2008. január 14. hétfő

jan. 14
6:27
A dél-koreai elnök kész a találkozóra Kim Dzsong Illel (Infostart)
Ri Mjon Bak megválasztott dél-koreai elnök azt mondta, kész arra, hogy bármikor találkozzon Kim Dzsong Il észak-koreai vezetővel, ha ez segít felszámolni Phenjan atomfegyverprogramját.
jan. 14
6:29
Aggasztónak nevezte az al-Kaida fenyegetőzését a francia kormányfő (Infostart)
A terrorfenyegetés szintje továbbra is magas Franciaországban és a többi fejlett országban - jelentette ki a francia miniszterelnök.
jan. 14
7:33
Clinton magyarázza "félreértett" megjegyzését (Kripto Akadémia)
A demokrata elnökjelöltségért küzdő Hillary Clinton vasárnap az NBC amerikai televízióban cáfolta, hogy a feketékkel szembeni előítélet húzódott volna meg egy korábbi megjegyzése mögött, amelyet Martin Luther King néhai fekete emberi jogi harcosról tett.
jan. 14
7:42
Szeretjük az ételt, utáljuk a szemetet (Infostart)
A britek minden egyes évben nagyjából 8 milliárd fontnak megfelelő értékű ételt dobnak a szemétbe, csaknem egyharmadát annak, amennyit megvásárolnak.
jan. 14
8:04
Vitaminnal az agresszív rabok ellen (Infostart)
Nagy-Britanniában a jövőben vitamint és ásványi anyagokat adnak majd a raboknak, azt remélve, hogy ettől javul a viselkedésük és csökken az erőszakos cselekmények száma a börtönökben.
jan. 14
8:43
Javult Suharto indonéz ex-diktátor állapota (Kripto Akadémia)
Javult Suharto indonéz ex-diktátor állapota - közölték hétfőn orvosai. Az egy jakartai kórházban ápolt 86 éves volt elnök állapotát vasárnap válságosnak ítélte meg az orvosi stáb és már előkészületek történtek temetésére is. A hétfői sajtókonferencián azonban az orvoscsapat vezetője úgy nyilatkozott: javult Suharto szívműködése, sőt, kinyitotta a szemét és egy hozzá intézett kérésre kezét is…
jan. 14
10:21
Látogatás a világ legnagyobb máktermelő vidékén (Kripto Akadémia)
Az Egyesült Államok kabuli nagykövete ellátogatott vasárnap egy korábban a tálibok kezén lévő afganisztáni városba, amely a világ legnagyobb máktermelő vidékének központja, és a körzet közigazgatási vezetőjével, egy volt tálib parancsnokkal találkozva közölte: az afgánoknak fel kell hagyniuk a máktermesztéssel.
jan. 14
10:26
Madárinfluenza-járványtól tartanak Indiában (Kripto Akadémia)
Madárinfluenza-járványtól tartanak Indiában azt követően, hogy az ország keleti részén, a Kalkutta közelében fekvő Morgram faluban gyanús módon elhullott húszezer baromfi a múlt héten - közölték illetékesek hétfőn.
jan. 14
10:51
Kérdések, amelyeket nem tehet fel egy munkaadó (Infostart)
Nagy-Britanniában súlyos diszkriminációt követnek el azok, akik jellemzően a családi állapotra és tervekre vonatkozó kérdéseket tesznek fel a munkavállalónak.
jan. 14
11:21
Hét ember halálát okozták lavinák Olaszországban (Kripto Akadémia)
Hét ember halálát okozták lavinák a hét végén Észak-Olaszországban. Vasárnap Brescia közelében egy 11 fős csoport éppen motoros szánokkal szánkózott 2000 méteres magasságban, amikor a lavina váratlanul lezúdult. Hárman a helyszínen életüket vesztették, egy ember nem sokkal kórházba szállítása után halt meg - közölte hétfőn a helyi csendőrség.
jan. 14
11:23
Több milliós iszlám adomány két zalai falunak (Kripto Akadémia)
Több millió forint értékű adományt, új számítástechnikai eszközöket és orvosi felszereléseket juttatott el két zalai településnek a Magyar Iszlám Közösség - tájékoztatta a szervezet elnöke hétfőn az MTI-t.
jan. 14
11:24
Újabb romaellenes incidens Szlovákiában (Infostart)
Újabb romaellenes incidens történt Szlovákiában. A rendőrség ezúttal határozottan fellépett a garázdálkodókkal szemben.
jan. 14
11:26
Csekély mértékben növekedett a bűncselekmények száma (Kripto Akadémia)
Összesen 594.240, a rendőrség tudomására jutott bűncselekményt követtek el tavaly Ausztriában, csupán valamelyest - 0,8 százalékkal - többet mint a megelőző évben.
jan. 14
11:29
Több mint hetven fácánt lőtt le a király a szomszédban (Infostart)
A szlovákiai Nyitra melletti Csiffáron vadászott a hétvégén a svéd uralkodó. XVI. Károly Gusztáv magánemberként járt Szlovákiában.
