2008. január 1. kedd

jan. 1
5:04
Bhutto halála növelhette pártja népszerűségét (Kripto Akadémia)
A pakisztáni központi választási bizottság azt javasolja az iszlámábádi kormánynak, hogy meghatározatlan időre halassza el az eredetileg január 8-ára kitűzött parlamenti választásokat - közölte hétfőn Kanvar Dilsad, a bizottság titkára újságírókkal.
jan. 1
5:57
Már Máltán és Cipruson is euróval fizetnek (Kripto Akadémia)
Málta kedd 0 órától az euróövezet tagállama lett, vagyis az eddig forgalomban volt máltai líra helyett mostantól az európai pénzegység a szigetország hivatalos fizetőeszköze.
jan. 1
6:03
Szoros volt a verseny, sokasodnak a halottak (Kripto Akadémia)
Száz felettire emelkedett a választások után kirobbant erőszak halálos áldozatainak száma hétfőn Kenyában, ahol folytatódtak a vasárnap kitört zavargások. Az ellenzék hátországának számító nyugati országrésztől a fővárosi szegénynegyedeken át a keleti, a turisták körében népszerű indiai-óceáni partvidékig számos helyen zajlottak hétfőn összecsapások ellenzékiek ezrei és a rendfenntartó erők…
jan. 1
6:18
Kipukkadt a fémlufi? (Kripto Akadémia)
Az általános drágulásnak vége, november eleje óta 15 százalék körül olcsóbbodtak az ipari fémek a Londoni Fémtőzsdén (LME), miután már októbert is nagyrészt kissé olcsóbban végezték, mint szeptembert. Az irányzatot az amerikai gazdaság iránti bizalomvesztés és a szigorodó kínai pénzügypolitika szabta meg az év végén.
jan. 1
6:29
Ciprus belépett az euróövezetbe (Kripto Akadémia)
Ciprus helyi idő szerint kedd 0 órától az euróövezet tagja lett, vagyis az eddig forgalomban volt ciprusi font helyett mostantól az európai pénzegység a szigetország hivatalos fizetőeszköze.
jan. 1
6:44
Ez lesz az ENSZ legnagyobb katonai akciója (Kripto Akadémia)
Az ENSZ és az Afrikai Unió (AU) közös békefenntartó missziója, az UNAMID hétfőn ünnepélyesen átvette a békefenntartó feladatokat az Afrikai Uniótól az erőszak dúlta Dárfúrban.
jan. 1
6:55
Málta is belépett az euróövezetbe (Kripto Akadémia)
Málta kedd 0 órától az euróövezet tagállama lett, vagyis az eddig forgalomban volt máltai líra helyett mostantól az európai pénzegység a szigetország hivatalos fizetőeszköze.
jan. 1
7:59
Szlovénia lett az elnök (Kripto Akadémia)
Szlovénia kedd éjféltől átvette Portugáliától az Európai Unió soros elnöki tisztét, ami egyben azt is jelenti, hogy a 2004-ben belépett tagállamok és a volt kommunista blokk országai közül az egykori jugoszláv tagköztársaság az elsőként láthatja el féléves időtartamra ezt a megbízatást. Ljubljana külpolitikai törekvéseiben az egyik legfontosabb helyett a balkáni helyzet kezelése foglalja majd el.
jan. 1
8:12
Szexuális felvilágosítás ötéves gyerekeknek? (Infostart)
A szexuális felvilágosítást, úgy tűnik, nem lehet elég korán kezdeni. Legalábbis a britek szerint, akik már az ötéves gyermekeknek is tanítanának ezt-azt.
jan. 1
8:33
Inkább egy kelet-európai, mint egy brit (Infostart)
A brit diplomák gyenge minősége miatt a brit gyárosok gyakran előnyben részesítik a kelet-európai munkavállalókat a szigetországbeliekkel szemben - mondta a Brit Gyáriparos Szövetség vezetője.
