2008. január 2. szerda

jan. 2
0:08
Diktátor túl a hullámvölgyön? (Kitekintő)
Miközben Benazir Bhutto meggyilkolása megszabadította Pervez Musarrafot legesélyesebbnek tartott riválisától, a pakisztáni elnök katonai és diplomáciai téren is megerősödött.
jan. 2
0:12
TITANIC utazó kiállítás (Kitekintő)
Idén szeptemberben nyílt meg a Millenáris fogadóban a Titanic utazó kiállítás, amely 1991 óta járja a világot (18 ország, 16 millió látogató).
jan. 2
0:16
A farkasok miatt lesz rendkívüli állapot Kárpátalján? (Kitekintő)
Míg 1970 körül mindössze 20-25 ordas élt a kárpátaljai hegyek közt, a jövő nyárra legalább 500-ra szaporodhat az ordasok populációja, ami jelentős veszélyeket rejt.
jan. 2
0:20
Agyonhallgatott Kína-politikánk II. (Kitekintő)
Kevés szó esik a sajtóban hazánk és a kelet-ázsiai ország viszonyáról. A Kitekintő év végi összefoglaló-sorozatának második része.
jan. 2
0:24
Két szigettel bővül az eurózóna (Kitekintő)
A 2004 óta EU-tag Máltán és Cipruson 2008. január elsejével kerül bevezetésre a közös európai pénz.
jan. 2
0:28
Véres zavargások a kenyai választás után (Kitekintő)
Az eddigi elnök, Mwai Kibaki nyerte a december 27-én megtartott kenyai elnökválasztásokat. Az ellenzék csalást emleget, az országban több helyen zavargások törtek ki.
jan. 2
0:32
A klímaváltozás megzavarja a szénkörforgást (Kitekintő)
Az indonéziai Bali szigetén december 15-én befejeződött klímakonferencia valóban meghatározó fontosságú. A jelenlegi éghajlati válságért különböző, üvegházhatást okozó gázok a felelősök.
jan. 2
0:36
Amerikai diplomata sofőrjét kilőtték (Kitekintő)
Egy amerikai diplomatát megsebesítettek és sofőrét megölték, amikor Szudán fővárosában, Kartúmban rálőttek a gépjárműre, miközben a rezidenciára tartottak.
jan. 2
0:40
Tőkés László: autonómiát, nem elszakadást akarnak a romániai magyarok (Kitekintő)
Az erdélyi magyarok több autonómiát kérnek, de nem Erdély függetlenségét akarják, még akkor sem, ha Koszovó precedenst jelentene e kérdésben – hangsúlyozza Tőkés László.
jan. 2
0:44
Bhutto leleplezésre készült halála napján (Kitekintő)
A legújabb hírek szerint Bhuttónak bizonyítékai voltak a választás manipulálására, amelyeket amerikai képviselőknek akart átadni halála napján. Musarraf tagad.
jan. 2
7:02
Kubában hét ellenzékit vettek őrizetbe (Kripto Akadémia)
Hét ellenzékit vettek őrizetbe kedden a kubai hatóságok, mert a rendszert ellenző személyek az összes politikai fogoly szabadon bocsátását követelték. A szigetország középső részén, 270 kilométerre keletre Havannától lévő Santa Clarában kedden 18 személy vonult fel az utcákon, hogy követelje a foglyok feltétel nélküli szabadon engedését, és a rendőrök közülük fogtak le hét embert - közölte egy…
jan. 2
7:06
Biztonságosak a kenyai turisztikai célpontok (Infostart)
A Külügyminisztérium továbbra is azt tanácsolja, hogy a Kenyában tartózkodó magyarok ne hagyják el szálláshelyüket. Szelestey Lajos külügyi szóvivő az InfoRádiónak elmondta: mind a 415 magyar állampolgár biztonságban van, a turisták által látogatott helyeket ugyanis nem érintették a zavargások.
jan. 2
8:27
Kölcsönösen etnikai tisztogatással vádolja egymást a kenyai elnök és fő politikai vetélytársa (Kripto Akadémia)
Kölcsönösen etnikai tisztogatással vádolta meg egymást szerdán Mwai Kibaki kenyai elnök és fő politikai vetélytársa, Raila Odinga ellenzéki vezető a múlt heti vitatott elnökválasztás nyomán kitört etnikai-törzsi villongások kapcsán.
jan. 2
8:53
Bhutto-klán és a hatalom akarói (Kitekintő)
Aszif Zardari továbbra is tagadja a pakisztáni kormányzat azon állítását, hogy feleségét, Benazir Bhuttót az al-Kaida gyilkolta volna meg.
