Pető Iván

Pető Iván: Magyar vagyok és turista
2020 május 3.   24.hu
Krampácsolástól a koalíciókig. Rendszerváltós Nagyinterjú az SZDSZ volt elnökével.
„Olyan volt az MSZMP, mint ma a Fidesz” – Pető Iván a négyigenes népszavazásról
2019 november 26.   Klubrádió
Napra pontosan 30 éve, 1989. november 26-án tartották a négyigenes népszavazást, amely az ellenzék egyik fontos győzelmét jelentette. Pető Ivánnal, az SZDSZ egykori elnökével beszélgettünk.
Pető Iván: Ha a Fidesz győzelme veszélybe kerülne, a választási csalás sem rendszeridegen
2019 augusztus 12.   Mandiner
Nem kellett gyanakvónak lenni ahhoz, hogy az ember megengedje, bennfentes információkkal teremtett pénzügyi haszon lehet a tét.
A kísérlet elbukott – Pető Iván: Ha a Fidesz győzelme veszélybe kerülne, a választási csalás sem rendszeridegen
2019 augusztus 12.   168 Óra Online
.
Rendszerváltás és igazságtétel
2019 április 16.   Klubrádió
Rendszerváltás és igazságtétel – harminc éve a magyar közélet befejezetlen vitája. Pető Iván és Schiffer András beszélgetett a témáról.
Ávós terror, paktum, elszámoltatás: Schiffer kontra Pető Iván a Klubrádióban
2019 április 15.   Mandiner
A rendszerváltásról és az elmulasztott igazságtételről vitatkozott Pető Iván és Schiffer András a Klubrádió műsorában. Szóba került az MDF-SZDSZ paktum, a kommunisták el nem számoltatása és a rendszerváltó elit felelőssége is.
Ügynöktörvény: Ungár szerint a Fidesz Pető Iván oldalán áll
2019 március 19.   Mandiner
Amíg a Fidesz van hatalmon, a kommunista bűnösöknek nincs okuk aggódni – véli az LMP-s képviselő.
Pető Iván: a zsarolás része a hatalom gyakorlásának
2019 február 23.   Népszava
Nem való a mai politikai életbe az, akinek kétségei vannak, és nyitott mások véleményére is – állítja Pető Iván a Hírklikknek adott interjújában. (Belföld)
Pető Iván ifjú szívekben él
2018 november 19.   888
Liberálisnak lenni a világ más tájain is rém kellemetlen, de az kétségkívül hazai sajátosság, hogy egy Pető Iván, Heller Ágnes vagy Tamás Gáspár Miklós bármiféle hatást gyakorolhat a politikai közösség döntéseire.
Pető Iván: Drámainak látom a jövőt
2018 november 17.   Mandiner
Orbán egy normális demokráciában napok alatt megbukna a pökhendiségével.
Pető Iván: Orbán erkölcstelen, de nem elmebeteg
2018 november 17.   24.hu
Drámainak látja a jövőt az SZDSZ egykori elnöke.
Pető Iván: Orbán "rendkívül tudatos, erkölcstelen politikus"
2018 november 17.   HVG
Az SZDSZ volt elnöke szerint nem egy nagy hiba, hanem több kisebb lépés okzta pártja bukását.
Pető Iván: drámainak látom a jövőt
2018 november 17.   Népszava
A leginkább kézben tartott diktatúrák is kipukkannak valahogy. Addig is folyton jelezni kell, hogy nem tetszik, ami az országban zajlik – mondja Pető Iván, a Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) volt elnöke.
Tárcaközi Bizottság alakult a szovjet csapatkivonásra - 25 éve történt
2015 április 5.   Infostart
1990. április 5. csütörtök: A Szabad Demokraták Szövetsége gazdasági kormányprogramot készít elő, hogy a választások második fordulója után konkrét dokumentumokból kiindulva tudjon tárgyalni a lehetséges koalíciós partnerekkel - közölte Pető Iván szóvivő az SZDSZ sajtótájékoztatóján.
"Miniszterelnökként ehhez sincs jogom?” – Horn rafináltan alkudozott
2013 június 20.   HVG
Horn Gyulának az SZDSZ volt az igazi ellenzék, mellyel szüntelen küzdött miniszterelnöksége alatt – írta nekrológjában Tamás Gáspár Miklós. Az azóta letűnt párt 1992 és 1997 közötti elnökét kérdeztük Horn tárgyalási stílusáról, taktikai húzásairól. Pető Iván szerint az ösztöneire hallgató, a közhangulatra mindig figyelő volt kormányfő egyszer követett el súlyos hibát, melynek máig ható…
Göncz Árpád 90 éves - "Eszembe sem jutott, hogy még érdekes lehetek"
2012 február 10.   Infostart
"Mindig közvetítő szerepre vágytam." Ezzel a Göncz Árpád-idézettel a címében rendezett konferenciát a volt köztársasági elnök 90. születésnapja tiszteletére a Republikon Intézet. Az író-politikusról a rendszerváltó pártok három képviselője, Katona Tamás MDF-es, Kósa Lajos fideszes és Pető Iván SZDSZ-es politikus beszélt.
Utolsó útjára kísérték Garas Dezsőt
2012 január 12.   Habostorta
A Nemzet Színészét a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójában búcsúztatták el A magyar színjátszás egyik legnagyobb egyéniségétől búcsúztak - családja és barátai mellett - kollégái és tisztelői szerda délután.Garas Dezsőt, a Nemzet Színészét, a Nemzeti Színház társulatának tagját a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra. A temető megtelt gyászolókkal. "A magyar színjátszás egyik…
Akik megnyerték a Kónya-Pető-vitát: Horn és Orbán
2011 november 22.   HVG
A rózsadombi paktumról, az igazságtételről és a büntetőjogi felelősségre vonásokról, na meg az ügynökökről és az ügynöktörvényekről vitatkoztak a rendszerváltó szuperelitpártok egykori frakcióvezetői: az SZDSZ-es Pető Iván és az MDF-es Kónya Imre azon a „veterántalálkozón” beszélgettek, ahol főleg a szabad demokraták egykori vezetői és szimpatizánsai tűntek fel a közönségben, és amely az 1991-es K…
Kónya és Pető 20 év után újra leült vitázni
2011 november 21.   HVG
Kónya Imre szerint "meg lehetett volna csinálni az igazságtételt" a rendszerváltást követő években, ha az Ellenzéki Kerekasztal (EKA) pártjai képesek az összefogásra, ám az SZDSZ inkább az Antall-kormány megbuktatására játszott. Pető Iván szerint viszont akkoriban fontosabb volt a demokratikus jogállam kiépítése, mint a kommunista rendszer bűneinek igazságszolgáltatási eszközökkel történő…
A Kónya-Pető vita húsz év után
2011 november 17.   Múlt-kor
Húsz évvel ezelőtt, 1991. november 16-án került sor a Magyar Televízió által is közvetített nyilvános vitára Kónya Imre, a legnagyobb kormánypárt, a Magyar Demokrata Fórum parlamenti frakcióvezetője, és Pető Iván, a legnagyobb ellenzéki párt, a Szabad Demokraták Szövetsége parlamenti frakcióvezetője között a kommunista diktatúra évtizedei alatt elkövetett bűnökkel kapcsolatos igazságtétel…

Közélet