2009. február 4. szerda

febr. 4
5:27
Kit szolgál a Petőfi? (168 Óra Online)
Közszolgálati-e a Magyar Rádió (MR) Petőfi adójának műsora? - közvetve ebben a kérdésben dönt a Fővárosi Bíróság a ma reggel kezdődő perben.
febr. 4
5:27
Gyurcsány nem hajlandó sárdobálásra (Népszava)
Négy nap munka után egy nap, a költségvetés által fizetett tanulást ajánl a válság miatt megszorult cégeknek a kormány az alkalmazottak elbocsátása helyett. A kormányzati válságkezelés keretében a jövő héttől a kis cégek 200 millió forintos forgóeszköz-hitelhez is juthatnak. Ezt javasolja a kormány - mondta Gyurcsány Ferenc, aki erőteljesen bírálta azt az interjút, amelyet Orbán Viktor adott egy…
febr. 4
5:29
Szakértők is elfogadhatónak tartják a tervezett családi pótlék-rendszert (Népszava)
Végre egységes a támogatás, a kormány családi pótlékkal kapcsolatos javaslatát a lapunk által megkérdezett szociálpolitikus és az adószakértő is támogatta. A kormány a családi pótlék bruttósítását és megadóztatását tervezi, a juttatás adóterhet nem viselő járandósággá válik, amit adóbevalláskor hozzá kell számolni az összes jövedelemhez, de a rá eső adót nem kell megfizetni. Ezzel a módosítással a…
febr. 4
5:31
"Mondja már meg valaki, hogy akkor most szabad-e cigányozni!" (Népszava)
Nincs nyoma különösebb indulatoknak Miskolcon, jóllehet az elmúlt napokban a városban történtek jelentették a hazai sajtó legfőbb híreit. Az emberek többsége napirendre tért az események fölött.
febr. 4
5:45
Szijjártó Péter továbbra sem számolt be az Audiról (Népszava)
Feltűnő változások nem voltak a képviselők vagyoni helyzetében tavaly az egy évvel korábbihoz képest – derül ki a tegnap óta nyilvános, 2008-as vagyonnyilatkozatokból. Gyurcsány Ferenc kormányfő a 2007-es évhez hasonló összeget, 114 millió forintot vett fel osztalékjövedelemként, Orbán Viktor könyvkiadásból kevesebbet zsebelt be, és már nincs autó a nevén. Szijjártó Péter, a Fidesz…
febr. 4
6:03
Orbán megszólal (168 Óra Online)
A Magyar Hírlap információi szerint elképzelhető, hogy a budai Millenáris Parkban tartja tizenegyedik ország- és évértékelő beszédét Orbán Viktor, a Fidesz elnöke.
febr. 4
6:39
Kitüntetés helyett: ítélet előtt Szabadi Béla (HVG)
A szóbeszéd szerint kiskirály módjára vezette a földművelésügyi minisztériumot Szabadi Béla, aki az Orbán-kormány idején, 1998-tól közel két és fél éven át volt a tárca politikai államtitkára. A méregdrága külföldi útjairól, szponzorálásra utasított fehérje-feldolgozóról elhíresült kisgazda politikust, Torgyán József bizalmi emberét 2001-ben menesztették posztjáról. Szabadi működése a vádirat…
febr. 4
6:57
Fodor: "Ez az üzlet az egész országnak szól" (Népszava)
Az SZDSZ szerint csak akkor található meg a közös álláspont, ha mindkét nagypárt letesz arról, hogy mindenáron hatalora akar kerülni, vagy éppen ott akar maradni
febr. 4
6:59
„Mondja már meg valaki, hogy akkor most szabad-e cigányozni!” (Népszava)
Nincs nyoma különösebb indulatoknak Miskolcon, jóllehet az elmúlt napokban a városban történtek jelentették a hazai sajtó legfőbb híreit. Az emberek többsége napirendre tért az események fölött.
febr. 4
7:01
Orbán Viktor: Csak őszintén (Népszava)
Lapunk szembesítette az ellenzéki párt elnökének kijelentéseit és a tényeket
febr. 4
7:15
Harmincezer forintja bánhatja, ha nincs Önnél a csekk! (Infostart)
A Népszabadság azt írja, hogy harmincezer forintos bírsággal sújtható az autótulajdonos, aki egy közúti ellenőrzés során nem tudja igazolni, hogy van érvényes kötelező felelősségbiztosítása - de akkor is, ha van, csak a kötvény és a csekk nincs a sofőrnél.
febr. 4
7:15
Gyárfás Tamás átvenné (168 Óra Online)
Gyárfás Tamás, a Nap-kelte producere át szeretné venni az MTV-től a közép-magyarországi körzeti műsorok készítését - értesült a Magyar Nemzet.
