Alkotmánybíróság

Az amerikai elnökválasztás gyakorlatilag már elkezdődött
2020 szeptember 24.   Kitekintő
A novemberi amerikai elnökválasztást követő esetleges hatalomátadás rendezetten fog zajlani - szögezte le Mitch McConnell, a republikánusok vezetője csütörtökön. Az viszont várható, hogy szoros eredmény esetén az alkotmánybíróság mondja majd ki a végeredményt, így az ott múlt héten megüresedett pozíció betöltéséért máris megindult a politikai csata
Trump és Biden egymásnak feszült, mikor jelöljék ki az új alkotmánybírót
2020 szeptember 23.   ATV
Várhatóan a hétvégén bejelenti a jelöltjét az amerikai alkotmánybíróság megüresedett helyére Donald Trump, amiről a republikánus többségű szenátus kész a választások előtt szavazni. A demokrata párt több tagja úgy vélte, hogy ha a szenátus megszavazza az új jelöltet, akkor ők megnövelnék a bíróság tagjainak létszámát.
Trump a hét végéig megnevezi jelöltjét a legfelsőbb bírói posztra
2020 szeptember 22.   Kitekintő
Donald Trump amerikai elnök hétfőn közölte, hogy szombatig megnevezi jelöltjét az alkotmánybíróság feladatát ellátó szövetségi legfelsőbb bíróság megüresedett helyére.
Elhunyt Strausz János, az Alkotmánybíróság volt tagja
2020 szeptember 22.   Napi
Életének 87 évében elhunyt Strausz János nyugalmazott bíró, az Alkotmánybíróság volt tagja - olvasható az Alkotmánybíróság honlapján.
Trump a hét végéig megnevezi jelöltjét a legfelsőbb bírói posztra
2020 szeptember 22.   Napi
Donald Trump amerikai elnök hétfőn azt közölte, hogy szombatig megnevezi jelöltjét az alkotmánybíróság feladatát ellátó szövetségi legfelsőbb bíróság megüresedett helyére - írja az MTI.
Trump négy vagy öt jelölt közül választ
2020 szeptember 22.   Infostart
Donald Trump amerikai elnök azt közölte, hogy szombatig megnevezi jelöltjét az alkotmánybíróság feladatát ellátó szövetségi legfelsőbb bíróság megüresedett helyére.
Meghalt Strausz János, egykori alkotmánybíró
2020 szeptember 22.   168 Óra Online
86 éves korában meghalt Strausz János, írja az Alkotmánybíróság oldala. Strauszt 1956-ban hangoztatott nyilvános véleménye miatt 1957-ben kizárták ez ELTE jogi karáról, fizikai munkás lett, az egyetemet csak 1963-ban tudta befejezni.
Amerikai demokrata párti politikusok az alkotmánybíróság bővítését ígérik, ha most Trump jelöltjét megszavazzák
2020 szeptember 21.   Propeller
Amerikai demokrata párti politikusok az alkotmánybíróság létszámának bővítését ígérik esetleges elnökválasztási győzelmük esetén, amennyiben most a szenátus republikánus többsége megszavazza Trump jelöltjét. Több demokrata párti törvényhozó jelezte vasárnap a Twitteren, hogy megnövelné az alkotmánybíróság feladatát ellátó szövetségi legfelsőbb bír
Demokrata párti politikusok utasítják el, hogy Trump új alkotmánybírót javasoljon
2020 szeptember 21.   Propeller
Több demokrata párti politikus elutasította vasárnap, hogy Donald Trump republikánus elnök új alkotmánybírót terjesszen elő, miután péntek éjjel 87 éves korában elhunyt Ruth Bader Ginsburg, az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság liberális tagja. A demokraták álláspontjához csatlakozott két republikánus szenátor, Susan C
Meghalt Ruth Bader Ginsburg
2020 szeptember 19.   Hírstart
Elhunyt az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság egyik tagja, a 87 éves Ruth Bader Ginsburg - jelentette be péntek este maga a bíróság, amely a szövetségi alkotmánybíróság szerepét tölti be az Egyesült Államokban.
Elhunyt az amerikai alkotmánybíróság legidősebb tagja, Ruth Bader Ginsburg
2020 szeptember 19.   168 Óra Online
87 éves volt.
Meghalt az amerikai alkotmánybíróság legidősebb tagja
2020 szeptember 19.   Infostart
A bírót a női jogok egyik élharcosaként és a liberálisok ikonjaként tartották számon az Egyesült Államok politikai és közéletében.
Elhunyt Ruth Bader Ginsburg
2020 szeptember 19.   ATV
Elhunyt az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság egyik tagja, a 87 éves Ruth Bader Ginsburg - jelentette be péntek este maga a bíróság, amely a szövetségi alkotmánybíróság szerepét tölti be az Egyesült Államokban.
Meghalt Ruth Bader Ginsburg
2020 szeptember 19.   Neokohn
Elhunyt az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság egyik tagja, a 87 éves Ruth Bader Ginsburg - jelentette be péntek este maga a bíróság, amely a szövetségi alkotmánybíróság szerepét tölti be az Egyesült Államokban.
Gyász: elhunyt a leghíresebb amerikai bíró, a nőjogok bajnoka
2020 szeptember 19.   Propeller
87 éves volt Ruth Bader Ginsburg. Elhunyt az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság egyik tagja, a 87 éves Ruth Bader Ginsburg – jelentette be péntek este maga a bíróság, amely a szövetségi alkotmánybíróság szerepét tölti be az Egyesült Államokban. "Ruth Bader Ginsburg bíró délután hunyt el washingtoni otthonában, a családja körében áttétes hasnyá
A Helsinki felszólította az ombudsmant, hogy tegye a dolgát, és lépjen fel a transznemű emberek védelmében
2020 szeptember 17.   Népszava
Arra kérték az alapvető jogok biztosát, hogy kezdeményezze az Alkotmánybíróságnál a májusban elfogadott nem- és névváltoztatást tiltó rendelkezések megsemmisítését.
Ismét benyújtják a román szociáldemokraták a Trianon-törvényt a Parlamentnek
2020 szeptember 17.   168 Óra Online
Iohannis elnök egyszer már visszaküldte az Alkotmánybíróságnak, most muszáj lesz kihirdetnie a június 4-ét állami ünneppé nyilvánító törvényt.
A román parlament a rendkívüli ülésszakban is leválthatja a kormányt - A alkotmánybíróság precedens értékű döntést hozott Romániában
2020 szeptember 16.   Jogi Fórum
Nem idézett elő alkotmányos konfliktust a román parlament azzal, hogy a nyári rendkívüli ülésszakban tűzött napirendre egy bizalmatlansági indítványt - állapította meg kedden az alkotmánybíróság.
Iohannis visszaküldte a parlamentnek a Trianon-törvényt
2020 szeptember 15.   HírTV
Korábban az elnök az alkotmánybíróságon is megtámadta a jogszabályt, de a taláros testület július közepén elutasította az elnök óvását.
Frontvonalak az igazságszolgáltatásban
2020 szeptember 14.   Népszava
Az Alkotmánybíróság Fidesz jóvoltából megválasztott tagjai pályázat nélkül kinevezhetők kúriai bíróvá, az Országos Bírói Tanács vizsgálni fogja, mennyire aggályos ez az eljárás.

Közélet