2008. január 17. csütörtök

jan. 17
1:14
Zsiráf regényíró pályázat (Pályázatfigyelő)
A vezető ifjúsági újságja és portálja virtuális regényíró pályázatot indít
jan. 17
1:18
Vállalkozásfejlesztési Központ (VFK) működtetése (Pályázatfigyelő)
A kiíró által kiírt támogatási formák befogadására, előminősítésére, bonyolítására, kezelésére, nyomon követésére szakmai és infrastrukturális hátteret biztosít Románia, Szlovákia, Ukrajna, Szerbia, Horvátország, Szlovénia magyar lakta területein Vállalkozásfejlesztési Központok működtetésére.
jan. 17
1:22
Preyer Hugo emlékére - sci-fi novellaíró pályázat (Pályázatfigyelő)
Sci-fi novellaíró pályázat
jan. 17
1:26
Kis- és középvállalkozások éven túli hiteleihez kapcsolódó kamattámogatás(KAT) elnyerése (Pályázatfigyelő)
A kiíró mind a jelenleg még nem EU tagországok (Horvátország, Szerbia, Ukrajna), mind pedig az EU tagországok (Románia, Szlovákia, Szlovénia) magyar nemzetiségűek által lakott területeinek gazdasági fejlődése támogatására, kamattámogatást biztosít, a területeken működő kis- és középvállalkozások éven túli hitelfelvételéhez.
jan. 17
1:30
Felhívás az épített környezetünk óvása érdekében (Pályázatfigyelő)
Felhívás az épített környezetünk óvása érdekében
jan. 17
1:34
EU és nemzeti gazdaságfejlesztési támogatás (EUT) (Pályázatfigyelő)
A kiíró a magyar nemzetiségek által lakott területek gazdasági fejlődésének támogatására egyszeri, vissza nem térítendő támogatást nyújt.
jan. 17
4:06
Egyelőre intézetbe kerül a késelő fiú (Népszava)
Tegnap délben átadták a román hatóságoknak azt a gyereket, aki a múlt héten a Blaha Lujza téren megkéselt egy 15 éves fiút egy mp3 lejátszójáért. A kormány tegnapi ülésén is szóba került a gyerek ügye, s az érintett minisztériumok a jövőben gyorsabb megoldást kértek a megfelelő szervezetektől.
jan. 17
4:55
Második nekifutásra lesz ombudsmanválasztás? (Népszava)
Az államfő Fülöp Sándor ügyvédet jelölte adatvédelmi ombudsmannak, Zombor Ferenc ügyvédet pedig a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának. Sólyom Lászlónak azután kellett új személyeket megneveznie a két posztra, hogy a parlament decemberben az elsőként javasolt aspiránsokat elutasította. Zombor és Fülöp - akik jobbára ismeretlenek a nyilvánosság előtt - megtiszteltetésnek tartja a jelölést. A…
jan. 17
5:06
Freedom House: stabil a demokrácia (Népszava)
Magyarország 2007-ben is a világ stabil demokráciái közé tartozott, bár nem volt mentes a politikai megrázkódtatásoktól - derült ki abból a jelentésből, amelyben az amerikai Freedom House a szabadság és a demokrácia világbeli helyzetéről adott számot. A független szervezet Magyarország demokrácia-teljesítményét továbbra is a legmagasabb pontszámmal értékelte mind a politikai, mind a polgári jogok…
jan. 17
5:17
Több mint 800 millió forint népegészségügyi programokra (Népszava)
Összesen 810 millió forintot költ az Egészségügyi Minisztérium az idén népegészségügyi programokra, s az egyik fő cél, hogy növeljék a szűrővizsgálatra jelentkező nők arányát - közölte a szaktárca vezetője. Horváth Ágnes a munkába bevonná a háziorvosokat is. A kormány már többször próbálta népszerűsíteni a prevenciót - eddig mérsékelt sikerrel.
jan. 17
6:40
Lendvai Ildikó: "Azt mondják, hideg kampányra készülünk" (Infostart)
Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője köszöni a támogatást, de magánvéleménye szerint most semmi szükség a miniszterelnök melletti szimpátiatüntetésre.
jan. 17
6:59
A taxisok is részt vehetnének a betegszállításban a kereskedelmi és iparkamara szerint (MaHu)
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) lehetségesnek tartja a taxis szolgáltatók részvételét a betegszállításban és ezért soron kívüli tárgyalásokat kezdeményeznek - tájékoztatta az MTI-t a kamara elnöke szerdán.
jan. 17
7:10
Hazánk demokrácia-teljesítményét a legmagasabb pontszámmal értékelték (MaHu)
Magyarország 2007-ben is a világ stabil demokráciái közé tartozott, bár nem volt mentes a politikai megrázkódtatásoktól - derült ki abból a közzétett jelentésből, amelyben az amerikai Freedom House a szabadság és a demokrácia világbeli helyzetéről adott számot.
