2008. január 26. szombat

jan. 26
8:15
A fegyveres gyermekek országa (Infostart)
Nagy-Britannia a fegyverek hazájává válhat, a szigetországban ugyanis egyre több erőszakos bűncselekményt követnek el ezekkel. Angliában és Walesben együttesen napi 28 ilyen bűntényt regisztrálnak a hatóságok.
jan. 26
9:15
A világ legveszélyesebb turistacélpontjai (Infostart)
Sok utazó kifejezetten keresi az izgalmakat, vannak azonban térségek, amelyek a legedzettebb kalandorokon is kifognak. A Forbes magazin összeállította a világ legveszélyesebb turistacélpontjait, bár sokan vitatnák, hogy ezekbe az országokba ép eszű turista beteszi a lábát.
jan. 26
9:15
Folytatódik Egyiptom gázai "megszállása" (Kripto Akadémia)
A Gázai övezetben lakó palesztinok szombaton már autókkal mentek át tömegesen Egyiptomba, miután a Hamász emberei előző nap buldózerekkel járművek előtt is szabaddá tették az átjárást. Az egyiptomi határőrök ismét nem avatkoztak be.
jan. 26
9:26
18 kilométeres autókonvoj a lengyel-ukrán határon (Kripto Akadémia)
A lengyel vámhivatal dolgozóinak pénteki sztrájkja miatt gyakorlatilag megbénult a lengyel-ukrán határ: a Lublini vajdaságban található Dorohusk átkelőnél a lengyel oldalon 18 kilométer hosszan várakoznak a teherautók.
jan. 26
9:42
Átadták Heath Ledger hamvait a gyászoló családnak (Kripto Akadémia)
Átadták Heath Ledger hamvait a gyászoló családnak pénteken New Yorkban. A New Yorkban tartózkodó ausztrál külügyminiszter, Stephen Smith újságíróknak elmondta, hogy az ausztrál konzuli szolgálat minden segítséget megad a héten New Yorkban elhunyt ausztrál színész hamvainak hazaszállításához.
jan. 26
9:47
Majolikakiállítás az Iparművészetiben (Infostart)
A 15. század végi itáliai majolikaművészetet mutatja be hazai és külföldi múzeumok anyagából válogatva az Iparművészeti Múzeum. A Reneszánsz Év keretében rendezett tárlat mától látogatható.
jan. 26
10:19
Hatalmas pusztítás Bejrútban (Infostart)
Bejrútban öten meghaltak és negyvenketten megsebesültek a péntek esti pokolgépes merényletben. A robbantás hatalmas pusztítást végzett a főleg keresztények lakta Hazmíja negyedben.
jan. 26
10:26
Autópályára zuhant egy helikopter Los Angelesnél (Kripto Akadémia)
Zsúfolt autópályára zuhant egy helikopter Los Angelestől délre, egy ember meghalt - közölte helyi idő szerint péntek késő este a kaliforniai nagyváros tűzoltóságának szóvivője. A légi jármű a 110-es számú autópálya déli irányú pályájára zuhant. A tűzoltók egy holttestet találtak a roncs alatt - tette hozzá.
jan. 26
10:48
Autóbalesetben megsérült a szerb belügyminiszter (Kripto Akadémia)
Autóbalesetben megsérült Dragan Jocic szerb belügyminiszter - közölte szombaton a rendőrség.
jan. 26
11:04
Lemondott Gandhi unokája (Kripto Akadémia)
Mamatha Gandhi unokája lemondott az Egyesült Államokban általa alapított intézet éléről, miután nagy vihart váltott ki az a megjegyzése, hogy Izrael és a zsidók "az emberiséget feltehetően elpusztító" erőszak kultúrájának főszereplői.
