2010. május 27. csütörtök

máj. 27
1:42
Eltörlik a szlovák törvénymódosítást választás után? (Kripto Akadémia)
A legerősebb szlovák ellenzéki párt közölte: ha a júniusi parlamenti választások után kormányra kerül, javasolni fogja a szlovák állampolgársági törvény szerdán elfogadott módosításának eltörlését.
máj. 27
2:54
Kétoldaló megbeszélésre ösztönöz az EBESZ-főbiztos (Kripto Akadémia)
Óvatosságra intett Knut Vollebaek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nemzeti kisebbségekkel foglalkozó főbiztosa az olyan lépéseket illetően, amikor egy állam a vele szomszédos állambeli polgárok meghatározott - jelentős számban ott lakó - csoportjának biztosítja az állampolgárság lehetőségét.
máj. 27
5:18
A szlovák oldal hisztérikus reakciója (168 Óra Online)
Választóinkat semmilyen körülmények között nem hagyhatjuk magukra! - áll a Híd parlamenti képviselőinek nyilatkozatában. A Magyar Koalíció Pártja elsietett és átgondolatlan lépésnek tartja a szlovák állampolgárságról szóló törvénynek a szlovák törvényhozásban ma elfogadott módosítását.
máj. 27
5:54
Rajtavesztett a hesseni kormányfő (Kripto Akadémia)
Nagyban játszott, de rajtavesztett - talán így lehetne összefoglalni azt, ami Roland Kochhal történt. Hessen német tartomány kereszténydemokrata miniszterelnökének, Angela Merkel titkos vetélytársának nem tetszett a kancellárasszony - szerinte túlságosan puhakezű - vezetési stílusa és összekülönbözött vele a gazdaságpolitikában is.
máj. 27
6:12
Súlyos botrány a Dumában - 449 szavazat 88 képviselőtől (Kripto Akadémia)
Az orosz törvényhozás súlyos botrányát dokumentálta a jobboldali-liberálisnak elkönyvelt REN televíziós adó.
máj. 27
6:14
Tőkés kettős átvilágítást sürget (Kripto Akadémia)
Tegnapi közleményében a Tőkés László fémjelezte Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) a romániai átvilágítási törvény elfogadásának kapcsán kettős átvilágítást sürgetett.
máj. 27
6:16
Netanjahu váratlan meghívása Washingtonba (Kripto Akadémia)
Barack Obama amerikai elnök - aki az elmúlt hónapokban lehetőleg kerülte a találkozást Benjamin Netanjahuval - tegnap váratlanul washingtoni megbeszélésre hívta meg az izraeli miniszterelnököt.
máj. 27
6:54
Az izraeli hadsereg kész feltartóztatni a Gáza felé tartó európai hajókat (Infostart)
Az izraeli haditengerészet kész feltartóztatni a humanitárius segéllyel a fedélzetükön a Gázai övezet felé tartó európai hajókat - közölték izraeli katonai források.
máj. 27
7:24
Újabb öngyilkosság a Foxconn gyárában (Metropol)
A Ho családnevű áldozat 23 éves volt, Kanszu tartományból származott, és közel egy éve dolgozott a vállalatnál.
máj. 27
7:24
Mindent megbánt Sandra Bullock férje (Kripto Akadémia)
A világ leggyűlöltebb alakjának nevezte magát Jesse James, Sandra Bullock férje, akitől állandó afférjai miatt válni kíván a népszerű színésznő.
máj. 27
7:30
Az iraki legfelsőbb bíróság jóváhagyására várnak a választási eredmények (Infostart)
Továbbította jóváhagyásra az iraki választási bizottság szerdán a legfelsőbb bíróságnak a márciusi parlamenti választások végeredményeit. A testület áldásával az arab ország közelebb kerülhet az új kormány megalakításához.
máj. 27
7:42
Élő rádióadásban lőttek agyon egy brazil rendőrt (Metropol)
Az eset a kelet-brazíliai Bahia szövetségi állambeli Camacari városban történt. A rendőr az autójában ült a feleségével, és a mobiltelefonján keresztül beszélgetett egy újságíróval egy helyi rádió élő adásában, amikor a támadás történt.
máj. 27
8:00
Itt egy hatásos módszer a válság ellen? (Kitekintő)
2010-ben második alkalommal rendezi meg a Bizottság május 25. és június 2. között az Európai KKV Hét elnevezésű nemzetközi rendezvénysorozatot. A program fő célja az, hogy európai szinten népszerűsítse a vállalkozói létformát.
