2008. január 21. hétfő

jan. 21
5:19
Észre sem veszik, hogy agyrázkódásuk volt (Infostart)
Az Afganisztánban és az Irakban szolgáló amerikai katonák ötöde szenved kisebb agyrázkódást, és közülük sokan nem ismerik fel, hogy kezelésre lenne szükségük - közölték a hadsereg szakbizottságának tagjai.
jan. 21
6:40
Eladják a volt köztársasági elnök ruhatárát Franciaországban (Infostart)
Francois Mitterrand özvegye árverésre bocsátja a néhai francia elnök ruhatárának és személyes tárgyainak egy részét.
jan. 21
7:11
Fidel Castro unokahúga a transzszexuálisokért (Kripto Akadémia)
A transzszexuálisok jogaiért kezdett kampányt Kubában Fidel Castro unokahúga. Mariela Castro, Raúl Castro ideiglenes elnök lánya, a kubai nemzeti szexuális nevelési központ igazgatója a Juventud Ribelde című hivatalos napilapnak adott interjúban úgy vélekedett: a kubaiak meg fogják érteni törekvéseit, ha megfelelő információval rendelkeznek majd e tárgykörben. A kampány egybeesik egy, a…
jan. 21
7:38
Nikolic nyerte a szerbiai elnökválasztás első fordulóját (Kripto Akadémia)
A nacionalistának nevezett Szerb Radikális Párt alelnöke, Tomislav Nikolic nyerte a szerbiai elnökválasztás első, vasárnapi fordulóját. A második helyen az Európa-párti jelenlegi elnök, Boris Tadic végzett.
jan. 21
7:55
Obama zavarónak tartja Bill Clinton szereplését (Kripto Akadémia)
Az amerikai elnökjelöltségért küzdő Barack Obama szenátor egy televíziós interjúban kendőzetlenül bírálta Bill Clintont: zavarónak nevezte a volt elnök kampányszereplését, aki szerinte valótlan dolgokat állít róla.
jan. 21
9:08
Egyre durvul a harc: "Aggasztó, ahogy a volt elnök a feleségét támogatja" (Infostart)
Egyre keményebb a harc az amerikai elnökválasztáson induló jelöltek között mind a demokrata, mind a republikánus oldalon. A szócsata egyelőre a demokratáknál erősebb, ahol legutóbb Barack Obama az egyik reggeli televíziós műsorban osztotta ki legfőbb riválisát, Hillary Clintont és annak férjét, a volt amerikai elnököt.
jan. 21
9:13
Lengyel beáramlás után jöhet a kiáramlás (Infostart)
A briteknek valószínűleg nem kell szembenézniük hosszú távon a lengyelek áradatával, a szigetországba érkezett több százezer lengyel jelentős része ugyanis hamarosan visszatérne saját hazájába.
jan. 21
9:24
Radikális átalakítást sürget a brit miniszterelnök (Infostart)
A brit miniszterelnök szerint a kínai és indiai gazdasági fellendülés miatt radikálisan át kellene alakítani az olyan nemzetközi szervezeteket, mint az ENSZ vagy a Nemzetközi Valutaalap.
jan. 21
9:43
Óvatosan a koffeinnel (Kripto Akadémia)
Terhesség alatt veszélyes lehet a túl sok kávéivás - derült ki egy új kaliforniai tanulmányból, amelyet a Journal of Obstretrics and Gynecology szaklapban publikáltak. De Kun Li, a tanulmány szerzője azt javasolja, hogy a nők legalább a terhesség első három-négy hónapjában hagyjanak fel a kávéivással, mert a túl sok (napi 200 miligramm feletti) koffeinbevitel növelheti az esélyét, hogy elmegy a…
jan. 21
9:46
Számít, ki lesz a szerb elnök? (Kitekintő)
Az egyik inkább a fekete-tengeri, a másik a földközi só illatát szívná inkább magába, egyben azonban mindenféleképp megvan az egyetértés: Koszovó marad.
