2008. január 2. szerda

jan. 2
5:22
A televíziós szilveszterben az a rossz, hogy egyáltalán van (Spa Trend Online)
A televíziós szilveszterben az a jó, hogy ahány néző, annyi vélemény, s nincs az a csapnivaló műsor, amelynek ne tapsolna valaki. A televíziós szilveszterben az a rossz, hogy egyáltalán van, és az ember mindig remél valamit, bár pontosan tudja, hogy ez ostobaság. Mert valójában tényleg csak a nézői reményekben létezik az a műfaj, hogy tévés szilveszter, egyébként csak konfetti, szerpentin és előre…
jan. 2
8:37
Chaplin unokája nagyapjára ütött (Spa Trend Online)
James Thiérrée hegedűs, artista, akrobata, a cirkusz és a pantomim mestere telt házak előtt lépett fel heteken át társulatával, a Compagnie du Hanneton-nal (Cserebogár-társulat) a londoni Sadler Wells színházban. A Viszontlátásra, esernyő című performansza nagy sikert aratott, a kritikusok is dícsérik. A 33 éves, négy Moliére-díjjal kitüntetett művész Charles Chaplin unokája.
jan. 2
14:28
Hol van Vietnám? (Spa Trend Online)
Beszélgetés-sorozatot indít független színházi társulatokkal a Maladype Színház januárban a Ludwig Múzeumban; az első kerekasztal-beszélgetést január 13-án tartják Pintér Béla és társulata részvételével - közölte a Maladype Színház sajtóreferense szerdán az MTI-vel.
jan. 2
16:27
Filmstúdió épül Pécsett (Spa Trend Online)
Filmstúdió és médiaközpont épül Pécsett: a mintegy kétmilliárd forintból, 2009-re megvalósuló fejlesztés színvonalas helyszínt biztosít a hazai és délkelet-európai filmgyártásnak - közölte a baranyai megyeszékhely polgármestere újságírókkal szerdán. A beruházó, a Sas Tamás filmrendező nevével fémjelzett Greenhill Filmstúdió a volt mecseki szénbányák hét hektáros területén építkezik majd. Ennek…
jan. 2
19:12
Bábjáték csak felnőtteknek! (Spa Trend Online)
Sokszínű programot kínál a Trafó Kortárs Művészetek Háza 2008 első hónapjában; pénteken és szombaton Stephen Mottram felnőtteknek szóló bábjátékát láthatja a közönség, de a Krétakör Színház, a Frenák Pál Társulat, a Fortedanse előadásai, valamint dzsesszkoncertek és kortárs művészeti kiállítások is szerepelnek a januári programban - közölte az intézmény sajtóreferense.
jan. 2
20:55
Fegyelmezés az iskolában egykor és most (Spa Trend Online)
Esszéírásra buzdítja a középiskolásokat a Miskolci Egyetem Tanárképző Intézetének Fegyelmezés-történeti Műhelye, amely pályázatot írt ki 11-14. osztályos középiskolásoknak "Diákcsínyek, iskolai fegyelmezés - egykor és most" címmel - tudaatta az oktatási intézmény szerdán. Az oktatási intézmény olyan, minimum háromoldalas esszét vár a középiskolás diákoktól, amelyekben szüleik, nagyszüleik…