máj. 27
8:00
Utálják a cigányokat Közép-Európában (Kripto Akadémia)
Szlovákiában és Romániában tavaly is széleskörű megkülönböztetéssel szembesült a roma lakosság, Oroszországban pedig emberi jogi aktivistákat, ügyvédeket, újságírókat értek egyes esetekben halálos kimenetelű, gyakran büntetőjogi következmények nélküli támadások - áll az Amnesty International csütörtökön Londonban kiadott éves világjelentésben.
máj. 27
8:02
Izrael megakadályozza Gáza kisegítését (Kripto Akadémia)
Az izraeli haditengerészet kész feltartóztatni a humanitárius segéllyel a fedélzetükön a Gázai övezet felé tartó európai hajókat - közölték izraeli katonai források szerdán.
máj. 27
8:18
Kettős állampolgárság: eltörölhetik a szlovák törvényt (Kitekintő)
Ha a választások után hatalomra kerül, teljesen eltörli a szlovák állampolgársági törvény módosítását az SDKÚ-DS.
máj. 27
8:18
"Nagyon régi adósságát törlesztette a magyar parlament" (Kripto Akadémia)
Nagyon régi adósságát törlesztette a magyar parlament az állampolgársági törvény módosításával - mondta az MTI-nek Gál Kinga (Fidesz) európai parlamenti (EP) képviselő, aki eszmecserén vett részt helyi magyarok körében a washingtoni Kossuth Házban helyi idő szerint szerda este.
máj. 27
8:36
Újabb díjat nyertek a magyarok (Kitekintő)
Palánkai Tibor professzornak, a Corvinus Egyetem Európai Tanulmányi és Oktatási Központja igazgatójának ítélték a 2010-es Jean Monnet-díjat.
máj. 27
8:36
Durva! Élő adásban lőttek agyon egy rendőrt! (Kripto Akadémia)
Éppen egy élő rádióadásban nyilatkozott a közbiztonság helyzetéről telefonon egy rendőr Brazíliában, amikor a nyílt utcán agyonlőtték.
máj. 27
8:54
Bomba robbant a koncert előtt - négy halott (Kitekintő)
Négyen meghaltak, sok a sérült Sztavropolban
máj. 27
9:12
Tovább súlyosbítaná a válságot a klímavédelem? (Kitekintő)
Éles ellenállást váltott ki az európai ipar részéről az Európai Bizottság által szerdán előterjesztett hatástanulmány, mely szerint az eredetileg becsültnél harmadával kevesebbe kerülne az európai gazdaság számára, ha az 1990-es szinthez képest 20 százalékkal csökkentenék 2020-ig az üvegházhatású gázok kibocsátását.
máj. 27
9:12
Katonai szárnypróbálgatások Észak-Koreában? (Kripto Akadémia)
Kiéleződött a feszültség a Koreai-félszigeten, miután Szöul - egy nemzetközi szakértői vizsgálatra hivatkozva - azzal vádolta meg Phenjant, hogy torpedójával elsüllyesztette egyik hadihajóját a Sárga-tengeren, 46 tengerész halálát okozva. Észak-Korea feltételezett támadását több tényező is magyarázhatja.
máj. 27
9:18
Kiárusítja Citigroup részvényeit az amerikai állam (Napi)
máj. 27
9:30
Csak félreértés a szlovákok nemzetközi támogatottsága? (Kitekintő)
A szlovák külügyminiszterrel kedd este tartott találkozóján ugyan nem minősítette az állampolgárságról szóló magyar törvény általa még nem látott módosítását az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa, de azt értésre adta, hogy szomszédos országok érintettsége esetén bizonyos fenntartásai vannak a kettős állampolgárság megadásával szemben.
máj. 27
9:30
Tengeralattjáró-elhárító gyakorlatba kezdett Dél-Korea (Metropol)
Nagyszabású tengeralattjáró-elhárító gyakorlatba kezdett csütörtökön a dél-koreai haditengerészet, jóllehet Észak-Korea korábban arra figyelmeztette déli szomszédját, hogy az ilyesfajta katonai megmozdulások háborúba sodorhatják a két felet.
máj. 27
9:30
Horvátország: nincs vadkemping! (Kripto Akadémia)
A korábbiaknál szigorúbban büntetik a vadkempingezést Horvátországban, ahol a táborozásra be nem jelentett magánterületen két hónapra zár alá veszik a kempingezők felszereléseit - figyelmezteti az utazókat a Horvát Idegenforgalmi Közösség.
