2008. január 12. szombat

jan. 12
8:30
Újabb videó a tengeri incidensről (Kripto Akadémia)
Újabb képsorokat mutattak be pénteken az Egyesült Államokban az iráni járőrhajók és amerikai hadihajók között lezajlott hormuzi-szorosi incidensről, a felvételen a teljes eseménysor látható Washington szerint. Az amerikai védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a több mint félórás videó az incidensben részt vevő amerikai hajóraj egyik tagjának, az USS Hopper rombolónak a hídján készült és…
jan. 12
8:35
Chávez a korlátlan újraválasztásáról népszavaztatna (Kripto Akadémia)
Ismét meglebegtette az újraválasztásáról szóló népszavazás elképzelését Hugo Chávez venezuelai elnök. Az államfő pénteken, a venezuelai néphez intézett négyórás, a televízióban közvetített éves beszédében utalt egy újabb referendum kiírására.
jan. 12
9:11
"Véres pénz tapad a kormányfő kezéhez" (Infostart)
Az Irakban elesett brit katonák szüleinek éles bírálatát váltotta ki Tony Blair: az egykori brit kormányfő, aki a háború egyik leglelkesebb híve volt, egy olyan amerikai banktól kapott tanácsadói megbízást, amely hatalmas összegeket keres a harcokból. Blair évi egymillió fontért ad részmunkaidőben tanácsokat a JP Morgannek.
jan. 12
9:27
Tengeri kompok ütköztek össze a Távol-Keleten (Infostart)
A sűrű köd miatt összeütközött két komphajó a Dél-kínai-tengeren Hongkong és Makaó között, a balesetben 19-en súlyosan, 114-en könnyebben megsérültek. Külföldi állampolgárok nem utaztak a fedélzeten.
jan. 12
10:10
Bush szerint még sokáig maradnak az amerikaiak Irakban (Infostart)
Az Irakban állomásozó amerikai csapatok hosszú távú jelenlétéről beszélt Kuvaitban az amerikai elnök. George Bush közel-keleti körútjának második állomásán azt mondta: nem tervezik újabb egységek kivonását az arab országból.
jan. 12
10:59
"Schwarzenegger egy ugrásra lenne a Fehér Háztól" (Infostart)
Nem sok esélyt ad a republikánus elnökjelöltnek az ELTE Angol-Amerikai Intézetének igazgatója. Frank Tibor szerint függetlenként Michael Bloomberg New York-i polgármester sem esélyes, de később még lehet elnök belőle.
jan. 12
11:08
Suharto jobban van (Kripto Akadémia)
Magához tért a nyolc napja súlyos állapotban kórházban ápolt Suharto volt indonéz elnök - közölték szombaton Jakartában. A 86 éves egykori diktátor továbbra is lélegeztetőkészülék segítségével lélegzik. Miután szív- és tüdőproblémák miatt kórházba került, állapota súlyosan romlott az elmúlt napokban és pénteken elvesztette az eszméletét.
jan. 12
11:45
Bush az iraki erőszak megfékezését kérte (Kripto Akadémia)
George Bush amerikai elnök szombaton felszólította Iránt és Szíriát, hogy tegyenek többet az iraki erőszak megfékezésére. A legnagyobb kuvaiti amerikai támaszponton elmondott beszédében az amerikai elnök felhívta Szíriát, hogy korlátozza "a terroristák Irakba áramlását", Iránt pedig arra intette, hogy szüntesse be a koalíciós erőket és az iraki hadsereget támadó milíciák támogatását. Miután…
jan. 12
13:11
Jégpáncél az osztrák utakon, több halálos baleset (Kripto Akadémia)
Több halálos kimenetelű közlekedési baleset történt Ausztriában a síkos, részben jégpáncéllal borított utakon szombatra virradó éjszaka. Kelet-Tirolban egy 21 éves fiatalember vesztette életét, mert hajnalban Lienz és Sillian között a B100-as országúton személygépkocsija a jeges úttesten megcsúszott, átsodródott a másik sávba, és összeütközött egy ellentétes irányból érkező autóval. A sofőr a…
jan. 12
13:48
Mexikói tiltakozás az USA könnygáz-lövedékei miatt (Kripto Akadémia)
A mexikói kormány szombaton közleményben adott hangot nemtetszésének amiatt, hogy amerikai határőrök a határ vonalán át lőnek ki könnygázlövedékeket a rájuk támadókra. "A mexikói kormány élesen elutasítja az ilyenfajta, mexikói állampolgárokat érintő intézkedéseket" - fogalmazott a külügyminisztérium, hozzátéve, hogy párbeszéd útján szeretné tisztázni a helyzetet.
