseh elnök (Népszava)
Csehország sokkal rosszabbul járna, ha az eurózóna tagja lenne - fejtette ki Václav Klaus csütörtökön Brüsszelben, miután az Európai Parlamentben (EP) megtartott beszédében bírálta az integráció elmélyítésére, az unió hatáskörének kibővítésére, a piac szabályozására irányuló szándékokat.
febr. 20
6:27
Amerikai félelem! Clinton: nem javulnak a kapcsolatok Phenjannal (Népszava)
Washington kapcsolatai Észak-Koreával addig nem fognak javulni, amíg a kommunista ország elutasítja a párbeszédet Dél-Koreával - közölte pénteken Szöulban tett látogatásakor Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.
febr. 20
6:29
"Ján Slota nyilatkozatai súlyosan ártanak Szlovákiának" (Népszava)
Vladimír Meciar fontosnak tartja, hogy Szlovákiában ne keletkezzenek felesleges konfliktusok a többségi társadalom és a nemzeti kisebbségek között, mert ez akadályozná az ország fejlődését.
febr. 20
6:45
Obama máris új Vietnámba vezényel (Kitekintő)
Túl sok vagy túl kevés katonát küldene Obama Afganisztánba? Vajon mikor látunk egy reális stratégiát? Irak helyett most Afganisztán van a fókuszban.
febr. 20
6:45
Kína magyarázatot követel Oroszországtól (Startlap)
Sajnálatát fejezte ki az orosz külügyminisztérium a New Star nevű teherhajóval történt tragikus incidens miatt, de minden felelősséget a jármű kapitányára hárított. Andrej Nyesztyerenko külügyi szóvivő hangsúlyozta, hogy a...
febr. 20
7:21
Fegyveres rablás volt a riói karnevál nyitánya (Kitekintő)
A riói karnevál előszeleként szerdán hajnalban négy fegyveres rabolt ki tizenhárom turistát a városban lévő szállásukon.
febr. 20
7:21
Megszökött két orosz túsz (Népszava)
Megszökött nigériai emberrablók fogságából két orosz túsz, akiket decemberben raboltak el az ország déli részén.
febr. 20
7:39
Az amerikai erőknek hat hónapon belül távozniuk kell (Népszava)
Kurmanbek Bakijev kirgiz elnök aláírta pénteken az Egyesült Államok által használt Manasz légi támaszpont bérleti szerződésének felmondását.
febr. 20
7:39
Élénk a fantáziája a kasztrált férfinak (Startlap)
A kórházban azt állította, hogy megtámadták, később kiderült: öncsonkítás volt.
febr. 20
7:57
Szabadka: önmagát kasztrálta a magyar férfi (HVG)
Önmagát herélte ki az az oromi férfi, aki azt állította, hogy mások csonkították meg Szabadkán - tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este a szabadkai rendőrfőnök.
febr. 20
7:57
Happy hour csecsen módra (Kitekintő)
Az alkoholizmus elleni lépések szigorításáról döntött Ramzan Kadirov csecsen elnök.
febr. 20
7:57
A Gázai övezetbe látogat a pápa (Startlap)
Gázai látogatásra hívta meg hivatalosan XVI. Benedek pápát a palesztin enkláve kis katolikus közössége, a területet ellenőrző Hamász iszlamista szervezet egyetértett ezzel a kezdeményezéssel - közölte Manuel Muszalam gázai...
febr. 20
8:15
Pokolgép robbant egy síita muzulmán méltóság temetésén (Népszava)
Legkevesebb hat ember életét vesztette, tizenhatan megsebesültek péntek reggel Pakisztán északnyugati részén, amikor pokolgép robbant egy előző nap meggyilkolt síita muzulmán méltóság temetésén.
febr. 20
8:16
Újabb pokolgép robbant Pakisztánban (Startlap)
Legkevesebb huszonöten életüket vesztették és hatvanan megsebesültek Pakisztán északnyugati részén, amikor pokolgép robbant egy síita muzulmán méltóság temetésén. A robbanószerkezet a temetési menet mellett lépett...
febr. 20
8:33
New Star tragédiája: Moszkva sajnálja, de a kapitányt okolja (HVG)
Sajnálatát fejezte ki csütörtökön az orosz külügyminisztérium a New Star nevű teherhajóval történt tragikus incidens miatt, de minden felelősséget a történtekért a jármű kapitányára hárította.
febr. 20
8:33
Ismét ülésezik a magyar és szlovák emberi jogi bizottság (Kitekintő)
Nem viszi el a dunaszerdahelyi rendőrattakról készült videofelvételt március 4-ei pozsonyi látogatására Balog Zoltán, a magyar Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke.