2008. január 3. csütörtök

jan. 3
5:16
Hofimánia a Kongresszusi Központban (Infostart)
HOFIMánia! címmel tartja újévi lemezbemutató koncertjét a Cotton Club Singers pénteken a Budapesti Kongresszusi Központban.
jan. 3
6:25
Veszélyben az egyik legjelentősebb kultúrkincs (Infostart)
Kétséges, hogy megmarad-e a világ egyik legjelentősebb barlangrajza, miután a "védelmében" egy levegőztető rendszert állítottak be. Ennek hatására azonban fekete foltok jelentek meg a franciaországi Lascaux-barlang falán.
jan. 3
6:52
A Szépművészeti mindenkit visz? (Spa Trend Online)
Idéntől fizetni kell a tucatnyi állami múzeum állandó kiállításaiért. A szakemberek azonban nem tartanak attól, hogy emiatt kevesebben látogatnak hozzájuk, mint ahogyan a múzeumlátogatási kedvet sem az növelte az elmúlt években, hogy 2004-től néhány intézménybe nem kellett jegyet váltani, hanem az épp ekkoriban megjelenő, egyébként több ezer forintért kínált megakiállítások. Tavaly is ez a…
jan. 3
7:14
Nyílt napok a Corvinuson (Spa Trend Online)
A Budapesti Corvinus Egyetemen öt kara tart bemutatkozó nyílt napot januárban: az érdeklődők megismerhetik az egyetem képzési rendszerét, oktatóit, valamint bepillantást nyerhetnek a karok életébe - olvasható az egyetem honlapján.
jan. 3
10:22
ORTT: sorsolás március 28-án (Spa Trend Online)
Március 28-án derül ki, hogy mely civil szervezetek delegálhatnak tagot a következő egy évre a Duna Televíziót, a Magyar Rádiót és a Magyar Televíziót felügyelő közalapítványok nagykuratóriumába. A médiahatóság ugyanis az említett napon dönti el sorsolással a versenyt azokban az esetekben, amikor egyes kategóriákban több a jelentkező, mint az elosztható hely.
jan. 3
11:44
Sean Penn lesz a zsűrielnök Cannes-ban (Spa Trend Online)
Sean Penn amerikai színész-rendező lesz az idei cannes-i filmfesztivál zsűrijének elnöke - jelentették be csütörtökön a szervezők. Penn a "független amerikai mozit és egyúttal azt az Amerika-képet képviseli, amit szeretünk" - indokolta a döntést Thierry Frémaux, a fesztivál művészeti igazgatója.
jan. 3
12:34
Kasszandra álma: gyilkosság megrendelésre (Infostart)
A 2008-as év első filmpremierjei között szerepel Woody Allen legújabb alkotása, a Kasszandra álma.
jan. 3
13:54
100 nyugdíjas díszoklevele internetes tanfolyam elvégzéséről (Spa Trend Online)
A Tisztelet Társasága internetes tanfolyamán végzett csaknem 100 nyugdíjas díszoklevelét adta át csütörtökön Rogán Antal, az V. kerület polgármestere és Schmuck Andor, a Tisztelet Társasága ügyvivője Budapesten. Schmuck Andor elmondta: a tanfolyam elindításakor bíztak benne, hogy számosan jelentkeznek majd, de várakozásaikon felül sokan végeztek náluk. Az egykori szocialista politikus…
jan. 3
14:10
Meghiúsulhat a Golden Globe-gála (Spa Trend Online)
Meghiúsulni látszik a tavaly még húszmillió nézőt a tévé képernyője elé ültető Arany Glóbusz-gálaest a hollywoodi írók sztrájkja miatt. Bár a január 13-ra meghirdetett Arany Glóbusz-díjátadó show szervezői kétségbeesetten igyekeznek tető alá hozni egy megállapodást a sztrájkoló Amerikai Írók Céhével (WGA), ám az írók egyelőre hajthatatlannak bizonyultak, és a velük szimpatizáló televíziós és…
jan. 3
21:47
Jazztehetségek hétvégéje a fővárosban (Infostart)
A magyar jazz ifjú tehetségeit kívánja bemutatni a Művészetek Palotája Jazz Showcase - Tehetségbörze című koncertsorozata, amelyet péntektől vasárnapig rendeznek a Fesztivál Színházban.

