2009. február 8. vasárnap

febr. 8
5:15
Elfogták Németországban az al-Kaida egy feltételezett tagját (168 Óra Online)
Őrizetbe vették a német hatóságok az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egy feltételezett tagját a stuttgarti repülőtéren - jelentették be szombaton.
febr. 8
6:09
25 halálos áldozatot követelt a tűz (168 Óra Online)
Legalább 25 ember meghalt Ausztrália délkeleti részén a viharos erejű szél és a perzselő hőmérséklet miatt kialakult bozóttüzekben.
febr. 8
7:21
Izraeli választások: Netanjahu vezet (Kitekintő)
A legfrissebb közvéleménykutatás szerint a Likud nyerne, a Kadima második, míg a Munkapárt a harmadik helyen végezne a februári választásokon.
febr. 8
7:39
Kínos belpolitikai ügy: az újságíró fizet (168 Óra Online)
- Jóváhagyta egy cseh bíróság annak az újságírónak a pénzbüntetését, aki egy kínos belpolitikai ügyben nem árulta el, kitől származnak az információi - jelentette az Aktualne.cz cseh hírportál.
febr. 8
8:15
Száz év múlva nem lesznek kaliforniai borok? (Infostart)
Ha nem tesznek sürgősen valamit a globális felmelegedés ellen, száz éven belül eltűnhetnek a kaliforniai ültetvények, borvidékek - figyelmeztet az Egyesült Államok energetikai minisztere. A hivatalnak már van ötlete arra, mit tegyen ennek megakadályozására.
febr. 8
8:15
Apácakat vetkőztettek le a rendőrök (Kitekintő)
A lopással gyanúsított két apáca azt állítja, hogy utcai adománygyűjtés közben rendőrök letartóztatták, majd arra kényszerítették őket, hogy levegyék ruhájukat.
febr. 8
9:09
Bugár Béla a bulvársajtóban (Kitekintő)
Családi vállalat, ház, két autó, a nagyszarvai kastély és szántóföld - ezek képezik Bugár Béla MKP-képviselő legfőbb vagyonát.
febr. 8
9:45
Két magyar a legkeresettebb náci háborús bűnösök között (Infostart)
Tíz náci háborús bűnöst még mindig keresnek, a Simon Wiesenthal Központ pedig éppen most tette közzé frissített listáját a legnagyobb halakról, akiket majdnem hét évtizeddel a II. világháború után sem tudtak még felelősségre vonni.
febr. 8
9:45
Új kormánya van Grúziának (Kitekintő)
A grúz parlament pénteken jóváhagyta az új miniszterelnök személyét és az új kabinet minisztereit.
febr. 8
9:45
Tüntetőkre lőtt a rendőrség Madagaszkáron (Metropol)
Madagaszkáron legalább huszonöt tüntetőt lőtt le, és további 167-et megsebesített a rendőrség, amikor szombaton demonstrálókra nyitott tüzet a fővárosban - közölte vasárnap a fegyveres testület szóvivője. Vasárnap nyugodt volt a helyzet Antananarivóban.
febr. 8
10:03
Legkevesebb 100 áldozata van az ausztráliai bozóttüzeknek (Metropol)
Folyamatosan emelkedik az ausztráliai bozóttüzek áldozatainak száma, mert a hatóságok újabb és újabb holttestekre bukkannak a leégett házak romjai között és gépkocsikban - ezek utasai nyilvánvalóan menekülni próbáltak a terjedő lángok elől.
febr. 8
10:21
Radikalizálódás és bojkott fenyeget Izraelben (Kitekintő)
Elemzők szerint a szavazástól való tartózkodás visszaüthet a Knesszetbe jelenleg 10 képviselőt delegáló arab pártokra.
febr. 8
10:21
Venezuela nem kér a diktátorból (Metropol)
Több százezren vonultak Caracas utcáira helyi idő szerint szombaton tiltakozva a tervezett alkotmánymódosítás ellen, amelynek értelmében Hugo Chávez korlátlan ideig tölthetné be az elnöki tisztséget.
