2008. január 4. péntek

jan. 4
5:14
Kuncze Gáborral kivonult a humor is a parlamentből (Népszava)
A politika humortalan lett, amióta kivonult annak élvonalából – politikustársai így jellemzik Kuncze Gábor önként vállalt háttérbe vonulását. A volt SZDSZ-elnök a magunk mögött hagyott 2007-es évben mondott le pártelnöki és frakcióvezetői tisztségéről és tavasz óta egyszer sem szólt hozzá a parlament plenáris ülésein. Ha politikáját nem is, de Kuncze humorát ellenfelei is nagyra értékelik.
jan. 4
5:20
A potenciális diktátorok közöttünk élnek (Népszava)
Nem tulajdonít Romsics Ignác túl nagy jelentőséget a mai szélsőséges megnyilvánulásoknak. A történész inkább abban az antagonizált politikai környezetben lát veszélyt, amely ezeket a megnyilvánulásokat eltűri, sőt hatalmi játszmáiban eszközként használja őket. Romsics Ignáccal a Rubicon-ház kiadásában most megjelent óriáskönyve, a 20. századról írott képes magyar- és világtörténet kapcsán…
jan. 4
5:25
Ki a felelős a járatkimaradásokért? – Egymásra mutogat a MÁV és leánycége (Népszava)
Bár látszólag több felső vezető „bukott” a MÁV személyszállítási leánycégénél, számon kérhető felelőse nem akadt sem a MÁV Start Zrt.-nél, sem pedig az anyacég MÁV Zrt.-nél a szerdai vasúti káosznak. Aznap mintegy 80 elő­városi vonat nem közlekedett a várt, ám elmaradt zord időjárás miatt, csakhogy erről sem az utasok, sem a vasutasok nem értesültek időben, de még a MÁV közleményei is…
jan. 4
5:35
Az MSZP nem változtat az egészségbiztosítási törvény alapkoncepcióján (Népszava)
Az MSZP nem kíván változtatni egészségbiztosítási törvény alapkoncepcióján, amit a köztársasági elnök megfontolásra visszaküldött az Országgyűlésnek – jelentette ki az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke. Kökény Mihály kiegészítő indítványokat elképzelhetőek tart, de ezekről még nincs döntés. Szerinte a módosító indítványok – Sólyom László államfő észrevételeihez kapcsolódva…
jan. 4
5:41
Az iskolák nem veszik figyelembe a gyerekek életkori sajátosságait (Népszava)
A szerencsésebb diákoknak tegnap még nem ért véget a téli szünet. A mintegy egymillió-négyszázezer általános és középiskolás közül sokaknak már tegnap iskolába kellett menniük. Ám az igazgatók, illetve a tantestületek meghosszabbíthatták a vakációt. A törvény szerint ugyanis a szorgalmi idő alatt – 2007. szeptember 3. és 2008. június 13. között – a nevelő­testület a tanév helyi rendjében…
jan. 4
6:32
Hogyan fékezhető meg a gyermekkori elhízás? (Infostart)
Nagy-Britanniában a gyermekkori elhízás megfékezése érdekében január 1-jétől tilos egyes élelmiszereket reklámozni a 16 alattiaknak szóló televíziós műsorokban. A szabály azonban az egészséges ételek hirdetését is megakadályozza.
jan. 4
7:10
Palócz: "Egy sötét alagútba rohanunk" (Infostart)
A kormány jól számolt, amikor azokat a bevételeket jelölte meg, amelyek a költségvetésben szerepelnek, igaz, nem is maradt lehetősége arra, hogy ismét szavahihetetlenné váljon - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója. Palócz Éva úgy véli: az egészségügy közgazdasági értelemben nincs válságban, ugyanakkor a magyar orvosok fizetése fenntarthatatlanul és…
jan. 4
7:42
Sokkoló drágulások várhatóak idén (Infostart)
Csúcson az energia- és élelmiszerárak a világpiacokon, amit már a hazai vállalkozások is megéreznek. Ezért a sütő- és a tejipari vállalkozások várhatóan 12-15 százalékos áremelést hajtanak végre az év első hónapjaiban.
jan. 4
7:42
A holttest rég előkerült, az ügy gyűrűzik tovább (MaHu)
Minden jel szerint nem azok a harci kutyák ölték meg tavaly nyáron Takács Dominikot, amelyeket a rendőrök a család monori erdei házának udvarán találtak két és fél hónappal a kisfiú halála után - áll a pénteki Népszabadságban.
