2008. január 21. hétfő

jan. 21
5:19
Észre sem veszik, hogy agyrázkódásuk volt (Infostart)
Az Afganisztánban és az Irakban szolgáló amerikai katonák ötöde szenved kisebb agyrázkódást, és közülük sokan nem ismerik fel, hogy kezelésre lenne szükségük - közölték a hadsereg szakbizottságának tagjai.
jan. 21
6:40
Eladják a volt köztársasági elnök ruhatárát Franciaországban (Infostart)
Francois Mitterrand özvegye árverésre bocsátja a néhai francia elnök ruhatárának és személyes tárgyainak egy részét.
jan. 21
7:11
Fidel Castro unokahúga a transzszexuálisokért (Kripto Akadémia)
A transzszexuálisok jogaiért kezdett kampányt Kubában Fidel Castro unokahúga. Mariela Castro, Raúl Castro ideiglenes elnök lánya, a kubai nemzeti szexuális nevelési központ igazgatója a Juventud Ribelde című hivatalos napilapnak adott interjúban úgy vélekedett: a kubaiak meg fogják érteni törekvéseit, ha megfelelő információval rendelkeznek majd e tárgykörben. A kampány egybeesik egy, a…
jan. 21
7:38
Nikolic nyerte a szerbiai elnökválasztás első fordulóját (Kripto Akadémia)
A nacionalistának nevezett Szerb Radikális Párt alelnöke, Tomislav Nikolic nyerte a szerbiai elnökválasztás első, vasárnapi fordulóját. A második helyen az Európa-párti jelenlegi elnök, Boris Tadic végzett.
jan. 21
7:55
Obama zavarónak tartja Bill Clinton szereplését (Kripto Akadémia)
Az amerikai elnökjelöltségért küzdő Barack Obama szenátor egy televíziós interjúban kendőzetlenül bírálta Bill Clintont: zavarónak nevezte a volt elnök kampányszereplését, aki szerinte valótlan dolgokat állít róla.
jan. 21
9:08
Egyre durvul a harc: "Aggasztó, ahogy a volt elnök a feleségét támogatja" (Infostart)
Egyre keményebb a harc az amerikai elnökválasztáson induló jelöltek között mind a demokrata, mind a republikánus oldalon. A szócsata egyelőre a demokratáknál erősebb, ahol legutóbb Barack Obama az egyik reggeli televíziós műsorban osztotta ki legfőbb riválisát, Hillary Clintont és annak férjét, a volt amerikai elnököt.
jan. 21
9:13
Lengyel beáramlás után jöhet a kiáramlás (Infostart)
A briteknek valószínűleg nem kell szembenézniük hosszú távon a lengyelek áradatával, a szigetországba érkezett több százezer lengyel jelentős része ugyanis hamarosan visszatérne saját hazájába.
jan. 21
9:24
Radikális átalakítást sürget a brit miniszterelnök (Infostart)
A brit miniszterelnök szerint a kínai és indiai gazdasági fellendülés miatt radikálisan át kellene alakítani az olyan nemzetközi szervezeteket, mint az ENSZ vagy a Nemzetközi Valutaalap.
jan. 21
9:43
Óvatosan a koffeinnel (Kripto Akadémia)
Terhesség alatt veszélyes lehet a túl sok kávéivás - derült ki egy új kaliforniai tanulmányból, amelyet a Journal of Obstretrics and Gynecology szaklapban publikáltak. De Kun Li, a tanulmány szerzője azt javasolja, hogy a nők legalább a terhesség első három-négy hónapjában hagyjanak fel a kávéivással, mert a túl sok (napi 200 miligramm feletti) koffeinbevitel növelheti az esélyét, hogy elmegy a…
jan. 21
9:48
Martin Luther Kingre emlékeznek (Kripto Akadémia)
Január harmadik hétfője Martin Luther King emléknapja az Egyesült Államokban. Az 1968-ban meggyilkolt polgárjogi harcos emlékére ma az amerikai választási kampány vezető demokrata jelöltjei Hillary Clinton, Barack Obama és John Edwards félreteszik ellentéteiket és csatlakoznak a dél-karolinai feketék menetéhez.
jan. 21
10:05
Kép, bármilyen időjárásban (Kripto Akadémia)
Egy új típusú izraeli műholdat bocsátottak fel hétfőre virradó éjjel az indiai Szriharikota űrrepülőtérről, az iráni nukleáris létesítmények megfigyelésére - jelentette a 10-es csatorna nevű izraeli televízió.
