2010. április 20. kedd

ápr. 20
0:09
Gyógyszerek eredetiségellenőrzése (WebBeteg)
Közzétette értékelő jelentését az EFPIA újonnan kifejlesztett eredetiségellenőrző rendszerének svédországi teszteléséről. A tanulmány szerint a program jól illeszkedik a gyógyszertárak munkamenetébe és sikerrel szűri ki a veszélyes gyógyszereket.
ápr. 20
0:57
Stressz, düh, depresszió és a szív egészsége (HáziPatika)
A stressz, idegesség, harag és a negatív érzelmek életünk velejárói. A túlzott mértékű és nem megfelelően kontrollált stressz és idegeskedés már nem csak saját és környezetünk mindennapjait teheti tönkre, de egyben a...
ápr. 20
1:01
Bevált módszer a bélrák ellen - csak nőknek! (HáziPatika)
A hormonpótló kezelés (HPK) a legújabb kutatások szerint csökkentheti a nőkben a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.
ápr. 20
5:24
Az AMD az időskori vakság vezető oka (WebBeteg)
A fejlett országokban a 65 év feletti lakosság körében a vakság (visszafordíthatatlan látásromlás) kialakulásának leggyakoribb oka az időskori makula degeneráció (age-related macular degeneration, rövidítve AMD).
ápr. 20
6:18
Baleset miatt járhatatlan a reggeli csúcsban a Róbert Károly körút - képek (Infostart)
Kisiklott egy villamos, miután összeütközött egy szemetes autóval kedden korán reggel a fővárosban, a Róbert Károly körút és a Pap Károly utca kereszteződésénél - közölte az InfoRádióval a Fővárosi Tűzoltóság szóvivője.
ápr. 20
8:06
Teljes káosz a német légi közlekedésben (Infostart)
Teljes káosz alakult ki kedd reggelre a német légi közlekedésben.
ápr. 20
9:36
Antioxidánsok - Nagy mennyiségben árthatnak (WebBeteg)
Gyógyhatású készítmények, táplálék-kiegészítők formájában sokféle antioxidáns szert ajánlanak az egészség megóvása érdekében: egy nemzetközi kutatócsoport inkább egészséges táplálkozást és rendszeres testmozgást javasol a tabletták helyett a Cell Metabolism szakfolyóiratban.
ápr. 20
9:54
A nagy rejtély: Minden, amit a fájdalomról tudni kell (Infostart)
Mindenki érzett már fájdalmat, de valószínűleg csak kevesek gondolkoztak el azon, hogy például miért a lábuk fáj, ha a gerincükkel van probléma, miért nem veszik észre a focisták meccs közben, hogy megsérülnek, és miért fáj az egyik embernek sokkal jobban az, ami a másiknak meg sem kottyan?
ápr. 20
10:39
Vérteszttel kimutatható a rákos sejt? (WebBeteg)
Egy egyszerű vérteszttel akár minden nap ellenőrizni lehetne, miként változik a daganat genotípusa, megjelennek-e bizonyos genetikai mutációk.
ápr. 20
10:41
Koleszterin-csökkentés: 80 éves kor fölött is érdemes (WebBeteg)
Szívinfarktus után a 80 évesnél idősebbek koleszterinszintjének csökkentése is javítja a túlélés esélyét, anélkül, hogy a daganatos halálozás fokozódna. Svéd kutatók óriási vizsgálatának eredményeit az Amerikai Kardiológus Kollégium folyóirata közölte.
ápr. 20
11:42
Csongrádi betegtragédia - Megalapozatlan a vád? (WebBeteg)
A Csongrád Megyei Bíróság kedden hatályon kívül helyezte azt az elsőfokú ítéletet, amely a hódmezővásárhelyi kórház egyik orvosát marasztalta el egy 67 éves mindszenti férfi ellátásával kapcsolatban.
ápr. 20
11:48
Csütörtökön adják át a magyar pavilont Sanghajban (Metropol)
Április 22-én ünnepélyes kulcsátadásra készül a sanghaji világkiállítás magyar pavilonja, és másnap megkezdi próbaüzemelését - tájékoztatott a jelenleg Sanghajban tartózkodó Huszty András miniszterelnöki megbízott.
ápr. 20
12:00
Kíváncsi rá, mi okozza a földrengéseket? (Infostart)
A sokat sejtető ruhákban járó, kacér nők tehetnek a földrengésekről - állítja egy iráni vallási vezető.
ápr. 20
13:48
Élő személy vagy halott - lehet szervadományozó? (WebBeteg)
Az élődonoros veseátültetést bemutató országos sorozatának első fórumát tartotta meg vasárnap a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért. A szervezet célja, hogy a szervátültetésben szerepet játszó sebész, belgyógyász tájékoztatásának segítségével ismertesse meg a témát mindazokkal, akik szervre váró, dializált vesebeteg környezetében élnek.
ápr. 20
14:21
Egynapos sebészet Móron (Infostart)
Európai uniós támogatással, egynapos sebészetet alakítanak ki a Móri Városi Kórházban; évente háromezer műtétet végeznek majd.
ápr. 20
14:51
Virágzik a potencianövelők feketepiaca (WebBeteg)
A legnagyobb példányszámú országos napilapok hirdetései között is találhatunk illegálisan forgalmazott, a hivatalos ár feléért beszerezhető, ám a szakma egyöntetű álláspontja szerint veszélyes potencianövelő készítményeket - derült ki a WEBBeteg megbízásából készült próbavásárlásos kutatásból.