jan. 2
10:22
Kormányterv: ne menjen orvoshoz, gyógyítsa magát otthon! (Infostart)
A brit kormány úgy kíván spórolni az ország egészségügyi kiadásain, hogy arra próbálja rávenni az embereket: inkább kezeljék otthon saját magukat és ne menjenek orvoshoz. A kezdeményezés a köszvényes, az asztmás és a szívbetegekre is vonatkozna.
jan. 2
10:24
"Tudta, hogy vannak, akik végezni akarnak vele" (Infostart)
Nem vette figyelembe Benazir Bhutto, a december 27-én meggyilkolt pakisztáni ellenzéki politikus az ellene tervezett merényletről szóló értesüléseket - közölte az Egyesült Államok.
jan. 2
10:39
Slota felhívása: Védjük az identitásunkat! (Kitekintő)
Az SNS-es Jána Slota nemzeti pártvezér az újkori szlovák állam tizenötödik évfordulójának apropóján megjegyezte: óriási öröm tölti el keblét, hogy a szlovák nemzet elérte önrendelkezését, azon nemzetét, amelyet ezer éven keresztül idegen csizmák tiportak a földbe.
jan. 2
11:37
Újabb városban vezették be a dugódíjat (Infostart)
Milánóban dugódíjat vezettek be a centrumba behajtó autósok számára a levegőszennyezés és forgalom csökkentésére.
jan. 2
11:55
Szlovák hóhelyzet: érdemes a hegyekbe menni (Infostart)
Szlovákiában zavartalan a közlekedés, hiszen a kiadós havazás elkerülte az országot, csupán a hajnali köd okoz gyakran gondokat.
jan. 2
12:01
Orosz kézbe került a szerb olajvállalat (Infostart)
Versenyeztetés nélkül az orosz Gazprom gázipari óriás olajtermelő leányvállalata lesz a szerb állami kőolajvállalat többségi tulajdonosa. A szerb kormány döntését szerdán jelentették be Belgrádban.
jan. 2
12:06
Szexbotránya miatt lemondott a malajziai egészségügyi miniszter (Metropol)
Lemondott szerdán Malajzia egészségügyi minisztere, miután beismerte, hogy ő és barátnője látható egy titokban felvett nemi aktus képsorain.
jan. 2
12:50
Szíria nem működik együtt Franciaországgal (Infostart)
Szíria megszakítja az együttműködést Franciaországgal a libanoni válság ügyében - jelentette be az arab állam külügyminisztere.
jan. 2
12:55
A kenyai erőszak beszüntetését követeli az Egyesült Államok és Nagy-Britannia (Infostart)
Közös nyilatkozatban követelte a Kenyában kirobbant politikai erőszak beszüntetését Nagy-Britannia és az Egyesült Államok. London ugyanakkor elismerte: nem tudja, ki a győztese a vitatott eredményű elnökválasztásnak.
jan. 2
13:02
Kiraboltak egy idős asszonyt Tótújfalun (Kripto Akadémia)
Brutálisan bántalmaztak és kiraboltak egy idős asszonyt a Somogy megyei Tótújfalun - közölte a rendőrség szerdán az MTI-vel. A 92 éves asszonyt két fiatal nő a saját lakásában támadta meg; kezét-lábát összekötözték, fejére táskát húzták, fojtogatták, majd elvették háromszázezer forintját, valamint egymillió forint értékű takarékbetétkönyvét - számolt be a kedd este történt bűncselekményről a…
jan. 2
13:06
Margit hercegnő a román trón várományosa (Kitekintő)
Legidősebb lányát, Margitot jelölte utódául I. Mihály román exkirály múlt vasárnap. Lesz valaha monarchia a szomszédban?
jan. 2
13:12
Szexbotránya miatt távozik az egészségügyi miniszter (Kripto Akadémia)
Lemondott szerdán Malajzia egészségügyi minisztere, miután beismerte, hogy ő és barátnője látható egy titokban felvett nemi aktus képsorain.
jan. 2
13:37
Izraeli-palesztin-amerikai csúcs lesz Jeruzsálemben (Infostart)
Január 10-én háromoldalú csúcstalálkozót tartanak Jeruzsálemben George Bush amerikai és Mahmúd Abbász palesztin elnök, valamint Ehud Olmert izraeli miniszterelnök részvételével - jelentette be egy palesztin illetékes.
