2008. január 7. hétfő

jan. 7
6:18
Béketárgyalásokon közvetítő törzsi vezetőket öltek meg Pakisztánban (Kripto Akadémia)
Lelőttek nyolc pakisztáni törzsi vezetőt, akik a kormányerők és az északnyugati területek felkelői közötti fegyverszüneti tárgyalásokon közvetítettek - közölték hétfőn hivatalos forrásból. A nyolc férfi életét több különböző támadás során oltották ki Dél-Vazirisztánban. A tettesek feltehetően iszlamista fegyveresek voltak. Az Afganisztánnal szomszédos térségben az al-Kaida terrorista szervezet…
jan. 7
7:01
Királyi nem (Kripto Akadémia)
Tiltakozást jelentett be a dán királyi ház, és a palota megvonta az engedélyt attól a cégtől, amely Mary hercegnő, trónörökösnő nevével forgalmaz egy teafélét.
jan. 7
7:17
Clinton üres ígérgetéssel vádolta vetélytársát (Kripto Akadémia)
Az iowai előválasztások győztes és vesztes demokrata elnökjelölt-aspiránsa, Barack Obama és Hillary Clinton egymást támadta vasárnap, két nappal a sorsdöntőnek tekintett New Hampshire-i előválasztási forduló előtt.
jan. 7
7:21
Obama átvette a vezetést Clinton előtt (Infostart)
Egyre komolyabban veszik az Egyesült Államokban az előválasztásokat - mondta el az InfoRádió által megkérdezett Amerika-szakértő. Az amerikai elnökválasztás republikánus és demokrata jelöltjeinek kiválasztását célzó több hónapos előválasztási folyamat az iowai jelölőgyűlésekkel a múlt héten kezdődött el.
jan. 7
7:37
Nagy erejű földrengés rázta meg Új-Guinea szigetét (Infostart)
Nagy erejű, a Richter-skála szerinti 5,8-es erősségű földrengés rázta meg hétfőn a csendes-óceáni Új-Guinea szigetének nyugati, Indonéziához tartozó részét.
jan. 7
7:44
Nem kelendő Szaddám jachtja (Kripto Akadémia)
Nem talált vevőre Szaddám Huszein néhai iraki diktátor jachtja. A 2006 decemberében kivégzett iraki elnök még 1981-ben, az iraki-iráni háború idején építtette Dániában a 82 méter hosszú hajót, amelyet Kádiszíjának nevezett el a 17. századi, történelmi jelentőségű csata után, amelyben az arabok legyőzték a perzsákat. Ma a jachtot Ocean Breeze-nek hívják és Nizzában horgonyoz - írta az El País című…
jan. 7
8:58
Pakisztán nem enged külföldi erőket az ország területére (Infostart)
Pakisztán egyetlen országnak sem engedélyezi, hogy hadműveleteket hajtson végre területén - közölték hétfőn iszlámábádi tisztségviselők. A kijelentéssel cáfolták a The New York Times című lap korábbi értesülését, amely szerint az Egyesült Államok azt fontolgatja, felhatalmazást ad katonai erőinek, hogy Pakisztánban tevékenykedjenek.
jan. 7
9:52
Amiről a közszolgálati televízió nem tudósíthat... (Infostart)
Amikor a kínai közszolgálati televízió, a CCTV munkatársai belépnek a munkahelyi számítógépes rendszerbe, az első dolog, ami a szemük elé tárul, egy lista arról, hogy miről nem tudósíthatnak.
jan. 7
10:22
Izrael kényelmetlenségektől tart (Kripto Akadémia)
Nem hajlandó nyilvánosságra hozni az izraeli védelmi minisztérium egy hivatalos jelentést a ciszjordániai telepbővítési tevékenységről, mert attól tart, hogy az kényelmetlenségeket okozna - írta hétfői számában a Háárec című izraeli napilap.
jan. 7
10:24
Az amerikai tárgyalásvezető türelemre int az észak-koreai késedelem kapcsán (Kripto Akadémia)
A hathatalmi tárgyalások amerikai küldöttségvezetője szerint türelemmel és szilárd következetességgel kell kezelni, hogy Észak-Korea a vállalt határidőre nem adott teljes leltárt atomprogramjáról.
jan. 7
10:28
Több mint tízezer rendőr vigyáz Bushra (Kripto Akadémia)
Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette fogadják Jeruzsálemben George W. Busht. Több mint tízezer rendőr vigyáz majd a Fehér Ház urának biztonságára, a város utcáit rendbetették, a grafittiket eltávolították a falakról, többszáz amerikai zászlót tűznek ki, esténként két órával meghosszabbítják a nevezetességek díszkivilágítását.