2008. január 4. péntek

jan. 4
6:12
Rendhagyó Záróra - bemutató a Kamrában (Spa Trend Online)
Rendhagyó Záróra címmel mutatja be szombaton a Katona József Színház társulata Notóriusok című sorozatának harmadik darabját a Kamrában, Pelsőczy Réka rendezésében. A darabot, amelyben Lengyel Ferenc, Szacsvay László és Veiszer Alinda szerepel, január 5-én 22 órától láthatja a közönség.
jan. 4
7:25
Újabb sztárzenekar tér vissza idén - meg fog lepődni! (Infostart)
Tizenkét évvel felbomlása után idén újra összeáll a legendás The Kinks. Az együttes a hatvanas években a brit invázió Nagy Négyesének tagja volt a The Beatles, a The Rolling Stones és a The Who mellett. Visszatérésük egyetlen akadálya a tagok egészségi állapota lehet.
jan. 4
10:55
"Borat" játssza Abbie Hoffmant (Spa Trend Online)
Sacha Baron Cohen játssza Abbie Hoffmant, a legendás amerikai diákvezért abban a filmben, amelyet Steven Spielberg készít az 1968-as chicagói demokrata párti elnökjelölő konvenció körüli tüntetések és az azt követő per történetéről.
jan. 4
11:44
Merre menjünk a hétvégén? Programajánló (Infostart)
Bőséges a főváros hétvégi jazzkoncert-kínálata. A fellépők között lesz többek között a Dresch Mihály Quartet, a Babos Project Special és a Budapest Jazz Orchestra is.
jan. 4
16:22
Ingyenesen látogatható a hétvégén a Magyar Nemzeti Múzeum (Spa Trend Online)
Ingyenesen látogathatóak a Magyar Nemzeti Múzeum időszaki és állandó kiállításai a hétvégén - közölte az intézmény pénteken.
jan. 4
18:17
Bujtor senkit sem akar elküldeni a veszprémi színházból (Spa Trend Online)
Beiktatták tisztségébe pénteken, zártkörű társulati ülésen Bujtor Istvánt, a veszprémi Petőfi Színház új igazgatóját és Eperjes Károly művészeti vezetőt. Jól működő, erős és jó hírű színház legyen Veszprémben, amelynek az előadásairól országszerte beszélnek - mondta a társulati ülést követő sajtótájékoztatón Lasztovicza Jenő, az intézményt fenntartó Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke. Hozzátette:…
jan. 4
20:12
Mérsékelten érdekes kérdésekkel mérsékelten izgalmas játéknak látszik a Széf (Spa Trend Online)
Volt idő, amikor abból országos botrány támadt volna, ha valaki egy tévévetélkedőn nem tudja, hogy Nyilas Misi milyen diák nem akart lenni. Bizony. Ahogy anno a felháborodás az egeket korbácsolta, amikor valaki nem tudta, hogy melyik erdőben találták holtan Bárczy Benőt, illetve ki írta a klasszikus sorokat. Az RTL Klub új társasjátékában, a Széfben nem kezdett el fütyülni a közönség, amikor az…

2008. január 5. szombat

jan. 5
7:32
Frank Wedekind: Lulu - bemutató a Pesti Színházban (Spa Trend Online)
Eszenyi Enikő főszereplésével a Lulu című darabot mutatják be a Pesti Színházban január 10-én; Frank Wedekind színművét Forgács Péter rendezésében tűzi műsorra a teátrum - tájékoztatta Czobor Margit, a Vígszínház művészeti titkára az MTI-t.

