Alkotmánybíróság

Így vélekednek a budapestiek a hajléktalanság kriminalizálásáról
2019 június 20.   Átlátszó
Az Alkotmánybíróság 2019. június 6-án kelt határozata szerint nem alaptörvény-ellenes a szabálysértési törvénynek az életvitelszerű közterületen tartózkodás tilalmára vonatkozó szabályozása....
Az Alkotmánybíróság megvédte a kormány vitatott törvényét
2019 június 20.   Napi
Elutasította az Alkotmánybíróság (Ab) az önálló közigazgatási bíróságok felállításáról rendelkező törvényt támadó indítványt, mert megítélése szerint a törvény összhangban van az alaptörvénnyel - írja az MTI.
Ab: Alkotmányos a közigazgatási bíróságokról szóló törvény
2019 június 20.   HVG
Elutasította az Alkotmánybíróság az önálló közigazgatási bíróságok felállításáról rendelkező törvényt támadó indítványt, mert megítélése szerint a törvény összhangban van az alaptörvénnyel.
Nem szabott gátat a bíróságok átalakításának az Ab
2019 június 20.   Napi
Elutasította az Alkotmánybíróság (Ab) az önálló közigazgatási bíróságok felállításáról rendelkező törvényt támadó indítványt, mert megítélése szerint a törvény összhangban van az alaptörvénnyel. Igaz, ehhez módosítani kellett a javaslatot.
Ab: alkotmányos a közigazgatási bíróságokról szóló törvény
2019 június 20.   888
Elutasította az Alkotmánybíróság az önálló közigazgatási bíróságok felállításáról rendelkező törvényt támadó indítványt, mert megítélése szerint a törvény összhangban van az alaptörvénnyel.
Alkotmányos a közigazgatási bíróságokról szóló törvény
2019 június 20.   Magyar Nemzet
Elutasította az Alkotmánybíróság az önálló közigazgatási bíróságok felállításáról rendelkező törvényt támadó indítványt, mert megítélése szerint a jogszabály összhangban van az alaptörvénnyel.
Az Alkotmánybíróság szerint rendben van a közigazgatási bíróságról szóló törvény
2019 június 20.   ATV
Elutasította az Alkotmánybíróság (Ab) az önálló közigazgatási bíróságok felállításáról rendelkező törvényt támadó indítványt, mert megítélése szerint a törvény összhangban van az alaptörvénnyel.
Megvan az alkotmánybírósági döntés a közigazgatási bíróságok ügyében
2019 június 20.   Infostart
Az országgyűlési képviselők negyede indítványozta, hogy az Ab semmisítse meg a közigazgatási bíróságokról szóló törvényt.
Fideszes aláírásgyűjtés: még mindig nincs vége az Ab-Kúria-csatának
2019 június 19.   HVG
Harmadszor semmisítette meg az Alkotmánybíróság a Kúria döntését az április 8-i fideszes aláírásgyűjtéssel kapcsolatban. Miközben a két csúcsszerv csatázik, még mindig nem tudni: félrevezették-e a választókat az aktivisták, akik az EP-jelöltek ajánlása mellett az Orbán Viktor politikáját támogató ívet is aláíratták.
Nem bíznak a kormányban a civilek
2019 június 18.   Napi
A Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), az Amnesty International Magyarország és a lengyel Helsinki Alapítvány az Emberi Jogokért (HFPC) az Alkotmánybíróság munkáját segítő beadványban kéri a közigazgatási bíróságokról szóló törvény alkotmányellenes rendelkezéseinek megsemmisítését. A civil szervezetek az országgyűlési k
Alkotmánybírósághoz fordulhat az MTA
2019 június 14.   ATV
Az Akadémiától a kutatóintézeteit elvevő törvényjavaslat nem elfogadható, visszavonása messzemenően indokolt – mondja az MTA Felügyelő Testülete.
