2008. január 10. csütörtök

jan. 10
5:02
Társadalmi egyeztetést kezdeményez a kormány (Alternatív Energia)
Párbeszédre törekszik majd a szakmával a kormány az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról; a kabinet várhatóan felkér szervezeteket különböző fórumok megrendezésére - egyebek mellett erről egyeztetett Gyurcsány Ferenc kormányfő az MSZP több politikusával tegnap. Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke, Kökény Mihály a találkozóról azt mondta: a kabinet nyitott a társadalom felé,…
jan. 10
5:48
Ki mérgezi a védett madarakat? (Infostart)
Negyven fácán, egy parlagi sas és négy egerészölyv pusztult el Jászárokszálláson. A helyi vadásztársaság szerint méreg került az etetőbe. A kár meghaladja a kétmillió forintot.
jan. 10
6:02
Technikát váltott az OVB: nincs határozat tyúkról, rollerról (Alternatív Energia)
Várhatóan a jövőben sem hoz határozatokat az OVB a komolytalan népszavazási kérdésekről. Ehelyett egyedileg szavaznak arról, hogy a kérdés érdemi vizsgálatra alkalmatlan-e. Ez az egyik hozadéka annak, hogy kedden a testület elé újabb több tucatnyi abszurd kérdés került. A bizottság ülései továbbra is nyilvánosak lesznek, de a rendzavarók ellen fel fognak lépni. Lapunk összeállításából kiderül,…
jan. 10
6:32
Tudnivalók a nyugdíjváltozásokról (Infostart)
Az idén bevezetett rehabilitációs járadék a leginkább abban különbözik a rokkantsági nyugdíjtól, hogy csupán az igényelheti, aki megfelelő intézkedésekkel visszavezethető a munkaerőpiacra.
jan. 10
7:01
Bocsánatot kér-e a durva kijelentésért Veres János? (Infostart)
Leállt a kormány a banki verseny ösztönzésével - írja a Népszabadság. Nyáron még úgy tűnt, januártól új világ jön, könnyebb lesz a bankváltás, változnak a korlátozó szabályok és mégiscsak lesz a hiteleket olcsóbbá tevő pozitív adóslista.
jan. 10
7:37
Parlament előtt a lakáskódex (Alternatív Energia)
A társasházak felett az ügyészség gyakorolja a törvényességi felügyeletet, az eladásra kerülő önkormányzati bérlakásoknál pedig a törvény helyett az önkormányzatok határozzák meg a fizetési feltételeket - egyebek mellett ezek az új szabályok is szerepelnek az Országgyűlés honlapján olvasható lakhatási törvényjavaslatban. Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumban még múlt évben…
jan. 10
9:19
Gyurcsány-blog: "Itten mindenki meghülyült már?" (Infostart)
Egy antiszemitizmusról panaszkodó doktornő levelét idézi internetes naplójában a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc szerint a leírtak azt mutatják, hogy van még tennivaló az országban.
jan. 10
9:48
Nem jogerősen elítélték Princz Gábort (Infostart)
A Fővárosi Ítélőtábla nem jogerősen bűnösnek mondta ki hanyag kezelés vétsége miatt a Postabank volt elnök-vezérigazgatóját. Princz Gábornak 3,6 millió forintot kell büntetésként befizetnie.
jan. 10
10:27
Nem jogerősen ítélték el Princz Gábort (Infostart)
A Fővárosi Ítélőtábla nem jogerősen bűnösnek mondta ki hanyag kezelés vétsége miatt a Postabank volt elnök-vezérigazgatóját. Princz Gábornak 3,6 millió forintot kell büntetésként befizetnie.
jan. 10
10:50
Nem jár kompenzáció, ha a HÉV lassan halad és nincs fűtés (Infostart)
December közepe óta lassabban és csökkentett fűtéssel közlekedik a Ráckevei HÉV egy hosszú szakaszon a szigethalmi áramellátó berendezés meghibásodása miatt. A BKV ennek ellenére nem kompenzálja az utasokat.