2008. január 6. vasárnap

jan. 6
7:15
Csütörtöktől Casting minden (Spa Trend Online)
Tímár Péter új rendezését, a Casting minden című filmet csütörtöktől vetítik a magyar mozikban; az alkotás díszbemutatója kedd este lesz a Corvin Budapest Filmpalotában - közölték az alkotók. Az Egészséges erotika, a Csinibaba, a Csapd le csacsi, a 6:3 és a Zimmer Feri rendezőjének új közönségfilmje egy televíziós dalversenyről, a jelentkező fiatalok készülődéséről és megmérettetéséről szól.
jan. 6
9:17
Ökumenikus imahéttel kezdődik a Biblia éve (Spa Trend Online)
Az ökumenikus imahét január 20-ai országos megnyitó istentiszteletével veszi kezdetét a Biblia éve. A budapesti XIII. kerületi Pozsonyi úti református templomban tartandó ceremóniával kezdődő imahét jelmondata Pál apostoltól származik: "Szüntelenül imádkozzatok!" - tudattat Bóna Zoltán, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) főtitkára.
jan. 6
13:24
Könyv a zseniális szürkepapagájról (Spa Trend Online)
Alex, a zseniális afrikai szürkepapagáj fantasztikus képességekkel bírt: bőséges szókincse mellett fogalmi gondolkodásra is képes volt, tudott hatig számolni, és meg tudta mondani, mit szeretne enni. Alex, "aki" élete 30 évét a tudományos kutatásnak szentelte, s tavaly ősszel múlt ki, halála után is a tudományt szolgálja: gazdája, Irene Pepperberg magatartáskutató könyvet ír róla, s a tudományos…
jan. 6
17:50
Elhunyt Edward Klosinski operatőr (Spa Trend Online)
Hatvanöt éves korában szombaton Varsóban meghalt Edward Klosinski neves lengyel operatőr, aki évtizedeken át Andrzej Wajda állandó munkatársa volt. Klosinski az 1970-es évektől dolgozott együtt Wajdával, neki köszönheti a világ Az ígéret földje (1974), A márványember (1976), A wilkói kisasszonyok (1978) és A vasember (1981) képeit. Munkáját dícséri Krzysztof Zanussi több filmje, köztük az…
jan. 6
21:36
Bojkottálják az Aranyglóbuszt a sztájkoló írók miatt (Infostart)
Miközben folytatódik az amerikai forgatókönyvírók sztrájkja, visszatértek a képernyőre a két hónapja szünetelő talk show-k. Az egyik legkedveltebb házigazdát, Jay Lenót azonban sokan árulással vádolják, mert maga is tagja az írók szakszervezetének. Közben bennfentesek elmondták, hogy a sorozatok megíratlan epziódjai miatt az adók valóságshow-kkal próbálják meg betölteni az űrt.

2008. január 7. hétfő

jan. 7
6:43
Pótolhatatlan veszteség érte a reggae-t (Infostart)
Szőrén-szálán eltűnt a jamaicai lemezcég raktáraiból egy egész csomó, az 1970-es években készült felvétel, köztük Bob Marley és Peter Tosh eredeti anyagai is.
jan. 7
8:41
A legnagyobb sztárok sodorják válságba az Oscar-gálát (Infostart)
A legújabb hírek szerint akár az Oscar-díjkiosztó is veszélybe kerülhet, ha tovább húzódik az amerikai forgatókönyvírók sztrájkja. Az eseményt a legnagyobb sztárok, így Keira Knightley, George Clooney vagy Denzel Washington is bojkottálhatják.
jan. 7
10:22
A rockon nem fog a lopás (Spa Trend Online)
Az alternatív rock egyik nagyágyúja, a brit Radiohead együttes In Rainbows című, az internetről hónapok óta letölthető legújabb albumával a brit lista vezetője. Az együttes immár ötödik albumával kapaszkodott fel a brit lista legmagasabb pozíciójába.
jan. 7
14:19
Újabb nagyszabású kiállítás lesz Debrecenben (Spa Trend Online)
Alig több mint egy hónappal az Igazi da Vinci című, nagysikerű kiállítás után újabb nagyszabású tárlatra készülnek Debrecenben: január 15-én nyílik meg A történet folytatódik - kortárs művészek Van Gogh nyomában című kiállítás, amit Magyarországon csak a cívis városban mutatnak be - közölte Gulyás Gábor, a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ igazgatója hétfőn a helyszínen sajtótájékoztatón.
jan. 7
18:56
Gemma Arterton lesz az új Bond-lány (Spa Trend Online)
Gemma Arterton brit színésznő lesz az új Bond-filmben Daniel Craig partnere - közölte a film producere, Danjaq Prods. A 22 éves Arterton kiválasztásáról már december közepe óta keringtek hírek az interneten és a brit bulvársajtóban. A fiatal színésznő első ízben egy nemrég bemutatott brit vígjátékban (St. Trinian,s) tűnt fel, amelyben diáklányt alakít. A választás nem okozott meglepetést, mivel…
jan. 7
20:28
Előkerült a Pihenő nő, Vaszary János festménye (Spa Trend Online)
Előkerült Vaszary János korai korszakának egyik lappangó főműve, a Pihenő nő című festmény, az eddig csak fekete-fehér reprodukciókról ismert kép keddtől látható a festőművész életművét bemutató kiállításon Budapesten, a Magyar Nemzeti Galériában. A festményt hétfőn mutatták be az újságíróknak.
jan. 7
22:13
Bemutatják Tiziano Madonnáját Budapesten (Spa Trend Online)
Tiziano Madonnájának Budapestre történő visszaérkezése alkalmából a festményt bemutatják a sajtó képviselőinek a Reneszánsz év 2008 programsorozathoz kapcsolódóan január 14-én a fővárosi Nagyházi Galériában - mondta Müller Márta, a galéria munkatársa hétfőn. A Mária gyermekével és Szt. Pállal (1540-45 körül) című festmény 2005-ben, a Nagyházi Galéria aukcióján bukkant fel és 140 millió forintos…