febr. 20
8:33
Bajba kerülhetnek az amerikai katonák (Startlap)
Kurmanbek Bakijev kirgiz elnök aláírta az Egyesült Államok által használt Manasz légi támaszpont bérleti szerződésének felmondását. Az elnöki aláírás és a hivatalos értesítés után az amerikai erőknek hat hónapon belül...
febr. 20
8:51
Egyik RMDSZ-képviselő próbálta meg kirabolni a másikat (Infostart)
Marosludas egyik RMDSZ-es városi tanácsosa próbálta kirabolni a hétvégén szovátai kollégáját. Káli Zoltán szovátai üzletember, a városi tanács RMDSZ-es tagja tetten érte és megfutamította a lakásába éjjel behatoló férfit, aki gázspray-vel fenyegetőzött.
febr. 20
8:51
A nap idézete: A cseh elnök botrányos fellépése (Kitekintő)
Klaus cseh elnök botrányt okozó EP-beszéde után
febr. 20
9:09
A Google a szerzők barátja is (Infostart)
A világháló legtöbbet használt keresője 2004-ben indította útjára a Google Könyvkeresőjét, amelynek kapcsán több ezer szerző vádolta jogsértéssel az amerikai céget. A most született peren kívüli megegyezés szerint a keresőoldal több tízmillió dolláros alapot hoz létre, amelyből finanszírozza a szerzői jogok költségeit - de csak a 2009. január 5. előtt megjelent művek szerzői és kiadói tarthatják a…
febr. 20
9:09
A hazai és nemzetközi energia szektor sajtószemléje - 2009. február 19. (Kitekintő)
Az energia szektor magyar és angol nyelvű sajtójának szemléje.
febr. 20
9:09
A lázadók lefejeztek két katonát (Népszava)
Szeparatista lázadók lelőttek, majd lefejeztek két katonát Thaiföld többségében muszlim lakosságú déli részén - jelentette be a rendőrség pénteken.
febr. 20
9:09
Lefejeztek két katonát muszlim lázadók (Startlap)
Szeparatista lázadók lelőttek, majd lefejeztek két katonát Thaiföld többségében muszlim lakosságú déli részén. A fegyveres támadók Jala tartományban vették célba katonák egy csoportját. Két katonát agyonlőttek, a...
febr. 20
9:27
Phenjan fegyveres összecsapást provokál? (Népszava)
Dél-Korea célba fogja venni az észak-koreai rakéta-indítóállásokat, ha támadás éri hadihajóit a vitatott japán-tengeri határszakasz térségében - figyelmeztetett pénteken a dél-koreai nemzetvédelmi miniszter.
febr. 20
9:45
Nagy Piroska Strauss-Kahn zaklatásáról (HVG)
„Attól tartok, Dominique Strauss-Kahn problémája alkalmatlanná teszi olyan szervezet vezetésére, amelyben nők dolgoznak” - fejtegeti Nagy Piroska, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) korábbi alkalmazottja akkori főnökéről írt levelében. A levelet a L’Express francia hetilap legújabb száma hozta nyilvánosságra. Az IMF vezérigazgatóját a levél vádja ellenére felmentette egy független bizottság.
febr. 20
9:45
Megtéveszthette részvényeseit a bankóriás (Napi)
febr. 20
9:45
Megint mi engedünk a szlovákoknak (Kitekintő)
Hosszú hallgatás után a szlovák és magyar külügyminiszterek találkozóján ismét napirendre került a Kárpát-medencei Képviselők Fórum státuszának kérdése.
febr. 20
10:03
Gáza: ledöbbent a pusztítás láttán az amerikai delegáció (Kitekintő)
Az amerikai kongresszus küldöttsége megérkezett Gázába. A képviselők és szenátorok megdöbbentek, mikor meglátták az izraeli hadsereg pusztítását. Nyolc éve nem lépett amerikai törvényhozó a Hamász-kontrollált palesztin térségbe.
febr. 20
10:03
Németország segítene rajtunk! Elfogadjuk? (Népszava)
Az Európai Unió kész pénzügyi-gazdasági válság által különösen erősen sújtott kelet-európai országok megsegítésére, erősítette meg egy pénteken megjelent nyilatkozatban Joaquín Almunia, az EU pénzügyi biztosa.
febr. 20
10:21
Aláírást gyűjtenek a magyar pártelnök leváltására (Infostart)
Aláírásgyűjtés indult a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjában Csáky Pál elnök leváltására - derül ki a Sme című szlovák lap pénteki összeállításából.