ápr. 20
15:33
Légiutas-jogok a hamufelhő miatti vis maior esetén (Infostart)
Utasok milliói rekedtek Európa repülőterein az izlandi vulkánkitörés hamufelhője miatt elrendelt légtérzár következtében. A légitársaságok kötelesek visszatéríteni a jegyek árát, kártérítést azonban nem fizetnek.
ápr. 20
16:24
A depressziós felnőttek többet dohányoznak (NLC)
A depresszióban szenvedő felnőttek kétszer nagyobb valószínűséggel dohányoznak és többet is, mint a nem depressziósak - mutatta ki egy nemrég közzétett amerikai tanulmány.
ápr. 20
16:57
Öngyilkosság és öngyilkos szándék - Mi állhat a háttérben? (WebBeteg)
Az öngyilkosság valamilyen stresszel teli élethelyzetre adott tragikus válasz, s azért tragikusabb mindennél, mert meg lehetett volna előzni.
ápr. 20
17:03
Nem kell leállítani a 2-es metrót az átlyukasztott alagút miatt (Infostart)
A DBR korábban azt közölte, hogy megsérült a 2-es metró alagútjának fala a 4-es metró építéséhez kapcsolódó munkálatok során, így elképzelhető, hogy leállítják a "piros metró" közlekedését.
ápr. 20
17:21
Schwajda György búcsúztatása (Infostart)
Péntek délelőtt 11 órakor vesznek végső búcsút a tegnap elhunyt Schwajda György író, dramaturgtól Kaposváron, a Keleti temető ravatalozójában. A kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatójának hamvait a család kívánsága szerint Budapesten helyezik el egy későbbi időpontban.
ápr. 20
18:00
"Anyajegyeltávolítás - Érdemes?" - Az orvos válaszol (WebBeteg)
"Anyajegyszűrésen voltam. A javallat szerint az egyik anyajegyemet el kellene távollítatnom. Én egy kicsit aggódom, hogy nem azzal okozok-e problémát, ha eltávolíttatom? Tegyük fel, hogy ez az anyajegy most jóindulatú, akkor azzal, hogy leszedetem, nem válhat-e rosszindulatúvá?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
ápr. 20
18:30
Chip mutatja ki a vérben keringő ráksejteket (NLC)
A vérben keringő, a rák áttétképzését okozó tumorsejtek kimutatására dolgoztak ki tesztet a Harvard Egyetem kutatói, akik úgy vélik, hogy módszerükkel megjósolható lesz, melyik daganat újul ki.
ápr. 20
18:51
A hétvégére kitisztulhat az ég Izland felett (Infostart)
Az Izland felé tartó alacsony légnyomású légtömegek hatására a hétvégére eltűnhet az a vulkáni hamufelhő, amely napokon keresztül akadályozta a légi közlekedést Európa nagy részében - jelentette ki kedden a Meteorológiai Világszervezet (WMO) egy szakértője.
ápr. 20
19:03
Élő személy is adományozhat vesét (WebBeteg)
Az élődonoros veseátültetést bemutató országos sorozatának első fórumát tartotta meg vasárnap a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért.
ápr. 20
20:03
Meglepő fegyver a sáskák ellen (Infostart)
A sáskás pizza elfogyasztásával az ínyencek is kivehetik részüket az Ausztráliában pusztító sáskajárás elleni harcban.
ápr. 20
20:06
Vita a körülmetélés körül (WebBeteg)
A körülmetélés (circumcisio) talán az egyik legrégebbről ismert sebészeti beavatkozás. A zsidók vallási szertartásként végzik, a muszlimok körében a lelki megtisztulást jelenti. Az előnyéről, hátrányáról szóló viták időről-időre napirendre kerülnek orvosi és laikus körökben egyaránt.
ápr. 20
20:21
Gyerekautót sem lehet ittasan vezetni (Infostart)
Óvodásoknak gyártott, villanyhajtású játékautó ittas vezetése miatt veszítette el egy férfi Nagy-Britanniában a jogosítványát három évre.
ápr. 20
20:36
Sótlanabb lesz Amerika (Metropol)
Mérsékelni tervezi az élelmiszerek sótartalmát az amerikai élelmiszerfelügyelet (FDA), hogy csökkenteni lehessen a magasvérnyomásos- és szívbetegek számát - közölte a hatóság egy névtelenséget kérő tisztségviselője kedden.
ápr. 20
20:57
Ingyenbelépővel vigasztalják a légtérzárlat miatt Floridában rekedt turistákat (Infostart)
A Seaworld társaság három floridai élményparkjában ingyen belépővel vigasztalódhatnak az izlandi vulkánkitörés miatt az Egyesült Államok délkeleti államában rekedt európai turisták.
ápr. 20
21:51
Tartanak a kisvállalkozások a közösségi oldalaktól (Infostart)
A kisebb cégek tulajdonosainak közel háromnegyede fél attól, hogy a Facebook és a Twitter használata veszélybe sodorhatja őket. Egy másik kutatás szerint azonban a közösségi média használói nincsenek tisztában a biztonsági beállítások fontosságával.
ápr. 20
22:12
Poliómavírus - A beültetett vese működését fenyegető fertőzés (WebBeteg)
A poliómavírusok széles körben elterjedtek a természetben – az embert 3 faj fertőzi meg: a BK vírus (BKV), a JC vírus (JCV), és a majmokban élő (simian) vírus (SV40) – ez utóbbit azután írták le, hogy az 1950-es évek végén fertőzött vakcinával oltottak gyermekbénulás ellen.

Keresés