2008. január 31. csütörtök

jan. 31
4:22
Papoknak, borkóstolóknak, konyakosmeggy-evőknek nincs mitől tartaniuk (Alternatív Energia)
A szervezetben minimális szinten megtalálható alkoholt nem mutatják ki a szondák, így a papoknak, a borkóstolóknak és a sommelier-knek nincs mitől tartaniuk - mondta lapunknak az országos rendőrfőkapitány. A szabályozás legjelentősebb pontja nem változott: a vezető szervezetében nem lehet alkohol.
jan. 31
4:50
Ötpárti tárgyaláson készítették elő az Országgyűlés tavaszi ülésszakát (Alternatív Energia)
A parlament feburár 11-ei ülésén dönt a Sólyom László köztársasági elnök által visszaküldött egészségbiztosítási törvényjavaslatról és a jogszabályt megerősítő fideszes népszavazásról. Csak a második ülésen határoznak az adatvédelmi ombudsmanról és a jövő nemzedékek országgyűlési biztosáról. Egyéb személyi kérdések is az Országgyűlés elé kerülnek majd júniusig: többek között két alkotmánybírót és…
jan. 31
5:11
Jövő januártól csökkenhetnek a közterhek a kormány tervei szerint (Alternatív Energia)
Még az első félévben új, az emberek számára kedvező adótörvényt szeretne a parlamenttel elfogadtatnai a kormány. Erről Veres János pénzügyminiszter beszélt szocialista polgármesterek előtt Hatvanban. A jelenlévők megelégedéssel nyugtázták a bejelentést, Surányi György, a jegybank volt elnöke azonban a hatvani tanácskozással szinte egy időben arra figyelmeztetett, a magyar adószintet csak akkor…
jan. 31
5:21
Újabb veszély leselkedik a tokaji szőlőre (Infostart)
Továbbra sincs előrelépés a szlovákiai Kisbáriban tervezett perlitbánya ügyében. A beruházáshoz a körzeti bányahatóság kiadta az engedélyt, de nem kérték ki a térség borászainak véleményét.
jan. 31
5:22
Országosan 160 ezer ember fordult eddig orvoshoz influenza miatt (Alternatív Energia)
Az ANTSZ legfrissebb jelentése szerint hazánk mind a hét közigazgatási régiójában átlépte a járványos küszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma, azaz százezer lakosból minimum kétszázan fordultak influenzaszerű tünetekkel - láz, köhögés, fáradtság, izomfájdalom - orvoshoz. Mint az az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szerdai sajtótájékoztatóján elhangzott, az immáron ötödik hetébe lépett…
jan. 31
5:43
Olcsóbb az oltás, mint a gyógyítás, mégsem fizeti az OEP (Infostart)
Meg kell találni a módját annak, hogy a 13-18 év közötti lányokat széles körben be lehessen oltani a méhnyakrákot okozó humánpapilloma-vírus ellen - erre a véleményre jutott az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szakmai csoportja. Ennek nem csak népegészségügyi haszna lenne. A megelőzés a szakemberek szerint olcsóbb, mint a méhnyakrák kezelése.
jan. 31
5:54
A tökéletes recept a fertőzések megelőzésére (Infostart)
A spanyolnátha 1918-ban, szinte egész Európában szedte áldozatát. Dániában azonban nem emelkedett a halálozások száma. Hogyan kerülték el a világjárványt? Erre a táplálkozáskutatók adták meg a választ.
jan. 31
5:55
Népszavazás: küzdelem a "bűvös" 35 százalékért (Alternatív Energia)
A Fideszben kizárólag a sikerre készülnek, de a közvélemény-kutatások nem adnak egyértelmű választ arra, hogy eredményes lesz-e a március 9-re kiírt népszavazás. A most többnyire 45 százalék körüli, illetve a Századvégnél 64 százalékra becsült részvétel elegendő ugyan a Fidesznek, de kérdés, hogy a tényleges szám mennyi lesz. A korábbi tapasztalatok óvatosságra intenek; a közvélemény-kutatók…
jan. 31
5:57
Megint sűrűsödik a szmog (Alternatív Energia)
Zöldszervezetek a Fővárosi Közgyűlés azonnali intézkedését követelik a fővárosi közgyűléstől szmogügyben. A levegő-szennyezettségi adatok ugyanis - a hétvégi viharos szél enyhítő hatása után - ismét romlanak.