máj. 27
9:48
Elfogták a hackerek Robin Hoodját (Kitekintő)
Neo pénzosztás helyett publikálta a közhivatalnokok fizetését – a lett pártok és a közvélemény egységesen támogatják
máj. 27
9:48
A táliboknak is segít a vöröskereszt (Kripto Akadémia)
A nemzetközi vöröskereszt nem hagy fel avval, hogy elsősegély-oktatásban részesíti az afganisztáni tálib lázadókat, dacolva az egyre több dühödt e-maillel, amelyben a világ minden tájáról bírálják emiatt a szervezetet - közölte csütörtökön egy Afganisztánban dolgozó tisztségviselő.
máj. 27
10:06
Hatalmas a tőzsdén a bizonytalanság (Kitekintő)
2010. február 8-a óta a Dow Jones index először zárt a 10,000 pontos szint alatt, ami különösen annak fényében meglepő, hogy a kereskedés vége előtt is még enyhébb pluszokat követően emelkedést mutattak a vezető amerikai indexek, így a Dow is.
máj. 27
10:06
Erejét fitogtatja Dél-Korea (Kripto Akadémia)
Nagyszabású tengeralattjáró-elhárító gyakorlatba kezdett csütörtökön a dél-koreai haditengerészet, jóllehet Észak-Korea korábban arra figyelmeztette déli szomszédját, hogy az ilyesfajta katonai megmozdulások háborúba sodorhatják a két felet.
máj. 27
10:24
Újabb országok kaphatnak vízummentességet (Kitekintő)
Az Európai Bizottság csütörtökön várhatóan azt javasolja majd, hogy a vízumliberalizációt terjesszék ki Albániára és Bosznia-Hercegovinára is. Közben az EU-orosz-csúcs előtt az állandó képviselők tanácsa úgy döntött, hogy az Oroszországgal folytatandó vízummentességi tárgyalásokon menetrend helyett akciótervet terjesszenek elő.
máj. 27
10:24
"Felemelő érzés volt hallgatni az országgyűlési vastapsot" (Kripto Akadémia)
A magyar állampolgársági törvény módosításáról közölt kommentárt csütörtökön az újvidéki Magyar Szó.
máj. 27
10:42
Tálibok elleni harc: két hetet kapott Pakisztán (Kripto Akadémia)
Washington közölte az iszlámábádi vezetéssel, hogy két hétnyi határidőt szab neki a tálib lázadók elleni hírszerzési és terrorelhárítási offenzívában való előrelépésre - közölte szerdán egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselő.
máj. 27
10:44
Újabb Foxconn-dolgozó ugrott ki az ablakon (Kripto Akadémia)
A tajvani Foxconn egy újabb alkalmazottja lett öngyilkos szerda éjszaka: a cég sencseni (Shenzhen) munkásszállójának hetedik emeletéről ugrott ki röviddel azután, hogy a cég vezetője a helyszínre utazott, és példátlan médianyilvánosságot vállalva mutatta be a munka- és lakhatási körülményeket, ígéretet téve több megelőző intézkedésre.
máj. 27
11:00
Mint a filmekben! Autós üldözés volt a kisvárosban (Kitekintő)
Škoda Octaviájával ittasan közlekedő 25 éves férfit hajszoltak szerdán reggel a rendőrök Nyitrán.
máj. 27
11:02
Jobb lehet a vártnál a gazdasági növekedés (Kitekintő)
Ma teszi közzé az amerikai Kereskedelmi Minisztérium az első negyedéves amerikai GDP előzetes adatát, ami az első, becsült adat után már a második olvasatnak számít.
máj. 27
11:06
Elindult a Top Kill-hadművelet (Napi)
máj. 27
11:18
Mesés kincset találtak a föld mélyén (Kitekintő)
Nagy-Britannia továbbra sem tárgyal Argentínával a Falkland-szigetek feletti fennhatóságról, miközben egy brit vállalat olajat talált az egyik próbakútjában a szigetek mellett.
máj. 27
11:18
Top kill-módszer az öbölben (168 Óra Online)
A British Petroleum (BP) brit olajvállalat szerdán megkezdte a Mexikói-öbölben szivárgó olajkút betömését - közölte a cég egyik szóvivője. A "top kill" néven ismert módszerrel próbálkoznak: először iszappal állítják meg az olaj feltörését, majd betonnal tömítik el végleg a lyukat. Az amerikai parti őrség pár órával korábban adott engedélyt a cégnek a művelet végrehajtására.