jan. 12
14:03
Nem utazhat külföldre Karadzic családja (Infostart)
Nem hagyhatja el Bosznia-Hercegovinát a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzic egykori szerb vezető családja.
jan. 12
14:04
Szörnyű baleset! Legkevesebb 30 ember elégett (Kripto Akadémia)
Lángra lobbant egy tartálykocsi szombaton egy forgalmas országúton Nigéria déli olajtermelő körzetében, s legalább 30 ember elevenen elégett - közölte a rendőrség. Egyelőre nem ismeretes, hogy mi okozta a tüzet. A rendőrség vizsgálatot indított. Az áldozatok pontos száma még nem ismert. Azt sem tudni egyelőre, hogy a tűzhöz közük van-e a térségben tevékenykedő fegyveres lázadóknak, akik az utóbbi…
jan. 12
14:05
Az ellenzék győzött Tajvanon (Infostart)
A részeredmények szerint Tajvanon a legnagyobb ellenzéki erő, a Kínai Nemzeti Párt nyerte a parlamenti választásokat. A nem végleges adatok alapján a politikai erő 57 helyet szerzett a 113 fős törvényhozásban.
jan. 12
14:21
Nem hagyhatja el Boszniát a Karadzic család (Kripto Akadémia)
A Bosznia és Hercegovinában teljhatalommal bíró nemzetközi főmegbízott, Miroslav Lajcak utasítására nem hagyhatja el az országot a háborús bűnökért keresett Radovan Karadzic egykori szerb vezető családja - jelentette szombaton a belgrádi sajtó. A hágai felelősségre vonás elől bujkáló volt politikus feleségének, fiának, lányának és vejének a személyi okmányát pénteken bevonták, s olyat adtak…
jan. 12
14:26
Erőszakos tüntetések voltak Szardínián a nápolyi szemét lerakása ellen (Metropol)
Hulladékkal, kövekkel és palackokkal dobálták meg a nápolyi szemét szardíniai lerakása ellen tüntető fiatalok szombaton a rendőröket a régió székhelyén, Cagliariban, és szemetet próbáltak bedobálni Renato Soru régióelnök villájának kertjébe.
jan. 12
14:37
Topolánek: osztrák hisztériakeltés a temelíni atomerőmű körül (Kripto Akadémia)
A cseh kormányfő szerint osztrák részről mesterségesen keltik a hisztériát a temelíni atomerőmű körül. A Profil című osztrák hetilap hétfői számában megjelenő, de kivonatosan már a hét végén ismertetett interjújában Mirek Topolánek azt tanácsolta Ausztriának, hogy inkább azok miatt a más országokban lévő, elöregedett atomerőművek miatt fájjon a feje, amelyek "lényegesebb alacsonyabb biztonsági…
jan. 12
14:46
Összecsapások a szemétlerakás miatt (Infostart)
Az olaszországi Szardínián folytatódtak a tiltakozó akciók, amelyeket azért szerveztek, mert a szigetre szállítják a Nápolyban felhalmozódott szemét egy részét.
jan. 12
15:30
Rehabilitálták a kivégzett diktátor pártjának tagjait (Infostart)
Irakban ismét részt vehetnek a közéletben az előző rezsim idején Szaddám Huszein néhai diktátor vezette egykori Baath Párt volt tagjai. A feloszlatott politikai erő tisztségviselőinek rehabilitálásáról a bagdadi parlament döntött.