jan. 7
10:30
Tilos a dohányzás a tokiói taxikban (Kripto Akadémia)
Mától a tokiói taxik mintegy 95 százalékában tilos rágyújtani, s az akcióhoz csatlakoztak a japán főváros körüli elővárosok taxistársaságai is. A japán földművelési és közlekedési minisztérium adatai szerint a nagy taxitársaságok által üzemeltetett 34 ezer taxiban és mintegy 18 ezer magántaxiban hétfőtől tilos a dohányzás.
jan. 7
10:32
Az amerikai legfelsőbb bíróság előtt a méreginjekciók betiltása (Kripto Akadémia)
Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága két Kentucky állambeli halálraítélt ügyét vizsgálja a ma kezdődő meghallgatások során. Ralph Baze és Thomas Clyde Bowling Jr. 2004-ben beperelte Kentuckyt, mondván a méreginjekciós kivégzés alkotmányellenes, hiszen gyakran túl lassan hat, és rendkívül kegyetlen szenvedéseket okoz.
jan. 7
10:36
Órákig állt a forgalom a német autópályákon az ónos eső miatt (Infostart)
Száznál több, részben súlyos balesetet okozott Németországban az ónos eső a hétvégén. Csupán Berlinben fél ezren szenvedtek sérüléseket a szinte percek alatt eljegesedett utcákon.
jan. 7
10:51
Országos katasztrófa (Kripto Akadémia)
Ausztrália dél-keleti területein az árvíz okoz gondokat, míg másutt, az északi és keleti részeken a közel 40 Celsius-fokos meleg keltette tüzekkel küzdenek. Új Dél-Wales szövetségi államban ötven éve nem tapasztaltak ekkora áradást. A heves esőzéseket egy trópusi ciklon váltotta ki. Több ezer embert vágott el a víz a külvilágtól. Hasonló sorsra jutott Tenterfield településnél egy zenei fesztivál…
jan. 7
11:12
Kártérítést követelnek a Contergan-"gyerekek" (Kripto Akadémia)
Fejenként egymillió eurós kártérítést követelnek a lassan ötvenéves úgynevezett Contergan-emberek, akik a német Grünenthal gyógyszergyár készítménye miatt torzszülötten jöttek a világra az ötvenes-hatvanas évek fordulóján.
jan. 7
11:36
A lavinaveszély ellenére biztonságosak a szlovákiai sípályák (Infostart)
A hétvégi jegesedés után járhatóak Szlovákia útjai, de a helyzet csak fokozatosan javul. A hegyekben a kiadós havazás és az erős szél miatt megnőtt a lavinaveszély, a kijelölt sípályák azonban biztonságosak.
jan. 7
11:51
Keleten a helyzet változatlan (Kripto Akadémia)
Legkevesebb 14 halálos áldozata van annak a kettős öngyilkos merényletnek, amelyet hétfőn követtek el Bagdadban egy szunnita vallási alapítvány székhelyén - közölte iraki belügyi illetékesekre hivatkozva az al-Irakíja televízió.
jan. 7
11:58
Kettős öngyilkos merénylet Bagdadban: 14 halott (Infostart)
Legkevesebb 14 halálos áldozata van annak a kettős öngyilkos merényletnek, amelyet hétfőn követtek el Bagdadban egy szunnita vallási alapítvány székhelyén - közölte iraki belügyi illetékesekre hivatkozva az al-Irakíja televízió.
jan. 7
12:08
Öt éven belül ismét villamos kötheti össze Pozsonyt és Bécset (Infostart)
Az osztrák és a szlovák fővárost a jövőben ismét rendszeres villamosjárat kötheti össze. Osztrák szakemberek szerint a beruházás akár 5 éven belül megvalósulhat.
jan. 7
12:13
Az osztrák védelmi miniszter elégedett a schengeni nyitás utáni biztonsági helyzettel (Kripto Akadémia)
Alapvetően elégedett a biztonsági helyzet alakulásával a schengeni határok kiterjesztését követően az osztrák védelmi miniszter.
jan. 7
12:30
Ki akarják tiltani az autókat, hogy eltakaríthassák a havat (Infostart)
Noha enyhült az idő Romániában, Bukarestben továbbra is a tél diktálja a napi teendőket.
jan. 7
12:55
Az ellenzék is a békés megoldásra törekszik (Kripto Akadémia)
Raila Odinga, a kenyai ellenzék vezetője hétfőn közölte: lefújta a tervezett tüntetéseket, miután beindulni látszik a "közvetítési folyamat", amely az elnökválasztás után kialakult politikai válság megoldását célozza.
