2009. február 8. vasárnap

febr. 8
5:15
Elfogták Németországban az al-Kaida egy feltételezett tagját (168 Óra Online)
Őrizetbe vették a német hatóságok az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egy feltételezett tagját a stuttgarti repülőtéren - jelentették be szombaton.
febr. 8
6:09
25 halálos áldozatot követelt a tűz (168 Óra Online)
Legalább 25 ember meghalt Ausztrália délkeleti részén a viharos erejű szél és a perzselő hőmérséklet miatt kialakult bozóttüzekben.
febr. 8
7:21
Izraeli választások: Netanjahu vezet (Kitekintő)
A legfrissebb közvéleménykutatás szerint a Likud nyerne, a Kadima második, míg a Munkapárt a harmadik helyen végezne a februári választásokon.
febr. 8
7:39
Kínos belpolitikai ügy: az újságíró fizet (168 Óra Online)
- Jóváhagyta egy cseh bíróság annak az újságírónak a pénzbüntetését, aki egy kínos belpolitikai ügyben nem árulta el, kitől származnak az információi - jelentette az Aktualne.cz cseh hírportál.
febr. 8
8:15
Száz év múlva nem lesznek kaliforniai borok? (Infostart)
Ha nem tesznek sürgősen valamit a globális felmelegedés ellen, száz éven belül eltűnhetnek a kaliforniai ültetvények, borvidékek - figyelmeztet az Egyesült Államok energetikai minisztere. A hivatalnak már van ötlete arra, mit tegyen ennek megakadályozására.
febr. 8
8:15
Apácakat vetkőztettek le a rendőrök (Kitekintő)
A lopással gyanúsított két apáca azt állítja, hogy utcai adománygyűjtés közben rendőrök letartóztatták, majd arra kényszerítették őket, hogy levegyék ruhájukat.
febr. 8
9:09
Bugár Béla a bulvársajtóban (Kitekintő)
Családi vállalat, ház, két autó, a nagyszarvai kastély és szántóföld - ezek képezik Bugár Béla MKP-képviselő legfőbb vagyonát.
febr. 8
9:27
Imádkozhatnak az ápolók (Startlap)
Nagy indulatokat váltott ki brit keresztény körökben Caroline Petrie ügye. Az ápolóként dolgozó nőt még decemberben függesztették fel állásából azért, mert egy idős betegtől megkérdezte: imádkozhat-e a gyógyulásáért? A felfüggesztéssel...
febr. 8
9:29
25 tüntetőt lelőtt a rendőrség (Startlap)
Madagaszkáron legalább huszonöt tüntetőt lőtt le, és további 167-et megsebesített a rendőrség, amikor szombaton demonstrálókra nyitott tüzet a fővárosban - közölte vasárnap a fegyveres testület szóvivője. Vasárnap nyugodt volt a...
febr. 8
9:45
Két magyar a legkeresettebb náci háborús bűnösök között (Infostart)
Tíz náci háborús bűnöst még mindig keresnek, a Simon Wiesenthal Központ pedig éppen most tette közzé frissített listáját a legnagyobb halakról, akiket majdnem hét évtizeddel a II. világháború után sem tudtak még felelősségre vonni.
febr. 8
9:45
Új kormánya van Grúziának (Kitekintő)
A grúz parlament pénteken jóváhagyta az új miniszterelnök személyét és az új kabinet minisztereit.
febr. 8
10:21
Radikalizálódás és bojkott fenyeget Izraelben (Kitekintő)
Elemzők szerint a szavazástól való tartózkodás visszaüthet a Knesszetbe jelenleg 10 képviselőt delegáló arab pártokra.
febr. 8
10:39
Elfogták Németországban az al-Kaida egy feltételezett tagját (HVG)
Őrizetbe vették a német hatóságok az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egy feltételezett tagját a stuttgarti repülőtéren - jelentették be szombaton.
febr. 8
10:39
Már 84 halottja van az ausztráliai bozóttüzeknek (Infostart)
Már 84-re emelkedett az ausztráliai bozóttüzek halálos áldozatainak száma - közölték a hatóságok a leginkább érintett délkeleti Victoria államban.