jan. 12
15:32
Tüntetés Szardínián a nápolyi szemét lerakása ellen (Kripto Akadémia)
Hulladékkal, kövekkel és palackokkal dobálták meg a nápolyi szemét szardíniai lerakása ellen tüntető fiatalok szombaton a rendőröket a régió székhelyén, Cagliariban, és szemetet próbáltak dobálni Renato Soru régióelnök villájának kertjébe. A rendőrség könnygázt és gumibotot vetett be a mintegy kétezer tüntetővel szemben. Nyolc személy, köztük a RAI televízió operatőre megsérült.
jan. 12
15:59
Terroristagyanús fegyveresek kiraboltak Gázában egy amerikai iskolát (Kripto Akadémia)
Kirabolta a gázai övezeti "amerikai iskolát" szombaton fegyveresek egy csoportja, amely az al-Kaidához tartozónak mondja magát.
jan. 12
16:13
Feldúlták az amerikai iskolát Gázában (Infostart)
Kirabolta a gázai övezeti amerikai iskolát egy eddig ismeretlen fegyveres csoport.
jan. 12
16:44
Kárpátaljára látogat a köztársasági elnök (Kripto Akadémia)
Kárpátalján tesz vasárnap egynapos látogatást Sólyom László, a magyar köztársasági elnök Munkácson találkozik Viktor Juscsenko ukrán államfővel. Egynapos látogatása során Sólyom László felkeresi a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát, találkozik a kárpátaljai magyarság vezetőivel. Tiszaújlakon a magyar és ukrán tannyelvű iskolát keresi fel, majd délután Munkácson tárgyal…
jan. 12
16:54
Lex Mol: a brüsszeli szóvivő nem cáfol, de nem is erősít meg (Kripto Akadémia)
Az Európai Bizottság szóvivője sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta szombaton a Népszabadság értesülését, hogy a magyar kormány elküldte válaszát Brüsszelbe a lex Mol ügyében. Oliver Drewes ügyeletes szóvivő azt mondta, hogy a hírt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja, mert - hétvége lévén - "érkeztek ugyan levelek, de azokat csak hétfőn bontják fel". Hozzátette, hogy emlékezete szerint e hó…
jan. 12
17:12
Romaellenes kijelentésekkel szerezné vissza népszerűségét a bukott miniszter (Infostart)
Belpolitikai vihart kavart Csehországban Jirí Cunek, a koalíciós kereszténydemokrata párt elnöke, miután pártja hétvégi konferenciáján Prágában élesen bírálta a romák hagyományos családi értékeit.
jan. 12
17:18
Romákat fenyegettek meg Szlovákiában (Infostart)
Fasiszta zászlót lengetve vett körbe egy romák lakta házat és fasiszta jelszavakat ordibálva fenyegette meg a lakókat öt fiatal szélsőséges pénteken éjszaka Szlovákiában, a korponai járáshoz tartozó Szebellébben (Sebechleby).
jan. 12
18:29
Romákat fenyegettek meg Szlovákiában (Kripto Akadémia)
Fasiszta zászlót lengetve vett körbe egy romák lakta házat és fasiszta jelszavakat ordibálva fenyegette meg a lakókat öt szélsőséges fiatal pénteken éjszaka Szlovákiában, a korponai (Krupina) járáshoz tartozó Szebellébben (Sebechleby). A rendőrség mind az öt randalírozót előállította. Ha bíróságon bebizonyosodik bűnösségük, három évi szabadságvesztésre ítélhetik őket.