febr. 20
10:39
Csáky-ellenes mozgolódás az MKP-ban (HVG)
Aláírásgyűjtés indult a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjában Csáky Pál elnök leváltására - derül ki a Sme című szlovák lapból.
febr. 20
10:39
Eljutott az Európai Parlamentbe a sepsiszentgyörgyi petíció (Kitekintő)
Sógor Csaba és Winkler Gyula EP-képviselők  ismertették a sepsiszentgyörgyi nagygyűlésen elfogadott petíció szövegét.
febr. 20
10:39
Obamának írt levelet a Hamász (Népszava)
A Hamász palesztin iszlamista szervezet Barack Obama amerikai elnöknek szóló levelét adták át csütörtökön Gázában az oda látogató John Kerry amerikai szenátornak - közölte egy ENSZ-szóvivő.
febr. 20
10:57
Földrajzprofesszorok gyanítják Osama hollétét, nevet a hírszerzés (HVG)
Hiába állítják egyes híroldalak azt, hogy kaliforniai földrajzprofesszorok megtalálták az al-Kaida vezetőjét, az igazság ettől távol áll. Thomas Gillespie és John Agnew ugyanis csak találgatták, hol bújhat meg Osama bin Laden, mégis sikerült három házra leszűkíteniük a keresést. A hírszerzési közösség kételkedik.
febr. 20
10:57
Csődvédelmet kért a Saab (Napi)
febr. 20
10:57
A válság hatása a nemi vágyra (168 Óra Online)
Ha a globális nyomorúságból valaki fegyvert próbál kovácsolni, általában azt az érvet húzza elő, hogy a hatalmon lévőket „felkészületlenül” érte a válság, egyszóval semmit nem tettek azért, hogy az eseményeket megelőzzék. Ha pedig nem, akkor alkalmatlanok a kormányzásra. Ebben a nézetben a német nagykoalíciós kormány a „legalkalmatlanabb”, végtére is a világ legfejlettebb gazdaságai közül (Japánt…
febr. 20
10:58
Egységkormányt akar Simon Peresz (Startlap)
Simon Peresz izraeli elnök arról igyekszik meggyőzni a két nagy izraeli párt vezetőjét, hogy alakítson egységkormányt, amelyet Benjamin Netanjahu vezetne, különben zsákutcába kerülhet a palesztinokkal folytatott békefolyamat. Az...
febr. 20
11:00
Tojással próbálták megdobni Demszkyt (Startlap)
Ismét tojással próbálták megdobni Demszky Gábort, a 2007-es és a tavalyi budapesti incidens után ezúttal Pozsonyban érte „támadás” a szabad demokrata politikust. Budapest főpolgármestere a pozsonyi székhelyű Magyar Kulturális Intézet meghívására ment Szlovákiába.
febr. 20
11:15
"Megsemmisülhet" az ukrán hadsereg (Kitekintő)
Viktor Juscsenko ukrán államfő pénzt követel az Ukrán Hadseregnek Julija Timosenko kormányfőtől. Az államfő véleménye szerint elengedhetetlen az állami költségvetés mielőbbi módosítása.
febr. 20
11:33
Lengyel harc az euroszkeptikusokkal (Kitekintő)
Az Európai Bizottság lengyel biztosa lemond posztjáról, hogy hazájában vegyen részt az Európai Parlament (EP) választási kampányában. Danuta Hübner minden energiáját arra fordítja majd, hogy hatékonyan érveljen az euroszkeptikus „Libertas párt” egyre fokozódó támadásaival szemben, akik a Lisszaboni Szerződés írországi szavazásakor villantották ki méregfogukat Brüsszelnek.
febr. 20
11:51
Leváltanák Csáky Pált (Népszava)
Aláírásgyűjtés indult a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjában (MKP) Csáky Pál elnök leváltásáért - derül ki a Sme című szlovák véleményformáló napilap pénteki összeállításából.
febr. 20
11:53
40 fős újfasiszta banda (Népszava)
Határozottabb fellépést sürgettek a szélsőjobboldal ellen több német politikai párt, illetve a szakszervezetek képviselői.
febr. 20
12:09
Csáky fejét követelik (Kitekintő)
Mede Vencel a pártelnök egyik legfőbb kritikusa, az MKP pozsonyi elnöke a pártgyűlésen javasolni akarja, hogy váltsák le Csákyt.
febr. 20
12:27
Olcsóbb, gyorsabb netbook Google-segítséggel (Napi)

Keresés