2010. március 18. csütörtök

márc. 18
6:36
Ingyen gramofonfelvételek a neten (Spa Trend Online)
Közel kétezer, a XX. század első két évtizedében Magyarországon készült gramofonfelvételt tett szabadon hallgathatóvá, kutathatóvá egy szerdán indult honlap; a Gramofon Online készítői egy majdani nemzeti hangtár alapjait kívánják lefektetni.
márc. 18
6:38
Változnak a Szépművészeti tervei (Spa Trend Online)
Június elején kezdődnek a Szépművészeti Múzeum térszint alatti bővítésének munkálatai, mely során hétezer négyzetméterrel térrel gazdagodik az intézmény.
márc. 18
6:54
Sinkó László hetven éves (Spa Trend Online)
Hetven éves Sinkó László Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész.
márc. 18
6:56
A képzelet visszafordíthatatlan hatalma (Spa Trend Online)
Szívszorítóan szép és fájdalmas filmmel lép elénk Hajdu Szabolcs: pazar fantáziával megalkotott, káprázatosan gazdag szürreális mese fonódik össze a Bibliotheque Pascal című új filmjében a nyomorúságos kelet-európai valósággal.
márc. 18
7:48
All You Need Is Beat (Metropol)
A Beatlesnek az NDK fiatalságára a hatvanas években kifejtett hatását, illetve a szocializmus beatellenes cenzúráját mutatja be a hallei Beatles-múzeum különleges kiállítása. A május 23-ig látható tárlat címe a liverpooli zenekar nagy sikerű slágere után All You Need Is Beat.
márc. 18
8:06
Egók harca a Rammsteinban (Metropol)
Az együttes gitárosa szerint a letöltések a minőségi zenét ölik meg, dalszövegeik pedig közel sem olyan fontosak, mint amilyennek sokan tartják azokat.
márc. 18
8:08
A swing mesterei Budapesten (Metropol)
Igazi csemegének ígérkezik március 20-án a Klebelsberg Kultúrkúria koncertje, amelynek során a hazai swing egyik autentikus képviselője, a Jazz Steps Band kíséri az amerikai Leroy Jones trombitást (aki a dzsessz őshazájából, New Orleansból érkezik a lemezbemutatóra) és Micheller Myrtill énekest.
márc. 18
8:10
Antirasszista világnap újra (Metropol)
Antirasszista világnapot tartanak vasárnap a Gödör Klubban a Rasszizmus elleni akcióhét keretében. A teljes egészében ingyenes rendezvény hat órakor a kávézó színpadán indul, majd háromegyed héttől a nagyszínpadon folytatódik a koncertek sora.
márc. 18
9:18
Kossuth-díjat ért a szentendrei múzsa csókja (Infostart)
Friss Kossuth-díjas tárlata látható március 28-ig a debreceni Modemben. A Szentendrei múzsa című kiállítás egyfajta áttekintést ad a Vajda Lajos Stúdió egyik alapítója, Aknay János csaknem 40 éves munkásságából.
márc. 18
11:06
Csík János: A feldolgozások révén a népzene virágait mutatjuk meg (Infostart)
Az ember munkája iránti szeretetet tartja a legnagyobb inspiráló erőnek Csík János előadóművész, a Csík zenekar vezetője, akit március 15. alkalmából a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel tüntettek ki kimagasló színvonalú munkájáért.
márc. 18
12:18
Hét lakat alatt őrzik a sztorit (Spa Trend Online)
Ivan Reitman ismét a rendezői székbe ül: romantikus vígjátékában Natalie Portman és Ashton Kutcher játsszák a főszerepet.
márc. 18
12:36
Irodalmi emlékhely lett Hemingway floridai otthona (Metropol)
Irodalmi emlékhellyé nyilvánították Ernest Hemingway Nobel-díjas amerikai író egykori floridai otthonát.