jan. 2
13:44
Ítéletidő Romániában és Bulgáriában (Metropol)
Az erős szél miatt lezártak szerdán öt kikötőt a Fekete-tenger partján Romániában, ahol az ítéletidő már két halálos áldozatot is követelt – jelentették be a hatóságok.
jan. 2
13:53
Zátonyra futott egy teherhajó az angol partoknál (Infostart)
Zátonyra futott egy veszélyes rakományt szállító német hajó Anglia déli partjai közelében. A 27 fős legénységből senki sem sérült meg.
jan. 2
14:06
Óiási emelés, minden előzetes bejelntés nélkül (Kripto Akadémia)
A mianmari katonai junta a műholdvevők adójának drasztikus emelésével próbálja a lakosságot leszoktatni a külföldi hírcsatornák nézéséről. A műholdvevőadót az eddigi öt dollárról (863 forintról) minden előzetes bejelentés nélkül nyolcszáz dollárra (mintegy 138 ezer forintra) emelték, amely a legtöbb mianmari számára megfizethetetlen összegnek számít. Egy átlagos állami iskolai tanár éves…
jan. 2
14:21
Szlovénia átvette az uniós elnökséget (Kitekintő)
Az első kelet-európai, frissen csatlakozott tagállam Szlovénia lehetett, aki az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztét betölti.
jan. 2
14:59
Spanyolországban durvul a kormány és a katolikus egyház csatája (Infostart)
A spanyol szocialisták nyilatkozatban támadták a katolikus egyház vezetését, amiért az semmibe veszi a polgári szabadságjogokat, megsértve ezzel a demokrácia elveit.
jan. 2
16:31
Egy basszusgitár, a 88 éves mama és a remény (Infostart)
A csütörtöki előválasztás előtt néhány órával is intenzív kampányt folytattak az elnökjelöltségre pályázó amerikai politikusok. Az iowai előválasztás indítja azt a folyamatot, amelynek végén a két nagy párt egy-egy jelöltje mérkőzik majd meg novemberben az Egyesült Államok elnökségéért.
jan. 2
16:47
Bozótvágókkal ölik egymást az emberek Kenyában (Infostart)
Egyre nagyobb nyomás nehezedik Kenyára, hogy fékezze meg a vitatott kimenetelű elnökválasztás miatt kirobbant etnikai erőszakot. Az ENSZ a kenyai rendőrséget idézve azt mondta, hogy a 300-hoz közelítő halálos áldozat mellett 70 ezer ember menekült el otthonából. Az elnökválasztás eredményét külföldön is bírálták, az Afrikai Unió pedig küldöttséget menesztett Nairobiba, hogy válságtanácskozást…
jan. 2
16:48
450 vadászgépet kell pótolnia az amerikai légvédelemnek (Kitekintő)
A felszállási tilalommal sújtott F-15-ös flotta helyettesítése nagy fejtörést okoz az amerikai hadvezetésnek.
jan. 2
16:49
Február 18-ára halasztották a pakisztáni választásokat (Kripto Akadémia)
Február 18-ára halasztották a pakisztáni parlamenti és tartományi választásokat. Az országos választási bizottság szerdán jelentette be a döntést Benazir Bhutto ellenzéki vezető meggyilkolásával és az azóta dúló erőszakkal indokolva az intézkedést. Az új időpontot közlő Kázi Mohammed Fárúk, a testület elnöke sajtóértekezletén ígéretet tett arra, hogy a választások tiszták, pártatlanok és…
jan. 2
17:04
Tűz pusztított a világ egyik legfontosabb rákkórházában (Infostart)
Teljesen kiégett a világ első, kifejezetten rákkutatásra és -kezelésre alapított kórházának felső emelete Londonban. A tűzesetnek hivatalos adatok szerint nincs sérültje.