jan. 21
9:48
Martin Luther Kingre emlékeznek (Kripto Akadémia)
Január harmadik hétfője Martin Luther King emléknapja az Egyesült Államokban. Az 1968-ban meggyilkolt polgárjogi harcos emlékére ma az amerikai választási kampány vezető demokrata jelöltjei Hillary Clinton, Barack Obama és John Edwards félreteszik ellentéteiket és csatlakoznak a dél-karolinai feketék menetéhez.
jan. 21
10:05
Kép, bármilyen időjárásban (Kripto Akadémia)
Egy új típusú izraeli műholdat bocsátottak fel hétfőre virradó éjjel az indiai Szriharikota űrrepülőtérről, az iráni nukleáris létesítmények megfigyelésére - jelentette a 10-es csatorna nevű izraeli televízió.
jan. 21
10:10
A próféta véres zászlaja (168 Óra Online)
Zavartalanul folyik az öngyilkos merénylők kiképzése a világ legveszedelmesebb pontján, Pakisztánban. [Dátum: 2008. 01. 21. 07:59]
jan. 21
10:16
Új arcok a kampányban (168 Óra Online)
Az Egyesült Államok 44. elnökének megválasztásáért folyó verseny elkezdődött, a kép azonban alig-alig kezd tisztulni. [Dátum: 2008. 01. 18. 00:00]
jan. 21
10:22
Bíróság előtt a kegyetlen sorozatgyilkos (Infostart)
Csehországban életfogytiglani börtönre ítélhetik azt a kórházi ápolót, akit hét gyilkossággal és tíz gyilkossági kísérlettel vádolnak. A 31 éves Petr Zelenka pere hétfőn kezdődött a kelet-csehországi Hradec Královében.
jan. 21
10:24
Egy hónap múlva minden eldől (Infostart)
Kubában az urnazárás előtt egy órával a 8,4 millió szavazásra jogosult állampolgár 95 százaléka adta le voksát a parlamenti és tartományi gyűlési választásokon - közölte a havannai országos választási bizottság.
jan. 21
10:28
Lecsapott a fantom főnix (Infostart)
Az al-Kaida terrorhálózat feltételezett állásait bombázta az amerikai légierő Irakban. A támadás része volt a Phantom Phoenix fedőnevű sorozatnak.
jan. 21
10:30
Terrortámadás készül németországi zsidó létesítmények ellen? (Infostart)
Terrortámadások veszélyére figyelmeztette a németországi zsidó közösségeket a Szövetségi Bűnügyi Hivatal. A rendőrség fokozott készültségben áll, több intézmény elé betonsorompót emeltek.
jan. 21
10:33
Új műholdakkal kémleli Izrael Iránt (Infostart)
Új típusú izraeli műholdat bocsátottak fel az iráni nukleáris létesítmények megfigyelésére az indiai Szriharikota űrrepülőtérről.
jan. 21
10:48
Terrorfenyegetések németországi zsidó létesítmények ellen (Kripto Akadémia)
Terrortámadások veszélyére figyelmeztette a németországi zsidó közösségeket a Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA). A különböző zsidó létesítmények fenyegetettségéről Stephan Kramer, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának főtitkára számolt be hétfői nyilatkozatában. Kramer szerint a BKA már napokkal ezelőtt felhívta a figyelmet a fokozott fenyegetettségre.
jan. 21
11:00
Nacionalista előretörés Szerbiában (Infostart)
A nacionalistának nevezett Szerb Radikális Párt alelnöke, Tomislav Nikolic nyerte a szerbiai elnökválasztás első, vasárnapi fordulóját. Kun Miklós történész szerint sokat segített a nacionalista jelöltnek, hogy a többi között az orosz-szerb kapcsolatok megerősítésével kampányolt. A második helyen az Európa-párti jelenlegi elnök, Boris Tadic végzett.