jan. 7
12:56
Egymásnak esett a demokraták két éllovasa (Infostart)
Három nappal a New Hampshire-i előválasztás előtt ismét élesen bírálta egymást az amerikai demokrata párt két legesélyesebbnek tartott jelöltje. Hillary Clinton azzal vádolta Barack Obamát, hogy csak ígérget, az illinoisi szenátor pedig a régi politikával való szakítást szorgalmazza. A közvélemény-kutatások szerint folyamatosan csökken a volt first lady előnye a párton belül.
jan. 7
13:06
Az osztrákok elégedettek a schengeni határok ellenőrzésével (Metropol)
Alapvetően elégedett a biztonsági helyzet alakulásával a schengeni határok kiterjesztését követően az osztrák védelmi miniszter.
jan. 7
13:51
Minden huszadik NDK-beli orvos jelentett a Stasi-nak (Kripto Akadémia)
Az egykori NDK területén dolgozó orvosoknak mintegy öt százaléka írt időnként jelentést kollégáiról és betegeiről a titkosrendőrségnek. Egy most nyilvánosságra hozott tanulmánynak, amelyet a Drezdában működő és a totalitárius állam vizsgálatával foglalkozó Hannah Arendt Intézet végzett, ez volt az eredménye.
jan. 7
13:56
Helytelenül írnak a magyar tanárok (Kripto Akadémia)
A szlovák államnyelv ismeretéből akarja vizsgáztatni a magyar iskolákban szlovák nyelvet oktató pedagógusokat a szlovák oktatási tárca, melynek szlovák nyelvű hivatali levelezésében annyi a helyesírási és nyelvtani hiba, hogy az ilyen teljesítményért egy tollbamondást írató pedagógus csak elégtelen osztályzatot adhatna a nebulónak.
jan. 7
14:25
Portugáliában 9 tonna kokainra bukkantak (Kripto Akadémia)
Kilenc tonna cseppfolyósított és mélyhűtött kokaint foglaltak le Lisszabon kikötőjében a portugál és a spanyol rendőrség közös akciójának keretében, amelynek eredményeképpen hét gyanúsítottat őrizetbe vettek - közölték a hatóságok hétfőn.
jan. 7
14:27
Több gyereke van? Ki van rúgva! (Kripto Akadémia)
A kínai Kommunista Párt kizárta 500 tagját Hupej (Hubei) tartományban, mert nem vették komolyan az ország egykepolitikáját - közölte az állami média hétfőn. Immár két évtizede, hogy a világ legnépesebb országa megpróbálja visszaszorítani a családok méretét azzal, hogy a városi pároknak egy, a vidékieknek két gyermeket engedélyez.
jan. 7
14:54
Lassacskán elpártolnak Kenyától a turisták (Kripto Akadémia)
A kenyai nyaralásra induló utasok többsége az utazási irodák által felajánlott más afrikai úti célt választ - mondta Simon András, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének szóvivője hétfőn. A szóvivő szavai szerint az utasok elsősorban Tanzániát választják. Az MTI úgy tudja, hogy sokan utaznak Zanzibárba is.
jan. 7
15:12
Sarkozy nem viheti barátnőjét Szaúd-Arábiába (Kripto Akadémia)
Nem viheti magával Carla Brunit Szaúd-Arábiába Nicolas Sarkozy francia elnök. A szaúdi uralkodóház az iszlám jogra hivatkozva tagadta meg Bruni hivatalos látogatáson való részvételét. Az országban uralkodó különösen puritán szunnita iszlám vallásjog szigorúan tiltja egy nő és egy férfi nyilvános megjelenését, amennyiben azok nem házasok vagy rokonok. Rijádi diplomáciai körökből kiszivárgott…
jan. 7
15:29
A hadsereget vetették be a Nápoly környéki szemétválság felszámolására (Metropol)
Az olasz hadsereget vetették be hétfőn a Nápoly környékén két hete tartó szemétválság felszámolására.
jan. 7
16:10
MDF: Gyurcsány védje meg a szlovákiai magyarokat (Kripto Akadémia)
Az MDF szerint a szlovák kormánykoalíció tagadja a szlovákiai magyar közösség létét, az ellenzéki párt ezért felszólítja Gyurcsány Ferenc kormányfőt, hogy védje meg a felvidéki magyarokat - hangsúlyozta Csapody Miklós MDF-es politikus hétfőn az MTI-nek. Csapody Miklós szerint a szlovák kormánykoalíció a történelem programszerű meghamisítására törekszik és tagadja a szlovákiai magyar nemzeti…
jan. 7
16:49
Az eddig becsültnél jóval több a halott Kenyában (Infostart)
A kenyai rendőrség szerint immár 600-ra emelkedett a vitatott kimenetelű elnökválasztás nyomán kitört etnikai erőszak halottainak a száma. Az ellenzék közölte, hogy lefújják keddre tervezett tüntetésüket, hogy esélyt adjanak az országba érkező külföldi közvetítőknek. Az otthonukból elmenekült emberek helyzete azonban egyre válságosabb.