jan. 14
11:36
Zapatero nem tárgyalna az ETA-val (Metropol)
A spanyol miniszterelnök választási győzelme esetére kizárja annak lehetőségét, hogy a kormány újabb béketárgyalás-sorozatot kezdjen a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár terrorszervezettel.
jan. 14
12:07
A vendéglátók nem szívesen fogadják az elnök barátnőjét (Infostart)
Márciusban II. Erzsébet királynő meghívására, hivatalos látogatást tesz Angliában Nicolas Sarkozy francia elnök. Mint ilyenkor szokásos, a windsori királyi palotában fog megszállni. Az angol királyi udvar nem örülne, ha a francia államfő mint barátnőjét vinné magával Carla Brunit. Remélik, hogy Sarkozy addigra elveszi őt feleségül.
jan. 14
13:36
Békeaktivista lenne Oszama bin Laden fia (Kripto Akadémia)
Békeaktivista szeretne lenni és Angliában telepedne le Oszama bin Laden terroristavezér egyik fia, Omar, aki az al-Kaida kiképzőtáborát is megjárta. A 27 éves Omar bin Laden és majdnem kétszer idősebb felesége, Jane Felix-Browne már be is adta a vízumkérelmet a kairói brit nagykövetségre - jelentette a Mail on Sunday című lap.
jan. 14
14:04
Elég a szurkálódásokból (Kripto Akadémia)
A fiatalok körében járványszerűen terjedő, gyakran halálos végű késelések miatt "drasztikus" szigorítást tervez a késsel elkövetett bűncselekmények büntethetőségében a brit kormány, amely egyes késfajták árusítását be is tiltaná - közölte hétfőn a brit miniszterelnök.
jan. 14
14:09
Szöveg a spanyol himnuszhoz? (Kripto Akadémia)
A szöveg nélküli spanyol himnuszhoz kétszázötven év után végre megszületett a megfelelőnek tűnő vers, de máris sokan hevesen ellenzik. A spanyol himnusz 1761-ből származik ismeretlen szerzőtől, s azóta a spanyolok jeles alkalmakkor csak dúdolni tudják, ezért a spanyol olimpiai bizottság 2007 nyarán azzal a javaslattal állt elő, hogy végre írjanak hozzá verset.
jan. 14
14:15
Az orosz elnök tovább menetel (Kripto Akadémia)
Tovább tart Vlagyimir Putyin orosz elnök rendíthetetlen szerbiai menetelése a népszerűség csúcsai felé: azon kívül, hogy minden közvélemény-kutatás szerint hosszú ideje ő a legelismertebb külföldi politikus, már a díszpolgárság terén is csak a néhai jugoszláv vezető, Joszip Broz Tito előzi meg.
jan. 14
14:25
Háromszáz román település maradt áram nélkül (Metropol)
A havazás, a jég és a zúzmara következtében mintegy háromszáz település maradt áram nélkül hétfőn Romániában, a főbb országutakon pedig több mint száz baleset történt, egy személy súlyosan megsebesült.
jan. 14
15:40
Hatvan lázadót öltek meg Irakban az al-Kaida elleni művelet során (Metropol)
Hatvan kormányellenes fegyverest öltek meg az amerikai és az iraki erők az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat ellen Észak-Irakban indított nagyszabású hadművelet első hetében - közölte az amerikai hadsereg hétfőm.
jan. 14
15:59
EP-vita a repülőtéri illetékekről (Kripto Akadémia)
Kivonná a repülőtéri illetékekről szóló uniós irányelv hatálya alól a kisebb repülőtereket az Európai Parlament (EP) jelentéstevője, Ulrich Stockmann német szocialista képviselő, akinek az előterjesztéséről hétfőn este folytat vitát az EP Strasbourgban. A repülőtéri illetékekről szóló uniós irányelv célja annak megakadályozása, hogy a piacvezető repülőterek esetlegesen visszaéljenek…
jan. 14
16:10
A szaúdi fővárosba érkezett az amerikai elnök (Kripto Akadémia)
Rijádba érkezett hétfő délután George Bush amerikai elnök: szaúdi szövetségesét megnyerni próbálja majd abbéli erőfeszítéseinek, hogy létrejöjjön egy békeszerződés Izrael és a palesztinok között. Valamivel kevesebb mint 48 órás látogatása során várhatóan arról is igyekszik majd meggyőzni vendéglátóját, Abdallah szaúdi királyt, hogy Iránt el kell szigetelni, törekvéseit meg kell fékezni. Bush…
jan. 14
16:54
Öngyilkos merénylet egy kabuli szállodánál (Infostart)
Öngyilkos merényletet követtek el hétfőn Afganisztán fővárosában egy főként külföldiek által lakott luxusszállodánál, legkevesebb két biztonsági őr életét vesztette - közölték helyi rendőrségi források.
jan. 14
17:54
Az EU óvatosabb lesz a bioüzemanyaggal (Infostart)
Az Európai Unió megszigorítja a bioüzemanyagra vonatkozó környezetvédelmi feltételeket, mert felismerte, hogy azok bevezetése olyan károkat okoz, amelyekkel nem számoltak. A negatív hatások közé sorolják az egyes élelmiszerek drágulását és - a bioüzemanyag mögötti "zöld filozófia" ellenére - az esőerdők további irtását.