jan. 17
7:27
Az egyházak inkább a pénzt kérik az ingatlanok helyett (MaHu)
Az egyházak egyre inkább a pénzt választják az ingatlanok helyett kártérítésként az önkormányzatokkal folytatott tárgyalások során az utóbbi időszakban - mondta el az MTI-nek Fedor Tibor, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) Egyházi Kapcsolatok Titkárságának helyettes vezetője.
jan. 17
7:43
Pozsonyt körbezárta a rendőrség (MaHu)
Körbezárta Pozsonyt szerdán este a rendőrség, hírek szerint egy korábbi rablás tettesét keresve. Az utóbbi évek legnagyobb hajtóvadászatának minősülő akció keretében a városból kivezető utak mindegyikét, valamint a pozsonyi hídfőket lezárták, hogy megpróbálják elfogni egy súlyos bűncselekmény elkövetőjét.
jan. 17
7:59
Kromofággal öntötték le egy fideszes és egy MSZP-s képviselő kocsiját (MaHu)
Nagy értékű károkozás vétségében tett rendőrségi feljelentést Fót alpolgármestere szerdán, miután az önkormányzati ülés végén az épület előtt parkoló kocsiját kromofággal leöntve találta, s hasonló kár érte fideszes képviselőtársát is - közölte Fábry Béla az MTI-vel.
jan. 17
8:04
Európai romaügyi cselekvési terv (orientpress)
Nemzeti romapolitika nem létezhet európai romapolitika nélkül – nyilatkozta Lévai Katalin EP képviselő. Az Európai Parlament és a szocialista frakció cselekvési tervet indított el, hogy felhívják az európai közvélemény figyelmét a romák áldatlan helyzetére és annak orvoslására.
jan. 17
8:18
Vadai Ágnes: nincs szó semmilyen új Gripen-bizottságról (Népszava)
Nincsen szó semmilyen új Gripen-bizottságról, Gripen-vizsgálatról - jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára a Magyar Televízió Nap-kelte című reggeli műsorában csütörtökön. Vadai Ágnes közölte: a kormány nemzetbiztonsági kabinete mindössze azt kérte, hogy a tavaly novemberben elkészült bizottsági jelentés jogi megállapításaival kapcsolatosan egy munkacsoport a 2001 és…
jan. 17
8:26
Harmincegy pár vár a béranyaságot rendező törvényre (MaHu)
Magyarországon jelenleg harmincegy pár vár arra, hogy megszülessen a béranyaságot rendező törvény - idézi az MTI a Bors csütörtöki számában megjelent Czeizel Endre genetikus nyilatkozatát, hozzátéve: amíg nem születik meg a törvény, "nem tudnak mit tenni".
jan. 17
8:30
Vadai: nincs szó új Gripen-bizottságról (HVG)
Nincsen szó semmilyen új Gripen-bizottságról, Gripen-vizsgálatról - jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára a Magyar Televízió Nap-kelte című reggeli műsorában csütörtökön.
jan. 17
8:36
MÁV: megvannak a felelősök (orientpress)
A MÁV Zrt. és a MÁV-START Zrt. vezérigazgatói január 16-án meghallgatták a vizsgálóbizottságok jelentését a január 2-i menetrendváltozás ügyében. Ennek alapján a MÁV Zrt. megszüntette a vezető ügyeletes munkaviszonyát, további hat fő felelősségre vonása pedig folyamatban van. MÁV Zrt. vezérigazgatója ezzel egyidejűleg elrendelte a rendkívüli helyzetekben történő menetrend-módosítási szabályok…
jan. 17
9:04
A nagy kiárusítás árnyékában – Lapszemle (videóval) (orientpress)
Sikerült versenyhelyzetet teremteni az egészségügyben a Fülöp-szigeteken, de emiatt tíz év alatt százezer betegápoló és ötezer orvos hagyta el hazáját, és ezer kórházat zártak be – tudhatjuk meg Florian Opitz „A nagy kiárusítás” című dokumentumfilmjéből.
jan. 17
9:06
Békesi: a családok 96 százalékának nem lenne jó a családi adózás (Népszava)
Csak a nagy jövedelmű családoknak lenne kedvező a családi jövedelemadó, a magyar családok nagy részének nem - erről Békesi László egykori pénzügyminiszter beszélt a Nap-keltében a Fidesz által szorgalmazott adófajtáról.