febr. 8
10:23
Perelhetik az Obama-plakát festőjét (Metropol)
Az amerikai AP hírügynökség perre készül az amerikai választási kampány leghíresebb plakátjának alkotója, Shepard Fairey Los Angeles-i művész ellen, mert a festő nem fizetett jogdíjat a hírügynökségnek, noha maga sem tagadja, hogy az AP egyik fotóját használta fel ikonná vált Obama-ábrázolásához.
febr. 8
10:39
Már 84 halottja van az ausztráliai bozóttüzeknek (Infostart)
Már 84-re emelkedett az ausztráliai bozóttüzek halálos áldozatainak száma - közölték a hatóságok a leginkább érintett délkeleti Victoria államban.
febr. 8
10:57
Folyóba zuhant egy repülőgép Brazíliában (Infostart)
Egy folyóba zuhant egy kisrepülőgép Brazília északi részén, az Amazonas-esőerdő felett helyi idő szerint szombat délután, a fedélzeten legalább 20 ember utazott, közülük csak négyet sikerült élve kimenteni - közölték a hatóságok.
febr. 8
10:57
180 éve született a legnagyobb székely (Kitekintő)
Orbán Balázs születésének 180. évfordulója mellett a héten megemlékeztek a délvidéki 9+1 Művésztelep 30 éves fennállásáról.
febr. 8
10:57
Több ezren tüntettek a biztonságpolitikai konferencia ellen (Metropol)
A rendőrség közlése szerint 11 rendbontót előállítottak Münchenben. Négy ember, köztük egy rendőr könnyebben megsebesült a tömeg feloszlatására bevetett paprikaspray-től.
febr. 8
10:59
Elfogták Németországban az al-Kaida egy feltételezett tagját (Metropol)
A Sermet I. néven emlegetett, 30 éves férfit pénteken fogták el, amikor belépett Németország területére a stuttgarti repülőtéren. A rendőrség azzal gyanúsítja, hogy 2004 és 2006 között készpénzzel és katonai felszereléssel látta el a terrorszervezet egy másik tagját, akit tavaly vettek őrizetbe a német hatóságok.
febr. 8
11:01
Jóváhagyták a forrását védő cseh újságíróra kiszabott pénzbüntetést (Metropol)
Sabina Slonkova nem volt hajlandó felfedni, hogy kinek a révén jutott hozzá ahhoz a videofelvételhez, amely bizonyítja: Jirí Weigl, az elnöki hivatal igazgatója titkon találkozott Miroslav Slouf befolyásos szociáldemokrata lobbistával röviddel a tavalyi államfői választás előtt.
febr. 8
11:15
Autókat rongált meg egy palesztin rakéta Izraelben (Metropol)
Egy autót felgyújtott és két másikat is megrongált Izrael déli részén egy rakéta, amelyet a palesztinok lakta Gázai övezetből lőttek ki vasárnap hajnalban - közölte az izraeli hadsereg.
febr. 8
11:33
Szabadlábon az atomtitok szivárogtatója (Kitekintő)
Szabadlábra helyezték a pakisztáni atomprogram atyját, akit korábban nukleáris titkok kereskedelemével vádoltak.
febr. 8
12:27
Hrusovsky nem mond le mandátumáról (Kitekintő)
Pavol Hrušovský, a Kereszténydemokrata Mozgalom elnöke nem érzi azt, hogy le kellene mondania képviselői mandátumáról. Pavol Paška házelnök a hétvégén szólította fel az ellenzéket lemondásra.
febr. 8
12:46
Az RMDSZ áprilisban összehozná az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumot (Kitekintő)
Az RMDSZ még a választások előtt, március-április folyamán létrehozná az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumot, amennyiben Tőkés László elfogadja a Szövetség erre irányuló javaslatát.
febr. 8
12:46
Gázrobbanás a beregszászi református diakónián (Metropol)
Gázrobbanás történt Beregszászon, a Kárpátaljai Református Egyház diakóniai osztályának területén, a balesetben négy gázszerelő megsérült, és megrongálódott a diakónia épülete.
febr. 8
13:40
Kuba újra rátalált régi afrikai szövetségesére (Kitekintő)
Oroszországi tárgyalásai után háromnapos látogatásra az angolai fővárosba érkezett Raúl Castro kubai elnök, mely során a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről tanácskozik José Eduardo Dos Santos elnökkel, Afrika egyik legrégebb hatalmon lévő vezetőjével.