máj. 27
11:36
Nincs visszamenőleges hatálya a szlovák állampolgársági törvénynek (Kitekintő)
Kihágásnak számít majd, ha valaki nem jelenti be, hogy kérvényezte és megkapta a magyar állampolgárságot.
máj. 27
11:36
"Erkölcsi jóvátétel" a kettős állampolgárság (Kripto Akadémia)
Kilencven éves traumát próbált meg orvosolni a határon túli magyarság számára a kettős állampolgárságról szóló törvény, amelyet a határon túli magyarok amolyan erkölcsi jóvátételnek tekintenek, és amely önbizalmukat is erősíti - fejtik ki csütörtöki számaikban a romániai magyar lapok.
máj. 27
11:38
Nem okoz népvándorlást a kettős állampolgárság (Kripto Akadémia)
A kettős állampolgárság törvénye nemzeti rehabilitációs gesztus, óriási szimbolikus jelentősége van, de kérdés, hányan fogják igényelni a magyar állampolgárságot; nem kell tartani tömeges kivándorlástól - fogalmazta meg véleményét egy kolozsvári fórumon Takács Csaba, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megbízott ügyvezető elnöke és Kelemen Hunor művelődési miniszter.
máj. 27
11:54
"Bosszú gyalogáldozattal" (Kripto Akadémia)
Robert Fico "vérnacionalista kormánya" az elmúlt négy évben mindent megtett azért, hogy a szlovákiai magyarok ne érezzék magukat jól hazájukban. Egyetlen pozitív gesztus sem volt, tettekről már ne is beszéljünk - írja a Bosszú gyalogáldozattal című kommentárjában az Új Szó című szlovákiai magyar napilap csütörtökön.
máj. 27
11:54
Válik a példakép! Többször is megcsalta feleségét! (Kitekintő)
Cheryl Cole, Ashley Cole angol focista felesége beadta a válókeresetet - minderről a DailyTelegraph adott először hírt internetes oldalán.
máj. 27
11:56
Az Interpol is keresi az elűzött kirgiz elnököt (Kripto Akadémia)
Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki a kirgiz hatóságok Kurmanbek Bakijev elűzött elnök ellen - közölte csütörtökön Azimbek Beknazarov, az átmeneti kirgiz vezetés igazságügyi rendszerért felelős miniszterelnök-helyettese.
máj. 27
11:56
Letaszították Bill Gatest a trónról (Kitekintő)
A Microsoftot megelőzve, tegnaptól az Apple számít a világ legértékesebb technológiai vállalatának, ha az egyes tőzsdén jegyzett cégek piaci kapitalizációját vesszük alapul. A New York-i Értéktőzsde szerdai zárásakor az Apple 222 milliárdos piaci értékkel bírt – amivel egyébként alig maradt el a világ jelenleg legértékesebb vállalatától, az Exxon Mobiltól – miközben a Microsoftot 219…
máj. 27
12:12
Bosszúért kiáltanak a dél-koreai tüntetők (Kripto Akadémia)
Mintegy tízezren, köztük háborús veteránok tüntettek csütörtökön Szöulban, és bosszút követeltek a Cshonan hadihajó márciusi elsüllyesztéséért. A demonstrálók elégettek egy észak-koreai zászlót.
máj. 27
12:30
Romániai magyar lexikon a neten (Kitekintő)
A magyarul és románul is böngészhető első elkészült fejezet Erdély épített örökségéről szól.
máj. 27
12:30
Török engedmény Ciprus egyesítésének kérdésében (Metropol)
A ciprusi török közösség vezetője politikai engedményt tett a 36 éve megosztott sziget újraegyesítése érdekében – közölte Nicosiában az ENSZ különmegbízottja.
máj. 27
12:30
London meghátrált (168 Óra Online)
Sikerrel járt a civilek és a lakosság kampánya, miután már a brit kormány sem támogatja a London Heathrow repülőtér új kifutópályával és terminállal való bővítését. A Greenpeace már a kezdetektől fogva azzal érvelt, hogy a harmadik kifutópálya építése esztelen melléfogás olyan időkben, amikor éppenséggel a szén-dioxid lábnyomunk csökkentésén kellene dolgoznunk.

Keresés