jan. 1
9:34
Putyin megköszönte... (Kripto Akadémia)
Vlagyimir Putyin orosz elnök újévi üdvözletében köszönetet mondott az oroszoknak mindazért, amit az ország az elmúlt nyolc évben elért, s ami - mint mondta - nem lett volna lehetséges az állampolgárok támogatása, bizalma és az ország újjászületésében való közvetlen részvétele nélkül.
jan. 1
10:09
A polgárháború szélén Kenya (Infostart)
Kenyában már százhetvenre emelkedett az elnökválasztás utáni összecsapások halálos áldozatainak száma. Kórházi tájékoztatás szerint az éjjel 48 embert öltek meg a zavargásokban.
jan. 1
10:24
Februárra halasztották a pakisztáni választásokat (Infostart)
Pakisztánban februárra halasztják az eredetileg január 8-ra kitűzött parlamenti és helyhatósági választásokat - közölte az ázsiai ország választási bizottságának egyik magas rangú illetékese az AFP francia hírügynökséggel.
jan. 1
10:30
Látványos tűzijátékokkal köszöntötték az újévet Nagy-Britanniában (Infostart)
Európában utolsóként százezrek köszöntötték az újévet Nagy-Britanniában. Londonban mintegy 400 ezer ember nézte végig a tűzijátékot. A skót fővárosban, Edinburgh-ban mintegy 100 ezren köszöntötték az utcán az újévet.
jan. 1
10:35
Mától Szlovénia az Európai Uniós soros elnöke (Infostart)
Szlovénia éjféltől átvette Portugáliától az Európai Unió soros elnöki tisztét, ami egyben azt is jelenti, hogy a 2004-ben belépett tagállamok és a volt kommunista blokk országai közül az egykori jugoszláv tagköztársaság az elsőként láthatja el ezt a megbízatást félévre. Közben Ciprus és Málta csatlakozásával két újabb taggal bővült az eurózóna.
jan. 1
10:46
Már az ENSZ és az Afrikai Unió tartja fenn a rendet Dárfúrban (Infostart)
Dárfúrban ünnepélyesen átvette a békefenntartó feladatokat az Afrikai Uniótól az ENSZ és az Afrikai Unió közös missziója. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az átadás egyelőre csupán jelképes jelentőségű.
jan. 1
11:24
Százezrek az esős londoni újévköszöntőn (Metropol)
Százezrek köszöntötték esőben, de a tavalyinál jóval szelídebb időjárási körülmények közepette Nagy-Britanniában az újévet, és ezúttal Skóciában sem fújta el a szél az ünneplést.
jan. 1
13:00
Újévköszöntő ünnepségek szerte a világon (Metropol)
Egymilliónyian nézték meg a helyszínen a sydneyi tűzijátékot, Pekingben az olimpia szervezői rendeztek zenés-táncos ünnepséget, Bagdadban pedig először ünnepelték meg nyilvános rendezvényekkel az újévet az ország 2003. márciusi amerikai megszállása óta.
jan. 1
13:38
Így buliztak világszerte - nézze meg Ön is! (Infostart)
A világ legtöbb pontján koncertekkel, tűzijátékokkal köszöntötték az emberek a 2008-as évet. Sydneyben például egymillióan nézték meg a tűzijátékot, és még az iraki Bagdadban is nyilvános rendezvényekkel ünnepeltek. Pokolgép robbant viszont az egyik thaiföldi üdülőhelyen.
jan. 1
13:51
Nyugodt francia újév: "csak" 372 gépkocsit gyújtotta fel (Kripto Akadémia)
Franciaországban 372 gépkocsit gyújtotta fel vandálok Szilveszter éjszakáján, azaz kevesebbet mint tavaly. A rendőrség nyugodtnak jellemezte az ünnepet keddi beszámolójában.
jan. 1
14:00
XVI. Benedek pápa: "Mindannyian békében akarunk élni" (Infostart)
A béke nem az ember győzelme vagy egy politikai megállapodás gyümölcse, hanem mindenekelőtt isteni ajándék - jelentette ki XVI. Benedek pápa a római Szent Péter-bazilikában újév napján bemutatott miséjében.