jan. 26
11:08
Csak bűnbak az ezermilliárdot bukó bróker? (Infostart)
A francia rendőrség házkutatást tartott annak a tőzsdebrókernek az otthonában, aki közel ötmilliárd euróval károsította meg a Societe Generale bankot. Az ügy a világ eddigi legnagyobb bankbotránya, a francia média szerint azonban a brókert valójában bűnbakként tolták a nyilvánosság elé.
jan. 26
11:18
Elítélték a történelmet író hackert (Infostart)
Pénzbüntetésre ítéltek egy orosz nemzetiségű észt férfit a balti ország weboldalai ellen intézett tavaly tavaszi internetes támadásokért. A hackerek akkor bénították meg több észt párt és intézmény honlapját, amikor a tallini hatóságok döntöttek egy II. világháborús szovjet emlékmű és katonasír áthelyezéséről.
jan. 26
11:37
Tömegoszlatás lövésekkel és gumibotokkal (Kripto Akadémia)
Az ingusföldi orosz rendőrség a levegőbe leadott lövésekkel és gumibotozással próbált meg feloszlatni egy tüntető tömeget szombaton a kaukázusi köztársaság legjelentősebb városában, Nazranyban - jelentette a helyszínről egy tudósító.
jan. 26
11:53
Egyiptomi rohamrendőrök lezárták a rafahi átkelőt (Kripto Akadémia)
Egyiptomi rohamrendőrök lezárták szombaton a rafahi átkelőt a Gázai övezetből autón érkező palesztin lakosok előtt - közölték szemtanúk.
jan. 26
12:04
"Szeva bácsi" fiktív házassággal szerzett orosz állampolgárságot (Kripto Akadémia)
Szemjon Mogiljevics feltételezett maffiafőnököt, akit szerdán vettek őrizetbe Moszkvában, azzal gyanúsítják, hogy valójában ő a tulajdonosa az Arbat-Presztizs kozmetikai üzletláncnak.
jan. 26
12:46
Ausztriában is megemlékeztek a holokauszt áldozatairól (Metropol)
A nemzetközi Holokauszt Emléknap alkalmából az osztrák parlament elnöke hangsúlyozta, hogy nem csak az antiszemitizmus ellen kell fellépni, hanem azokkal szemben is, akik tagadják vagy viszonylagosaknak tekintik a holokauszt borzalmait.
jan. 26
12:50
Jobban vigyáznak a pakisztáni atombombákra (Infostart)
Pakisztán szigorította az ország atomlétesítményeinek őrzését.
jan. 26
13:08
Koszovó februárban független lehet (Kripto Akadémia)
Február 17-e lenne a legalkalmasabb dátum arra, hogy a koszovói parlament kikiáltsa a dél-szerbiai tartomány függetlenségét - közölték a Koha Ditore című pristinai újsággal brüsszeli diplomáciai források.
jan. 26
13:18
Autóbalesetben megsérült a szerb belügyminiszter (Metropol)
A korábbi hírekkel ellentétben nem könnyű, hanem súlyos sérülést szenvedett Dragan Jocic szerb belügyminiszter egy péntek esti közlekedési balesetben.
jan. 26
13:41
Hamász-Fatah csúcstalálkozó Egyiptomban? (Kripto Akadémia)
A Hamász elfogadta Egyiptom meghívását, hogy a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatahhal tárgyaljon - közölte Háled Mesaal, az iszlamista palesztin szervezet vezetője pénteken egy interjúban. Hoszni Mubarak egyiptomi elnök egy szombaton közlésre kerülő nyilatkozatban meghívta a két felet, hogy Egyiptomban találkozzanak. Arab médiaértesülések szerint várhatóan a Damaszkuszban élő Háled Mesaal…
jan. 26
13:57
Chávez katonai összeesküvéssel vádolja Kolumbiát és az USA-t (Kripto Akadémia)
Hugo Chávez venezuelai elnök pénteken azzal vádolta meg Kolumbiát, hogy amerikai támogatással katonai támadást szervez országa ellen.