jan. 2
17:05
Bhutto pártja részt vesz a választásokon (Kripto Akadémia)
A meggyilkolt Benazir Bhutto volt kormányfő pártja, az ellenzéki Pakisztáni Néppárt (PPP) részt vesz a február 18-ra halasztott törvényhozási választásokon - jelentette be szerdán a PPP szóvivője.Az országos választási bizottság nem sokkal korábban hozta nyilvánosságra az eredetileg január 8-ra kitűzött szavazás elhalasztásáról szóló döntést. Az intézkedést az ellenzéki politikus meggyilkolásával…
jan. 2
17:32
Famous quotations IV. (Kitekintő)
Have a vision. Be demanding. - Legyen elképzelésed. Ne érd be kevesebbel. /Colin Powell/
jan. 2
18:01
Bevált a dohányzási tilalom Olaszországban (Kripto Akadémia)
Kevesebben cigarettáznak és csökkent a dohánytermékek forgalma Olaszországban, amióta fedett nyilvános helyen tilos rágyújtani. A 2005 elején bevezetett szabály az egészségügyi minisztérium szerint beváltotta a reményeket: tavaly már 6 százalékkal kevesebb dohánytermék fogyott, mint a törvény hatályba lépése előtt, és három év alatt 23,9 százalékról 22,7 százalékra csökkent a nikotinfüggők aránya…
jan. 2
18:15
Fico beszólt az újságíróknak: "Maguk meg hogy néznek ki?" (Kitekintő)
Robert Fico szlovák kormányfő mindjárt az év első napján megkezdte önként vállalt misszióját, melynek keretében az újságírók kioktatásával kezdett.
jan. 2
18:42
Vérfagyasztó hírek Kenyából: mi lesz a nyaraló magyarokkal? (Infostart)
A Külügyminisztérium megváltoztatta korábbi álláspontját, és arra figyelmeztet: senki ne utazzon Kenyába. A tárca szerint a turisták is veszélyben vannak, és félő, hogy a szállodákban sincsenek biztonságban.
jan. 2
18:50
Kenya már az I-es veszélyességi fokozatban! (Kripto Akadémia)
A zavargások miatt a külügyminisztérium nem javasolja a Kenyába utazást - tudtatta a tárca konzuli főosztálya szerdán. A december végi választások miatt Kenyában kitört fegyveres zavargások miatt a biztonsági helyzet az országban kiszámíthatatlan, így az odautazás jelenleg olyan mértékű kockázatot rejt, ami miatt a Külügyminisztérium az utazást nem javasolja, és az országot az "I. Nem javasolt…
jan. 2
19:49
Tom Lantos súlyos betegsége miatt visszavonul (Infostart)
Tom Lantos demokrata párti amerikai kongresszusi képviselő bejelentette, hogy nyelőcsőrákja miatt visszavonul a politikai pályától, az idei választásokon már nem indul harcba újabb képviselőházi mandátumért.
jan. 2
20:22
A magyar társaság a figyelmeztetés ellenére is visz utasokat Kenyába (Infostart)
A külügyminisztériumi felhívás ellenére elindítja a járatát Kenyába a Travel Service. A légitársaság vezetője szerint Kenyában nincs háború, ezért hiába a figyelmeztetés, nem szeg szerződést azzal, hogy lemondja a gépet.
jan. 2
20:23
Több száz embert helyeztek biztonságba egy vulkán közeléből Chilében (Metropol)
Hétszáz embert evakuáltak szerdán egy chilei vulkán közeléből, de nagyobb arányú kitelepítésre egyelőre nincs szükség a hatóságok szerint.
jan. 2
20:27
Egyre zsúfoltabbá teszik a bevándorlók Angliát (Infostart)
Anglia lett Európa legzsúfoltabb nemzete - derült ki a legfrissebb statisztikából. Ezzel megelőzte Hollandiát és Belgiumot - köszönhetően elsősorban a bevándorlási hullámnak.
jan. 2
20:35
Robbanás Isztambulban (Kripto Akadémia)
Három személy megsebesült egy szeméttároló robbanásában szerdán Isztambulban - jelentette a Cihan török magán hírügynökség. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a detonációt, amely a város európai, Kucukcekmece negyedében történt. A sebesülteket kórházba szállították, állapotukról nem tudni. A múlt héten egy házilag készített pokolgép robbant egy kukában a szomszédos Sefakoy negyedben, egy asszony…
jan. 2
20:40
Több száz embert menekítettek ki egy chilei vulkán közeléből (Kripto Akadémia)
Hétszáz embert evakuáltak szerdán egy chilei vulkán közeléből, de nagyobb arányú kitelepítésre egyelőre nincs szükség a hatóságok szerint. Az ország déli részén, a fővárostól, Santiago de Chilétől 650 kilométerre délre emelkedő Llaima tűzhányóból előbb füst kezdett szivárogni, amit hamu- és lávakitörések követtek.
jan. 2
20:54
Budapestre készül Nagy-Britannia legöregebb ikerpárja (Infostart)
Január elsején ünnepelte 100. születésnapját Anglia legöregebb ikerpárja. Betty és Jenny a riporterek kérdéseire válaszolva elmondta: ha kitavaszodik, szívesen ellátogatnának Budapestre.

Keresés