febr. 8
10:57
Madagaszkáron legalább huszonöt tüntetőt lőtt le a rendőrség (HVG)
Madagaszkáron legalább huszonöt tüntetőt lőtt le, és további 167-et megsebesített a rendőrség, amikor szombaton demonstrálókra nyitott tüzet a fővárosban - közölte vasárnap a fegyveres testület szóvivője. Vasárnap nyugodt volt a helyzet Antananarivóban.
febr. 8
10:57
Folyóba zuhant egy repülőgép Brazíliában (Infostart)
Egy folyóba zuhant egy kisrepülőgép Brazília északi részén, az Amazonas-esőerdő felett helyi idő szerint szombat délután, a fedélzeten legalább 20 ember utazott, közülük csak négyet sikerült élve kimenteni - közölték a hatóságok.
febr. 8
10:57
180 éve született a legnagyobb székely (Kitekintő)
Orbán Balázs születésének 180. évfordulója mellett a héten megemlékeztek a délvidéki 9+1 Művésztelep 30 éves fennállásáról.
febr. 8
11:15
Szén-dioxidban mérhetjük majd mindennapjainkat? (HVG)
Egy pohár tea, egy bélszín, egy vasúton megtett kilométer: a jövőben bármilyen emberi fogyasztást vagy tevékenységet egy új mértékegységgel, a vele járó szén-dioxid-kibocsátás grammjával lehet értékelni, számba véve, hogy az adott tevékenység elvégzése mennyivel növeli az éghajlat felmelegedését okozó gáz(ok) mennyiségét a légkörben.
febr. 8
11:33
Genscher: minden elismerést megérdemel a német kancellár (HVG)
Minden elismerést megérdemel Angela Merkel német kancellár a Williamson-ügy kapcsán a pápához intézett, a holokauszttagadás elutasítására vonatkozóan egyértelmű állásfoglalást sürgető felszólításáért - hangsúlyozta Hans-Dietrich Genscher volt külügyminiszter.
febr. 8
11:33
Szabadlábon az atomtitok szivárogtatója (Kitekintő)
Szabadlábra helyezték a pakisztáni atomprogram atyját, akit korábban nukleáris titkok kereskedelemével vádoltak.
febr. 8
12:09
Még több áldozatot követelnek az ausztráliai bozóttüzek (HVG)
Folyamatosan emelkedik az ausztráliai bozóttüzek áldozatainak száma, mert a hatóságok újabb és újabb holttestekre bukkannak a leégett házak romjai között és gépkocsikban - ezek utasai nyilvánvalóan menekülni próbáltak a terjedő lángok elől.
febr. 8
12:09
76-ra nőtt a bozóttüzek áldozatainak száma (Startlap)
Folyamatosan emelkedik az ausztráliai bozóttüzek áldozatainak száma, mert a hatóságok újabb és újabb holttestekre bukkannak a leégett házak romjai között és gépkocsikban - ezek utasai nyilvánvalóan menekülni próbáltak a terjedő lángok...
febr. 8
12:27
Hrusovsky nem mond le mandátumáról (Kitekintő)
Pavol Hrušovský, a Kereszténydemokrata Mozgalom elnöke nem érzi azt, hogy le kellene mondania képviselői mandátumáról. Pavol Paška házelnök a hétvégén szólította fel az ellenzéket lemondásra.
febr. 8
12:46
Az RMDSZ áprilisban összehozná az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumot (Kitekintő)
Az RMDSZ még a választások előtt, március-április folyamán létrehozná az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumot, amennyiben Tőkés László elfogadja a Szövetség erre irányuló javaslatát.
febr. 8
13:04
Autókat rongált meg egy palesztin rakéta Izraelben (Startlap)
Egy autót felgyújtott és két másikat is megrongált Izrael déli részén egy rakéta, amelyet a palesztinok lakta Gázai övezetből lőttek ki vasárnap hajnalban - közölte az izraeli hadsereg. A tájékoztatás szerint a lövedéket az övezet...