febr. 8
14:16
Palko receptje a szlovák-magyar viszony rendezésére (Kitekintő)
A Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió, a Kereszténydemokrata Mozgalom és a Magyar Koalíció Pártja közötti rituális táncot hibának tartja Vladimír Palko, a KDH-ból kivált KDS elnöke.
febr. 8
14:16
Büntetlenül maradnak a múltbéli kínzások (Metropol)
Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) nem fog vizsgálódni a terroristagyanús személyek vallatásakor a Bush-kormány idején alkalmazott durva módszerek ügyében - közölte pénteki szenátusi meghallgatásán Leon Panetta, akit a hírszerző szervezet élére jelölt Barack Obama elnök.
febr. 8
14:18
A korrupcióval gyanúsított Nastase bíróság elé állna (Metropol)
A korrupcióval gyanúsított Adrian Nastase volt román miniszterelnök arra kérte képviselőtársait, engedélyezzék bűnvádi eljárás indítását ellene, hogy minél hamarabb bíróság elé kerülhessen.
febr. 8
14:20
Mulasztások a terrorizmus elleni harcban (Metropol)
Elismerte az afgán elnök, hogy az elmúlt időszakban mulasztások is történtek országában a terrorizmus elleni harcban. Az Afganisztánnal kapcsolatos eddigi NATO-stratégia hibáiról beszélt Barack Obama elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója is.
febr. 8
14:34
Titkos dokumentumokat találtak egy német utcán (Metropol)
Wolfgang Schneiderhanhoz, a Bundeswehr főszemlélőjéhez, azaz az első számú német tiszthez tartozó dokumentumokat talált a hesseni Bad Soden egyik utcáján egy járókelő.
febr. 8
14:51
Lobbi és korrupció: kik a legrosszabbak? (Kitekintő)
A lobbi európai helyzetét elemezzük Alexander Stubb, jelenlegi finn külügyminiszter cikkének, valamint egy figyelemreméltő verseny – melyen az EU legrosszabb lobbistáira lehet szavazni – bemutatásával.
febr. 8
14:51
Felújítja a párbeszédet a Vatikánnal az izraeli Nagyrabbinátus (Metropol)
Egy vatikáni forrás szerint felújítja a párbeszédet a katolikus egyházzal az izraeli Nagyrabbinátus, amely január végén "meghatározatlan időre" megszakította hivatalos kapcsolatait a Vatikánnal egy holokauszttagadó püspök rehabilitálása miatt.
febr. 8
14:53
Teherán szerint visszafelé sült el a nemzetközi embargó (Metropol)
Irán legfelsőbb vezetője szerint a kívánttal ellentétes hatást ért el a nemzetközi embargó, mert segítette országa önállósodását műszaki és katonai téren.
febr. 8
14:55
134 ember rekedt egy levált jégtáblán (Metropol)
Lehasadt egy tizenkét kilométer széles jégtábla az amerikai Ohio állambeli Erie-tavon: az elsodródó tábláról 134 horgászt sikerült kimenteni, egy meghalt, miután a hideg vízbe esett.
febr. 8
15:09
Farsangi forgatag a szomszédban - képriport! (Kitekintő)
Lássuk, hogy néz ki a karnevál egy amúgy csendes szlovéniai kisvárosban!
febr. 8
15:46
Toró T.: "az autonómia feltétele a nemzeti lista állítása" (Kitekintő)
A nemzeti összefogás listája létrejöttének esélyeiről kérdezte Toró T. Tibort, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnökét a Nyugati Jelen.
febr. 8
16:39
Szili: Magyarország támogatja a vajdasági statútumot (Kitekintő)
Szili Katalin, a Magyar  Országgyűlés elnöke munkatalálkozón fogadta Egeresi Sándort, a Vajdasági Autonóm Tartomány Képviselőházának elnökét.
febr. 8
17:16
Merkel telefonon beszélt a pápával a Williamson-ügyről (Metropol)
"A holokauszt örök érvényű figyelmeztetés az emberiség számára" - állapította meg XVI. Benedek pápa és Angela Merkel német kancellár "szívélyes és építő jellegű" telefonbeszélgetésén, amelyről vasárnap számolt be a Vatikán és a német kormány.