jan. 26
14:05
Politikai belharc az RMDSZ-ben (Infostart)
Megvonta a politikai bizalmat Toró T. Tibor parlementi képviselőtől a Romániai Magyar Demokrata Szövetség. Erről a szervezet Szövetségi Képviselők Tanácsa döntött Marosvásárhelyen.
jan. 26
14:13
Utazási tilalmak és számlák befagyasztása Irán ellen (Kripto Akadémia)
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa számára kidolgozott, Irán elleni újabb szankciókat tartalmazó határozattervezet felszólítja a tagállamokat egyes megnevezett, az iráni atomprogrammal kapcsolatban álló személyek be- és átutazási tilalmára, vagyonuk befagyasztására, és óvatosságra inti az Iránban működő bankokkal együttműködő pénzintézeteket A hírügynökségek birtokába jutott szövegtervezetben szereplő…
jan. 26
14:30
Hegesztés miatt volt tűz egy Las Vegas-i óriás szállodában (Kripto Akadémia)
Tűz ütött ki pénteken az amerikai (Nevada állambeli) Las Vegas egyik legnagyobb szállodájában. A több mint háromezer vendégszobát magában foglaló Monte Carlo hotel tetőzete lángokban állt. Helyi idő szerint péntek délelőtt lobbantak fel a lángok a város központi főútvonalán, a Stripen álló kaszinó-hotel épületének középső traktusában, a felső emeletek valamelyikén.
jan. 26
14:57
Elraboltak egy amerikai nőt Afganisztánban (Metropol)
Elrabolták egy segélyszervezet amerikai munkatársnőjét szombaton Afganisztán déli részén - közölte Kandahár tartomány kormányzója.
jan. 26
14:57
Koszovónak ki kell kiáltania függetlenségét az albán elnök szerint (Kripto Akadémia)
Koszovó új intézményeire hárul az a kötelesség, hogy kikiáltsák a legújabb szuverén és demokratikus európai országnak a függetlenségét - jelentette ki szombaton Pristinában Bamir Topi albán államfő.
jan. 26
15:14
Nőrablás Afganisztánban (Kripto Akadémia)
Elrabolták egy segélyszervezet amerikai munkatársnőjét szombaton Afganisztán déli részén - közölte Kandahár tartomány kormányzója.
jan. 26
15:30
Öt halottja és 42 sebesültje van a bejrúti merényletnek (Kripto Akadémia)
Öt halálos és 42 sebesült áldozata van a pénteki bejrúti pokolgépes merényletnek, amelyben a célul kiszemelt személy, a rendőrség terrorelhárító részlegének egyik tisztje is meghalt - közölte szombaton a biztonsági szolgálat egyik név nélkül nyilatkozó tagja. Korábban volt olyan jelentés, amely szerint 10 halálos áldozata lett volna a támadásnak.
jan. 26
15:43
Rágyújtott, ezért börtönbe kerülhet a korábbi kancellár (Infostart)
Beperelték a korábbi nyugatnémet kancellárt, Helmut Schmidtet és feleségét, mert az idén életbe lépett törvényt megszegve rágyújtott egy hamburgi színházban.
jan. 26
15:48
Magyarország buktatja meg az európai tervet? (Infostart)
Az igazságügyi és rendészeti miniszter szerint nehéz lesz kivitelezni az Európai Bizottság által tervezett biztonsági intézkedéseket.
jan. 26
16:03
Takács Albert: hosszú a 13 éves adattárolás (Kripto Akadémia)
Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter szerint nehéz lesz kivitelezni azt az adatgyűjtést és -tárolást, amelyet az Európai Bizottság tervez az újonnan bevezetendő határbiztonsági intézkedések keretében.
jan. 26
16:47
Előállították a világ legnagyobb szélhámosát (Kripto Akadémia)
Előállították azt a brókert Párizsban, aki a francia Société Générale befektetési csoport álláspontja szerint egy személyben felelős a bank közel ötmilliárd eurós veszteségéért - jelentették szombaton francia rendőrségi források.
