2008. január 8. kedd

jan. 8
7:00
Az angol lett a második nyelv Brüsszelben a holland helyett (Kripto Akadémia)
Átvette a holland helyét az angol Brüsszelben a második legjobban beszélt nyelvként - derül ki egy hétfőn nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásból. A Brussels studies folyóirat (www.brusselsstudies.be) kutatásában megkérdezett 18-70 év közötti lakosok 35 százaléka mondta azt, hogy a francia után angolul tudja legjobban kifejezni magát, és csupán 28 százalék tette a második helyre a másik…
jan. 8
7:48
Közel-keleti körútra indul George Bush (Kripto Akadémia)
Közel-keleti körútra indul kedden George Bush amerikai elnök, aki közvetlenül elutazása előtt - még Washingtonban - tárgyal Abdullah Güllel, az Egyesült Államok és Izrael fontos térségbeli szövetségesének számító Törökország államfőjével. George Bush kedden kezdődő nyolcnapos körútja során felkeresi Palesztinát, Izraelt és még öt másik országot.
jan. 8
8:21
Kibaki találkozóra hívta Odingát (Kripto Akadémia)
Találkozóra hívta meg péntekre Mwai Kibaki kenyai elnök az újraválasztásának érvényességét vitató ellenzéki vetélytársát, Raila Odingát. Kibaki párbeszédet ajánl "az országban dúló erőszak megfékezése, a béke megszilárdítása és a nemzeti megbékélés érdekében" - olvasható a kenyai elnöki hivatal honlapján közzétett hétfő esti közleményben. Az ellenzéki politikust támogató Narancssárga Demokratikus…
jan. 8
8:38
Bush: „nem magától értetődő” a gazdasági növekedés (Metropol)
George Bush amerikai elnök hétfőn Chicagóban kijelentette, hogy az amerikai gazdaság növekedése „nem magától értetődő”.
jan. 8
8:43
Meghalt a miniszter, miután pokolgép robbant autója mellett (Infostart)
Kórházba szállítása után nem sokkal életét vesztette a Srí Lanka-i kormány nemzetépítési minisztere, aki ellen pokolgépes merényletet követtek el.
jan. 8
9:13
Három halott egy mexikói tűzpárbajban (Kripto Akadémia)
Hárman meghaltak és tízen megsérültek egy lövöldözésben, amely különböző mexikói fegyveres szervek tagjai és feltételezett bűnözők között robbant kedden Mexikóban, az Egyesült Államokkal közös határ közvetlen közelében - közölték helyi illetékesek.
jan. 8
9:30
Clinton-Obama: 33:33 százalék (Kripto Akadémia)
Barack Obama demokrata elnökjelölt-aspiránsnak sikerült behozni legerősebb, párton belüli riválisa, Hillary Clinton korábbi előnyét egy kedden közzétett, országos közvélemény-kutatás eredményei szerint.
jan. 8
10:08
Merénylet áldozata lett egy Srí Lanka-i miniszter (Kripto Akadémia)
Pokolgépes merényletben megölték kedden a Srí Lanka-i kormány egyik miniszterét. A robbantást Colombótól 20 kilométernyire északra, a szigetország nemzetközi repülőteréről a fővárosba vezető út mentén követték el a D.M. Dasszanajake nemzetépítési minisztert szállító kocsioszlop ellen, s a politikus nem sokkal a kórházba szállítása után belehalt sebesüléseibe - közölte egy kórházi vezető. A…
jan. 8
10:12
Hillary Clinton gondban (Infostart)
Az előzetesen nyilvánosságra hozott részeredmények szerint demokrata oldalon az amerikai előválasztások New Hampshire-i fordulóját is Barack Obama illinois-i szenátor nyerte. A republikánusoknál pedig John McCain szenátor gyűjtötte össze a legtöbb szavazatot, Mike Huckabee volt arkansasi kormányzó előtt.
jan. 8
11:01
Újabb összecsapás a szemétháborúban (Infostart)
Folytatódtak az összecsapások keddre virradó éjszaka a helyi lakosok és a hatóságok között a két hete tartó szemétválság miatt Nápoly Pianura külvárosában.
jan. 8
11:03
Kihantolnák a 40 éve halott szent holttestét, hogy a hívek "meglátogathassák" (Infostart)
A rokonok és a hívek ellenzik azt a tervet, hogy exhumálják Szent Pio atya testét halálának negyvenedik évfordulóján.
jan. 8
11:07
Odinga nem tárgyal Kibakival (Kripto Akadémia)
A kenyai ellenzék kedden elutasította az elnök közvetlen tárgyalásra szóló javaslatát. "Raila Odinga kategorikusan kizárt bármiféle kétoldalú találkozót Mwai Kibaki elnökkel, hacsak a megbeszéléseket nem nemzetközi közvetítő irányításával tartják" - közölte Salim Lone, az ellenzék vezérének szóvivője. Hozzátette, hogy "Raila csak akkor fog találkozni Kibaki államfővel, ha a megbeszélés abba a…
jan. 8
11:18
Mégis jó Ausztriának a schengeni nyitás? (Kripto Akadémia)
Az osztrák belügyminisztérium belső, hivatalosan nyilvánosságra még nem hozott adatai szerint a december 21. és január 7. közötti, tehát a schengeni nyitás óta eltelt időszakban kevesebb illegális - érvényes úti okmányok nélküli - határátlépő akadt horogra a határ menti körzetekben, mint egy évvel korábban.
