2008. január 9. szerda

jan. 9
5:18
Magasabb bért kapnak a HIV-fertőzött közalkalmazottak (Infostart)
Az átlagbérük felének, havonta 35 dollárnak (hatezer forintnak) megfelelő összeget kap minden HIV-fertőzött közalkalmazott, hogy több élelmet tudjon vásárolni magának - döntött a malawi kormány.
jan. 9
6:16
Clinton és McCain nyert New Hampshire-ben (Kripto Akadémia)
Hillary Clinton demokrata és John McCain republikánus szenátor nyerte meg az 2008-as amerikai elnökválasztás jelöltjeiről döntő első előválasztást kedden, New Hampshire szövetségi államban.
jan. 9
6:22
Clinton és McCain nyert New Hampshire-ben (Infostart)
Hillary Clinton demokrata és John McCain republikánus szenátor nyerte meg az 2008-as amerikai elnökválasztás jelöltjeiről döntő előválasztást New Hampshire szövetségi államban.
jan. 9
6:32
Egy minden napos halálos támadás (Kripto Akadémia)
Egy rendőrt lelőttek, egy másikat megsebesítettek ismeretlen fegyveresek Ingusföldön - jelentette az Interfax orosz hírügynökség. A tájékoztatás szerint a támadás az oroszországi tagköztársaság Szunjenszki körzetében történt és járőrszolgálat teljesítése közben érte a rendőröket.
jan. 9
7:00
Hat miniszter távozik (Kripto Akadémia)
Kormányátalakítással vágott neki elnöki ciklusa második felének Chilében Michelle Bachelet. Hat tárca, köztük a belügyi, a gazdasági, a közmunkaügyi és a bányászati élére került új vezető a 22 tagú testületben, helyi idő szerint kedden.
jan. 9
7:21
Rekordszámú látogató járt tavaly az egykori auschwitzi haláltábor múzeumában (Kripto Akadémia)
Rekordszámú látogatót fogadott tavaly az egykor Auschwitz-Birkenauban felállított hírhedt náci haláltábor helyén működő múzeum. Az intézmény adatai szerint 2007-ben 1,2 millióan jártak a Lengyelország déli részén fekvő auschwitzi lágermúzeumban, amely hatvan évvel ezelőtt nyílt meg.
jan. 9
7:27
"Elkapunk benneteket, pár perc és a levegőbe röpültök" - videóval (Infostart)
George Bush amerikai elnök szerint Irán provokációt hajtott végre a hét végén, amikor járőrhajói kis híján fegyveres összetűzésbe kerültek amerikai hadihajókkal a Hormuzi-szorosban. Az amerikai védelmi minisztérium Bush keddi nyilatkozata után nyilvánosságra hozott egy videót, annak bizonyítására, hogy provokáció történt.
jan. 9
7:55
A becsült összeg háromszorosába kerülnek a nyugdíjas képviselők (Infostart)
Az eredetileg tervezett összegnek a háromszorosába kerül a brit adófizetőknek a parlamenti képviselők nyugdíja.
jan. 9
8:26
A nők szavazataival nyert Hillary Clinton (Kripto Akadémia)
A női szavazók maga mellé állításának köszönheti Hillary Clinton, hogy meglepetésre győzelmet aratott az amerikai elnökjelöltek kiválasztását célzó előválasztások első felvonásán New Hampshire államban - derült ki az első elemzésekből.
jan. 9
8:48
Gázrobbanás miatt összeomlott egy lakóház Oroszországban (Infostart)
Gázrobbanás következtében nagyrészt összeomlott egy 12 lakásos ház szerdára virradó éjjel az oroszországi Kazany városában, többeket maga alá temetve.
jan. 9
9:05
Készen állnak a kínai csapatok az invázióra (Infostart)
Kína csapatokat küld Észak-Koreába, hogy biztosítsa a rendet és megvédje a nukleáris arzenált, ha a szomszédos országban összeomlana a kommunista rezsim. Sajtóinformációk szerint Peking először megpróbálná megszerezni az akcióhoz az ENSZ támogatását, de ennek hiányában önhatalmúlag is kész lenne a beavatkozásra.
jan. 9
10:44
Repülőt lőttek az önfeledten ünneplők (Infostart)
Lövedék talált el egy éppen leszálló utasszállító repülőgépet a montenegrói fővárosban, az esetet a rendőrség azonban nem is regisztrálta.