jan. 21
11:22
A szír külügyminiszteren kaptak össze (Kitekintő)
Merkel és külügyminisztere ezúttal azon különbözött össze, hogy Steinmeier (SPD) Berlinben fogadta szíriai kollégáját. Az Egyesült Államok és Libanon sem örül az esetnek.
jan. 21
11:28
Musarraf cáfolta az állítólagos amerikai invázió tervét (Metropol)
A leghatározottabban cáfolta Pervez Musarraf pakisztáni elnök, hogy az amerikai hadsereg az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet elleni hajtóvadászat ürügyén invázióra készülne Pakisztánban.
jan. 21
11:55
Vitték a Philips LCD-tévéit (Napi)
jan. 21
12:32
Öngyilkos merényletekre készültek a Barcelonában elfogott iszlamisták (Metropol)
Öngyilkos merényletekre készültek az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat pakisztáni szárnyának megbízásából azok az iszlám szélsőségesek, akiket szombatra virradóra vettek őrizetbe Barcelonában – írta egy katalán napilap.
jan. 21
13:05
Öngyilkos merényletekre készültek a Barcelonában (Kripto Akadémia)
Öngyilkos merényletekre készültek az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat pakisztáni szárnyának megbízásából azok az iszlám szélsőségesek, akiket szombatra virradóra vettek őrizetbe Barcelonában - írta egy katalán napilap.
jan. 21
13:20
Zöld hullámok verik Kína és Japán partjait (Kitekintő)
Az eddigi legnagyobb széndioxid kibocsátók lehetnek a jövőben a globális felmelegedés elleni küzdelem első számú hadvezérei. Tokió és Peking pirosról zöldre vált.
jan. 21
13:58
Botrányt okozhat a pekingi olimpián a szmog (Infostart)
Kínában minden három fővárosi lakos közül közül kettő panaszkodik Peking levegőjének rendkívüli szennyezettsége miatt. Már a nyári olimpián induló sportolók is fenyegetőznek.
jan. 21
14:27
Újabb külügyminiszteri értekezlet lesz Iránról (Kripto Akadémia)
Berlinben tartják kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagállama és Németország külügyminisztereinek Iránnal foglalkozó, soron következő találkozóját - erősítette meg a német külügyminisztérium.
jan. 21
14:53
25 évet kaphat a koszovói ex-kormányfő (Kitekintő)
A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűntényeket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék (ICTY) 25 évet kért Ramush Haradinaj egykori koszovói kormányfőre.
jan. 21
14:53
Jemenben letartóztatták a belga turisták feltételezett gyilkosait (Metropol)
A jemeni hatóságok elfogták annak a támadásnak a feltételezett elkövetőit, amely a múlt héten egy belga turistacsoportot ért, s amelyben négy ember halt meg az ország keleti részén – közölték hétfőn a jemeni biztonsági erőkhöz közelálló forrásból.
jan. 21
15:58
Az "egyketörvény" és a hírességek Kínában (Metropol)
A kínai családtervező hatóságok hírességek számára jóval nagyobb pénzbírságot terveznek kiszabni a harminc éve érvényben lévő "egyketörvény" megszegése esetén - közölte hétfőn az Új Kína hírügynökség.
jan. 21
16:03
Rekord olvadás Grönlandon (Kitekintő)
A globális felmelegedés a legnagyobb fokú olvadást idézte elő Grönlandon az utóbbi fél évszázadban, s ez akár a tengerek szintjének emelkedését is meggyorsíthatja.
jan. 21
16:09
A bajuszos nő legendája (Kitekintő)
A spanyoloknál és a franciáknál közismert vicc szerint a portugál nők bajszosak. A sztereotípia valószínűleg igaz, de ma már ők az ország nyitottságának jelképei.
jan. 21
16:24
Tovább tart a banki elbocsátási hullám (Napi)
jan. 21
17:31
Kilencezer ukrán autóstól vették el a jogosítványt három hét alatt (Kripto Akadémia)
Kilencezer ukrán gépkocsivezetőt fosztottak meg bírósági határozattal az év eleje óta a jogosítványtól, s további huszonegyezerre vár hasonló sors.