jan. 10
10:51
Közparkot akar a kormányzati negyed helyére az MDF (Alternatív Energia)
Zöld közpark létesítését kezdeményezi a "hamvába holt" kormányzati negyed helyén az MDF - közölte Csapody Miklós országgyűlési képviselő. Az MDF felszólítja a kormányt és a főváros vezetését, hogy a zöldterület kialakításáról minél gyorsabban állapodjanak meg egymással - áll közleményben. Az indoklás szerint a porszennyezésben fuldokló belvárosnak igencsak szüksége lenne a zöldfelületre.
jan. 10
11:24
Egy hét alatt megduplázódott az influenzások száma (Infostart)
Az év első hetében duplájára nőtt az előző héthez képest az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma - mondta Szolnoki István, az Országos Tisztiorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezető-helyettese. Ha a tendencia folytatódik, akkor január végére országos járvány alakulhat ki.
jan. 10
11:57
Szanyi kormányzati "tizenhatodot" szeretne (Infostart)
Szanyi Tibor szocialista politikus megépíttetné a kormányzati negyed negyedét. A képviselő a gazdasági tárcát és az ahhoz tartozó háttérintézményeket elköltöztetné a Nyugati pályaudvar mögötti területre.
jan. 10
12:37
Demszky: nehéz év lesz (Alternatív Energia)
A tavalyihoz hasonló kifeszített gazdálkodású év elé néz a főváros 2008-ban is - mondta Demszky Gábor. A főpolgármester közölte: a budapesti gazdaság jobban prosperál az országos átlagnál. A fővárosban a legjobb a foglalkoztatási helyzet, itt a legmagasabb az egy főre jutó GDP és Magyarország adóbevételeinek 36-37 százaléka is Budapesten keletkezik.
jan. 10
13:37
Hatósági zár alatt egy fehér port kapó MSZP-s képviselő lakása (Alternatív Energia)
Hatósági zár alá került Szabados József, MSZP-s országgyűlési képviselő baktalórántházi lakása, miután a politikus is fehér port kapott postán, s a boríték felbontása közben a küldemény szétszóródott otthonában. Ezt maga az érintett mondta el csütörtökön Nyíregyházán.
jan. 10
13:46
Exkluzív naplórészlet a móri mészárostól: "Az igazság kardját villogtatom" (Infostart)
Az InfoRádió birtokába jutott a móri mészárlással gyanúsított, tavaly öngyilkosságot elkövető N. László kézzel írt verse.
jan. 10
14:42
Szili: a politikai erőknek nem szabad "exportálniuk" a magyarországi belpolitikai megosztottságot (Alternatív Energia)
A magyar politikai erőknek nem szabad "exportálniuk" a magyarországi belpolitikai megosztottságot, olyan kohéziós erőre van szükség, amilyent egy nemzetpolitikai törvény jelenthet - mondta az erdélyi Válaszúton Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke.
jan. 10
14:46
Az utak rémeire szállnak rá a rendőrök (Infostart)
A rendőrség a tehergépjárművek ellenőrzésével próbálja csökkenteni a halálos balesetek számát. Több mint ezer halálesetet ugyanis a teherautók okoznak az utakon.
jan. 10
14:48
Kulturális párbeszéd hegedűvel és vízilabdával (Infostart)
Megkezdődött a kultúrák közötti párbeszéd európai évének magyarországi programja; az eseménysorozatot Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára nyitotta meg Budapesten.
jan. 10
16:01
Demszky: Álom volt a kormányzati negyed terve (Infostart)
Demszky Gábor szerint újra kell álmodni a kormányzati negyedet. A főpolgármester elmondta, hogy a Nyugati pályaudvar környékének beépítéséről egy négyoldalú - a kormány, a főváros, a kerület és a magánbefektető részvételével zajló - tárgyalássorozatot követően lehet dönteni.