jan. 17
9:11
Az ügyészség falaz a bántalmazó rendőröknek? (Népszava)
Az Index birtokába került hangfelvétel és több szemtanú szerint egy ügyész, a Fővárosi Főügyészség jelenlegi szóvivője volt az, aki tavaly szeptemberben egy tárgyalás után azt állította: tudja, hogy kik voltak a rendőr tettesek, de nem ők ülnek a vádlottak padján - ezt maga az internetes portál közli csütörtökön megjelent cikkében. A cikk emlékeztet arra, hogy tavaly szeptember 28-án beszámoltak a…
jan. 17
9:17
Mádl is csatlakozott a tb-népszavazáshoz (Népszava)
Az egészségbiztosítás tervezett átalakítása nem szolgálja a magyar állampolgárok érdekeit, az ebben a formában nem támogatható – értett egyet találkozójukon Mádl Ferenc volt köztársasági elnök és Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke. Mádl Ferenc a megbeszélés után aláírta a Liga „Tb-mentő” népszavazást kezdeményező aláírásgyűjtő ívét.
jan. 17
9:22
Turulsors: új emlékművel váltanák ki (Népszava)
Hamarosan lezárul a főváros XII. kerülete által kiírt szoborpályázat: a 24-ből egy pályamű maradt versenyben, amely a II. világháború kerületi civil áldozatainak állít majd emléket. Mint azt Lovas Pál alpolgármestertől megtudtuk, a 24 tervet hétfőn egyenként értékelte a Budapest Galéria szakmai zsűrije, majd ötöt választott ki, melyeket a leginkább érdemesnek tartott a megvalósításra. A listát…
jan. 17
9:24
Suttogó propagandával haragítanák az embereket Gyurcsányra (Népszava)
Gyurcsány Ferencet, illetve a koalíciót támadó népszavazási kampányra készül a Fidesz. Információnk szerint a referendumot megelőző néhány hétben Orbán Viktor a miniszterelnök, illetve a kormány „bűneivel” akarja szembesíteni szimpatizánsait és megnyerni az általa vizionált új többséget. Az ellenzéki párt elnöksége tegnap Siófokon állítólag csupán részben szembesülhetett azzal, milyen kampányra…
jan. 17
9:35
Suttogó propagandával Gyurcsány ellen (Napi)
jan. 17
9:44
Toller László országgyűlési képviselőként kapja juttatását (HVG)
Toller László feleségének tudomása szerint a másfél évvel ezelőtti autóbalesete óta kómában fekvő férje táppénzen van. Toller Tünde erről a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában beszélt csütörtökön.
jan. 17
9:49
Kínai modellt másolnának a Fradival (168 Óra Online)
A Fradi nem kelt el, Kevin McCabe visszament Angliába. Annyi kiderült: a Kínában bevált modellt alkalmazta volna Budapesten. [Dátum: 2008. 01. 17. 08:54]
jan. 17
9:50
Toller László táppénzen van a felesége tudomása szerint (Népszava)
Toller László feleségének tudomása szerint a másfél évvel ezelőtti autóbalesete óta kómában fekvő férje táppénzen van. Toller Tünde erről a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában beszélt csütörtökön."Úgy tudom, hogy táppénzen van, de nem Pécsett, mint volt polgármester. (...) Országgyűlési képviselőként kapja havonta a juttatását" - mondta Toller Tünde a riporter azon kérdésére, hogy a…
jan. 17
9:56
Felelősségre vonás a MÁV-nál és MÁV-START-nál (MaHu)
A vezető ügyeletes és egy forgalomirányítási dolgozó elbocsátásával, valamint további 9 alkalmazott esetében személyes felelősséget megállapító eljárás megindításával megkezdődött a MÁV-nál és a MÁV Startnál az az intézkedéssorozat, amely a január 2-án kialakult vasúti közlekedési káosz miatt vált szükségessé a két vasúttársaságnál.
jan. 17
9:57
Rekordokat dönt a munkanélküliség - Lapszemle (orientpress)
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján közel tízéves csúcsot döntött tavaly december végén a regisztrált munkanélküliek száma. „Folytatódik az ország két részre szakadása” – olvashatjuk az MNO mai oldalán.
jan. 17
10:00
Fagyasztóládába bújtak a körözöttek (Népszava)
Negyvenhat körözés alatt álló embert fogtak el Hajdú-Bihar megyében a keddi országos körözési akcióban. Az akció célja az elfogatóparancs alapján, illetve a tartózkodási hely megállapítása és eltűnés miatt körözés hatálya alatt álló személyek, valamint a jogellenesen az országban tartózkodó nem magyar állampolgárok felkutatás és kiszűrése volt. Tartózkodási hely megállapítása miatt körözöttek…
jan. 17
10:11
Búcsú Vértes Csabától (168 Óra Online)
Huszonéves korunkban évfolyamtársak voltunk az Újságíró Iskolán. Pályakezdőként üzemi lapnál jutott csak hely mindkettőnknek. [Dátum: 2008. 01. 17. 07:52]
jan. 17
10:12
Toller László táppénzt és fizetést is kap? (MaHu)
Toller László feleségének tudomása szerint a másfél évvel ezelőtti autóbalesete óta kómában fekvő férje táppénzen van. Toller Tünde erről a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában beszélt csütörtökön.