jan. 31
6:22
Megfélemlített szülők, sunyi szegregáció (Alternatív Energia)
A szegregáció egyik formája, hogy a problémás roma tanulókat úgy próbálják eltávolítani az iskolából, hogy felkérik a szüleiket, a gyerekekkel magántanulóként fejeztessék be tanulmányaikat. A magántanulók száma az oktatási tárca szerint jelenleg egy százalék alatt van, 5635 fő.
jan. 31
6:43
Drámai MSZP-s beismerés: a népszavazást nem lehet megnyerni (Infostart)
Az MSZP elnökhelyettese szerint pártja nem tudja megnyerni a március 9-ei népszavazást. Juhász Ferenc az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a vizitdíj, a kórházi napidíj, valamint a tandíj eltörléséről szóló referendumon az igenek számát szeretnék mérsékelni és a nemek arányát növelni.
jan. 31
6:54
Nem kerül a közgyűlés elé a 4-es metró európai unós támogatási pályázata (Alternatív Energia)
A fővárosi szociális intézmények térítési díjának emelésével és az önkormányzati lakások bérének áfájával összefüggő kérdésekről is szó lesz a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén.
jan. 31
7:16
A Fidesznek több mint kétszer annyi szavazója van, mint a szocialista pártnak (Alternatív Energia)
Mind a választókorú népesség egészén belül, mind az aktív szavazói körben a Fidesznek több mint kétszer annyi szavazója van, mint a szocialista pártnak a Szonda Ipsos január második felében végzett közvélemény-kutatásának eredménye szerint, amely a Népszabadság csütörtöki számában olvasható.
jan. 31
7:27
Gyurcsány történelemhamisítással vádolja a Fideszt (Infostart)
A miniszterelnök szerint a jobboldal hamisan értelmezi az 1956-os forradalmat. Gyurcsány Ferenc erről internetes naplójába írt, azzal kapcsolatban, hogy kedden elhunyt Nagy Imre mártír kormányfő lánya.
jan. 31
7:39
A kórházak állítják: képtelenek eleget tenni a legújabb várólista-rendeletnek (Alternatív Energia)
A kórházak állítják, hogy képtelenek eleget tenni a legújabb várólista-rendeletnek, ezért a jogszabály átmeneti felfüggesztésére kérte levélben a minisztert a Magyar Kórház Szövetség, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete és a Medicina 2000 Szakorvosi Szövetség - írta csütörtöki számában a Népszabadság. A lap úgy tudja, hogy csütörtökön a szaktárca kabinetfőnöke egyeztetésre hívta az…
jan. 31
7:55
Index vs. főváros: kezdődik az első menet (Infostart)
A Népszabadság annak járt utána, mitől emelkedett tízezerrel az oktatásban dolgozók száma, mint ahogy az a statisztikai hivatal legutóbbi jelentéséből kiderült. Az utóbbi két évben a közigazgatásból 68 ezer, az egészségügyből 27 ezer munkavállaló távozott, miközben az oktatásban 239 ezerről 249 ezerre nőtt a létszám.
jan. 31
8:00
Drámai MSZP-s beismerés: a népszavazást nem lehet megnyerni (Alternatív Energia)
Az MSZP elnökhelyettese szerint pártja nem tudja megnyerni a március 9-ei népszavazást. Juhász Ferenc az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a vizitdíj, a kórházi napidíj, valamint a tandíj eltörléséről szóló referendumon az igenek számát szeretnék mérsékelni és a nemek arányát növelni.
jan. 31
9:29
Már nem jár Toller havi juttatása (Alternatív Energia)
Felesége idén nem írja alá a másfél évvel ezelőtti autóbalesete óta kómában fekvő Toller László országgyűlési képviselő vagyonnyilatkozatát - írta csütörtökön az Új Dunántúli Napló. Toller Tünde a lapnak adott interjújában azt mondta: a dokumentum leadási határideje éppen csütörtökön jár le, de "elege lett a cirkuszból, az igaztalan vádakból", ezért azt nem írja alá. Hozzátette, hogy döntése előtt…
jan. 31
9:31
Szökésben egy MSZP-s politikus (Alternatív Energia)
Elfogatóparancsot adott ki a Békés Megyei Bíróság, mert Mezőkovácsháza volt polgármestere nem kezdte meg jogerősen kiszabott szabadságvesztésének letöltését - írta a Békés megyében megjelenő hír6 internetes portál csütörtökön.
jan. 31
10:02
Juhász Gábor: visszahívnák a büntetés-végrehajtásba a nyugdíjas kollégákat (Alternatív Energia)
Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium tervei szerint visszahívnának már nyugdíjazott vezetőket, hogy segítségükre legyenek a fiatal büntetés-végrehajtási parancsnokoknak - mondta Juhász Gábor, a tárca államtitkára az MTV Nap-kelte című műsorában.