jan. 21
19:24
Olaszországban felbomlott a kormánykoalíció (Infostart)
Olaszországban felbomlott a kormánykoalíció, miután kilépett a szövetségből a kereszténydemokrata Demokratikus Unió Európáért párt.
jan. 21
20:08
Beismerte az államfő, hogy rendszeresen kábítószerezik (Infostart)
"Minden nap rágok kokalevelet" - ismerte el Hugo Chávez. Mivel a koka a kokain alapanyaga, a vallomás - amely elsikkadt a négyórás beszédben, amelyet a parlament előtt mondott - megkérdőjelezi a venezuelai elnök döntéseinek törvényességét.
jan. 21
20:08
(Malina)Hedvigre lövöldöztek szlovák rendőrök (Kripto Akadémia)
Botrányos videoklipek jelentek meg hétfőn este több szlovákiai hírportálon: a képsorokon szlovák rendőri gyakorlóruhába öltözött tagbaszakadt férfiak láthatók, akik egy azonosítatlan lőtéren egy Hedvig nevű célbábura lövöldöznek, s közben ordenáré módon mocskolják a célkeresztbe vett bábut. Több portál egyértelműen, mások fenntartásokkal, de úgy értelmezik a képsorokat, hogy a célbábut arról a…
jan. 21
20:19
A belügyminiszter szerint sem biztonságos este kimenni az utcára (Infostart)
Saját tevékenységéről állított ki elégtelen bizonyítványt Jacqui Smith brit belügyminiszter, aki bevallotta: nem mer sötétedés után egyedül kimenni az utcára.
jan. 21
20:30
Videó: "vicces" szlovák rendőrök lövöldöznek Malina Hedvig bábujára (Infostart)
Botrányos videoklipek jelentek meg hétfő este több szlovákiai hírportálon: a képsorokon szlovák rendőri gyakorlóruhába öltözött tagbaszakadt férfiak láthatók, akik egy azonosítatlan lőtéren egy Hedvig nevű célbábura lövöldöznek, és közben ordenáré módon mocskolják a célkeresztbe vett bábut.
jan. 21
20:52
George Clooney a béke nagykövete lesz (Infostart)
Még ki sem nevezték az ENSZ új békenagykövetévé, George Clooney máris felkérést kapott egy igen veszélyes feladatra. A Niger-delta vidékének függetlenedéséért harcoló egyik szervezet arra kérte az Oscar-díjas színészt, hogy utazzon a térségbe, és segítsen megakadályozni egy esetleges polgárháború kirobbanását.
jan. 21
21:14
Merénylet egy iraki temetésen: 16-an meghaltak (Kripto Akadémia)
Tizenöt embert ölt meg hétfőn az észak-iraki Beidzsiben egy öngyilkos merénylő, aki egy temetésen hozta működésbe robbanószerkezetét - közölték biztonsági források. A merénylő is meghalt a robbanásban. Támadások sorozata történt az elmúlt hónapokban az észak-iraki tartományokban, ahol egyre nagyobb számban vannak az al-Kaida terrorszervezetnek a Bagdadból és az ország más részeiből kiszorított…
jan. 21
21:19
Felbomlott az olasz kormánykoalíció (Kripto Akadémia)
Kilépett az olasz kormánykoalícióból, és kívülről sem támogatja azt Clemente Mastella lemondott igazságügyi miniszter pártja, amely a választások előrehozatala mellett döntött - közölték hétfő este Rómában.
jan. 21
23:01
Gráf: több tagország csatlakozott a termelésnövelésre szólító magyar állásponthoz (Kripto Akadémia)
Az Európai Unió egyre több tagországa ért egyet azzal a magyar véleménnyel, hogy az EU-nak a mezőgazdaságban a termelés növelésének irányában kell elmozdulnia a jelenlegi fő törekvés, a visszafogás helyett - jelentette ki Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter hétfőn Brüsszelben.

Keresés