Fidel Castro

Amikor elrabolták a Forma-1-es világbajnokot Kubában
2023 február 23.   Racing
1958 február 23-án az F1-es bajnok Juan Manuel Fangiót Fidel Castro forradalmárai rabolták el. A havannai verseny előtt – bizony, olyan is volt, bár nem volt az F1-es bajnokság része –, amelyet egy évvel korábban megnyert, fegyverrel fenyegetve rabolták el a szállodájából. Fangiót nem rázta meg az eset, és sértetlenül megúszta. Az emberrablás célja
„Mint egy sztriptízbár tulajdonos”, „mint egy fiatal Fidel Castro” – Tucker Carlson kiakadt Zelenszkij washingtoni látogatásán
2022 december 22.   Mandiner
„Csoda, hogy nem dobták ki!” – tette hozzá az amerikai tévés.
Moszkvának még erre is van energiája
2022 november 23.   Infostart
Fidel Castro kubai vezető emlékművét avatta fel Moszkva Szokol negyedében kedden Vlagyimir Putyin orosz és Miguel Díaz-Canel kubai elnök.
Castro-szobrot avattak Moszkvában
2022 november 22.   HírTV
Fidel Castro-szobrot avatott az orosz és a kubai elnök Moszkvában. A 3 méter magas, bronzból készült alkotást a Föderáció fővárosának Szokol negyedében leplezték le.
Putyin Fidel Castro-szobrot avatott Moszkvában
2022 november 22.   Demokrata
Az orosz államfő a kubai elnök társaságában a huszadik század egyik legragyogóbb és legkarizmatikusabb vezetőjének nevezte Fidel Castrót.
Diktátorok uralma – szakácsaik szemén keresztül (Witold Szabłowskival a diktátorok ízvilágáról és Putyin lejárt konzervjeiről)
2022 október 22.   Népszabadság
A lengyel tényirodalom rendkívüli tematikai sokszínűségéből is kiemelkedik az Így etesd a diktátorod című kötet, amelyből öt hírhedt diktátor – Szaddám Huszein, Fidel Castro, Pol Pot, Idi Amin és Enver Hoxha – uralkodását ismerhetjük meg – a kosztjukat készítő szakácsaik elbeszélésében! A 27. Nemzetközi Budapesti Könyvfesztivál PesText programjaina
Szaddám főzni akart a katonáira, úgyhogy azt is meg kellett enniük, amit odaégetett
2022 szeptember 14.   Könyves Magazin
Mit evett Pol Pot, miközben kétmillió kambodzsai éhen halt? Idi Amin valóban fogyasztott emberhúst? És miért volt Fidel Castro egy bizonyos tehén megszállotja? Az Így etesd a diktátorod a többszörösen díjazott lengyel tényfeltáró újságíró ízekben gazdag, olvasmányos és halálosan komoly könyve, amely késhegyre menően mutatja be, milyen az élet a zsa
Kuba bírálja az Egyesült Államokat
2022 szeptember 8.   Magyar Hírlap
A Fidel Castro vezette forradalom és az amerikai állampolgárok és vállalatok tulajdonának államosítása után vezették be a gazdasági embargót.
Fidel Castro lánya is támogatja James Francót
2022 augusztus 8.   24.hu
Egy olyan filmben, ahol a többi színész, illetve a stáb jó része bizony spanyolajkú.
James Franco Fidel Castro szerepében tér vissza a zaklatási vádak után
2022 augusztus 5.   Magyar Nemzet
James Franco amerikai színész fogja játszani Fidel Castrót a Kuba Alinája című független filmben, mely a kubai diktátor „lázadó lányáról” szól – jelentették be a film producerei.
„Azt hittem, hogy ez lesz a vég” – Több mint 600-szor akarták megölni, végül maga mondott le: 14 éve távozott a hatalomból a kommunista diktátor
2022 február 19.   Blikk
Hívei istenítették és forradalmárnak tartották, a nyugati világ szemében mégis gyűlölt diktátor volt. Közel ötven évig biztos kézzel irányította Kubát, 14 évvel ezelőtt mégis legyengülve mondott le az államtanács elnöki posztjáról és adta át az ország irányítását testvérénék a világ harmadik leghosszabb ideig hatalmon lévő politikusa, Fidel Castro.
Kuba ma már képtelen teljesíteni Fidel Castro nagy ígéretét
2022 február 5.   vg.hu
Az egykori kommunista diktátor még hatalomra jutása után ígérte meg, hogy minden kubai gyerek napi egy liter tejet ihat. Ma már esély sincs ennek teljesítésére.
Amikor magyarok lőttek a francia elnökre: merénylet de Gaulle ellen
2022 január 31.   Képmás
Charles de Gaulle jellegzetes, bajuszos, nyakigláb figurája sokaknak ismerős. Politikai tevékenysége olyan érzékeny pontokat érintett, hogy nála talán csak Fidel Castro és Hitler ellen kíséreltek meg több merényletet. Volt azonban ezek között egy, amelyik különösen emlékezetes, mivel három magyar is szerepet játszott benne.
„Nem, nem morzsákat akarunk! Szabadságot akarunk!”
2021 július 16.   444.hu
A tüntetések ereje és országos kiterjedése meglepte a kubai kommunista diktatúra idős vezetőit. Az országban alig van internet, ami van, azt is cenzúrázzák, de a tiltakozóknak mégis sikerült néhány fontos információt elterjeszteni. Lehet, hogy a párt ezúttal nem oldja meg olyan könnyen a helyzetet, mint Fidel Castro idején.
Csúfos kudarcot vallott a CIA puccskísérlete a Disznó-öbölben
2021 április 19.   hirado.hu
1961. április 19-én ért csúfos véget az amerikai titkosszolgálat, a CIA által pénzelt és szervezett akció, amelynek az volt a célja, hogy megdöntse Fidel Castro hatalmát.
Visszavonul Raúl Castro, a Kubai Kommunista Párt elnöke
2021 április 16.   vg.hu
Amíg élek, kész leszek megvédeni a hazát, a forradalmat és a szocializmust – mondta Fidel Castro 89 éves öccse.
65 éves lett Hollywood latin sármőrje – 15 érdekesség Andy Garciáról
2021 április 12.   Life
A szülei Fidel Castro elől menekültek Amerikába. Büszke kubai, de nem tér vissza a szülőhazájába. Soha nem vállalt meztelen jelenetet. Ezekről, és még sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben a 65. születésnapját ünneplő Andy Garcia kapcsán.
Ez az ország legjobb családi vállakozása
2021 március 16.   NLC
A világ egyetlen Trapper farmerboltja köszöni szépen, még mindig jól van. A magyar farmer szülőatyja, Nádasi Sándor 30 éve nyitotta meg kis boltját a budapesti Fő utcában, az orvosi műszerész azóta sem állt ki a pult mögül. A márkát a hetvenes évek végén találta ki, szinte berobbant vele, akkora sikere lett, még Fidel Castro öccse is nála vásárolt.
Fidel Castro rezsimét méltatta az egyik demokrata elnökjelölt
2020 február 26.   Ripost
Donald J. Trump amerikai elnök nem véletlenül használja a kommunista jelzőt, ha Bernia Sanders vermonti szenátorról beszél.
Kubai kémek szivarfüstben
2020 február 20.   autopro
Hiába tűnik el a kommunizmus Kelet-Európából az emberek örömére az 1980-as évek legvégén, hiába omlik össze a Szovjetunió döbbenetesen rövid idő alatt, Kubában Fidel Castro és kommunista diktatúrája kitart.

Közélet