jan. 9
11:06
Javult Suharto állapota (Kripto Akadémia)
Valamelyest javult a volt indonéz elnök, Suharto állapota. A 86 éves politikust pénteken szállították kórházba, súlyos szívelégtelenséggel, belső vérzésekkel, tüdővizenyővel. Vérátömlesztést kapott, dializálták, de állapota továbbra is válságos. Orvosának jelentése szerint eszméleténél van, de nagyon gyenge.
jan. 9
11:08
Ausztrália bizonyítékokat gyűjt a japán bálnavadász flotta ellen (Kripto Akadémia)
Ausztrál halászhajó indult az Antarktisz közelében a japán bálnavadász-flotta nyomába, hogy bizonyítékokat gyűjtsön egy nemzetközi bíróság előtti perhez, amelynek célja a bálnák pusztításának megállítása - közölték szerdán ausztrál illetékesek.
jan. 9
11:10
Brit felhívás a háziorvosokhoz: Ne írjanak fel szükségtelenül antibiotikumot! (Kripto Akadémia)
A brit egészségügyi miniszter, Alan Johnson szerint rendkívül veszélyes, hogy a háziorvosok minden megfázásra, köhögésre antibiotikumot írnak fel. A megbetegedést többnyire vírusok okozzák, amelyek ellen hatástalanok a penicillinszármazékok, hívta fel ismételten a figyelmet a miniszter.
jan. 9
11:11
Az államfőnek elege van a reklámokból (Kripto Akadémia)
Nicolas Sarkozy francia államfő be akarja tiltatni a kereskedelmi reklámokat a közszolgálati televízióban - ezt maga jelentette be kedden -, de a hirdetésszervezők nem tartanak a bevétel csökkenésétől.
jan. 9
11:12
Bushsal vacsorázik egy izraeli miniszer, aki nem léphet be az Egyesült Államokba (Kripto Akadémia)
A szerdán Jeruzsálembe látogató George Bush amerikai elnökkel fog vacsorázni egy olyan izraeli miniszter, aki egy kémügyben játszott szerepe miatt nem léphet az Egyesült Államok területére.
jan. 9
11:59
"Ne kelljen néznünk a meghülyült magyar turulokat Dél-Szlovákiában" (Infostart)
A nemzeti öntudat erősítését tartja a szlovák kormányfő az idei esztendő egyik legfontosabb feladatának. Robert Fico kijelentése azonban a történészek között is vitát váltott ki.
jan. 9
12:49
Gyorsan drágul a hirdetés Romániában (Kripto Akadémia)
Romániában az idén 25-40 százalék között drágul a reklám a hirdetők számára a tévékben és a rádiókban, vélik szakértők. A reklámhelyekért elsősorban a távközlési cégek, a bankok, az autógyárak és a sörforgalmazók versengenek.
jan. 9
12:59
Megérkezett Izraelbe az amerikai elnök (Infostart)
George Bush megérkezett szerdán Izraelbe, nyolcnapos közel-keleti körútjának első állomására. Az amerikai elnököt Simon Peresz izraeli államfő és Ehud Olmert kormányfő fogadta a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren.
jan. 9
13:21
Öt év börtön kannabisz birtoklásáért (Infostart)
Visszaminősíttetné a brit miniszterelnök a kannabiszt: a drog korábban a B veszélyességi kategóriába tartozott, egy korábbi belügyminiszteri rendelet azonban a C-be helyezte. Akinél ilyen drogot találnak, akár ötéves börtönbüntetéssel is sújthatnák.
jan. 9
13:37
Magyarics: Kétesélyes a demokrata elnökjelölti küzdelem (Infostart)
Hillary Clinton nyerte meg New Hampshire államban a demokrata előválasztást. Elemzők szerint a volt first lady stratégiát változtatott, és a korábbi határozott, kemény nő imázsa helyett törékeny, emberi oldalát próbálta megmutatni. Magyarics Tamás külpolitikai szakértő szerint demokrata oldalon továbbra is két jelölt tűnik esélyesnek: Hillary Clinton és Barack Obama. A republikánusoknál az eddig…
jan. 9
14:32
Pókembert hívta segítségül az ENSZ (Kripto Akadémia)
Pókember segítségével akarja tájékoztatni az ENSZ az iskolás korosztályt a nemzetközi szervezet segélyezési és békefenntartó munkáiról. Miközben az Egyesült Nemzetek Szervezetét kritikusai gyakran a bürokrácia hálójába gabalyodott intézményként festik le, immár egy újabb háló is a képbe került: az ENSZ a közelmúltban bejelentette, hogy a Marvel képregénykiadóval szövetkezve Pókembert is a…
jan. 9
15:16
A nemzet jobb lába a nemzet első emberével találkozott (Kripto Akadémia)
Gordon Brown brit miniszterelnök kedd este otthonában fogadta David Beckhamet, az angol labdarúgó-válogatott középpályását. A Los Angeles Galaxy játékosa többek között saját futballakadémiájáról, valamint az esetleges 2018-as vb-rendezésről beszélgetett a kormányfővel az egyórás eszmecsere során.