jan. 1
14:02
XVI. Benedek: a béke mindenekelőtt isteni ajándék (Kripto Akadémia)
A béke nem egyszerűen az ember győzelme vagy egy politikai megállapodás gyümölcse, hanem mindenekelőtt isteni ajándék - jelentette ki XVI. Benedek pápa a római Szent Péter-bazilikában újév napján bemutatott miséjében, a Szentszékhez akkreditált diplomáciai testület jelenlétében.
jan. 1
14:11
Nyugodt volt a szilveszter, mert csak 372 autót gyújtottak fel (Infostart)
Franciaországban 372 gépkocsit gyújtotta fel szilveszter éjszakáján. Bár a szám nagynak tűnik, érdekesség, hogy mégis alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt. A rendőrség nyugodtnak jellemezte az ünnepet keddi beszámolójában.
jan. 1
15:07
Immár a franciaországi kávéházakból is száműzték a dohányzást (Kripto Akadémia)
Immár a franciaországi kávéházakból is száműzték a dohányzást az új évvel, bár január elsején reggel még engedélyeztek egy-egy utolsó cigarettát a vendégeknek a kávékhoz. Részleges füstmentesítés lépett érvénybe Németország nyolc tartományában is az évfordulóval.
jan. 1
16:32
Japán a G8-ak élén (Infostart)
Japán átvette Németországtól a hét vezető ipari ország és Oroszország alkotta G8-ak csoportjának elnökségét. A júliusi csúcstalálkozót egy nemzeti parkban rendezik majd.
jan. 1
16:34
G-8: Japán átvette az elnökséget (Kripto Akadémia)
Japán kedden átvette Németországtól egy évre szólóan a hét vezető ipari ország és Oroszország alkotta nyolcak (G-8) csoportjának elnökségét. A japán elnökség idején az állam-és kormányfők csúcstalálkozóját a japán vezetés Hokkaido szigetének nyugati részén lévő, távoli nemzeti parkban kívánja megrendezni.
jan. 1
21:05
George W. Bush utolsó éve (Kripto Akadémia)
Texasi birtokáról visszatért tegnap Washingtonba George W. Bush. Az amerikai elnök utolsó teljes évét tölti a Fehér Házban. A választási évben Bush a külpolitikára összpontosít, jövő héten kilenc napos közel-keleti körútra indul, később afrikai körutat tesz, ellátogat a pekingi olimpiára, s részt vesz a perui APEC-értekezleten, s az utolsó G-8-as csúcson, amelyet 2008-ban Japánban rendeznek.
jan. 1
22:06
Szabadlábon Ford merénylője (Kripto Akadémia)
Óvadék ellenében szabadlábra kerülhetett Sara Jane Moore, aki 1975-ben egy san franciscói szálloda előtt rálőtt Gerald Ford elnökre. Moore mellett állt egy titkosügynök és amikor felemelte a pisztolyát, félrelökte a kezét, a lövedék az elnök feje fölött röpült el. A radikális balos nő életfogytiglant kapott, ebből 32 évet ült le, szilveszter napján kiengedték a börtönből. Ma már nagyon örül, hogy…

2008. január 2. szerda

jan. 2
7:02
Kubában hét ellenzékit vettek őrizetbe (Kripto Akadémia)
Hét ellenzékit vettek őrizetbe kedden a kubai hatóságok, mert a rendszert ellenző személyek az összes politikai fogoly szabadon bocsátását követelték. A szigetország középső részén, 270 kilométerre keletre Havannától lévő Santa Clarában kedden 18 személy vonult fel az utcákon, hogy követelje a foglyok feltétel nélküli szabadon engedését, és a rendőrök közülük fogtak le hét embert - közölte egy…
jan. 2
7:06
Biztonságosak a kenyai turisztikai célpontok (Infostart)
A Külügyminisztérium továbbra is azt tanácsolja, hogy a Kenyában tartózkodó magyarok ne hagyják el szálláshelyüket. Szelestey Lajos külügyi szóvivő az InfoRádiónak elmondta: mind a 415 magyar állampolgár biztonságban van, a turisták által látogatott helyeket ugyanis nem érintették a zavargások.
