2008. január 31. csütörtök

jan. 31
1:17
Sportpiac Magazin - Cikkpályázat 2008 (Pályázatfigyelő)
jan. 31
1:21
Megyer a nemzetek faluja 2009 (Pályázatfigyelő)
A támogatás célja, hogy a nyertes pályázó a nemzetére jellemző nemzeti és vallási ünnepeiket (min. 8 db) egy nagyobb lélegzetű (min. 3 óra) rendezvény keretén belül bemutassa.
jan. 31
4:22
Papoknak, borkóstolóknak, konyakosmeggy-evőknek nincs mitől tartaniuk (Népszava)
A szervezetben minimális szinten megtalálható alkoholt nem mutatják ki a szondák, így a papoknak, a borkóstolóknak és a sommelier-knek nincs mitől tartaniuk - mondta lapunknak az országos rendőrfőkapitány. A szabályozás legjelentősebb pontja nem változott: a vezető szervezetében nem lehet alkohol.
jan. 31
4:50
Ötpárti tárgyaláson készítették elő az Országgyűlés tavaszi ülésszakát (Népszava)
A parlament feburár 11-ei ülésén dönt a Sólyom László köztársasági elnök által visszaküldött egészségbiztosítási törvényjavaslatról és a jogszabályt megerősítő fideszes népszavazásról. Csak a második ülésen határoznak az adatvédelmi ombudsmanról és a jövő nemzedékek országgyűlési biztosáról. Egyéb személyi kérdések is az Országgyűlés elé kerülnek majd júniusig: többek között két alkotmánybírót és…
jan. 31
5:11
Jövő januártól csökkenhetnek a közterhek a kormány tervei szerint (Népszava)
Még az első félévben új, az emberek számára kedvező adótörvényt szeretne a parlamenttel elfogadtatnai a kormány. Erről Veres János pénzügyminiszter beszélt szocialista polgármesterek előtt Hatvanban. A jelenlévők megelégedéssel nyugtázták a bejelentést, Surányi György, a jegybank volt elnöke azonban a hatvani tanácskozással szinte egy időben arra figyelmeztetett, a magyar adószintet csak akkor…
jan. 31
5:21
Újabb veszély leselkedik a tokaji szőlőre (Infostart)
Továbbra sincs előrelépés a szlovákiai Kisbáriban tervezett perlitbánya ügyében. A beruházáshoz a körzeti bányahatóság kiadta az engedélyt, de nem kérték ki a térség borászainak véleményét.
jan. 31
5:22
Országosan 160 ezer ember fordult eddig orvoshoz influenza miatt (Népszava)
Az ANTSZ legfrissebb jelentése szerint hazánk mind a hét közigazgatási régiójában átlépte a járványos küszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma, azaz százezer lakosból minimum kétszázan fordultak influenzaszerű tünetekkel - láz, köhögés, fáradtság, izomfájdalom - orvoshoz. Mint az az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szerdai sajtótájékoztatóján elhangzott, az immáron ötödik hetébe lépett…
jan. 31
5:43
Olcsóbb az oltás, mint a gyógyítás, mégsem fizeti az OEP (Infostart)
Meg kell találni a módját annak, hogy a 13-18 év közötti lányokat széles körben be lehessen oltani a méhnyakrákot okozó humánpapilloma-vírus ellen - erre a véleményre jutott az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szakmai csoportja. Ennek nem csak népegészségügyi haszna lenne. A megelőzés a szakemberek szerint olcsóbb, mint a méhnyakrák kezelése.
jan. 31
5:54
A tökéletes recept a fertőzések megelőzésére (Infostart)
A spanyolnátha 1918-ban, szinte egész Európában szedte áldozatát. Dániában azonban nem emelkedett a halálozások száma. Hogyan kerülték el a világjárványt? Erre a táplálkozáskutatók adták meg a választ.