jan. 4
7:44
Magyar turisták érkeztek haza Kenyából (MaHu)
Magyar turistákat Kenyából hazaszállító repülőgép érkezett meg péntek hajnalban a ferihegyi repülőtér 2B termináljára
jan. 4
7:46
Magyar bűnszervezetre csapott le a rendőrség (MaHu)
Elsősorban németországi szállodákban bankkártyák adatait megszerző és azokkal visszaélő magyar bűnszervezet tagjai ellen javasol vádemelést a rendőrség - mondta el az MTI-nek a Nemzeti Nyomozó Iroda Gazdaságvédelmi Főosztályának munkatársa.
jan. 4
8:14
Nyílt közbeszerzésen lehet pályázni a honvédségi közvélemény-kutatásra (Infostart)
Nyílt közbeszerzési eljárást hirdetett meg a honvédelmi biztonságpolitikáról, és a Magyar Honvédség feladatellátásáról szóló közvélemény-kutatás elvégzésére a Zrínyi Kommunikációs Szolgáltató Kht.
jan. 4
8:14
Homlokzat dőlt a Váci útra, lezárták a szakaszt (MaHu)
Rádőlt egy bontás alatt álló épület fala péntek reggel az úttestre a fővárosban, a Váci úton; az érintett szakaszt mindkét irányban lezárták előreláthatóan este nyolc óráig, a forgalmat elterelték - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI-vel.
jan. 4
8:14
Oszolj! - Kis magyar gárdatörténet (168 Óra Online)
Tavaly március 15-én megígérték, június 18-án bejegyezték, augusztusban felavatták, e hónapban pedig  bíróság elé kerülhet. [Dátum: 2008. 01. 04. 00:39]
jan. 4
8:20
Történelmi fordulóponton a magyarok eladósodása? (orientpress)
Történelmi fordulópontot jelentett a magyar lakosság eladósodási folyamatában 2007 harmadik negyedéve: a felvett hitelek nettó értéke most először meghaladta a megtakarításokét, s csak a forint erősödésének tudható be – az adósság zömét devizában halmoztuk fel –, hogy az összkép nem romlott drasztikusan, a pénzügyi vagyon viszont már jelentősen csökkent a harmadik negyedévben- írja a Magyar…
jan. 4
8:20
Házfal dőlt rá az úttestre a Váci úton (HVG)
Rádőlt egy bontás alatt álló épület fala reggel az úttestre a fővárosban, a Váci úton. Az érintett szakaszt mindkét irányban lezárták, a forgalmat elterelték.
jan. 4
8:48
Túladtak Dominik gyilkosain (HVG)
Minden jel szerint nem azok a harci kutyák ölték meg tavaly nyáron Takács Dominikot, amelyeket a rendőrök a család házának udvarán találtak két és fél hónappal a kisfiú halála után – írja a Népszabadság.
jan. 4
8:56
Óriási dugó Budapesten - bőrgyár dőlt a Váci útra (képekkel) (Napi)
jan. 4
9:26
Ők is beállnak a sorba?! (MaHu)
Márciustól kamerán keresztül mi is belepillanthatunk Balázs Klári és Korda György életébe! - Hogyan? A táncdalénekes pár valóságshow-t indít.
jan. 4
9:53
Tűzoltók drámai napja: súlyos égési sérülés és karambol - képgaléria (Infostart)
Súlyosan megsérült pénteken egy lapszabászati üzemben keletkezett tűz oltása közben egy tűzoltó, amikor az arcára csöpögött a tetőről a kályhacsövet összeforrasztó anyag. A helyszínre vonulás közben ráadásul egy tűzoltóautó a Nagy Lajos király útja és a Csömöri út sarkán egy személyautóval karambolozott.
jan. 4
10:05
Újra Dunát úszik ifjabb Schirilla (HVG)
Ifj. Schirilla György szombaton kezdi meg szokásos Duna-átúszó sorozatát, amelynek első állomása ezúttal is Vácnál lesz.
jan. 4
10:09
Fagyos idő továbbra is (MaHu)
Ma az ország jelentős részén szürke, párás, néhol ködös időnk lesz. Inkább csak keleten, délkeleten süthet ki a nap.
jan. 4
10:23
Bankkártyák adatait szerezte meg a bűnszervezet (Napi)
jan. 4
10:26
Demcsák reggeli műsort kapott az ATV-nél (HVG)
Reggeli Jam címmel új napindító műsorral jelentkezik a jövő héttől az ATV.
jan. 4
10:26
Donáth ígéri áttanulmányozza a törvényt (MaHu)
Harmadik kerületi választópolgárok egy csoportja megpróbálta rábírni Donáth László szocialista képviselőt, hogy szavazzon nemmel az egészségügyi reformra. A honatya azonban visszautasította a lakossági kritikát és csak annyit ígért meg, hogy áttanulmányozza a törvényt.