jan. 2
8:27
Kölcsönösen etnikai tisztogatással vádolja egymást a kenyai elnök és fő politikai vetélytársa (Kripto Akadémia)
Kölcsönösen etnikai tisztogatással vádolta meg egymást szerdán Mwai Kibaki kenyai elnök és fő politikai vetélytársa, Raila Odinga ellenzéki vezető a múlt heti vitatott elnökválasztás nyomán kitört etnikai-törzsi villongások kapcsán.
jan. 2
10:22
Kormányterv: ne menjen orvoshoz, gyógyítsa magát otthon! (Infostart)
A brit kormány úgy kíván spórolni az ország egészségügyi kiadásain, hogy arra próbálja rávenni az embereket: inkább kezeljék otthon saját magukat és ne menjenek orvoshoz. A kezdeményezés a köszvényes, az asztmás és a szívbetegekre is vonatkozna.
jan. 2
10:24
"Tudta, hogy vannak, akik végezni akarnak vele" (Infostart)
Nem vette figyelembe Benazir Bhutto, a december 27-én meggyilkolt pakisztáni ellenzéki politikus az ellene tervezett merényletről szóló értesüléseket - közölte az Egyesült Államok.
jan. 2
11:37
Újabb városban vezették be a dugódíjat (Infostart)
Milánóban dugódíjat vezettek be a centrumba behajtó autósok számára a levegőszennyezés és forgalom csökkentésére.
jan. 2
11:55
Szlovák hóhelyzet: érdemes a hegyekbe menni (Infostart)
Szlovákiában zavartalan a közlekedés, hiszen a kiadós havazás elkerülte az országot, csupán a hajnali köd okoz gyakran gondokat.
jan. 2
12:01
Orosz kézbe került a szerb olajvállalat (Infostart)
Versenyeztetés nélkül az orosz Gazprom gázipari óriás olajtermelő leányvállalata lesz a szerb állami kőolajvállalat többségi tulajdonosa. A szerb kormány döntését szerdán jelentették be Belgrádban.
jan. 2
12:06
Szexbotránya miatt lemondott a malajziai egészségügyi miniszter (Metropol)
Lemondott szerdán Malajzia egészségügyi minisztere, miután beismerte, hogy ő és barátnője látható egy titokban felvett nemi aktus képsorain.
jan. 2
12:50
Szíria nem működik együtt Franciaországgal (Infostart)
Szíria megszakítja az együttműködést Franciaországgal a libanoni válság ügyében - jelentette be az arab állam külügyminisztere.
jan. 2
12:55
A kenyai erőszak beszüntetését követeli az Egyesült Államok és Nagy-Britannia (Infostart)
Közös nyilatkozatban követelte a Kenyában kirobbant politikai erőszak beszüntetését Nagy-Britannia és az Egyesült Államok. London ugyanakkor elismerte: nem tudja, ki a győztese a vitatott eredményű elnökválasztásnak.
jan. 2
13:02
Kiraboltak egy idős asszonyt Tótújfalun (Kripto Akadémia)
Brutálisan bántalmaztak és kiraboltak egy idős asszonyt a Somogy megyei Tótújfalun - közölte a rendőrség szerdán az MTI-vel. A 92 éves asszonyt két fiatal nő a saját lakásában támadta meg; kezét-lábát összekötözték, fejére táskát húzták, fojtogatták, majd elvették háromszázezer forintját, valamint egymillió forint értékű takarékbetétkönyvét - számolt be a kedd este történt bűncselekményről a…
jan. 2
13:12
Szexbotránya miatt távozik az egészségügyi miniszter (Kripto Akadémia)
Lemondott szerdán Malajzia egészségügyi minisztere, miután beismerte, hogy ő és barátnője látható egy titokban felvett nemi aktus képsorain.