jan. 8
11:34
Késsel támadtak a Maldív-szigetek elnökére (Kripto Akadémia)
Késsel támadt a Maldív-szigetek államfőjére kedden egy fiatalember, de Maumun Abdul Gajum köztársasági elnök sértetlenül élte túl az esetet - közölte szóvivője, egyértelműen merényletkísérletnek minősítve az incidenst.
jan. 8
11:39
Ember a Marson? (Kripto Akadémia)
Oroszország műszaki tekintetben készen áll arra, hogy a 2020-as évek elején embert küldjön a Marsra - mondta kedden Lev Zeljonij, az Orosz Tudományos Akadémia Űrkutatási Intézetének igazgatója.
jan. 8
13:43
Kormányfői értékelés: "Ha valami történik, akkor betojnak" (Infostart)
Feljelentette Mirek Topolánek cseh miniszterelnököt a nacionalista Nemzeti Párt, mert a kormányfő egy interjújában gyávának minősítette a cseheket.
jan. 8
14:21
Az alvilág végzett a vállalkozóval? (Infostart)
Brutális gyilkosság történt hétfőn a dél-szlovákiai Galánta közelében. Feltehetően alvilági leszámolásról van szó.
jan. 8
14:34
Benazir Bhutto fia ENSZ-vizsgálatot kér (Kripto Akadémia)
Az ENSZ által felügyelt vizsgálatot kért kedden Benazir Bhutto meggyilkolt pakisztáni exkormányfő fia anyja halála ügyében, mondván, hogy nem bízik a pakisztáni vezetőkben. "Nem hisszük, hogy a pakisztáni kormány fennhatósága alatt folyó vizsgálat kellően átlátható" - mondta londoni sajtóértekezletén Bilaval Zardari. "Már eddig is megsemmisült számos bizonyíték" - tette hozzá.
jan. 8
15:08
Borzalmas részleteket tárt fel egy tanú a Taylor-perben (Kripto Akadémia)
Borzalmas részleteket tárt fel egy tanú kedden a Charles Taylor egykori libériai elnök-diktátor elleni perben a Sierra Leone-i háborús bűnöket vizsgáló hágai törvényszék előtt. Taylort azzal vádolják, hogy hatalma idején véres konfliktust robbantott ki a hazájával szomszédos Sierra Leonéban, és fegyverekkel, illetve pénzzel támogatta a lázadó Egyesült Forradalmi Frontot (RUF). A polgárháborúban…
jan. 8
15:49
ENSZ-békefenntartók ellen követtek el merényletet Libanonban (Infostart)
Megsebesült az ENSZ Libanoni Ideiglenes Haderejének (UNIFIL) legalább két katonája, amikor nagy erejű pokolgép robbant gépkocsijuk mellett kedden egy Bejrúttól délre fekvő településen - közölték helyi biztonsági források.
jan. 8
16:11
Megszületett a horvát kormánykoalíció (Metropol)
Kormánykoalíciós megállapodást írt alá Ivo Sanader kijelölt horvát miniszterelnök kedden egy centrista pártszövetséggel, biztosítva ezáltal a parlamenti többséget új kabinetjének.
jan. 8
17:18
Hillary Clinton: "ne szavazzanak Obamára, az al-Kaida figyel" (Kripto Akadémia)
Az amerikai elnökválasztási kampányban a Demokrata Párt jelöltségéért küzdő Hillary Clinton szenátor arra hívta fel a választókat: ne szavazzanak vetélytársára, Barack Obamára, mert "az al-Kaida figyel". Clinton New Hampshire-ben - a keddi, első előválasztások helyszínén - kijelentette: a terrorszervezet szoros figyelemmel kíséri a választásokat, és Amerika nem kockáztathatja egy tapasztalatlan…
jan. 8
17:53
Izraeliek és palesztinok tüntettek Bush látogatása ellen (Infostart)
Gázában több száz palesztin, Jeruzsálemben pedig izraeli szélsőjobboldaliak ezrei tüntettek George Bush amerikai elnök küszöbön álló látogatása ellen.
jan. 8
17:59
Összecsapások Nápolyban a szemétszállítási válság miatt (Infostart)
Újabb összecsapások voltak Nápolyban az elszállítatlan szemét miatt. Az egyik kerületben a lakosok megakadályozták a helyi lerakó újbóli megnyitását, miközben más lerakóhelyek már megteltek.
jan. 8
18:20
Távozásra szólította fel az al-Kaidát egy pakisztáni törzsfő (Infostart)
Egy északnyugat-pakisztáni befolyásos törzsfő, aki támogatja kormánya béketörekvéseit, kedden arra szólította fel az általa ellenőrzött területen tartózkodó al-Kaida-harcosokat, hogy hagyják el a térséget, miután klánjának nyolc tagját megölték.
jan. 8
19:58
"Levágták a kezeit, a lábait, aztán belelökték egy pöcegödörbe" (Infostart)
Borzalmas részleteket tárt fel egy tanú kedden abban a perben, amelyet Charles Taylor egykori libériai elnök-diktátor ellen zajlik a Sierra Leone-i háborús bűnöket vizsgáló hágai törvényszék előtt.
jan. 8
20:35
Áldiplomát osztott az álegyetem (Infostart)
Nagynevű egyetemek nevét felhasználva hamis diplomákat osztott egy csaló módon akkreditált brit intézmény - derítette ki a BBC. Az álegyetem egyik vezetője készségesen el is ismerte a riporternek a csalás tényét.
jan. 8
21:23
Izrael lezárja Ciszjordániát a Bush-látogatás idejére (Infostart)
Az izraeli hadsereg teljesen lezárja Ciszjordániát George Bush amerikai elnök látogatásának idejére - jelentette be kedden egy katonai szóvivő.

Keresés