jan. 21
10:22
Bíróság előtt a kegyetlen sorozatgyilkos (Infostart)
Csehországban életfogytiglani börtönre ítélhetik azt a kórházi ápolót, akit hét gyilkossággal és tíz gyilkossági kísérlettel vádolnak. A 31 éves Petr Zelenka pere hétfőn kezdődött a kelet-csehországi Hradec Královében.
jan. 21
10:24
Egy hónap múlva minden eldől (Infostart)
Kubában az urnazárás előtt egy órával a 8,4 millió szavazásra jogosult állampolgár 95 százaléka adta le voksát a parlamenti és tartományi gyűlési választásokon - közölte a havannai országos választási bizottság.
jan. 21
10:28
Lecsapott a fantom főnix (Infostart)
Az al-Kaida terrorhálózat feltételezett állásait bombázta az amerikai légierő Irakban. A támadás része volt a Phantom Phoenix fedőnevű sorozatnak.
jan. 21
10:30
Terrortámadás készül németországi zsidó létesítmények ellen? (Infostart)
Terrortámadások veszélyére figyelmeztette a németországi zsidó közösségeket a Szövetségi Bűnügyi Hivatal. A rendőrség fokozott készültségben áll, több intézmény elé betonsorompót emeltek.
jan. 21
10:33
Új műholdakkal kémleli Izrael Iránt (Infostart)
Új típusú izraeli műholdat bocsátottak fel az iráni nukleáris létesítmények megfigyelésére az indiai Szriharikota űrrepülőtérről.
jan. 21
10:48
Terrorfenyegetések németországi zsidó létesítmények ellen (Kripto Akadémia)
Terrortámadások veszélyére figyelmeztette a németországi zsidó közösségeket a Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA). A különböző zsidó létesítmények fenyegetettségéről Stephan Kramer, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának főtitkára számolt be hétfői nyilatkozatában. Kramer szerint a BKA már napokkal ezelőtt felhívta a figyelmet a fokozott fenyegetettségre.
jan. 21
11:00
Nacionalista előretörés Szerbiában (Infostart)
A nacionalistának nevezett Szerb Radikális Párt alelnöke, Tomislav Nikolic nyerte a szerbiai elnökválasztás első, vasárnapi fordulóját. Kun Miklós történész szerint sokat segített a nacionalista jelöltnek, hogy a többi között az orosz-szerb kapcsolatok megerősítésével kampányolt. A második helyen az Európa-párti jelenlegi elnök, Boris Tadic végzett.
jan. 21
11:28
Musarraf cáfolta az állítólagos amerikai invázió tervét (Metropol)
A leghatározottabban cáfolta Pervez Musarraf pakisztáni elnök, hogy az amerikai hadsereg az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet elleni hajtóvadászat ürügyén invázióra készülne Pakisztánban.
jan. 21
12:32
Öngyilkos merényletekre készültek a Barcelonában elfogott iszlamisták (Metropol)
Öngyilkos merényletekre készültek az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat pakisztáni szárnyának megbízásából azok az iszlám szélsőségesek, akiket szombatra virradóra vettek őrizetbe Barcelonában – írta egy katalán napilap.
jan. 21
13:05
Öngyilkos merényletekre készültek a Barcelonában (Kripto Akadémia)
Öngyilkos merényletekre készültek az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat pakisztáni szárnyának megbízásából azok az iszlám szélsőségesek, akiket szombatra virradóra vettek őrizetbe Barcelonában - írta egy katalán napilap.
jan. 21
13:58
Botrányt okozhat a pekingi olimpián a szmog (Infostart)
Kínában minden három fővárosi lakos közül közül kettő panaszkodik Peking levegőjének rendkívüli szennyezettsége miatt. Már a nyári olimpián induló sportolók is fenyegetőznek.
jan. 21
14:27
Újabb külügyminiszteri értekezlet lesz Iránról (Kripto Akadémia)
Berlinben tartják kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagállama és Németország külügyminisztereinek Iránnal foglalkozó, soron következő találkozóját - erősítette meg a német külügyminisztérium.
jan. 21
14:53
Jemenben letartóztatták a belga turisták feltételezett gyilkosait (Metropol)
A jemeni hatóságok elfogták annak a támadásnak a feltételezett elkövetőit, amely a múlt héten egy belga turistacsoportot ért, s amelyben négy ember halt meg az ország keleti részén – közölték hétfőn a jemeni biztonsági erőkhöz közelálló forrásból.