jan. 10
16:13
SZDSZ: az ízlésterrorral egyetlen demokrata sem érthet egyet (Alternatív Energia)
Az SZDSZ nem osztozik Sólyom László optimizmusában, mely szerint a veszprémi Melocco-szobor felállítását egyetértés és együttműködés kísérte volna. Ellenkezőleg: a fideszes polgármester hatalomra kerülése után cenzúrázta a korábban elfogadott, Rajk László által készített szobrot, és megrendelt egy újabbat, a Fidesz kampányában aktív szerepet vállaló másik művésztől - közölte Horn Gábor az MTI-vel…
jan. 10
16:17
Elbocsátják a fűzfői papírgyár dolgozóit (Infostart)
Kilencvenhét dolgozót bocsátanak el a fűzfői Papírfeldolgozó Kft.-től; a cégnél 103-an dolgoztak, az elbocsátottak munkaviszonya január 15-ével szűnik meg - közölte a balatonalmádi munkaügyi kirendeltség vezetőhelyettese.
jan. 10
16:22
Kommandósok tették ártalmatlanná a pszichiátriai beteget (Infostart)
Kommandósok ártalmatlanítottak egy beteget a nagykállói pszichiátrián. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese szerint a férfi az intézetben rátámadt két ápolóra, ezért hívták ki a rendőrséget. A férfi ellen közfeladatot ellátó személy elleni erőszak gyanúja miatt eljárás indult.
jan. 10
17:16
Fővárosi ígéretek: Új híd és légkondi a Combinókra (Infostart)
A főpolgármester szerint 2008 a korszakos fejlesztések éve. Demszky Gábor kijelentette: sínen van a 4-es metró építése, és harminc nagyobb beruházás indul vagy folytatódik idén. Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes ugyanakkor arról beszélt, hogy mintegy 20 milliárd forintnyi beruházást ki kell húzni idén a tervezettek közül.
jan. 10
17:39
Jelentkezett a Toller László cselekvőképtelenségének megállapítását kezdeményező állampolgár (Metropol)
Jelentkezett a Toller László cselekvőképtelenségének megállapítását kérő állampolgár, aki lépését a bama.hu internetes oldalnak írt, szintén névtelen levelében indokolta meg csütörtökön.
jan. 10
18:31
Törvénymódosítással a korrupció ellen (Infostart)
A közbeszerzési törvény egyszerűsítését javasolja a Transparency International magyarországi tagozata, mert álláspontja szerint a jelenlegi rendszer visszaélésekre ad lehetőséget.
jan. 10
18:47
Sóval és liszttel ijesztgetik a szocialistákat (Infostart)
Egy időre hatósági zár alá került Szabolcs József szocialista politikus lakása, miután több képviselőtársához hasonlóan ő is fehér port tartalmazó küldeményt kapott. Az eddigi csomagokban só és liszt keverékét azonosították. A Központi Nyomozó Főügyészség vezetője az InfoRádiónak azt mondta: a nyomozást zaklatás miatt indították ismeretlen tettes ellen, amelynek büntetési tétele akár két év börtön…
jan. 10
18:58
Öngólt lő a Fidesz az új kezdeményezés felkarolásával? (Infostart)
A köztársasági elnök még ki sem írta a tandíjról, a vizitdíjról és a kórházi napidíjról szóló népszavazást, de az utcán már megjelentek az SZDSZ kampányhirdetései. Közben több civil szervezet, valamint a Liga Szakszervezetek támogatásával újabb népszavazást kezdeményeznek, ezúttal arról, hogy az üzleti érdekeltségű biztosítók részt vegyenek-e az egészségbiztosítási rendszerben.
jan. 10
19:26
Elítélték a korábbi Postabank-vezért - a nap legfontosabb hírei (Infostart)
Érdemi választ vár egy cég a kormányzati negyeddel összefüggésben, Demszky Gábor szerint 2008 a fejlesztések éve lesz, nem jogerősen elítélték Princz Gábort, a Postabank volt elnök-vezérigazgatóját - a nap legfontosabb hírei.
jan. 10
19:56
Fidesz: 10,1 milliárdot "tapsoltak el" a kormányzati negyedre (Alternatív Energia)
A Fidesz szerint a kormánynak 10,1 milliárd forinttal kell elszámolnia a kormányzati negyed beruházása kapcsán, amelyet az ellenzéki párt "luxus ingatlanbiznisznek" tart. Erről Balsai István és Cser-Palkovics András beszélt a negyed tervezett helyszíne mellett tartott sajtótájékoztatóján. A kormányszóvivői iroda szerint semmilyen kár nem érte az adófizetőket.