jan. 4
10:37
Pont kerülhet a Princz-, a Szabadi- és a Globex-ügy végére (HVG)
Több nagy pert is lezárhat a Fővárosi Ítélőtábla még az idén. A Globex- és a Princz-ügyben, továbbá Szabadi Béla és társainak, valamint Szlávy Bulcsú megölésének ügyében is ítélet születhet az év első felében.
jan. 4
10:43
Fagyos idő továbbra is (MaHu)
Ma az ország jelentős részén szürke, párás, néhol ködös időnk lesz. Inkább csak keleten, délkeleten süthet ki a nap.
jan. 4
10:43
Estig marad a káosz a Váci úton - képek a ledőlt bőrgyárról (Infostart)
Óriási a dugó a Váci út újpesti szakaszán, ahol a Zsilip utcánál rádőlt a bontás alatt álló bőrgyár fala az úttestre. Az utat mindkét irányba teljes szélességében lezárták, a forgalmat rendőrök terelik el. A lezárást leghamarabb péntek este 8 órakor oldhatják fel, de elképzelhető, hogy több napig is fennmarad.
jan. 4
11:10
Kákosy megint levelet kapott a Fidesztől (orientpress)
Újra a gazdasági és közlekedési miniszterhez fordult a Fidesz. Tegnap a postai biciklik ügyében kapott levelet Kákosy Csaba, pénteken a mobilszolgáltatók viselkedését panaszolta el a nagyobbik ellenzéki párt a tárcavezetőnek.
jan. 4
11:21
Fal dőlt a Váci útra (orientpress)
Óriási a dugó a Váci út Zsilip utcához közeli szakaszán, ugyanis az úttestre rádőlt a bontás alatt álló Bőrgyár fala- adta hírül az Index . Az utat mindkét irányba teljes szélességében lezárják, a forgalmat rendőrök terelik el.
jan. 4
11:21
Megalakult a sztrájkbizottság a paksi atomerőműben (Infostart)
Sztrájkbizottság alakult a paksi atomerőműben, miután a vállalat több alkalmazottja is értesítést kapott arról, hogy januártól munkakörük nem minősül sugárveszélyesnek. Az atomerőmű vezetősége kész a tárgyalásra.
jan. 4
11:26
A járulékok miatt nem volt mínusz, sőt... (MaHu)
Pozitív mérleggel zárt az Egészségbiztosítási Alap 2007-ben, a kiadások és a bevételek különbsége 28,2 milliárd forint volt.
jan. 4
11:38
Az Egészségbiztosítási Alap 28 milliárdos pozitívummal zárta 2007-et (Infostart)
Pozitív mérleggel zárt az Egészségbiztosítási Alap 2007-ben, a kiadások és a bevételek különbsége 28,2 milliárd forint volt - mondta el Pálfalvi András, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgató-helyettese. A bevételek összege 1.676 milliárd, a kiadásoké pedig 1.648 milliárd forint volt.
jan. 4
11:54
Az önkormányzatok is a tiltakozók sorában (MaHu)
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöksége csatlakozik ahhoz az állampolgári kezdeményezéshez, amely felhívja a területileg illetékes országgyűlési képviselő figyelmét arra, hogy a magyar társadalom elutasítja az egészségbiztosítás üzleti alapokra helyezését.
jan. 4
12:05
Idén döntenek a szociális ellátások átalakításáról (Infostart)
A polgári és büntető törvénykönyv általános részének megújítása, valamint a szociális ellátások, szolgáltatások átalakítása is szerepel a kormány tavaszi jogalkotási programjában - mondta el a kormányszóvivő az InfoRádiónak.
jan. 4
12:05
Bölöni és Tornyi nincs a húsz kapitányjelölt között (HVG)
Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke sem Bölöni Lászlóra, sem Tornyi Barnabásra nem számít szövetségi kapitányként.
jan. 4
12:10
Csepelen még mindig van galvániszap (orientpress)
Ugyan a szaktárca az ünnepekre ígérte, teljes egészében elszállíttatja Csepelen azt az 1200 tonna galvániszapot, melyet még 2004-ben fedeztek fel, és felszámolását tavaly novemberben indították el, ám helyi fideszes képviselők szerint ez nem valósult meg: Minimum 300 zsáknyi még a helyszínen van.
jan. 4
12:32
Háromszáz forintnál is drágább lehet a tej és a kenyér? (orientpress)
Az energia és az alapanyagok drágulása miatt, a tavaly év végi előrejelzésekkel szemben, várhatóan ismét emelkedik a kenyér és a tej ára.
jan. 4
12:45
Önkormányzati szövetség is csatlakozik az egészségbiztosítás elutasítóihoz (Népszava)
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöksége csatlakozik ahhoz az állampolgári kezdeményezéshez, amely felhívja a területileg illetékes országgyűlési képviselő figyelmét arra, hogy a magyar társadalom elutasítja az egészségbiztosítás üzleti alapokra helyezését - közölte az önkormányzati szövetség pénteken a távirati irodával.