febr. 4
7:33
Suchman: A hitelezőknek át kellene ütemezniük az adósságokat (Infostart)
Nagy segítség lenne Magyarországnak, és a globális pénzügyi válság által fenyegetett országoknak, ha a hiteleket nyújtó szervezetek átütemeznék az adósságot, az azonban öngyilkosság lenne, ha ezt mi magunk kezdeményeznénk - mondta az InfoRádióban a fejlesztési programok megvalósításáért felelős kormánybiztos. Suchman Tamás úgy fogalmazott: a hitelt nyújtóknak sem jó az, ha egy ország csődöt mond.
febr. 4
8:09
Újra jár a balatoni komp (HVG)
Kellően megolvadt a Balaton jege, így a Szántód és Tihany közötti kompközlekedés szerdától újra indul - olvasható a Balatoni Hajózási Zrt. honlapján.
febr. 4
8:45
Vályogházában égett halálra (168 Óra Online)
Leégett egy 5x5 méteres vályogház szerda hajnalban Debrecenben, a tűzoltók a lángok között egy férfi holttestet találtak - tájékoztatta a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese szerda reggel az MTI-t.
febr. 4
9:03
Bombával fenyegetőzött, elkapták a rendőrök (HVG)
Elfogták azt a csanyteleki férfit, aki a helyi iskola tornatermének felrobbantásával fenyegetőzött - közölte a rendőrség.
febr. 4
9:21
Minimális pluszban nyitott a BUX (Infostart)
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 91,12 pontos emelkedéssel, 11.810,12 ponton nyitott szerdán. A legutóbbi, keddi záró értékéhez képest ez 0,78 százalékos erősödés.
febr. 4
9:21
Itt két forintért megölik egymást az emberek (168 Óra Online)
Több tízmilliárdos vagyonával ő Magyarország harmadik leggazdagabb embere. A Bige Holding 18 cége közül a salétromsavgyár a legnagyobb Európában. Övé szinte a teljes magyar műtrágyagyártás. Az ötvenéves Bige László pár bútorral települt át a rendszerváltás előtt Erdélyből. Volt kajakedző, kereskedett nercbundával, autógumival, pecsenyebáránnyal. Októberben leállt egyik legértékesebb vállalata, a…
febr. 4
9:21
A romák ellenzik a cigány önvédelmi gárdát (Népszava)
Több roma vezető ellenzi, hogy cigány önvédelmi gárda létesüljön a Nyugat-Dunántúlon - írta a Kisalföld szerdai száma.
febr. 4
9:57
Oszlopnak ment a mentő, meghalt a beteg (HVG)
Meghalt egy mentőautóban szállított beteg, amikor a jármű oszlopnak ütközött szerdán a 85-ös főúton, a Győr-Moson-Sopron megyei Pereszteg térségében. Ketten kórházba kerültek - közölte a rendőrség.
febr. 4
9:57
Ringbe száll-e Szili Katalin? (168 Óra Online)
Szili Katalin házelnöknek nem hivatalosan e hét végéig kell választ adnia arra, elindul-e a pécsi polgármesteri posztért - értesült a Magyar Hírlap.
febr. 4
9:57
Suchman: A jegybank elnöke lassan gondolkodik (Népszava)
Suchman Tamás szerint nagy segítség lenne Magyarországnak, ha a számára hiteleket nyújtó szervezetek átütemeznék az adósságot, az azonban öngyilkosság lenne, ha ezt az ország maga kezdeményezné.
febr. 4
10:15
Az MDF szerint Gyurcsány csak az időhúzást intézményesíti (Népszava)
Dávid Ibolya szerint a kormány feladata megoldani a válságot
febr. 4
10:33
Egymilliós bírság az egri kórháznak (HVG)
A megyei önkormányzatnak kell kifizetnie azt az egymillió forintos bírságot, amit egy tavaly nyári ügy miatt szabott ki az Egészségbiztosítási Felügyelet – írja a Heves Megyei Online.
febr. 4
10:33
Miskolci "cigányozás" nemzetközi visszhangja (Népszava)
A rendőrfőkapitány és egy ördögi kör címmel terjedelmes írásban foglalkozott szerdán a miskolci rendőrfőkapitány ügyével a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
febr. 4
10:35
Gyárfás tovább terjeszkedne a köztévén (HVG)
Az MTV közép-magyarországi körzeti műsoraira vetett szemet Gyárfás Tamás, a Nap-Kelte producere – értesült a Magyar Nemzet. Gyárfás az MTV-t felügyelő kuratórium elnökségének néhány tagjánál már puhatolózott is az ügyben.