jan. 26
17:30
Gépfegyverekkel a tüntetők ellen (Kripto Akadémia)
Orosz biztonsági erők gumibotozással és figyelmeztető lövésekkel oszlattak fel egy nem engedélyezett kormányellenes tüntetést szombaton Ingusföldön. Mintegy ötszáz tüntető gyűlt össze az Oroszországhoz tartozó kaukázusi köztársaság székhelyén, Nazranyban, hogy Murat Zjazikov, a rendfenntartó erők túlkapásai miatt rendkívül népszerűtlen helyi elnök lemondását követelje, tiltakozzon a burjánzó…
jan. 26
18:02
Megölték az egyik legveszélyesebbnek tartott tálib parancsnokot (Kripto Akadémia)
Ismeretlen fegyveresek tíz napja Pakisztánban meggyilkolták Darim Szedgaj tálib parancsnokot, akit az Egyesült Államok a tizenkét legveszedelmesebb terrorista között tartott számon - közölték szombaton az amerikai vezetésű afganisztáni koalíciós erők.
jan. 26
18:14
Luxusvillák épülnek a gyermekbűnözés bevételeiből (Infostart)
Gyerekeket küldenek külföldre a romániai bűnszervezetek, hogy a kiskorúak lopásból és zsebtolvajlásból pénzt szerezzenek, majd a bevételt hazaküldve az otthon maradtak palotákban élnek fényűző életet - derítette ki egy angol lap.
jan. 26
18:51
Folytatódik a politikai huzavona Olaszországban (Kripto Akadémia)
Giorgio Napolitano olasz elnök kisebb parlamenti pártokkal folytatta egyeztetéseit szombaton a Romano Prodi miniszterelnök lemondása után előállt kormányválság megoldásáról.
jan. 26
19:28
Csaknem félszáz halott a legutóbbi kenyai összecsapásokban (Kripto Akadémia)
Csaknem ötven ember halt meg törzsi összecsapásokban szombatra virradóra a kenyai Rift Valley tartományban - közölte a nap folyamán rendőrség. A kelet-afrikai országban öt napja közvetítő Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár szombaton ellátogatott a forrongó tartományba és elítélte "az emberi jogok módszeres és súlyos megsértését".
jan. 26
20:47
Más európai országokban is merényleteket tervezett a barcelonai terrorsejt (Metropol)
A spanyol sajtó értesülése szerint Németországban és más európai országokban is merényletekre készült a Barcelonában egy hete felszámolt terrorsejt.
jan. 26
21:11
Több országban is merényletet tervezett a barcelonai terrorsejt (Kripto Akadémia)
A spanyol sajtó értesülése szerint Németországban és más európai országokban is merényletekre készült a Barcelonában egy hete felszámolt terrorsejt. A csoport összesen három merényletet tervezett Spanyolországban, egyet Németországban, továbbiakat Franciaországban, Portugáliában, Nagy-Britanniában - írta szombati számában a madridi El País egy "beépített informátorra" hivatkozva. Viszonylag…
jan. 26
21:12
Meghalt Arafat fő vetélytársa (Infostart)
Elhunyt Georges Habbas, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) elnevezésű palesztin szervezet megalapítója szombaton Ammánban, ahol évek óta élt - közölte egy hivatalos jordániai forrás.
jan. 26
21:17
Völgybe zuhant egy jordániai turistabusz: 21 halott (Kripto Akadémia)
Legalább huszonegy ember meghalt egy helyi turistabusz és egy tartálykocsi összeütközésekor szombaton Jordánia északi részén. A balesetben további 33 személy megsérült, hárman válságos állapotban kerültek kórházba - jelentette a Petra hivatalos jordániai hírügynökség a rendőrségre hivatkozva. Arról nem érkezett hír, hogy a balesetet szenvedett utasok között külföldiek is lettek volna.

Keresés