jan. 31
10:41
Gyurcsány "történelemrestaurálással" váldolja a Fidesz (Alternatív Energia)
Szomorú, hogy miközben a harmadik Magyar Köztársaság 1956 szellemi, politikai örökösének is tekinti önmagát, addig a magyar jobboldal, beleértve annak fő áramát is, lényegében zárójelbe teszi Nagy Imre történelmi, politikai szerepét, szinte még a nevét sem hajlandó kiejteni - írja blogjában Gyurcsány Ferenc. "Sajátos retusálása ez a történelemnek: annak eltagadása, hogy 1956 indulása nemzeti,…
jan. 31
10:46
Navracsics: le vagyunk mradva (Alternatív Energia)
Egy magára valamit is adó ország természetesen rendelkezik saját zászlóval, címerrel és himnusszal - írja blogjában Navracsics Tibor, majd így folytatja: így van ezzel a függetlenségi - és konföderációs - hagyományaira oly büszke Dél-Karolina is, amelynek törvényhozása nem állt itt meg, hanem az idők során újabb és újabb állami jelképeket iktatott törvénybe, szándékaik szerint ezzel is erősítve a…
jan. 31
11:11
Változás a közhangulatban: "éledezik" a nemmel szavazók tábora (Infostart)
A Medián legfrissebb közvélemény-kutatása szerint aktivizálódni tűnik a népszavazási kérdésekre nemmel válaszolók tábora. Ennek ellenére az igennel voksolók továbbra is hatalmas fölényben vannak.
jan. 31
11:30
"Éledezik" a nemmel szavazók tábora (Alternatív Energia)
A Medián legfrissebb közvélemény-kutatása szerint aktivizálódni tűnik a népszavazási kérdésekre nemmel válaszolók tábora. Ennek ellenére az igennel voksolók továbbra is hatalmas fölényben vannak.
jan. 31
11:41
Az államfő kinevezte Ficsor Ádámot a MeH államtitkárává (Alternatív Energia)
Sólyom László köztársasági elnök a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) államtitkárává nevezte ki Ficsor Ádámot csütörtökön a Sándor-palotában. A miniszterelnök új kabinetfőnöke február 1-jétől tölti be posztját. Ficsor Ádám Gál J. Zoltánt váltja a poszton, aki családi okokból kérte a felmentését Gyurcsány Ferenctől a múlt héten. Gál J. Zoltán az elmúlt hét évben - kisebb megszakításokkal - folyamatosan…
jan. 31
11:46
Medián: a többség szerint nem lesz kormánybuktatás (Alternatív Energia)
Túlnyomó többségben vannak az „igen” támogatói a népszavazás mindhárom kérdésében, de mintha aktivizálódna a „nem” tábora is. Egyértelműen csökkent viszont azok aránya, akik szerint egy sikeres népszavazás után a kormánynak le kell mondania – derül ki a Medián januári kutatássorozatából.
jan. 31
11:54
A hatóság sem tudja, mi okozza a habzást a Rábán (Infostart)
A vízügyi szakemberek speciális vizsgálattal próbálják kideríteni, hogy mi okozza a Rába ismételt habzását. A szennyeződés múlt hét csütörtök óta folyamatosan észlelhető a folyón.
jan. 31
12:09
Gyurcsány előbb beszél, mint Orbán (Alternatív Energia)
Gyurcsány Ferenc nem a tavaszi ülésszak első napján, hanem egy héttel később, február 18-án tart évindító beszédet a parlamentben - tudta meg az MTI.
jan. 31
12:15
Fidesz: jó lenne március 9-én az egészségbiztosítókról is szavazni (Alternatív Energia)
Magyarország érdeke, hogy sor kerüljön a Fidesz egészségbiztosítási törvényt megerősítő népszavazási kezdeményezésére, mert az emberek jövőjét ilyen hosszú távon meghatározó jogszabályt nem lehet elfogadtatni az emberek akarata ellenében - jelentette ki Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója. Mint mondta, a Fidesz szerint az egészségbiztosítás privatizációjáról szól a törvény, amely a…
jan. 31
12:22
Gyurcsány trükközik: mégis később értékel, mint Orbán (Infostart)
A miniszterelnök nem a tavaszi ülésszak első napján, hanem egy héttel később, február 18-án tart évindító beszédet a parlamentben.