febr. 8
13:21
Bezárják a kirgiz támaszpontot, mindez nem érinti Afganisztánt? (HVG)
Az Egyesült Államok afganisztáni hadműveleteit nem fogja befolyásolni, hogy Kirgizisztán valószínűleg felmondja a területén található Manasz légitámaszpont amerikai bérletét - jelentette ki vasárnap egy amerikai tábornok.
febr. 8
13:23
Autókat rongált meg egy palesztin rakéta Izraelben (HVG)
Egy autót felgyújtott és két másikat is megrongált Izrael déli részén egy rakéta, amelyet a palesztinok lakta Gázai övezetből lőttek ki vasárnap hajnalban - közölte az izraeli hadsereg.
febr. 8
13:39
Hitelezniük kell a bankoknak a támogatásért (Napi)
febr. 8
13:40
Kuba újra rátalált régi afrikai szövetségesére (Kitekintő)
Oroszországi tárgyalásai után háromnapos látogatásra az angolai fővárosba érkezett Raúl Castro kubai elnök, mely során a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről tanácskozik José Eduardo Dos Santos elnökkel, Afrika egyik legrégebb hatalmon lévő vezetőjével.
febr. 8
14:16
Egyiptom: gyors lehet a megállapodás Izrael és a Hamász között (HVG)
Egyiptom reméli, hogy Izrael és a Hamász palesztin radikális szervezet néhány napon belül megköti a megállapodást a tűzszünetről és a gázai övezeti átkelőhelyek részleges újbóli megnyitásáról.
febr. 8
14:16
Palko receptje a szlovák-magyar viszony rendezésére (Kitekintő)
A Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió, a Kereszténydemokrata Mozgalom és a Magyar Koalíció Pártja közötti rituális táncot hibának tartja Vladimír Palko, a KDH-ból kivált KDS elnöke.
febr. 8
14:18
Mulasztásokat említett a terrorizmus elleni harcban az afgán elnök (HVG)
Elismerte az afgán elnök, hogy az elmúlt időszakban mulasztások is történtek országában a terrorizmus elleni harcban. Az Afganisztánnal kapcsolatos eddigi NATO-stratégia hibáiról beszélt Barack Obama elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója is.
febr. 8
14:51
Akciók indulnak az afgán drogbárók ellen (HVG)
Rövidesen katonai akciók indulnak az afganisztáni tálibok egyik fő jövedelmi forrásául szolgáló drogbárók ellen - jelentette be vasárnap a müncheni biztonságpolitikai konferencián John Craddock amerikai tábornok, a NATO katonai erőinek főparancsnoka.
febr. 8
14:51
Lobbi és korrupció: kik a legrosszabbak? (Kitekintő)
A lobbi európai helyzetét elemezzük Alexander Stubb, jelenlegi finn külügyminiszter cikkének, valamint egy figyelemreméltő verseny – melyen az EU legrosszabb lobbistáira lehet szavazni – bemutatásával.
febr. 8
15:09
Farsangi forgatag a szomszédban - képriport! (Kitekintő)
Lássuk, hogy néz ki a karnevál egy amúgy csendes szlovéniai kisvárosban!
febr. 8
15:46
Toró T.: "az autonómia feltétele a nemzeti lista állítása" (Kitekintő)
A nemzeti összefogás listája létrejöttének esélyeiről kérdezte Toró T. Tibort, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnökét a Nyugati Jelen.
febr. 8
15:46
Szabad a munkavállalás Svájcban az új uniós polgároknak (Startlap)
A svájci szavazók a hétvégi népszavazáson az Európai Unió új tagországaira, Romániára és Bulgáriára is kiterjesztették a svájci munkaerőpiacra való belépés lehetőségét. A szavazók 59,6 százaléka támogatta Svájc uniós szerződéseinek...
febr. 8
16:03
Eltűnőben a kínai játékok (Napi)
febr. 8
16:39
Szekeres Imre: Több lesz a diplomácia a világban (HVG)
Rendkívül kedvezőnek, irányultsága és a részletek tekintetében is egyaránt nagyon fontosnak értékelte Joe Biden alelnöknek a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián elhangzott, az új amerikai kormányzat külpolitikai törekvéseit ismertető beszédét Szekeres Imre honvédelmi miniszter.