jan. 2
13:37
Izraeli-palesztin-amerikai csúcs lesz Jeruzsálemben (Infostart)
Január 10-én háromoldalú csúcstalálkozót tartanak Jeruzsálemben George Bush amerikai és Mahmúd Abbász palesztin elnök, valamint Ehud Olmert izraeli miniszterelnök részvételével - jelentette be egy palesztin illetékes.
jan. 2
13:44
Ítéletidő Romániában és Bulgáriában (Metropol)
Az erős szél miatt lezártak szerdán öt kikötőt a Fekete-tenger partján Romániában, ahol az ítéletidő már két halálos áldozatot is követelt – jelentették be a hatóságok.
jan. 2
13:53
Zátonyra futott egy teherhajó az angol partoknál (Infostart)
Zátonyra futott egy veszélyes rakományt szállító német hajó Anglia déli partjai közelében. A 27 fős legénységből senki sem sérült meg.
jan. 2
14:06
Óiási emelés, minden előzetes bejelntés nélkül (Kripto Akadémia)
A mianmari katonai junta a műholdvevők adójának drasztikus emelésével próbálja a lakosságot leszoktatni a külföldi hírcsatornák nézéséről. A műholdvevőadót az eddigi öt dollárról (863 forintról) minden előzetes bejelentés nélkül nyolcszáz dollárra (mintegy 138 ezer forintra) emelték, amely a legtöbb mianmari számára megfizethetetlen összegnek számít. Egy átlagos állami iskolai tanár éves…
jan. 2
14:59
Spanyolországban durvul a kormány és a katolikus egyház csatája (Infostart)
A spanyol szocialisták nyilatkozatban támadták a katolikus egyház vezetését, amiért az semmibe veszi a polgári szabadságjogokat, megsértve ezzel a demokrácia elveit.
jan. 2
16:31
Egy basszusgitár, a 88 éves mama és a remény (Infostart)
A csütörtöki előválasztás előtt néhány órával is intenzív kampányt folytattak az elnökjelöltségre pályázó amerikai politikusok. Az iowai előválasztás indítja azt a folyamatot, amelynek végén a két nagy párt egy-egy jelöltje mérkőzik majd meg novemberben az Egyesült Államok elnökségéért.
jan. 2
16:47
Bozótvágókkal ölik egymást az emberek Kenyában (Infostart)
Egyre nagyobb nyomás nehezedik Kenyára, hogy fékezze meg a vitatott kimenetelű elnökválasztás miatt kirobbant etnikai erőszakot. Az ENSZ a kenyai rendőrséget idézve azt mondta, hogy a 300-hoz közelítő halálos áldozat mellett 70 ezer ember menekült el otthonából. Az elnökválasztás eredményét külföldön is bírálták, az Afrikai Unió pedig küldöttséget menesztett Nairobiba, hogy válságtanácskozást…
jan. 2
16:49
Február 18-ára halasztották a pakisztáni választásokat (Kripto Akadémia)
Február 18-ára halasztották a pakisztáni parlamenti és tartományi választásokat. Az országos választási bizottság szerdán jelentette be a döntést Benazir Bhutto ellenzéki vezető meggyilkolásával és az azóta dúló erőszakkal indokolva az intézkedést. Az új időpontot közlő Kázi Mohammed Fárúk, a testület elnöke sajtóértekezletén ígéretet tett arra, hogy a választások tiszták, pártatlanok és…
jan. 2
17:04
Tűz pusztított a világ egyik legfontosabb rákkórházában (Infostart)
Teljesen kiégett a világ első, kifejezetten rákkutatásra és -kezelésre alapított kórházának felső emelete Londonban. A tűzesetnek hivatalos adatok szerint nincs sérültje.

Keresés