jan. 9
15:54
Több mint 150 ezer aláírás az amerikai radarállomás ellen (Kripto Akadémia)
Már több mint 150 ezer ember írta alá az amerikai radarállomás csehországi felépítését ellenző petíciót - közölték szerdán Prágában a petíció szervezői.
jan. 9
16:23
Nyolcan haltak meg a kazanyi gázrobbanásban (Kripto Akadémia)
A Kazanyban szerdára virradó éjszaka bekövetkezett házomlás halálos áldozatainak száma délutánra nyolcra emelkedett, gyerek nincs közöttük. Az áldozatok közül egyet még nem tudtak azonosítani. Emellett találtak a romok alatt több testrészt is, azonosításuk szerdán délután folyamatban volt. Feltételezések szerint többen is lehetnek még a romok alatt: késő délután még négy személyt kerestek.
jan. 9
16:25
Több mint 150 ezer aláírás az amerikai radarállomás ellen Csehországban (Metropol)
Már több mint 150 ezer ember írta alá az amerikai radarállomás csehországi felépítését ellenző petíciót - közölték szerdán Prágában a petíció szervezői.
jan. 9
17:12
Húszezres tüntetés Bush ellen Gázában (Kripto Akadémia)
A Hamász radikális palesztin szervezet támogatóinak ezrei tüntettek szerdán Gázában George Bush amerikai elnök izraeli és ciszjordániai látogatása ellen. Az iszlamista szervezet mintegy húszezer szimpatizánsa amerikai és izraeli zászlókat égetett el s Busht muzulmán vért szürcsölő vámpírként ábrázoló rajzos táblák alatt vonult fel a tüntetésen.
jan. 9
17:24
Elhunyt a kiugrott CIA-s, a Cég szókimondó bírálója (Kripto Akadémia)
Hetvenkét éves korában elhunyt Philip Agee, aki az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egykori ügynökéből a hírszerző szervezet szókimondó bírálója lett. Halálát a kubai állami média jelentette szerdán. A Kubai Kommunista Párt lapja, a Granma szerint Agee hétfő este hunyt el. A havannai rádió egyik újságírója elektronikus levélben közölte, hogy az egykori CIA-ügynököt fekélye miatt…
jan. 9
17:31
Tusziellenes propaganda a ruandai iskolákban (Metropol)
Tizennégy évvel a népirtás után még mindig nem szűnt meg a gyűlöletkeltés a tuszi kisebbség ellen az iskolákban - jelentette egy ruandai parlamenti vizsgálóbizottság.
jan. 9
17:33
Évtizedes szemét-küzdelem (Metropol)
Rothadó szeméthegyek és -halmok mérgezik (a szó átvitt és konkrét értelemében egyaránt) ennek a dél-olaszországi városnak az életét, időnként erőszakos tiltakozó akciókat váltva ki a helyi lakosságból.
jan. 9
17:41
Erős földrengés Kanadában (Kripto Akadémia)
Nagy erejű - az amerikai nemzeti földtani intézet (USGS) által használt nyílt végű Mw-skála szerinti 6,2-os fokozatú - földrengés rázta meg szerdán a nyugat-kanadai Brit Columbiához tartozó Queen Charlotte-szigeteket - közölte az USGS. A földmozgás helyi idő szerint 6.40-kor (közép-európai idő szerint 16.40-kor) történt Vancouvertől 624 kilométerre északra.
jan. 9
18:25
Rózsát kapott Bush Izraelben, de mire számíthat a palesztinoktól? (Infostart)
Közel keleti útjának első állomásaként Izraelbe érkezett George Bush amerikai elnök. Bush második elnöksége utolsó évében döntött úgy, hogy ismét ellátogat szövetségeséhez. Bush csütörtökön Ciszjordániában tárgyal a palesztin vezetéssel.
