Surányi György

Volt MT-tag: helikopterpénz kell Magyarországon, azonnal!
2020 március 30.   Napi
Minden okunk megvan támogatni Surányi György javaslatát, aki a munkájukat elvesztők és eltartott családtagjaik részére célzott támogatásként havonként 100 ezer forint, illetve 50 ezer forint költségvetési juttatást kezdeményez. Én azonban ennél még tovább mennék - írta Bihari Péter közgazdász, az MNB monetáris tanácsának (MT) volt tagja a Portfolio
Surányi: Háromszor 100 000 forintot minden munkanélkülinek, kamatmentes hitelt a vállalkozásoknak
2020 március 25.   444
A Nemzeti Bank volt elnöke gazdaságélénkítő javaslatait írta le. Visszafogottan bírálta a jegybankot és a gazdaságpoltikát, amiért konjunktúrában is fűtötte a gazdaságot, és most kevés tartalék áll rendelkezésére.
Surányi György a koronavírus-válságról: A kezelés egy lehetséges iránya
2020 március 25.   Portfolio
„Vannak pillanatok, amikor higgadt, hideg fejjel végrehajtott, határozott, széles összefogáson alapuló döntésekre van szükség. Ez nyilvánvalóan ilyen pillanat.” Ezzel a gondolattal indítottam hozzászólásomat 2008. október 8-án a Nemzeti Csúcson. Ma sem kezdeném másként, annak ellenére sem, hogy akkor javaslataimra nem volt kellő nyitottság. Mégis -
Lehet, hogy ez a válság lesz az, ami átalakítja a globális gazdasági rendszert
2020 március 15.   444
Biztosan komoly gazdasági visszaesés jön a koronavírus nyomában, Surányi György és Bod Péter Ákos volt jegybank elnökökkel és Felcsuti Péterrel, a Bankszövetség volt elnökével beszélgettünk a várható forgatókönyvekről.
„Minden kerület egy külön kisváros sajátos arculattal” – interjú Surányi Dávid location managerrel
2020 február 12.   WeLoveBudapest
A location manager a filmforgatások egyik legfontosabb szereplője, a forgatási helyszínekért felel. Surányi Dávid több külföldi produkció mellett magyar filmekben is rendszeresen dolgozik.
Reagált az MNB Surányi kritikájára: Válság előtti logikával nem kezelhetőek a válság utáni kihívások
2019 december 19.   Portfolio
Az elmúlt hetekben fontos és hasznos szakmai diskurzus alakult ki a MÁP Plusz adósságfinanszírozásban betöltött szerepéről. A tények és válságtapasztalatok ismeretében azonban Surányi György volt jegybankelnök felvetéseivel továbbra is nehéz egyetérteni.
Az MNB alelnöke szerint nem szabad a MÁP Plusz kamatához nyúlni
2019 december 17.   Menedzsment Fórum
Ekként foglalt állást Nagy Márton abban, az elmúlt hetekben felhevült vitában, amelynek során a Nemzetközi Valutaalap és Surányi György volt jegybankelnök is a szuperállampapír közel 5 százalékos éves átlaghozamának jelentős mérséklését szorgalmazta, míg módosítást Varga Mihály pénzügyminiszter a hozamkörnyezet változása esetén tartott elképzelhető
Surányi György viszontválasza az MNB-nek: Téves stratégia téves kezelése
2019 december 17.   Portfolio
A higgadt, kiegyensúlyozott vita - természetesen akkor is, ha a saját álláspontomat éri kritika - jó érzéssel tölt el. Ezzel így vagyok most is, miután elolvastam Csortos Orsolya, Horváth Dániel és Kuti Zsolt Szuperállampapír: Szuper Téves Rombolás című írásomra adott válaszát. Ugyanakkor a tartalmi kérdésekben a szerzők érvei kevéssé meggyőzők. Ez
Szuper nagy tévedés lenne visszavonulót fújni a MÁP Plusz stratégiában
2019 december 16.   Portfolio
A 2019-es év slágerterméke, a MÁP Plusz felforgatta a megtakarítási piacot. Népszerűségéhez köthetően hamar a figyelem középpontjába került, és számos elemzés született meg előnyeiről és kockázatairól. Ez utóbbiak közé tartozik Surányi György, volt jegybankelnök cikke, amelyben a szerző olyan markáns állításokat fogalmazott meg a lakossági állampap
Rendszerszintű kockázatot jelenthet egy idő után a szuperállampapír
2019 december 13.   Menedzsment Fórum
A MÁP Plusz kapcsán az MNB-től kezdve az IMF-en át Surányi Györgyig mindenki megnyilvánult, és minden oldalnak van igazsága. Azonban pár dolog véleményem szerint nem került kellően hangsúlyozásra.