jan. 7
16:55
Folytatódik az embereket megcsonkító milíciát pénzelő elnök pere (Infostart)
Hat hónap csúszás után folytatódott Hágában Charles Taylor volt libériai elnök pere. Taylor az első afrikai vezető, akit emberiség elleni bűnök miatt nemzetközi bíróság elé állítottak. Azzal vádolják, hogy ő irányította azokat a milíciákat, amelyek ezreket öltek és csonkítottak meg a szomszédos Sierra Leone polgárháborújában.
jan. 7
16:56
Obamára már úgy vigyáznak, mint Bushra (Kripto Akadémia)
Barack Obamának, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó afro-amerikai szenátornak kiemelt személyi védelmet nyújt a titkosszolgálat. Az illinois-i szenátor meglepő győzelmet aratott a múlt heti iowai előválasztási fordulóban. A győzelem óta a titkosszolgálat fokozott figyelmet fordít annak az embernek a biztonságára, aki az Egyesült Államok első fekete elnöke lehet. Barack Obama…
jan. 7
17:53
Hat jégtörő készenlétben a Tiszán (Kripto Akadémia)
A Tiszán hat jégtörő hajó áll bevetésre készen, ebből kettő Tokajban, kettő Tiszalökön és kettő Tiszadobon várakozik - mondta Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) szóvivője hétfőn. Közölte, hogy az igazgatóság illetékességi területéhez tartozó Tisza szakaszon Poroszló és Zemplénagárd között megszakításokkal áll a jég, kivétel a Tiszakeszi-…
jan. 7
19:53
Negyvenen haltak meg a dél-koreai raktártűzben (Kripto Akadémia)
Negyvenen életüket vesztették hétfőn a dél-koreai Kjonggi tartományban egy raktárépületben kitört tűzben. Tíz sérültet kórházban ápolnak a fővárostól, Szöultól 80 kilométernyire délre fekvő Incshonban, a Korea 2000 nevű logisztikai vállalat hűtőházában bekövetkezett tűzeset nyomán. Égési sérülésekkel és füstmérgezéssel szállították el őket a mentők.
jan. 7
20:05
Mauritániában letartóztattak 9 embert a francia turisták meggyilkolása miatt (Kripto Akadémia)
Letartóztattak Mauritániában kilenc személyt, akik gyaníthatóan bűntársai voltak a karácsonykor agyonlőtt négy francia turista gyilkosainak. A gyanúsítottakat vasárnap állították bíróság elé Aleg városában. A bűneset még karácsony este történt: három ismeretlen fegyveres Alegnél támadt rá egy öttagú francia családra, amely megállt piknikezni egy főútnál. A támadók négy embert, köztük két gyermeket…
jan. 7
21:41
Lezuhant két amerikai F-18-as a Perzsa-öbölben (Kripto Akadémia)
Lezuhant két F-18 típusú amerikai katonai gép a Perzsa-öbölben, de a pilóták túlélték a szerencsétlenséget - közölte hétfőn az amerikai haditengerészet 5. flottája. A két F-18-as Super Hornet vadászgép Irakból érkezett, ahol légi támogatást nyújtott a csapatoknak, amikor lezuhant - tudatta közleményében az 5. flotta. A Harry S. Truman hadihajó kimentette a katapultáló pilótákat, akiknek jó az…
jan. 7
21:57
A kenyai elnök január 15-re összehívta az új parlamentet (Kripto Akadémia)
Január 15-re összehívta a december végén megválasztott, új összetételű kenyai parlament alakuló ülését Mwai Kibaki elnök. A törvényhozás január 15-én helyi idő szerint délután fél háromkor összeül - olvasható az elnöki hivatal hétfőn kiadott közleményében. A kelet-afrikai országban december 27-én, az elnökválasztással egy időben tartottak parlamenti választást. Az elnökválasztás győztesének a…
jan. 7
22:30
Csaknem ötvenen szenvedtek fagyhalált Bukarestben (Kripto Akadémia)
Közel ötvenen szenvedtek fagyhalált az elmúlt hetekben Bukarestben - jelentették hétfőn román hírforrások. Bukarestben szűk egy hónap alatt 38 fagyhalált regisztráltak, emellett 58 személyt tartanak nyilván, kiknek halálában valamiképp a hideg is közrejátszott.

Keresés