jan. 9
18:47
Bush: az izraeli és a palesztin vezetők készek nehéz döntésekre a béke érdekében (Kripto Akadémia)
Az izraeli és a palesztin vezetőkben egyaránt megvan a hajlandóság arra, hogy nehéz döntéseket hozzanak a béke érdekében - vélekedett szerdán George Bush amerikai elnök Ehud Olmert izraeli kormányfővel közösen tartott jeruzsálemi sajtóértekezletén. Kijelentette: izraeli és ciszjordániai látogatásának éppen az a fő célja, hogy ösztökélje a feleket e döntések mielőbbi meghozatalára.
jan. 9
19:03
Terroristák megöltek négy járőröző algériai katonát (Kripto Akadémia)
Járőröző katonákra támadtak terroristák szerdán Algírtól keletre, négy katona meghalt, két másik megsebesült - közölték biztonsági források. A katonák a Tizi-Uzutól délre fekvő Aít Jahía környékén járőröztek, amikor a járművük közelében felrobbant egy út mentén elhelyezett robbanószerkezet.
jan. 9
19:20
Újabb román bűncselekmények Olaszországban (Kripto Akadémia)
Az újév beköszöntével is folytatódtak azok a bűncselekmények Olaszországban, amelyekről feltételezhetó, hogy román állampolgárok követték el. Az Evenimentul Zilei című bukaresti napilap formulája szerint "az olaszok 2008-ban sem szabadulnak meg a románok gyilkosságaitól".
jan. 9
19:31
Őrizetben madridi repülőtér elleni merénylők (Kripto Akadémia)
A Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár terrorszervezetnek az a két feltételezett tagja követte el a madridi repülőtér elleni, egy évvel ezelőtti pokolgépes merényletet, akit vasárnap őrizetbe vettek a spanyol hatóságok - jelentette be szerdán a belügyminiszter.
jan. 9
19:35
A siker titka a Bush elleni retorika (Infostart)
Újra nyitottá tette a versenyt a republikánus és demokraták elnökjelöltségéért folyó harcban a New Hampshire-i előválasztás, amelyen nem érvényesült a papírforma. Hillary Clinton és John McCain szerdai győzelme révén továbbra sem lehet következtetni a végső győztesekre. Az amerikai lapok szerint az előválasztások nagy érdeme, hogy a két párt egyetért a jelenlegi washingtoni politika…
jan. 9
20:30
A Kígyó lett a miniszterelnök Koszovóban (Infostart)
Pristinában Hasim Thaqit választották Koszovó miniszterelnökévé.
jan. 9
20:41
Gerillavezérből miniszterelnök (Metropol)
Koszovó miniszterelnökévé választotta szerdán Hasim Thaqit, a Koszovói Demokratikus Párt (DPK) elnökét a pristinai parlament. A nyolc éve még géppisztollyal a kezében szerb rendőrökre, katonákra vadászó politikus lehet az, aki Koszovót a függetlenséghez vezeti.
jan. 9
20:41
Olmert: Izrael komolyan gondolja az "útiterv" megvalósítását (Kripto Akadémia)
Izrael komolyan gondolja az "útiterv" (közel-keleti béketerv) megvalósítását, beleértve az Izraellel békében élő palesztin állam létrehozását - jelentette ki Ehud Olmert izraeli kormányfő szerdán Jeruzsálemben, George Bush amerikai elnökkel közösen tartott sajtóértekezletén.
jan. 9
21:46
Több tízezer hívő próbálta megérinteni a fekete Jézust (Kripto Akadémia)
Több tízezer fanatikus katolikus zsúfolódott össze Manila utcáin, hogy az évente megrendezésre kerülő körmeneten esélyük legyen a 401 éves fekete Jézus-szobor megérintésére, amelytől a hívők áldást és a bűnök bocsánatát remélik.
jan. 9
22:39
Koszovó miniszterelnökévé választották Hasim Thaqit (Kripto Akadémia)
Koszovó miniszterelnökévé választotta szerdán Hasim Thaqit, a Koszovói Demokratikus Párt(DPK) elnökét a pristinai parlament. A viszonylag fiatal, még csak 39 éves politikus pártja nyerte a függetlenségre vágyó dél-szerbiai tartományban november 17-én tartott választásokat, és 37 helyhez jutott a 120 tagú parlamentben. A kormányt legfőbb riválisával, a 25 mandátumot birtokló Koszovói Demokratikus…

Keresés