febr. 4
10:51
FAZ: a magyar cigányok ördögi köre (HVG)
A rendőrkapitány és egy ördögi kör címmel terjedelmes írásban foglalkozott szerdán a miskolci rendőrfőkapitány ügyével a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
febr. 4
10:51
A szlovákok szerint a pártérdekek dominálnak a két ország kapcsolatában (Népszava)
A Sme című pozsonyi szlovák lap szerint a szlovák és a magyar parlament emberi jogi bizottságainak elmaradt ülése egy olyan jelképes beteg, amelyen nagyon jól kimutatható a szlovák-magyar kapcsolatok minden baja.
febr. 4
10:53
MSZP: pénzbeli helyett természetbeni juttatás (HVG)
Több szolgáltatásra, a jelenleginél több természetbeni és kevesebb pénzbeli juttatatásra van szükség - ismertette Török Zsolt az MSZP-nek a szociális rendszer átalakításával kapcsolatos álláspontját.
febr. 4
11:09
Sikkasztott a letétkezelő, 80 millió a kár (HVG)
Több mint nyolcvan millió forintot sikkasztott egy pénzügyi szolgáltató társaság alkalmazottja Pécsett. A gyanúsított és barátja előzetes letartóztatásban van - közölte a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályvezetője.
febr. 4
11:27
Vitatott kezdeményezés: 800 közmunkás a kórházakba (HVG)
A lehetségesnél több közmunkást foglalkoztatnának a kórházak: a meghirdetett 800 helyre 900 igény érkezett az egészségügyi intézményekből - írja szerdai számában a Népszabadság.
febr. 4
11:27
Orvosi hiba Egerben: a megyei önkormányzat menekülne a felelősség elől (Népszava)
Egy mozgássérült fiatalember nem megfelelő ellátása miatt egymillió forint bírságot szabott ki az egri kórház korábbi fenntartójára, a Heves megyei önkormányzatra az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF)- tájékoztatta kedden az MTI-t a megyei főjegyző.
febr. 4
11:45
Előzetes letartóztatásba helyezték a diákjait molesztáló tanárt (HVG)
Az eddig köztiszteletben álló negyvenöt éves férfit szemérem elleni erőszakkal vádolják.
febr. 4
11:45
MSZP-Fidesz csapásváltás szerda délelőtt (Népszava)
A két nagy parlamenti párt szerda délelőtt sajtótájékoztatókon igyekezett bemutatni a másik alkalamtlanságát.
febr. 4
12:03
Felmentést kért Princz Gábor a Postabank-perben (Infostart)
Felmentést kért a Legfelsőbb Bíróságon Princz Gábor, a Postabank volt elnök-vezérigazgatója az ellene és három társa ellen zajló, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt indult bűntetőperben szerdán.
febr. 4
12:03
Közszolgáltat-e a Petőfi Rádió? (HVG)
A Magyar Rádió álláspontjával egyezően látja a közszolgálati feladatok teljesítésének módját a közmédiumok európai szervezete - tudható meg az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) két igazgatója által jegyzett levélből, amelyre a Petőfi adó működésével kapcsolatos per első tárgyalási napján többször is hivatkoztak a felek a Fővárosi Bíróságon.
febr. 4
12:05
Futnak a pénzük után az MTV Éttermében (HVG)
Felszámolás alatt álló céggel kötött koprodukciós szerződést a Magyar Televízió egy gasztronómiai műsorra. A produkció mindössze három adást élt meg, de sem az alkotókat, sem a szereplőket nem fizette ki a cég, amelynek nevében - Kótai Mihály egykori ökölvívó társaságában – egy kiterjedt kapcsolatokkal rendelkező étteremtulajdonos tárgyalt. Egyesek szerint Kótai is csak "áldozata" a történteknek.…
febr. 4
12:21
Török: "Nem a spórolás a cél" (Infostart)
A kormány szerint a családi pótlék bruttósítása a kisebb jövedelmű, sokgyermekes családoknak többletpénzt; a magasabb jövedelműeknek pedig némi csökkenést eredményezne. Török Zsolt szocialista országgyűlési képviselő az InfoRádiónak elmondta: úgy kell átalakítani a szociális rendszert, hogy nőjön a természetbeni juttatások aránya a pénzbeli segélyekhez képest.
febr. 4
12:21
A rúdon vonagló tízéves kislány a legjobb módszer? (168 Óra Online)
„Ne hagyd, hogy a televízió nevelje fel a gyereket!” címmel az ORTT reklámkampányt indított. A három éles, drámai hangvételű, szpottal a szülők figyelmét szeretnék felhívni felelősségükre gyermeküket a tévén keresztül érő hatások ellenőrzésében és korlátozásában. A negyedperces szpotokat az ORTT kérésére 21.00 óra után teszik közzé a műsorszolgáltatók közérdekű közleményként. Ugyanakkor ebben az…
febr. 4
12:21
Optimisták a műszaki és informatikai képzésben részesülók (Népszava)
Az alapképzést (BSc/BA) elvégző hallgatók döntéshelyzetbe kerülnek diplomájuk megszerzését követően: dolgozni menjenek, vagy mesterképzésre (MSc/MA)? Bár az álláshirdetések nagy részében gyakorlattal rendelkező munkatársakat keresnek a munkaadók, a pályakezdők jövőjét az is nagyban segítheti, ha folytatják tanulmányaikat. Szakemberek szerint ugyanis, ha egy cégnek azonos tudású jelentkezők közül…
febr. 4
12:23
Princz felmentését kérte a 27,5 milliárdos hűtlen kezelésben (Népszava)
Felmentését kérte a Legfelsőbb Bíróságon szerdán Princz Gábor, a Postabank volt elnök-vezérigazgatója az ellene és három társa ellen zajló, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt indult büntetőperben.