jan. 4
12:48
Jövő héten már gyűjtik a leharcolt karácsonyfákat (Infostart)
A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. azt kéri, hogy a kiselejtezett karácsonyfákat mindenki a kijelölt gyűjtőhelyeken rakja le, vagy, ha az túl messze van, tegye a szeméttartály mellé - mondta el az InfoRádióban a cég helyettes szóvivője.
jan. 4
13:27
Több ezer ember kerülhet vissza a munkaerőpiacra (Infostart)
Szemléletváltásra van szükség a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása terén - vallja Juhászné Lévai Katalin. Az Országgyűlés Esélyegyenlőségi és fogyatékosügyi albizottságának alelnöke szerint a jövőben a megmaradt munkaképességet kell vizsgálni, és ha ez megfelelő fokú, átképzéssel az illető akár a régi munkahelyére is visszakerülhet. A munkáltatókat különböző támogatással arra…
jan. 4
13:37
Fidesz: Gyurcsány piros pontokat ad a hibákért (Infostart)
Az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke szerint a kormány tönkreteszi a magyar agráriumot, miközben a kormányfő a kabinet tagjainak értékelésekor várhatóan a földművelésügyi tárca vezetőjének munkáját ismeri el legjobban, Gráf József kaphatja a legtöbb piros pontot.
jan. 4
13:42
Elfogadhatatlan ez az előírás! (MaHu)
A Fidesz szerint azzal, hogy a kormány kötelezővé tette az őstermelőknek az adószám kiváltását, nehéz helyzetbe hozta nem csak az érintett termelőket, de saját hivatalát is - mondta a párt szakpolitikusa pénteken, Budapesten.
jan. 4
13:43
Létezik legális kiskapu az egészségbiztosításban (Infostart)
Idén már munka- és társasági szerződéssel, munkáltatói igazolással is lehet ideiglenesen rendezni az illetékes megyei egészségbiztosítási pénztáraknál a biztosítotti jogviszonyt - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főosztályvezetője.
jan. 4
14:07
A Pest megyében élők többsége önálló régiót akar (Népszava)
A Közép-magyarországi Régióból kiválva, önálló közigazgatási egységként kíván működni Pest megye - közölte pénteken az MTI-vel a Pest Megyei Önkormányzat vezetője, aki a megye 187 önkormányzata "döntő többségének" álláspontjára alapozta kijelentését.
jan. 4
14:26
Szegényes a rendőrség bűnözői toplistája (HVG)
Kevés felvilágosítást nyújt a körözött bűnözőkről készült 100-as toplista a külföldi példákhoz képest. Az Egyesült Államokban és az európai országokban is jóval több információt ad a keresett bűnözőkről a rendőrség. A magyar listából például az sem derül ki, hogy a keresett személy mit követett el vagy mivel gyanúsítják.
jan. 4
14:29
Gyurcsány más, mint Orbán (Népszava)
Az üvegzseb-törvény miatt a Digital Natives-szel kötött szerződés minden lényeges adata nyilvános, a tiszteletdíjat pedig csak a szakmai felülvizsgálat után fizetik ki - közölte az MTI kérdésére Budai Bernadett kormányszóvivő pénteken, miután több napilap is foglalkozott azzal, hogy Gyurcsány Ferenc egyik régi ismerősének a cége tízmillió forintos tanulmány elkészítésére kapott megbízást a…
jan. 4
14:34
Tóth Károly ismét benyújtja javaslatát a vizit- és ápolási díj eltörléséről (Népszava)
Tóth Károly, az MSZP országgyűlési képviselője ismét be kívánja nyújtani a vizit- és az ápolási díj eltörléséről szóló, korábban már visszavont javaslatát. Erről maga a képviselő tájékoztatta az MTI-t pénteken, Békéscsabán.
jan. 4
14:40
Fidesz: Kákosy mondjon le! (Népszava)
A Fidesz szerint Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszternek le kell mondania, mert őt terheli a politikai felelősség amiatt, hogy szerdán több vonalon nem indultak el az elővárosi vonatok. Fónagy János, az ellenzéki párt szakpolitikusa a tárca épülete előtt tartott pénteki sajtótájékoztatóján azt is elmondta: nem lehet az SZDSZ ideológiája szerint irányítani egy olyan intézményrendszert,…
jan. 4
14:43
Combcsonttörés okozhatta a halálát (MaHu)
Feltehetően bűncselekmény áldozata lett egy héthónapos csecsemő Miskolcon csütörtökön, a rendőrség a gyermek 25 éves nevelőapját hallgatta ki gyanúsítottként, a férfi szabadlábon védekezhet - tájékoztatta a rendőrség az MTI-t pénteken.

Keresés