jan. 17
10:13
Baja: Puccs? Nem hiszek benne (168 Óra Online)
A reformkörök örököseként alakult s a frakcióban ötvenfősre duzzadt szocialista platform újjászervezőjét kérdeztük. [Dátum: 2008. 01. 17. 07:52]
jan. 17
10:20
Toller László táppénzen van (Infostart)
Toller László szocialista képviselő pécsi polgármesteri fizetése után kap táppénzt, de az összeget, mint kifizető, az Országgyűlés Hivatala utalja - írta az Új Dunántúli Napló.
jan. 17
10:21
Casting minden - Oláh Ibolyával (C-Press)
Mától vetítik a mozikban Tímár Péter rendezõ Casting minden címû új filmjét, amelynek nõi fõszerepét a tv2 Megasztár mûsorából megismert...
jan. 17
10:23
Felhívás a Romazenészek Segélyezési Alapjának megteremtésére (C-Press)
A rendszerváltást követõen a romazenészek egzisztenciális helyzete a korábbiakhoz képest jelentõsen megváltozott. Azok a nagy szervezetek, amelyek korábban zömében finanszírozták...
jan. 17
10:25
Tüntettek a lomisok Devecserben (C-Press)
Három órán keresztül tüntettek a devecseri polgármesteri hivatal elõtt a használtcikk kereskedõk, vagy ahogy sokan ismerik õket, a lomisok. Az...
jan. 17
10:27
Nõk és romák a munkahelyi diszkrimináció áldozatai (C-Press)
A romák, a 40 körüli nõk és a kisgyermekes anyukák esnek leggyakrabban diszkrimináció áldozatául a munka világában. Az Egyenlõ Bánásmód...
jan. 17
10:28
Kirabolták a tévéseket a késelő fiú falujában (MaHu)
Kirabolták Erdélyben az RTL Klub stábját, miközben azok filmet forgattak a Budapestről szerdán Romániába hazaszállított cigányfiú falujában. A tolvajlásból és rablásból élő 12 éves G. István - akit a sajtó Krisztiánnak keresztelt el - a múlt héten a Blaha Lujza téren szúrt combon egy fiatalt.
jan. 17
10:29
Programajánló a Fonó Budai Zeneházból (C-Press)
Café de Sevilla - Sinha Róbert és Vidák Róbert gitárkoncertjeFONÓ Budai Zeneház 2008. január 22.kedd, 20.00, Koncertterem
jan. 17
10:43
Vita a betegszállításról (HVG)
Bár idestova másfél éve tervezgeti az egészségügyi tárca, mégsem sikerült súrlódásmentesen különválasztani a mentést a betegszállítástól. A zavarokat azonnali korrekciókkal igyekszik kiküszöbölni - utólag. (6 hozzászólás)
jan. 17
10:45
Nem üzemel az ősszel átadott határkikötő Mohácson (Népszava)
Bár már tavaly októberben átadták, nem üzemel a mintegy hárommilliárd forintból épült mohácsi határkikötő - írta csütörtökön az Új Dunántúli Napló. Végh Zsófia, a gazdasági minisztérium kommunikációs munkatársa elmondta: a kikötő nem kapta meg a használatbavételi engedélyt.
jan. 17
10:53
Visszavonta pályázatát a frissen megválasztott budaörsi jegyző (Infostart)
Visszavonta pályázatát Budaörs január 11-én megválasztott jegyzője. Erre az adott lehetőséget, hogy a polgármester - önkormányzati érdekekre hivatkozva - felfüggesztette a döntés végrehajtását. A frissen megválasztott jegyző egyúttal felmentését is kérte a pénzügyi irodavezetői posztjáról, mondván, távozni kíván a budaörsi önkormányzattól - közölte a Localinfo.
jan. 17
10:54
A Toller-ügy, avagy mandátuméhség (HVG)
A képviselői jogállás szabályozási kereteit feszegeti a kómában lévő Toller László ügye, aki ellen gyámügyi eljárás indult a napokban - áll a legfrissebb HVG elemzésében.
jan. 17
11:10
Hőkamera buktatott le egy pakisztáni határsértőt (HVG)
Egy pakisztáni férfi határsértését észlelte a Beregsurány külterületét ellenőrző, telepített hőkamera szerda este. A külföldi állampolgárt elfogták.
jan. 17
11:21
Mentő karambolozott Szentendrén, két sérült (HVG)
Mentőautó ütközött személygépkocsival Szentendrén, a balesetben ketten sérültek meg.

Keresés