Óriási károkat okoz Surányi György szerint a MÁP+
2019 december 11.   Hírstart
Az MNB korábbi elnöke komoly kritikával illette az utóbbi időben óriási népszerűségnek örvendő állampapírt, a MÁP+-ot, szerinte komoly károkat okozhat a jövőben.
Óriási károkat okoz Surányi György szerint a MÁP+
2019 december 11.   Privátbankár
Az MNB korábbi elnöke komoly kritikával illette az utóbbi időben óriási népszerűségnek örvendő állampapírt, a MÁP+-ot, szerinte komoly károkat okozhat a jövőben.
Surányi György szerint a MÁP+ óriási károkat okozhat
2019 december 11.   Menedzsment Fórum
Az MNB korábbi elnöke komoly kritikával illette az utóbbi időben óriási népszerűségnek örvendő állampapírt, a MÁP+-ot, szerinte komoly károkat okozhat a jövőben.
Surányi György a szuperállampapírról: szuper téves rombolás
2019 december 11.   Portfolio
A pénzügypolitikát alakító intézmények vezetői és munkatársai egyre lelkesebb és egyre megtévesztőbb győzelmi jelentésekkel árasztják el a szakmai és a laikus közvéleményt a MÁP+ papírok kapcsán. Ezek egyike az “MNB: az államnak is jó befektetés a szuperállampapír” a Portfolio-n december 5-én jelent meg. Az MNB munkatársai elemzésükben főként a köt
Surányi György: Illúziók nélkül
2019 október 12.   Portfolio
A monetáris politika mint a gazdaságpolitika egyik alrendszere szerepét, lehetőségeit, hatását tekintve minden bizonnyal elfogult vagyok. De talán mégsem annyira, hogy határozott korlátait ne érzékeljem. A jegybanki politika lehetőségeit már 2008 előtt is valószínűleg túl sok illúzió lengte körül. Számos eredményt, így például az 1970–1980-as évek
Surányi: Akármilyen nyugodt az MNB, nagy bajok lehetnek a gyenge forintból
2019 október 3.   HVG
Nem volna szabad olyan könnyedén átsiklani a forint leértékelődése felett, mint azt a Magyar Nemzeti Bank teszi, és mint ami a kormányzati nyilatkozatokból kitetszik – írja Surányi György a HVG hetilapban.
Győzelemmel avatták fel az uszodát
2019 szeptember 27.   Hírstart
A veretlen BVSC-Zugló csapatát fogadta az első Csik Ferenc Versenyuszodában rendezett vízilabda mérkőzésen a Kaposvári VK. Surányi László tanítványai végig vezetve tudták legyőzni az eddig még hibátlan BVSC-Zuglót, amiért járt a vastaps a közönségtől.
A fideszesek már '94-ben se törődtek a független intézményekkel
2019 szeptember 14.   Klubrádió
Surányi György korábbi jegybankelnök szerint a fideszesek már 1994-ben sem tudtak különbséget tenni politikai és független intézmények között.
Új világunkhoz új térképek kellenek - 5+1 gondolat Surányi György gazdaságértékeléséhez
2019 szeptember 12.   Napi
Szinte napra pontosan két évvel ezelőtt az egyik hazai gazdasági portál éves konferenciájának paneljában vettem részt. A konferencián a Magyar Nemzeti Bank alelnöke is előadást tartott. Előadásának fő állítása az volt, hogy a világ tartósan belépett a negatív reálkamatok korába. Ez még az az időszak volt, amikor az amerikai Fed kamatemelési ciklusa
Surányi: Ma még nincs tragédia, de rossz az irány
2019 szeptember 11.   Hírstart
A jegybank a rendkívül laza monetáris politikával tudatosan gyengíti a forintot – fejtegette Surányi György, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke, aki nem lát „aranykort”, csak erősen prociklikus gazdaság- és monetáris politikát.

Közélet