febr. 8
16:39
Szili: Magyarország támogatja a vajdasági statútumot (Kitekintő)
Szili Katalin, a Magyar  Országgyűlés elnöke munkatalálkozón fogadta Egeresi Sándort, a Vajdasági Autonóm Tartomány Képviselőházának elnökét.
febr. 8
16:41
Svájci igen az uniós letelepedési és munkavállalási szerződésre (HVG)
Váratlan egyértelműséggel mondott a svájci szavazók többsége igent a vasárnapi népszavazáson arra, hogy maradjon továbbra is érvényben a személyek szabad áramlására vonatkozó egyezsége az Európai Unió 25 országával, s hogy terjedjen ki a megállapodás érvénye a két 2007-ben csatlakozott tagországra, Romániára és Bulgáriára.
febr. 8
17:33
Háttér: KMAT (Kitekintő)
A Kárpát-Medencei Autonómia Tanács 2004. június 16-án Nagyváradon, több határon túli magyar politikai és polgári szervezet társulásával alakult meg. Az alapítók célja az volt, hogy olyan fórumot hozzanak létre, amely lehetővé teszi a Kárpát-medencei magyarság autonómiatörekvéseinek egységes képviseletét.
febr. 8
17:34
Aláírták, hogy nem lesznek terroristák (Startlap)
Jemenben szabadon engedtek 170 embert, akiket korábban terrorizmussal gyanúsítottak. Az egykori foglyokat két héttel azután engedték el, hogy az al-Kaida terrorhálózat bejelentette: Jemen lett az arab-félszigeti műveleteik bázisa. A kormányerők...
febr. 8
17:51
Letartóztatták az Obama-plakát alkotóját, mert graffitiket firkált (HVG)
Letartóztatták a Remény című híres Obama-plakát készítőjét Bostonban, mert egy ottani kiállításának megnyitója előtt állítólag graffitikkel csúfított el két felületet a városban - számolt be a CBS televízió vasárnap.
febr. 8
18:09
Svájci meglepetés: az "igen"-ek győztek (Kitekintő)
Az előzetes várakozásokra némileg rácáfolva, a svájciak közül a voksolók 59,6 százaléka igent mondott a mai népszavazáson. A nemmel voksolás mellett az ország legnagyobb pártja, a jobboldali  SVP (Svájci Néppárt) kampányolt - sikertelenül.
febr. 8
18:27
Irán: a reformpárti Hatami indul az elnökválasztáson (HVG)
Mohammed Hatami reformpárti volt iráni államfő vasárnap bejelentette, hogy indul a június 12-i elnökválasztáson.
febr. 8
18:27
Korlátozzák a brókerek jutalmazását a franciák (Napi)
febr. 8
18:27
Norvégia 11,4 milliárd eurós hitelcsomagot fogadott el (Infostart)
Norvégiában 100 milliárd korona, vagyis 11,4 milliárd euró értékű hitelcsomaggal rendezné a kormány a bankok és az állampolgárok pénzügyi helyzetét. A balközép kabinet erre a célra két, egyenként 50-50 milliárd koronával gazdálkodó alap létrehozását javasolja.
febr. 8
18:28
Svájc várja román és bolgár munkásokat is (Startlap)
A svájci szavazók a hétvégi népszavazáson az Európai Unió új tagországaira, Romániára és Bulgáriára is kiterjesztették a svájci munkaerőpiacra való belépés lehetőségét. Hivatalos adatok szerint a szavazók 59,6 százaléka támogatta...
febr. 8
18:30
Több ezren tüntettek Székelyföldön (Startlap)
Több ezren tüntettek vasárnap Sepsiszentgyörgyön a székelyföldi Kovászna megye prefektusi hivatala előtt az ellen tiltakozva, hogy a székelyföldi közintézményekben sorozatosan váltják le a magyar nemzetiségű vezetőket.

Keresés