jan. 31
5:55
Népszavazás: küzdelem a "bűvös" 35 százalékért (Népszava)
A Fideszben kizárólag a sikerre készülnek, de a közvélemény-kutatások nem adnak egyértelmű választ arra, hogy eredményes lesz-e a március 9-re kiírt népszavazás. A most többnyire 45 százalék körüli, illetve a Századvégnél 64 százalékra becsült részvétel elegendő ugyan a Fidesznek, de kérdés, hogy a tényleges szám mennyi lesz. A korábbi tapasztalatok óvatosságra intenek; a közvélemény-kutatók…
jan. 31
5:57
Megint sűrűsödik a szmog (Népszava)
Zöldszervezetek a Fővárosi Közgyűlés azonnali intézkedését követelik a fővárosi közgyűléstől szmogügyben. A levegő-szennyezettségi adatok ugyanis - a hétvégi viharos szél enyhítő hatása után - ismét romlanak.
jan. 31
6:22
Megfélemlített szülők, sunyi szegregáció (Népszava)
A szegregáció egyik formája, hogy a problémás roma tanulókat úgy próbálják eltávolítani az iskolából, hogy felkérik a szüleiket, a gyerekekkel magántanulóként fejeztessék be tanulmányaikat. A magántanulók száma az oktatási tárca szerint jelenleg egy százalék alatt van, 5635 fő.
jan. 31
6:43
Drámai MSZP-s beismerés: a népszavazást nem lehet megnyerni (Infostart)
Az MSZP elnökhelyettese szerint pártja nem tudja megnyerni a március 9-ei népszavazást. Juhász Ferenc az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a vizitdíj, a kórházi napidíj, valamint a tandíj eltörléséről szóló referendumon az igenek számát szeretnék mérsékelni és a nemek arányát növelni.
jan. 31
6:54
Elsöprő Fidesz győzelem, ha most lennének a választások... (MaHu)
Mind a választókorú népesség egészén belül, mind az aktív szavazói körben a Fidesznek több mint kétszer annyi szavazója van, mint a szocialista pártnak a Szonda Ipsos január második felében végzett közvélemény-kutatásának eredménye szerint, amely a Népszabadság csütörtöki számában olvasható.
jan. 31
6:54
Nem kerül a közgyűlés elé a 4-es metró európai unós támogatási pályázata (Népszava)
A fővárosi szociális intézmények térítési díjának emelésével és az önkormányzati lakások bérének áfájával összefüggő kérdésekről is szó lesz a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén.
jan. 31
7:16
A Fidesznek több mint kétszer annyi szavazója van, mint a szocialista pártnak (Népszava)
Mind a választókorú népesség egészén belül, mind az aktív szavazói körben a Fidesznek több mint kétszer annyi szavazója van, mint a szocialista pártnak a Szonda Ipsos január második felében végzett közvélemény-kutatásának eredménye szerint, amely a Népszabadság csütörtöki számában olvasható.
jan. 31
7:22
A felvételit nem íratják újra, sőt a feladatot a hiba ellenére is beszámítják az eredménybe (MaHu)
Olyan feladatot kaptak a nyolcosztályos gimnáziumba jelentkező negyedikesek, amit nem lehetett megoldani - számolt be egy kereskedelmi televízió. A Hiller István vezette Oktatási és Kulturális Minisztériumban azt mondták, a felvételit nem íratják újra, a feladatot a hiba ellenére is beszámítják a végeredménybe.
jan. 31
7:24
Felborult egy csónak Ráckevénél - három ember meghalt (MaHu)
Három fiatalember meghalt, amikor négy társukkal szerda délután a Kis-Dunán egy csónakkal felborultak a Pest megyei Ráckevénél. Hármukat kimentették, egy másik férfit még búvárok keresnek - közölte az MTI helyszíni tudósítója.
jan. 31
7:27
Gyurcsány történelemhamisítással vádolja a Fideszt (Infostart)
A miniszterelnök szerint a jobboldal hamisan értelmezi az 1956-os forradalmat. Gyurcsány Ferenc erről internetes naplójába írt, azzal kapcsolatban, hogy kedden elhunyt Nagy Imre mártír kormányfő lánya.