TASZ: A hajléktalanság nem kezelhető büntetőjogi eszközökkel - Civil jogvédők élesen bírálják az Alkotmánybíróság határozatát
2019 június 14.   Jogi Fórum
Bár öt alkotmánybíró különvéleménye szerint a szabályozás alkotmányellenes, az Alkotmánybíróság szerint a hajléktalan emberek kriminalizálása és börtönbe zárása nem ütközik az Alaptörvénybe. A civil jogvédőkből álló Szabálysértési Munkacsoport álláspontja szerint a többségi döntés elfogadhatatlan. Valójában a törvény a gyakorlatban alkalmazhatatlan - az ellátórendszer a jelenlegi kapacitás…
MTA: Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék, Palkovics szerint “diszkusszió tárgya” lehet a vagyon
2019 június 14.   ATV
Alkotmánybírósághoz fordul a Párbeszéd az MTA kutatóintézeteinek és vagyonának az “einstandolása” miatt. Még szerdán, a késő esti parlamenti vitában derült ki: Palkovics László szerint “diszkusszió tárgyát képezheti”, hogy bérleti díjat kell-e fizetni az akadémiai vagyonért, vagy meg kell venni. Az állam létrehoz egy Bay Zoltánról elnevezett alkalm
Nem siet a kormány a rokkantak helyzetének rendezésével
2019 június 13.   Napi
A parlament szerdai ülésén az MSZP ismét kérdőre vonta a kormányt, hogy hol tart a 2012 után rokkantsági ellátástól megfosztott emberek helyzetének rendezése; a törvénymódosításra az Alkotmánybíróság március végéig adott határidőt.
Átírja a kormány a Taigetosz-körvényt
2019 június 12.   HVG
Hónapokkal az után, hogy az Alkotmánybíróság jelezte a mulasztásos alkotmánysértést a Taigetosz-törvény kapcsán, a kormány törvénymódosítást kezdeményezett.
Sérti-e az életvitelszerű közterületen tartózkodás tilalma az Alaptörvényt? - Az Alkotmánybíróság bírói indítványokat utasított el
2019 június 12.   Jogi Fórum
Nem alaptörvény-ellenes a szabálysértési törvénynek az életvitelszerű közterületen tartózkodás tilalmára vonatkozó szabályozása. Ugyanakkor a szabálysértési szankció csak akkor alkalmazható, ha a hajléktalan személy ellátórendszerben való elhelyezése a cselekmény elkövetésekor igazolhatóan biztosított volt. - Az Alkotmánybíróság döntést hozott.
Az Alkotmánybírósághoz fordul az MTA ügyében a Párbeszéd
2019 június 12.   Propeller
A Párbeszéd parlamenti frakciója az Alkotmánybírósághoz fordul az MTA-t érintő törvénymódosítás miatt és arra kéri a többi ellenzéki pártot, hogy támogassa ezt a törekvést. Mellár Tamás, a Párbeszéd képviselője szerdai sajtótájékoztatóján a magyar tudománnyal szembeni "brutális támadásnak" ítélte a javaslatot, ami szerinte ellentétes a tudomány és
A Párbeszéd az Alkotmánybírósághoz fordul az MTA ügyében
2019 június 12.   hirado.hu
Mellár Tamás tagadta, hogy a kutatóintézetek ne lennének versenyképesek nemzetközi szinten.
Forradalmi helyzet Moldovában
2019 június 12.   Népszava
Az Európai Unióval határos újabb volt szovjet tagköztársaságban alakult ki „forró helyzet”. Moldova Köztársaságban puskaporos a hangulat, olyannyira, hogy az ukrajnai vagy a grúziai színes forradalmakra emlékeztet. Alkotmányos válság állt elő. Az országnak van egy az alkotmánybíróság által menesztett államfője, van egy a nyugat által elismert korm
Június 10-dike az Ügyészség Napja - Díjakkal és elismerésekkel jutalmazták a kiemelkedő teljesítményeket
2019 június 11.   Jogi Fórum
Az első ügyészi törvény 1871. június 10-ei kihirdetésének évfordulója 1991 óta az ügyészség ünnepnapja. Az Ügyészség Napja alkalmából az Igazságügyi Palota Dísztermében tartott ünnepségen – díszvendégként – Dr. Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke és Dr. Polt Péter legfőbb ügyész mondott beszédet. A legfőbb ügyész ezt követően elismeréseket és pályadíjakat adott át.

Közélet