jan. 31
12:32
Mennyit keresett tavaly Gyurcsány? Itt megtudhatja! (Alternatív Energia)
Gyurcsány Ferenc csütörtökön, határidőre leadja 2007-es vagyonnyilatkozatát - mondta Daróczi Dávid kormányszóvivő. Tájékoztatása szerint a miniszterelnök nettó jövedelme tavaly 96 millió 410 ezer forint volt, ebben benne van a miniszterelnöki fizetés, a parlamenti képviselői díjazás és cégeinek osztaléka is. A kormányszóvivő hozzátette: a miniszterelnök 35.632.976 forint adót fizetett be a 2007-es…
jan. 31
12:50
Gyurcsány tavaly 96 millió forintot keresett (Infostart)
Kilencvenhat millió forint volt a miniszterelnök tavalyi nettó jövedelme. Ezt Daróczi Dávid kormányszóvivő közölte azzal összefüggésben, hogy ma kell leadniuk a képviselőknek vagyonnyilatkozatukat. Hozzátette: Gyurcsány Ferenc határidőre leadja a dokumentumot.
jan. 31
13:00
MSZP: hazugság, hogy a Fidesz-kormány ingyenessé tette volna a felsőoktatást (Alternatív Energia)
Az MSZP oktatási munkacsoportjának vezetője Orbán Viktor és Mádl Ferenc kilencvenes években tett kijelentéseivel támasztotta alá csütörtöki sajtótájékoztatóján azt a véleményét, hogy "pálfordulások" történtek a jobboldalon tandíj ügyében. Tatai-Tóth András azt mondta, hogy Mádl Ferenc oktatási miniszterként 1993-ban a tandíj kapcsán tett egyik nyilatkozatában a tandíjjal kapcsolatban minden olyan…
jan. 31
13:21
Karsai akkor is nemmel szavaz, ha kizárják az MSZP-frakcióból (Alternatív Energia)
Karsai József, a battonyai térség szocialista országgyűlési képviselője a február 11-i parlamenti szavazáskor nemmel fog voksolni az egészségbiztosítási törvényjavaslatra, akkor is, ha ezért kizárják az MSZP-frakcióból - közölte a képviselő. Elmondta: a választókerületében dolgozó 20 polgármesterből 15 csütörtökön titkos szavazáson javasolta neki, hogy ne támogassa a törvényjavaslatot. Hozzátette:…
jan. 31
13:26
Budapesten nemkívánatos szervezet a Magyar Gárda (Alternatív Energia)
Demszky Gábor főpolgármester indítványára a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön határozatban nyilvánította Budapesten nemkívánatos szervezetnek a Magyar Gárdát. Egyúttal felkérték az ország összes önkormányzatát, hogy településeiken tegyenek meg mindent a szélsőséges megmozdulások, felvonulások elkerüléséért és nyilvánítsák nemkívánatosnak a Magyar Gárdát.
jan. 31
13:27
Félmilliárdot fizet vissza az államnak a főváros (Infostart)
Budapest visszafizeti azt az 553 millió forintot, amelyet a vizsgálatok szerint jogosulatlanul használt fel a 2006-os útfelújításokra kapott állami támogatásból. Erről a Fővárosi Közgyűlés döntött.
jan. 31
13:44
Szonda: a Fidesz támogatói kétszer annyian vannak, mint az MSZP-é (Infostart)
Bő kétszeres különbség mutatható ki a Fidesz és az MSZP támogatottsága között egy negyedéve, az ellenzéki párt javára. Erről a Szonda Ipsos kutatási igazgatója beszélt az InfoRádióban.
jan. 31
13:49
Hatalmas torlódás az M5-ösön (Infostart)
Letért az útról, majd árokba zuhant és a vadvédelmi hálónak ütközött egy személyautó az M5-ös autópálya 35-ös kilométerszelvényénél, a Budapest felé vezető oldalon - mondta el az InfoRádióban a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.
jan. 31
13:51
A kórházak nagy része nem tud eleget tenni a legújabb várólista-rendeletnek (Infostart)
A kórházak nagy része képtelen lesz eleget tenni a legújabb várólista rendeletnek, amely szerint betegfogadási listát kell vezetni minden olyan területen, amely nem tartozik az intézményi várólistához. Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke elmondta, az intézmények és az OEP sincs felkészülve arra, hogy február elsejével elindulhasson a rendszer. Az egészségügyi miniszter elfogadhatatlannak…
jan. 31
14:05
"A népszavazás után a személyi döntésektől sem szabad megijedni" (Alternatív Energia)
A népszavazás után mérlegelni kell az eredményt, és ha szükséges, a komolyabb személyi, illetve politikai döntésektől sem szabad megijedni - nyilatkozta Fodor Gábor a Stop.hu hírportálnak.