jan. 31
7:38
A vizitdíj és a kórházi napidíj nem hozott jelentős bevételt (MaHu)
A Magyar Orvosi Kamara szerint a vizitdíj és kórházi napidíj nem hozott jelentős bevételt sem az alapellátásban, sem a kórházaknál és érdemben nem volt hatással a hálapénzre sem - mondta Éger István elnöke. Az egészségügyi tárca szerint a MOK elnöke ismét a politikai elkötelezettség alapján és nem az orvosok érdekeinek megfelelően beszélt.
jan. 31
7:39
A kórházak állítják: képtelenek eleget tenni a legújabb várólista-rendeletnek (Népszava)
A kórházak állítják, hogy képtelenek eleget tenni a legújabb várólista-rendeletnek, ezért a jogszabály átmeneti felfüggesztésére kérte levélben a minisztert a Magyar Kórház Szövetség, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete és a Medicina 2000 Szakorvosi Szövetség - írta csütörtöki számában a Népszabadság. A lap úgy tudja, hogy csütörtökön a szaktárca kabinetfőnöke egyeztetésre hívta az…
jan. 31
7:55
Index vs. főváros: kezdődik az első menet (Infostart)
A Népszabadság annak járt utána, mitől emelkedett tízezerrel az oktatásban dolgozók száma, mint ahogy az a statisztikai hivatal legutóbbi jelentéséből kiderült. Az utóbbi két évben a közigazgatásból 68 ezer, az egészségügyből 27 ezer munkavállaló távozott, miközben az oktatásban 239 ezerről 249 ezerre nőtt a létszám.
jan. 31
8:00
Drámai MSZP-s beismerés: a népszavazást nem lehet megnyerni (Népszava)
Az MSZP elnökhelyettese szerint pártja nem tudja megnyerni a március 9-ei népszavazást. Juhász Ferenc az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a vizitdíj, a kórházi napidíj, valamint a tandíj eltörléséről szóló referendumon az igenek számát szeretnék mérsékelni és a nemek arányát növelni.
jan. 31
8:11
Több dolgozó az oktatási szférában? – Lapszemle (orientpress)
A KSH jelentése szerint a közigazgatásból 68200-an, az egészségügyből pedig 27 ezren távoztak, az oktatásban ma tízezerrel több az alkalmazott. A Népszabadság utánajárt, mitől nőtt 2005 júniusa óta 238,9 ezerről 248,9 ezerre az oktatási szférában a létszám.
jan. 31
8:11
Mehmet Karcsi összeomlott - a pszichiátrián kezelik (MaHu)
A kisfiú - édesapja szerint - nem tudta feldolgozni, hogy édesanyja megvádolta őt. Az anya pedig azt nem, hogy fia "börtönbe juttatta". Papp Edina ma bejelentést tesz: elképzelhető, hogy lemond Karcsikáról.
jan. 31
8:54
Leleplezték a terézvárosi SZDSZ-es alpolgármestert (MaHu)
Terhelő vallomást tett a terézvárosi vesztegetési ügyben Bajor Zoltán SZDSZ-es alpolgármesterre egy vállalkozó, akitől 18 millió forintos kenőpénzt akartak kicsikarni. A rendőrség munkatársai meghiúsították a pénz átadását.
jan. 31
8:59
Nem volt téma a kormány átalakítása (Napi)
jan. 31
9:10
Szóba sem került a kormányátalakítás kérdése (MaHu)
Az elmúlt másfél év kormányzását és a következő időszak feladatait beszélte át a kormány és a két koalíciós párt frakcióvezetője a gödi kihelyezett kormányülésen szerdán - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő az MTI-vel az ülés után szerdán este.
jan. 31
9:21
Beszállnának a taxisok a betegszállításba (orientpress)
A magyar taxisok többsége szívesen részt venne a betegszállításban és a piaci verseny rugalmasabbá, olcsóbbá tenné ezt az egészségügyi szolgáltatást - áll Parragh Lászlónak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének Horváth Ágneshez írt levelében.
jan. 31
9:27
Felesége nem írja alá Toller vagyonnyilatkozatát (HVG)
Felesége idén nem írja alá a másfél évvel ezelőtti autóbalesete óta kómában fekvő Toller László országgyűlési képviselő vagyonnyilatkozatát - írta csütörtökön az Új Dunántúli Napló.