2008. január 8. kedd

jan. 8
7:15
Elmarad az Arany Glóbusz-gála! (Spa Trend Online)
Fényes gála helyett sajtótájékoztató keretében hirdetik ki az Arany Glóbusz-díj idei nyerteseit a hollywoodi forgatókönyírók sztrájkját támogató színészek távolmaradása miatt - jelentették be helyi idő szerint hétfőn Los Angelesben.A vasárnapi rendezvényt ebben a formájában is közvetíti majd a gálák közvetítési jogával is rendelkező NBC tévétársaság - tudatta a díjakat odaítélő hollywoodi külföldi…
jan. 8
8:02
A sztrájk miatt elmarad a Golden Globe-gála (Infostart)
Teljesen ellehetetlenült, így elmarad a második legrangosabb filmes elismerés, a január 13-ai Golden Globe-díj átadása a hollywoodi forgatókönyvírók sztrájkja miatt. A díjazottakat idén a csillogó rendezvény helyett egy sajtótájékoztatón hirdetik ki.
jan. 8
9:12
Megsüketült a sztárénekesnő (Infostart)
Egyik fülére megsüketült Hamaszaki Ajumi japán énekesnő, ennek ellenére ígéretet tett arra, hogy nem halasztja el ázsiai turnéját.
jan. 8
10:56
Százmillió koronás Kórház a város szélén (Spa Trend Online)
Mintegy 100 millió koronába (közel 1 milliárd Ft.) került a Kórház a város szélén című cseh televíziós filmsorozat harmadik ciklusa, amelyet várhatóan októberben tűz műsorára a közszolgálatai Cseh Televízió (CT). "A Kórház harmadik ciklusa 13 részből áll, s ami a költségeket illeti, ez lesz a Cseh Televízió eddigi legdrágább projektje" - mondta újságíróknak Jaroslav Kucera, a televízió főproducere…
jan. 8
11:50
Veszélyben az Oscar is (Spa Trend Online)
Immár véglegessé vált, hogy elmarad vasárnap az Arany Glóbusz-díj 65. gálája a hollywoodi forgatókönyvírók sztrájkját támogató színészek bojkottja miatt. Ha a jelenlegi patthelyzet nem mozdul el a holtpontról, még akár a február 24-i Oscar-gála is veszélybe kerülhet.
jan. 8
19:28
Kilenc magyar, aki világgá ment és megváltoztatta a világot (Spa Trend Online)
Kati Marton szerint sikeres lehet a 2009-re tervezett amerikai magyar kulturális évad, a magyar filmek mellett a zene lehet az a terület, amely felkeltheti az amerikaiak érdeklődését. A magyar származású amerikai újságíró erről kedden beszélt. Kati Marton abból az alkalomból érkezett a magyar fővárosba, hogy szerdán magyar nyelven is megjelenik Kilenc magyar, aki világgá ment és megváltoztatta a…
jan. 8
20:59
Egy tévéműsor, melynek észrevétlen a jelenléte (Spa Trend Online)
Mechanikusan peregnek Az örökös című műsor képei, e sorok írója pedig csak töpreng: mivégre mindez? Miért kell műveltségi vetélkedőt rendezni játékosoknak, akik az elementáris kérdéseket és a szaktudást igénylő feladványokat egyként nem válaszolják meg? Minek egyáltalán a játékos, ha a néző ismerete róla legfeljebb a súlyára, a korára, nemére... korlátozódik? Mivégre nézőket toborozni a kongó…
jan. 8
21:15
Egy kép sincs befejezve, csak abbahagyva (Spa Trend Online)
Különleges egyéniség, különleges, százszínű életművel. Schéner Mihály ma nyolcvanöt éves. Megkapott ő talán mindent elismerést, amit egy művész elnyerhet, a Kossuth-díjtól a Széchenyi Művészeti Akadémia tagságáig, díszpolgárságot szülőfalujában, Medgyesegyházán és iskolavárosában, Békéscsabán. Nem hallottam párját annak az esetnek, hogy húsz költő olyan verseiből rendeztek előadást, amelyeket Sch…