jan. 31
14:27
Elbontják az illegális reklámtáblákat a XI. kerületben (Alternatív Energia)
Eddig hét illegálisan felállított óriásplakátot és annak tartószerkezetét bontatta el az újbudai önkormányzat, de további 32 táblát is eltávolítanak a köz- és magánterületekről február 14-ig - jelentette be Molnár Gyula (MSZP), a XI. kerület polgármestere csütörtökön Budapesten. A polgármester egy a XI. kerület és Budaörs határában illegálisan felállított óriásplakát felszámolásánál újságírók…
jan. 31
14:33
Ha kell, jogszabályt módosít az MSZP a Budaházy-ügy kapcsán (Alternatív Energia)
A szocialista párt meggyőződése, hogy a Budaházy György által elkövetett cselekmény súlyosan veszélyes a társadalomra - írta közleményében Bárándy Gergely. Az MSZP országgyűlési képviselője közölte kíváncsian várják a másodfokú, jogerős ítéletet, esetlegesen a Legfelsőbb Bíróság álláspontját.
jan. 31
14:50
A főváros visszafizet félmilliárd forintot az államnak (Alternatív Energia)
A fővárosi önkormányzat visszafizet 553 millió forintot és ennek a kamatait az államnak a 2006-os útfelújításokhoz kapott hatmilliárd forintból szabálytalan felhasználás miatt - erről csütörtökön egyhangú szavazással döntött a Fővárosi Közgyűlés.
jan. 31
15:06
Nem is gondolná, milyen gazdag a magyar állam! (Infostart)
Felmérés készül az év végéig az állami vagyon nagyságáról, amelyet jelenleg mintegy 50 ezer milliárd forintra becsülnek.
jan. 31
15:08
Péntek hajnaltól vasutassztrájk (Infostart)
Nem született megállapodás a még elégséges szolgáltatásokról a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete és a MÁV egyeztetésén, ezért péntek hajnali három órától határozatlan időre megszűnik a vasúti közlekedés a MÁV vonalain - jelentette be az érdekképviselet vezetője. A VDSZSZ azért hirdetett általános sztrájkot, mert nem jött létre megállapodás a bértárgyalásokon.
jan. 31
15:11
A kóbor állatok harmadának nincs hely (Alternatív Energia)
Az országban élő 600 ezer kóbor állat közül az állatmenhelyek 200 ezer kutyát, macskát tudnak befogadni: a nyugat-dunántúli régióban öt menhelyen közel 10 ezer állatot gondoznak - közölte Varsóczy Judit, a Bogáncs Zalaegerszegi Állatvédő Egyesület elnöke az Ausztria-Magyarország Intereg III/A projekt zárókonferenciáján csütörtökön Zalaegerszegen.
jan. 31
15:29
A kormány jogi lépéseket fontolgat Kósa Lajos ellen (Alternatív Energia)
A kormány megvizsgálja, hogy jogi úton vegyen elégtételt Kósa Lajoson, a Fidesz alelnökén az uniós pénzek felhasználásáról tett előző napi kijelentése miatt. Ezt Daróczi Dávid közölte a kormányszóvivői tájékoztatón, csütörtökön Budapesten.
jan. 31
15:34
Rágalmazás miatt feljelentést tesz a terézvárosi alpolgármester (Alternatív Energia)
Nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás és becsületsértés miatt feljelentette Berecz Károly vállalkozót Bajor Zoltán (SZDSZ) , Terézváros alpolgármestere, amiért a vállalkozó azt állította: az alpolgármesternek köze van a Terézvárosi Vagyonkezelővel kapcsolatos korrupciós ügyhöz. Ezt az alpolgármester maga tudatta csütörtökön közleményben.
jan. 31
15:56
Észak-Magyarországon és Szabolcsban is nőtt az influenzások száma (Alternatív Energia)
Jelentősen megnőtt az influenzaszerű megbetegedések száma az észak-magyarországi régió három megyéjében, az év negyedik hetében összességében több mint félezren fordultak orvoshoz, és szintén megkétszereződött a betegek száma Szabolcs megyében is - tudatták csütörtökön a régiós szakemberek.
jan. 31
16:07
Az OEP volt főigazgatója szerint nincs szükség magánbefektetőkre (Alternatív Energia)
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) volt főigazgatója szerint nincs szükség a magánbefektetők megjelenésére a tervezett egészségbiztosítási pénztárakban. Kiss József szerint a befektetőknek csak annyi pozitív szerepük lenne, hogy legalább 12 ezer forint fejpénzt fizetnének a biztosítottak adataiért.

Keresés