jan. 31
9:29
Már nem jár Toller havi juttatása (Népszava)
Felesége idén nem írja alá a másfél évvel ezelőtti autóbalesete óta kómában fekvő Toller László országgyűlési képviselő vagyonnyilatkozatát - írta csütörtökön az Új Dunántúli Napló. Toller Tünde a lapnak adott interjújában azt mondta: a dokumentum leadási határideje éppen csütörtökön jár le, de "elege lett a cirkuszból, az igaztalan vádakból", ezért azt nem írja alá. Hozzátette, hogy döntése előtt…
jan. 31
9:31
Szökésben egy MSZP-s politikus (Népszava)
Elfogatóparancsot adott ki a Békés Megyei Bíróság, mert Mezőkovácsháza volt polgármestere nem kezdte meg jogerősen kiszabott szabadságvesztésének letöltését - írta a Békés megyében megjelenő hír6 internetes portál csütörtökön.
jan. 31
9:37
Felesége idén nem írja alá Toller László vagyonnyilatkozatát (MaHu)
Felesége idén nem írja alá a másfél évvel ezelőtti autóbalesete óta kómában fekvő Toller László országgyűlési képviselő vagyonnyilatkozatát - írta csütörtökön az Új Dunántúli Napló.
jan. 31
9:37
Elfogatóparancs Mezőkovácsháza volt polgármestere ellen (HVG)
Elfogatóparancsot adott ki a Békés Megyei Bíróság, mert Mezőkovácsháza volt polgármestere nem kezdte meg jogerősen kiszabott szabadságvesztésének letöltését - írta a Békés megyében megjelenő hír6 internetes portál csütörtökön.
jan. 31
9:43
Kórházi nem a várólistákra (HVG)
A kórházak állítják, hogy képtelenek eleget tenni a legújabb várólista-rendeletnek, ezért a jogszabály átmeneti felfüggesztésére kérte levélben a minisztert a Magyar Kórház Szövetség, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete és a Medicina 2000 Szakorvosi Szövetség - írta csütörtöki számában a Népszabadság.
jan. 31
9:45
Toronymagasan vezet a Fidesz (HVG)
Mind a választókorú népesség egészén belül, mind az aktív szavazói körben a Fidesznek több mint kétszer annyi szavazója van, mint a szocialista pártnak a Szonda Ipsos január második felében végzett közvélemény-kutatásának eredménye szerint, amely a Népszabadság csütörtöki számában olvasható.
jan. 31
9:47
Eltűnt egy Alzheimer-kóros nő Budapesten (HVG)
Eltűnt egy 73 éves Alzheimer-kóros nő Budapesten a II. kerületben, közölte Balázs László, a Pest megyei mentőkutyás kutató-mentő szolgálat vezetője.
jan. 31
9:54
Lesz várólista vagy nem? A kórházak képtelenek megfelelni a rendeletnek (MaHu)
A kórházak állítják, hogy képtelenek eleget tenni a legújabb várólista-rendeletnek, ezért a jogszabály átmeneti felfüggesztésére kérte levélben a minisztert a Magyar Kórház Szövetség, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete és a Medicina 2000 Szakorvosi Szövetség.
jan. 31
9:54
Hibázott az igazságszolgáltatás? (HVG)
A magyar igazságszolgáltatás visszásságai a Tánczos-ügy által jól bemutathatók – állította a hvg.hu-nak dr. Somos Zoltán, a január 20-án, tíz év után szabadult Tánczos Gábor ügyvédje. Aki szerzőként is bemutatkozott: megírta Tánczos, az utolsó szó jogán című könyvét. Célja, hogy a közvélemény megismerje védence történetét, akinek ártatlanságában hétköznapi emberként hisz. Jogászként pedig meg van…
jan. 31
10:02
Juhász Gábor: visszahívnák a büntetés-végrehajtásba a nyugdíjas kollégákat (Népszava)
Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium tervei szerint visszahívnának már nyugdíjazott vezetőket, hogy segítségükre legyenek a fiatal büntetés-végrehajtási parancsnokoknak - mondta Juhász Gábor, a tárca államtitkára az MTV Nap-kelte című műsorában.