febr. 8
17:33
Háttér: KMAT (Kitekintő)
A Kárpát-Medencei Autonómia Tanács 2004. június 16-án Nagyváradon, több határon túli magyar politikai és polgári szervezet társulásával alakult meg. Az alapítók célja az volt, hogy olyan fórumot hozzanak létre, amely lehetővé teszi a Kárpát-medencei magyarság autonómiatörekvéseinek egységes képviseletét.
febr. 8
17:33
Vigyázz, kész, tűz, víz! (Metropol)
Rakétákkal próbálnak esőt fakasztani az aszály sújtotta kínai tartományokban, miután az előrejelzések szerint továbbra sem javul az időjárás.
febr. 8
18:09
Svájci meglepetés: az "igen"-ek győztek (Kitekintő)
Az előzetes várakozásokra némileg rácáfolva, a svájciak közül a voksolók 59,6 százaléka igent mondott a mai népszavazáson. A nemmel voksolás mellett az ország legnagyobb pártja, a jobboldali  SVP (Svájci Néppárt) kampányolt - sikertelenül.
febr. 8
18:27
Norvégia 11,4 milliárd eurós hitelcsomagot fogadott el (Infostart)
Norvégiában 100 milliárd korona, vagyis 11,4 milliárd euró értékű hitelcsomaggal rendezné a kormány a bankok és az állampolgárok pénzügyi helyzetét. A balközép kabinet erre a célra két, egyenként 50-50 milliárd koronával gazdálkodó alap létrehozását javasolja.
febr. 8
18:27
Tiltakozás Székelyföldön a magyar intézményvezetők leváltása ellen (Metropol)
Több ezren tüntettek vasárnap Sepsiszentgyörgyön a székelyföldi Kovászna megye prefektusi hivatala előtt az ellen tiltakozva, hogy a székelyföldi közintézményekben sorozatosan váltják le a magyar nemzetiségű vezetőket.
febr. 8
18:46
Új biztonságpolitikai szélirány Münchenben (Metropol)
A politikai tavasz Münchenben már most megkezdődött - értékelte a bajor fővárosban vasárnap véget ért nemzetközi konferenciát Wolfgang Ischinger nagykövet, a biztonságpolitika "Davosának" tartott, immár hagyományos fórum vezetője.
febr. 8
19:03
Svájc kiterjeszti Romániára és Bulgáriára a munkavállalási lehetőséget (Metropol)
A svájci szavazók a hétvégi népszavazáson az Európai Unió új tagországaira, Romániára és Bulgáriára is kiterjesztették a svájci munkaerőpiacra való belépés lehetőségét.
febr. 8
19:03
Williamson-ügy - Merkel nem hagyta annyiban (168 Óra Online)
- "A holokauszt örök érvényű figyelmeztetés az emberiség számára" - állapította meg XVI. Benedek pápa és Angela Merkel német kancellár "szívélyes és építő jellegű" telefonbeszélgetésén, amelyről vasárnap számolt be a Vatikán és a német kormány.
febr. 8
19:05
Netanjahu nem adná vissza Szíriának a Golán-fennsíkot (Metropol)
Benjámin Netanjahu, a legesélyesebb izraeli miniszterelnök-jelölt vasárnap kijelentette, hogy nem fogja visszaadni a stratégiai jelentőségű Golán-fennsíkot Szíriának.
febr. 8
19:57
Jemenben szabadon engedtek 170 terroristagyanús személyt (Metropol)
A volt gyanúsítottakat két héttel azután engedték el, hogy az al-Kaida terrorhálózat bejelentette: Jemen lett az arab-félszigeti műveleteik bázisa. A kormányerők nem sokkal korábban közölték azt is, hogy ádáz harcot folytatnak az észak-jemeni Márib város megtisztítása érdekében, ahol az al-Kaida jemeni és szaúdi fegyveresei elsáncolták magukat.
febr. 8
19:59
Graffitizés közben kapcsolták le a Obama-plakát alkotóját (Metropol)
Letartóztatták a Remény című híres Obama-plakát készítőjét Bostonban, mert egy ottani kiállításának megnyitója előtt állítólag graffitikkel dekorált két felületet a városban.

Keresés