febr. 4
12:39
A fővárosnak 130 millió forintjába kerül az Erzsébet-híd kivilágítása (Infostart)
Gazdasági válság ide vagy oda, hangsúlyozott környezetvédelmi érdekek és takarékossági célok ellenére az eddigi egy mellett további három budapesti híd kap díszkivilágítást. Ebből csak az Erzsébet hídé 260 millió forintba kerül, amelynek felét a főváros biztosítja - mondta el az InfoRádióban a Fővárosi Önkormányzat kommunikációs igazgatója, aki az üzemeltetési költségekről már nem adott…
febr. 4
12:39
Napi pártos: most a kisebb parlament a téma (HVG)
Az MSZP szerint a parlamenti pártoknak nem elég azt mondaniuk, hogy kisebb és olcsóbb Országgyűlésre van szükség, kidolgozott törvényjavaslatokat kell bemutatniuk a választási rendszer átalakítására - mondta Ujhelyi István, az MSZP alelnöke. A Fidesz helyettes szóvivője úgy reagált, örülnek, hogy a kisebb parlament ügyében most már az MSZP támogató szavazataira is számíthatnak.
febr. 4
12:39
96 óra munka, 24 óra tanulás.... (Népszava)
A kötelező oktatás az új eleme a miniszterelnök által kedden bejelentett kormányzati tervnek a már meglévő munkahelymegtartó programokhoz képest - közölte Tukacs István, a válságövezetek kezelésével megbízott kormánybiztos az MTI-vel szerdán.
febr. 4
12:57
Géppisztollyal rabolta ki a benzinkutat (HVG)
Géppisztollyal felfegyverkezve rabolta ki még kedden este egy maszkos férfi a Komárom-Esztergom megyei Dad benzinkútját - jelentette a rendőrség.
febr. 4
12:57
4400 dolgozó a helyén marad, de nem kapnak fizetés emelést (Népszava)
A nyíregyházi önkormányzat a pénzügyi-gazdasági válság okozta nehéz helyzetben a munkahelyek megőrzésére törekszik, s nem tervez leépítést a közintézményeknél az idén - közölte Csabai Lászlóné, a város polgármestere sajtótájékoztatón szerdán.
febr. 4
12:59
A Fidesz szerint a kormányak kötelessége a munkavállalók oldalára állni (Népszava)
A Fidesz arra vár választ vár a kormánytól, tudták-e, hogy súlyos biztonsági kockázatot jelentett Ferihegyen a sztrájktörők alkalmazása - erről Fónagy János, az ellenzéki párt szakpolitikusa beszélt szerdai sajtótájékoztatóján.
febr. 4
13:15
Kötbérrel tartozik az E.ON az áram nélkül maradtak tízezreinek? (Infostart)
Nem volt rendkívülinek nevezhető a múlt heti időjárás a Dunántúlon - állapította meg az Országos Meteorológiai Szolgálat, amely az InfoRádió felkérésére az elmúlt tíz év regionális adatai alapján készített szakvéleményt. Mint ismeretes, az E.ON a saját szakemberei által rendkívülinek minősített havazás miatt nem fizet kötbért és kártalanítást a több napos áramkimaradást elszenvedőknek.
febr. 4
13:15
Székely Nemzeti Tanács Basescu kiejelntése csak újabb lendületet ad (Népszava)
Tőkés László szerint csupán "elrettentő szándékkal" zárta ki a székelyföldi autonómia lehetőségét Budapesten Traian Basescu román államfő, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) véleménye szerint ugyanakkor a román államfő kijelentése újabb lendületet adhat az autonómia-küzdelemnek.
febr. 4
13:33
Meglepődik még valaki, ha egy politikus hazudik? (Infostart)
Közmondással emlékeztetett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egy rádióműsorban a hazugság hátulütőjére. A kormányfő azt is elmondta, hogy a politikusok azért kerülhetnek Magyarországon akár egy napon belül önellentmondásba, mert ezt az emberek elfelejtik. Az InfoRádió által megkérdezett kommunikációs szakértő szerint azonban mindez a választásokon visszaüthet.

Keresés