2008. január 9. szerda

jan. 9
11:13
A felnőttek negyede egyáltalán nem olvas könyvet (Infostart)
Nagy-Britanniában minden negyedik felnőtt bevallja, hogy az elmúlt egy évben egyetlen könyvet sem olvasott el. Minden második pedig hazudik, amikor olvasási szokásairól kérdezik, csak hogy intelligensebbnek mutassa magát.
jan. 9
11:50
Elhunyt Körmendi János színművész (Infostart)
Életének 81. esztendejében elhunyt Körmendi János színművész, író - tudatta a család közlése alapján az Oktatási és Kulturális Minisztérium szerdán az MTI-vel. A Kossuth-díjas színművészt vasárnap érte a halál.
jan. 9
14:16
Elhunyt Körmendi János színművész (Spa Trend Online)
Életének 81. esztendejében elhunyt Körmendi János színművész, író - tudatta a család közlése alapján az Oktatási és Kulturális Minisztérium szerdán. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt türelemmel viselt hosszú betegség után január 6-án, vasárnap szeretettei körében érte a halál. Körmendi Jánost a tárca saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.
jan. 9
15:16
Pályázatot írtak ki a Ludwig Múzeum igazgatói posztjára (Spa Trend Online)
Hiller István oktatási és kulturális miniszter pályázatot írt ki a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum igazgatói álláshelyének betöltésére, a munkák beadási határideje január 20. - olvasható a Kulturális Közlönyben.
jan. 9
15:54
Ügyészséghez fordul három rádiós szakszervezet (Spa Trend Online)
Heteken belül ügyészséghez fordul a Magyar Rádió három szakszervezete a közmédium előző vezetése és a volt elnök távozását követő egyéves interregnum alatt történt egyes intézkedések, így egy milliárdos informatikai beszerzés és a színlelt szerződések kezelése miatt - erősítette meg az MTI értesülését szerdán Varga Júlia, a Független Rádiós Szakszervezet (FRÁSZ) elnöke.
jan. 9
16:06
A romantika hercege az Operabál sztárvendége (Spa Trend Online)
Divatbemutató-parádé, csárdás táncoktatás és még sok minden újdonság szerepel a február 2-án tartandó 2008-as Operabál programján. A sztárvendég Richard Clayderman francia zongoravirtuóz lesz - jelentették be a szerdai tájékoztatón a szervezők. Richard Clayderman - aki Magyarországon is évtizedek óta népszerű - muzsikájával is köszönti a bált. Az 1953-ban Párizsban született művész eredeti neve…

Keresés