jan. 10
20:02
Jelentkezett a Toller László cselekvőképtelenségének megállapítását kezdeményező állampolgár (Alternatív Energia)
Jelentkezett a Toller László cselekvőképtelenségének megállapítását kérő állampolgár, aki lépését a bama.hu internetes oldalnak írt, szintén névtelen levelében indokolta meg csütörtökön. "Szeretném tudomására hozni az ügyben érintetteknek, hogy az eljárás kezdeményezését nem rosszindulat vagy politikai cél motiválta, egyszerűen én is Toller László úr választókörzetének lakója vagyok, melynek…
jan. 10
20:04
Feladatokat szabtak a koalíciós pártok (Infostart)
Egyeztetést tartottak a koalíciós pártok képviselői. A távirati iroda információi szerint az MSZP és az SZDSZ vezetőinek megbeszélésén az egészségbiztosítási törvény módosítása mellett a koalíciós szerződés mellékletében megfogalmazott célok megvalósulásáról és az idei feladatokról volt szó.
jan. 10
20:04
Üdülések csak nyugdíjasoknak (Alternatív Energia)
Nagymamáknak, nagypapáknak, dédiknek, aranykorúaknak, örökifjaknak - de csak nyugdíjasoknak - is szervez kedvezményes üdüléseket Magyarország legnagyobb gyógy-idegenforgalmi és szállodavállalata.
jan. 10
20:07
Navracsics Tibor a Fidesz Erős Magyarország alapprogramjáról (Alternatív Energia)
Navracsics Tibor szerint a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Erős Magyarország programjának küldetése, hogy talpra állítsa az országot - erről az ellenzéki párt parlamenti frakcióvezetője Nyíregyházán, a programot ismertető első vidéki politikai fórumon beszélt csütörtökön.
jan. 10
20:23
Rendőrök menetelnek a gárdába? (Alternatív Energia)
Magyar rendőrszakszervezet nevében írt levél buzdít arra rendőröket, hogy lépjenek be a Magyar Gárdába. Az egyik internetes portálon kirobbant botrányról az érintett szervezet főtitkára lapunknak azt mondta: a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) semmi köze sincs a VIII. kerületi rendőrkapitányságon állítólag kihelyezett, rendőröket a Magyar Gárdába csábító felhíváshoz.
jan. 10
20:29
Kormányzati negyed nélkül is rehabilitálják a Nyugati környékét (Alternatív Energia)
A kormányzati negyed építésének felfüggesztése ellenére megmaradt a tágabb cél: a főváros Nyugati pályaudvar környéki rozsdaövezetének rehabilitálása, amelynek előkészítésére ez év végéig kapott megbízást miniszterelnöki megbízottként Görözdi György.
jan. 10
20:41
Már keresik a Kultiplex új helyét (Infostart)
Február 28-ig ki kell üríteni a budapesti Kultiplexet, mert az alternatív szórakozóhelynek, mozinak és a Tilos Rádiónak otthont adó IX. kerületi épület helyén parkot alakítanak ki.
jan. 10
20:46
Magyarország segítene a független Palesztinának (Infostart)
Az Anapolisban megindult béketárgyalások folytatásának tekinti az amerikai elnök közel-keleti vizitjét a Budapesten tárgyaló palesztin külügyminiszter. A politikus szerint továbbra is tartható a tavaly megalkotott menetrend, így az év végére megalakulhat a független palesztin állam.
jan. 10
22:01
Tömeges szocialista kilépés a fővárosban (Infostart)
Óbuda-Békásmegyeren kilenc önkormányzati képviselő lépett ki az MSZP képviselőcsoportjából, majd megalakították a Magyarországi Szociáldemokrata Párt III. kerületi alapszervezetét. Ezt az alapszervezet elnöke közölte.
jan. 10
22:27
Kilenc önkormányzati képviselő lépett ki az MSZP-ből Óbudán (Alternatív Energia)
Kilenc önkormányzati képviselő lépett ki az MSZP képviselőcsoportjából csütörtökön Óbuda-Békásmegyeren, majd megalakították a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) III. kerületi alapszervezetét - közölte Pataki Márton, az újonnan alakult párt alapszervezetének elnöke csütörtökön.

Keresés