jan. 14
18:10
Nagy-Britanniában is ujjlenyomatot vesznek a vízummal érkezőktől (Infostart)
Nagy-Britannia most már minden olyan beutazótól ujjlenyomatot vesz, akikre vízumkötelezettség érvényes - közölte hétfőn a brit bevándorlásügyi államminiszter. Liam Byrne az új határőrizeti és bevándorlási ügynökség munkatársai előtt elmondott beszédében kijelentette: a program a gyors előkészítés révén három hónappal a tervezett április eleji határidő előtt beindulhatott.
jan. 14
18:37
Michigan előtt: Giuliani sokat kockáztat (Infostart)
John McCain arizonai szenátor győzelmét várja az InfoRádió által megkérdezett Amerika-szakértő a keddi michigani előválasztáson. A munkanélküliségtől és a pangó autóipartól szenvedő északi államban rendezendő voksoláson - veresége esetén - végleg elszállhatnak a kampányra legtöbbet költő Mitt Romney esélyei. A demokraták bojkottálják az előválasztást, mert a beleegyezésük nélkül hozták előbbre…
jan. 14
18:46
Nicolas Sarkozy elvette Carla Brunit (Kripto Akadémia)
Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök és Carla Bruni egykori topmodell csütörtökön házasságot kötött a párizsi Élysée-palotában - állította hétfőn a l,Est Républicaine című francia napilap internetes kiadása az egyik állítólagos esküvői tanúhoz közelálló forrásra hivatkozva.
jan. 14
19:42
Bűnözőket véd a rendőrség az adófizetők pénzéből (Infostart)
A brit rendőrség évente legkevesebb 20 millió fontot (közel 670 millió forintot) költ arra, hogy gengsztereket védjen más bűnözőktől. Tavaly Londonban 75 olyan esetet regisztráltak, amikor életek forogtak veszélyben, a rendőrség azonban nem értesítette erről a potenciális áldozatokat.
jan. 14
19:58
Elege lett a kormánynak: 44 milliárd dollárt követel a dohánycégektől (Infostart)
44 milliárd dollár kártérítést követel a nigériai kormány három nagy dohányipari vállalattól, a dohányzással összefüggő betegségek kezelési költségei miatt. Az afrikai ország kormánya egyes amerikai tagállamok mintájára perelte be a nagy gyártókat. A szkeptikusok szerint viszont kevéssé valószínű, hogy az ország ekkora összeget költött volna a betegekre.
jan. 14
20:09
Jótékonykodás helyett a kormánypárti politikusok zsebét tömik (Infostart)
A brit lottótársasághoz tartozó Nagy Lottó Alap (Big Lottery Fund) hatalmas összegeket költ saját működésének fenntartására, miközben feladata a nagyszabású fejlesztések támogatása lenne. A brit ellenzéki képviselők éles kritikával illették a szervezetet.
jan. 14
20:52
Az amerikai vezérkari főnök is bezáratná Guantánamót (Infostart)
Sürgősen be kellene zárni a guantánamói fogolytábort - ezt nem jogvédők mondták, hanem az amerikai fegyveres erők vezérkari főnöke. Mike Mullen admirális szerint ugyanis a terrorizmussal vádolt emberek bírósági per nélküli, éveken át való fogva tartása sokat árt az Egyesült Államok tekintélyének.
jan. 14
20:54
Antall Józsefről nevezik el az EP egyik új brüsszeli épületszárnyát (Infostart)
Az Európai Parlament (EP) vezetősége hétfőn este Strasbourgban véglegesen döntött arról, hogy a parlament brüsszeli épületének egyik új szárnyát Antall József néhai magyar miniszterelnökről nevezi el.
jan. 14
21:09
Csak Tito előzi meg Vlagyimir Putyint (Infostart)
Tovább tart Vlagyimir Putyin orosz elnök rendíthetetlen szerbiai menetelése a népszerűség csúcsai felé: azon kívül, hogy minden közvélemény-kutatás szerint hosszú ideje ő a legelismertebb külföldi politikus, már a díszpolgárság terén is csak a néhai jugoszláv vezető, Joszip Broz Tito előzi meg.
jan. 14
21:51
Nem vették őrizetbe a tömeggyilkosság kitervelőjét (Infostart)
A rendőrség hétfőn bezárt egy norvégiai középiskolát, miután kiderült, hogy egy 15 éves fiú lövöldözést tervezett az intézményben.
jan. 14
23:01
Antall Józsefről nevezik el az EP egyik új brüsszeli épületszárnyát (Kripto Akadémia)
Az Európai Parlament (EP) vezetősége hétfőn este Strasbourgban véglegesen döntött arról, hogy a parlament brüsszeli épületének egyik új szárnyát Antall József néhai magyar miniszterelnökről nevezi el. Surján László, aki az EP költségvetési bizottságának képviselőjeként vett részt az ülésen, elmondta: mint az Antall-kormány egykori minisztere, örömmel vette tudomásul, hogy az Európai Parlament…

Keresés