márc. 18
12:54
Lipcse olvas - megnyílt a könyvvásár (Spa Trend Online)
"Lipcse olvas" - ez a ma megnyílt nemzetközi könyvvásár mottója, és ennek keretében a szászországi város négy napra ténylegesen egyfajta felolvasói központtá vált.
márc. 18
13:48
Régóta várt elismerés (Spa Trend Online)
Irodalmi emlékhellyé nyilvánították Ernest Hemingway Nobel-díjas amerikai író egykori floridai otthonát.
márc. 18
13:48
Táncos akrobaták a ringben (Metropol)
Életstílus, hiphop kultúra, tánc, extrém sport – ezekkel a szavakkal lehetne jellemezni a múlt szombati It’s Rite Break Battle, azaz Magyarország legszínvonalasabb nyílt breaktánc versenyének hangulatát. A Petőfi Csarnokban idén ötödik alkalommal megrendezett eseményen több száz táncos és csapat mérte össze tudását.
márc. 18
14:24
Elbúcsúztak Ágai Karolától (Spa Trend Online)
A Magyar Állami Operaház előcsarnokában vettek búcsút Ágai Karola koporsójától a pályatársak és tisztelők csütörtökön. A dalszínház Kossuth-díjas örökös tagja február 22-én, életének 82. évében váratlanul hunyt el.
márc. 18
14:24
Bor, filozófia, Komédium (Metropol)
A Komédium Színház Kávézó Szalonjában néhány héttel ezelőtt nagy sikert aratotte Huzella Péter és Rátóti Zoltán közös estje, A bor filozófiája. Az előadók most ismétlésre készülnek. Nézze meg Katona László fotóit a képgalériában!
márc. 18
15:00
Az ember aljasabb az örödögnél (Spa Trend Online)
Félszáz bajor sajtókritikát hozott haza Münchenből még február végén Kovalik Balázs, a Magyar Állami Operaház művészeti igazgatója, az ottani hármas magyar sikerről. Hármas siker, mert Albert Ostermaier német librettista, Madách klasszikus drámai költeményéből, Az ember tragédiájából készített operaszöveget, amelyet Eötvös Péter világhírű komponistánk zenésített meg és Kovalik Balázs rendezte.
márc. 18
17:24
Megnyílt a Magyar Sajtófotó kiállítás (Metropol)
Nagy szeretet és gondoskodás veszi körül ma Magyarországon a fotográfiát - mondta Eötvös Pál, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke a XXVIII. Magyar Sajtófotó kiállítás megnyitója előtti sajtótájékoztatón csütörtökön a Magyar Nemzeti Múzeumban. A pályázat díjazottjai a cikkben!
márc. 18
18:18
Hatalmi játszmák - Dán kiállítás a Lumúban (Metropol)
Dán művészek és művészcsoportok munkáit bemutató kiállítás nyílik pénteken PowerGames / Hatalmi játszmák címmel a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban a Budapesti Tavaszi Fesztivál első hivatalos eseményeként.
márc. 18
18:20
Krimi, romantika magyarosan (Metropol)
A mozikba frissen bekerült magyar film, az Igazából apa nem igazán jó film. De kezdjük az elején a gyorsan meghozott végkövetkeztetés helyett.
márc. 18
19:12
Négy magyar rendezvény is bekerült az Unesco éves programjába (Infostart)
A Kultúrák Közeledésének Nemzetközi Évét hirdette meg 2010-re az UNESCO, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete.
márc. 18
19:48
Idén Eger lesz a magyar dal fővárosa (Metropol)
Eger viselheti idén a magyar dal fővárosa címet, amelyet először ítéltek oda a szeptemberben harmadik alkalommal megrendezendő magyar dal napjához kapcsolódva.
márc. 18
21:18
A múlt dalai (Metropol)
Signed, sealed, delivered… nem téved, akinek azonnal Stevie Wonder jut eszébe. De az sem, aki Craig Davidre asszociál: legújabb lemezén Motown-klasszikusokat dolgozott fel.

Keresés