jan. 31
10:06
Tizennégy éves fiúk raboltak ki egy gyereket (HVG)
Két tizennégy éves fiú bántalmazta és rabolta ki egy esztendővel fiatalabb társát Szegeden, a feltételezett elkövetőket néhány óra múlva elfogták.
jan. 31
10:10
Havas a menekülttáborból szerezte az első milliót (168 Óra Online)
A Rádióban akkor érvényesülhet az ember, ha haverkodik. Ez nekem nem ment. De szakmailag jobb va- gyok a többségnél, ezért nem kellett jópofizni - mondja Havas Henrik. [Dátum: 2008. 01. 31. 19:42]
jan. 31
10:11
Tizennégy éves fiúk raboltak ki egy gyereket Szegeden (MaHu)
Két tizennégy éves fiú bántalmazta és rabolta ki egy esztendővel fiatalabb társát Szegeden, a feltételezett elkövetőket néhány óra múlva elfogták - tájékoztatta a rendőrség csütörtökön az MTI-t.
jan. 31
10:38
Külföldi szemlézõk (orientpress)
Közel 30 ország filmes szakembere látogat el Budapestre a 39. Magyar Filmszemle alkalmából. A külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díját, a hagyományokhoz híven, február 5-én adják át a Filmszemle záróünnepségen a legjobb filmnek.
jan. 31
10:38
Megtalálták az Alzheimer-kóros nőt Budapesten (HVG)
Megtalálták azt a 73 éves nőt, aki még szerdán délután tűnt el kutyasétáltatás közben Budapest II. kerületében, az idős asszony jól van - közölte a rendőrség.
jan. 31
10:40
Szabó György nem sértette meg az összeférhetetlenségi szabályokat (orientpress)
2007 decemberében nyilvánosságra került sajtóértesülések alapján Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter haladéktalanul vizsgálatot rendelt el bizonyos projektek esetében esetlegesen fennálló összeférhetetlenségek ügyében. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) vizsgálata megállapította, hogy Szabó György, a vizsgált projektekben és a vizsgált időszakban nem sértette meg az…
jan. 31
10:41
Gyurcsány "történelemrestaurálással" váldolja a Fidesz (Népszava)
Szomorú, hogy miközben a harmadik Magyar Köztársaság 1956 szellemi, politikai örökösének is tekinti önmagát, addig a magyar jobboldal, beleértve annak fő áramát is, lényegében zárójelbe teszi Nagy Imre történelmi, politikai szerepét, szinte még a nevét sem hajlandó kiejteni - írja blogjában Gyurcsány Ferenc. "Sajátos retusálása ez a történelemnek: annak eltagadása, hogy 1956 indulása nemzeti,…
jan. 31
10:46
Navracsics: le vagyunk mradva (Népszava)
Egy magára valamit is adó ország természetesen rendelkezik saját zászlóval, címerrel és himnusszal - írja blogjában Navracsics Tibor, majd így folytatja: így van ezzel a függetlenségi - és konföderációs - hagyományaira oly büszke Dél-Karolina is, amelynek törvényhozása nem állt itt meg, hanem az idők során újabb és újabb állami jelképeket iktatott törvénybe, szándékaik szerint ezzel is erősítve a…
jan. 31
10:55
A büntetés-végrehajtásban túl fiatalok a parancsnokok - szükség van a tapasztaltakra is (MaHu)
Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium tervei szerint visszahívnának már nyugdíjazott vezetőket, hogy segítségükre legyenek a fiatal büntetés-végrehajtási parancsnokoknak - mondta Juhász Gábor, a tárca államtitkára.
jan. 31
10:57
Húsz hónapra ítélték a sikkasztó őrnagyot (MaHu)
Három esztendő alatt több mint kétmillió forint illetéket sikkasztott el az a 2005-ben nyugdíjazott rendőr őrnagy, akit jogerősen húsz hónapnyi börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön.

Keresés