jan. 12
18:45
Magyarország válaszolt az Európai Bizottságnak a lex Mol-ügyben (Kripto Akadémia)
Magyarország válaszolt az Európai Bizottságnak a lex Mol ügyében - mondta Szelestey Lajos, a Külügyminisztérium szóvivője szombaton, megerősítve a Népszabadság információját. Megválaszoltuk az Európai Bizottság kérdéseit, de a levél részleteire a Külügyminisztérium nem szeretne kitérni, mert folyamatban lévő ügyről van szó - mondta Szelestey Lajos. Korábban az Európai Bizottság szóvivője a…
jan. 12
19:40
Lezuhant egy katonai helikopter Macedóniában (Kripto Akadémia)
Lezuhant a macedón hadsereg egyik Mi-17 típusú helikoptere szombaton Szkopjétől 25 kilométerre délkeletre, Katlanovo térségében, az áldozatok száma a tizenegyet is elérheti - közölte Nikola Gruevszki kormányfő. A kormányfő elmondta, hogy a szerencsétlenség oka nem ismert, mindazonáltal balesetről beszélt. A macedón rádió jelentése szerint hét holttestet megtaláltak, négy embert eltűntnek…
jan. 12
20:35
Hatvanan haltak meg a legújabb Srí Lanka-i harcokban (Kripto Akadémia)
Ötvenkilenc felkelő és egy katona vesztette életét a Srí Lanka északi részén a tamil szakadárok és a kormányhadsereg között dúló harcokban - közölte a hadsereg szombaton. A kormánycsapatok pénteken több fronton megütköztek a szeparatista "tamil tigrisekkel" Vavuniya körzetben, közvetlenül a szakadárok által ellenőrzött északi országrész déli határa mentén. A harcokban 39 felkelő elesett - közölte…
jan. 12
20:41
Schengen sötét oldala (Infostart)
A schengeni övezet kiterjesztése óta jelentősen megemelkedett a Németország keleti határát illegálisan átlépők száma. Alig három hét leforgása alatt több mint 600 határsértőt fogtak el a hatóságok.
jan. 12
20:51
Fico: "folytatódik az újságírói vandalizmus" (Kripto Akadémia)
Az "újságírói vandalizmus folytatásaként" ítélte meg Robert Fico kormányfő azt, ahogyan az újságírók a szombati lapokban tudósítottak előző napi iglói (Spisská Nová Ves) programjáról, középiskolai diákokkal lebonyolított találkozójáról. A helyszíni tudósítások szerint az eseményen mindössze száz diák vett részt, ami a kormányfő szerint azért volt indokolt, mert nagyobb hallgatósággal nehezebb…
jan. 12
21:48
Beiktatták hivatalába az új horvát kormányt (Infostart)
A horvát parlament szombaton beiktatta hivatalába az ország új koalíciós kormányát. A miniszterelnök ismét a konzervatív Ivo Sanader. Az általa vezetett kormány feladata, hogy 2010 körül az Európai Unióba vezesse az országot.
jan. 12
22:22
Beiktatták hivatalába az új horvát kormányt (Kripto Akadémia)
A horvát parlament szombaton beiktatta hivatalába az ország új koalíciós kormányát. A miniszterelnök ismét a konzervatív Ivo Sanader. Az általa vezetett kormány feladata, hogy 2010 körül az Európai Unióba vezesse az országot. A kormánynak egy szerb minisztere is van. Az 1991-1995-ös szerb-horvát háború óta most először van szerb tagja a horvátországi kabinetnek.
jan. 12
22:24
Bírálta a romákat, vihart kavart egy cseh politikus (Kripto Akadémia)
Belpolitikai vihart kavart Csehországban Jirí Cunek, a koalíciós kereszténydemokrata párt elnöke, miután pártja hétvégi konferenciáján Prágában élesen bírálta a romák hagyományos családi értékeit. A roma kultúra egyes elemei ellentétesek az alapvető emberi szabadságjogokkal, míg a hagyományos roma családi kapcsolatok túlélése, ami az egyént alárendeli a családnak, akadálya a romák társadalmi…
jan. 12
22:58
Irán:a NAÜ-megfigyelés bebizonyítja majd, hogy a Nyugat téved (Kripto Akadémia)
Irán szombaton közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Teheránban tartózkodó főigazgatójával: a perzsa államnak és a NAÜ-nek az iráni atomprogram tisztázása érdekében folytatott együttműködése megmutatja majd, hogy a Nyugat téved, amikor azzal vádolja Teheránt, hogy atomfegyverre kíván szert tenni. "Irán ragaszkodik ahhoz a nyilvánvaló jogához, hogy nukleáris technológiával rendelkezzen"…

Keresés