jan. 21
15:58
Az "egyketörvény" és a hírességek Kínában (Metropol)
A kínai családtervező hatóságok hírességek számára jóval nagyobb pénzbírságot terveznek kiszabni a harminc éve érvényben lévő "egyketörvény" megszegése esetén - közölte hétfőn az Új Kína hírügynökség.
jan. 21
17:31
Kilencezer ukrán autóstól vették el a jogosítványt három hét alatt (Kripto Akadémia)
Kilencezer ukrán gépkocsivezetőt fosztottak meg bírósági határozattal az év eleje óta a jogosítványtól, s további huszonegyezerre vár hasonló sors.
jan. 21
19:24
Olaszországban felbomlott a kormánykoalíció (Infostart)
Olaszországban felbomlott a kormánykoalíció, miután kilépett a szövetségből a kereszténydemokrata Demokratikus Unió Európáért párt.
jan. 21
20:08
Beismerte az államfő, hogy rendszeresen kábítószerezik (Infostart)
"Minden nap rágok kokalevelet" - ismerte el Hugo Chávez. Mivel a koka a kokain alapanyaga, a vallomás - amely elsikkadt a négyórás beszédben, amelyet a parlament előtt mondott - megkérdőjelezi a venezuelai elnök döntéseinek törvényességét.
jan. 21
20:08
(Malina)Hedvigre lövöldöztek szlovák rendőrök (Kripto Akadémia)
Botrányos videoklipek jelentek meg hétfőn este több szlovákiai hírportálon: a képsorokon szlovák rendőri gyakorlóruhába öltözött tagbaszakadt férfiak láthatók, akik egy azonosítatlan lőtéren egy Hedvig nevű célbábura lövöldöznek, s közben ordenáré módon mocskolják a célkeresztbe vett bábut. Több portál egyértelműen, mások fenntartásokkal, de úgy értelmezik a képsorokat, hogy a célbábut arról a…
jan. 21
20:19
A belügyminiszter szerint sem biztonságos este kimenni az utcára (Infostart)
Saját tevékenységéről állított ki elégtelen bizonyítványt Jacqui Smith brit belügyminiszter, aki bevallotta: nem mer sötétedés után egyedül kimenni az utcára.
jan. 21
20:30
Videó: "vicces" szlovák rendőrök lövöldöznek Malina Hedvig bábujára (Infostart)
Botrányos videoklipek jelentek meg hétfő este több szlovákiai hírportálon: a képsorokon szlovák rendőri gyakorlóruhába öltözött tagbaszakadt férfiak láthatók, akik egy azonosítatlan lőtéren egy Hedvig nevű célbábura lövöldöznek, és közben ordenáré módon mocskolják a célkeresztbe vett bábut.
jan. 21
20:52
George Clooney a béke nagykövete lesz (Infostart)
Még ki sem nevezték az ENSZ új békenagykövetévé, George Clooney máris felkérést kapott egy igen veszélyes feladatra. A Niger-delta vidékének függetlenedéséért harcoló egyik szervezet arra kérte az Oscar-díjas színészt, hogy utazzon a térségbe, és segítsen megakadályozni egy esetleges polgárháború kirobbanását.
jan. 21
21:14
Merénylet egy iraki temetésen: 16-an meghaltak (Kripto Akadémia)
Tizenöt embert ölt meg hétfőn az észak-iraki Beidzsiben egy öngyilkos merénylő, aki egy temetésen hozta működésbe robbanószerkezetét - közölték biztonsági források. A merénylő is meghalt a robbanásban. Támadások sorozata történt az elmúlt hónapokban az észak-iraki tartományokban, ahol egyre nagyobb számban vannak az al-Kaida terrorszervezetnek a Bagdadból és az ország más részeiből kiszorított…
jan. 21
21:19
Felbomlott az olasz kormánykoalíció (Kripto Akadémia)
Kilépett az olasz kormánykoalícióból, és kívülről sem támogatja azt Clemente Mastella lemondott igazságügyi miniszter pártja, amely a választások előrehozatala mellett döntött - közölték hétfő este Rómában.
jan. 21
23:01
Gráf: több tagország csatlakozott a termelésnövelésre szólító magyar állásponthoz (Kripto Akadémia)
Az Európai Unió egyre több tagországa ért egyet azzal a magyar véleménnyel, hogy az EU-nak a mezőgazdaságban a termelés növelésének irányában kell elmozdulnia a jelenlegi fő törekvés, a visszafogás helyett - jelentette ki Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter hétfőn Brüsszelben.

Keresés