2008. január 14. hétfő

jan. 14
5:12
A fővárosi úthálózat 70 százalékát felújítják 2010 végére (Alternatív Energia)
Egyedi juttatással próbálja a kormány jóvá tenni, hogy az elmúlt években ígéretéhez képest kevesebb pénzt adott a budapesti utak rekonstrukciójára. A főpolgármester lobbija nyomán plusz 2 milliárd forintot ad az állam az Útpénztárból olyan utak felújítására is, amelyek az előírás ellenére nem csatlakoznak országos közutakhoz. Eközben a fővárosnak ugyancsak útfelújításra elköltött, ám…
jan. 14
5:23
Állampárti időket idéző határozatok születnek a Fideszben (Alternatív Energia)
Február végén, vagy március elején ülésezik majd a fideszes Önkormányzati Képviselők Fóruma. A testület megalakítását még 2006 novemberében jelentették be a párt győri kongresszusán, ami után többen megjegyezték: Orbán Viktor, sok más pozíciója mellett az ország "főpolgármestere" lett. Bár a párt alapszabály szerint a fórum országos gyűlését az elnöknek évente össze kellett volna hívnia, erre még…
jan. 14
5:28
MSZP: "2008 az esély megteremtésének éve lesz, hogy visszaépítkezve meg tudjuk nyerni a választást" (Alternatív Energia)
Meghatározóbb lesz a 2008-as év az MSZP két év múlva esedékes választási szereplése szempontjából, mint azt korábban a szocialisták gondolták. Ez derült ki a párt kétnapos évnyitó elnökségi ülésén. Az MSZP idén a nyugodt építkezés politikáját folytatja. A szocialisták népszavazási korteskedést nem kampánynak fogják fel, hanem tájékoztatásnak, s a liberálisoktól eltérően ők nem operálnak a "szavaz…
jan. 14
5:34
Régebben a Fidesz is nyitott volt a magántőke bevonására (Alternatív Energia)
Bár az alapvető koncepciója ugyan nem változik az egészségbiztosítási törvénynek, a február 11-i szavazás előtt várhatóan módosítja azt a kormánytöbbség. A garanciális elemek erősítését mindkét kormánypárt elfogadja, a magánbefektetők jogosítványainak esetleges csökkentéséről azonban lehetnek még viták. A Fidesz most azzal támadja az átalakítást, hogy támogatja több szervezet - biztosítási reform…
jan. 14
5:39
Bekeményít a fővárosi koalíció (Alternatív Energia)
Bekeményít a fővárosi koalíció, készülve Budapest ez évi költségvetésének közgyűlési szavazására - értesült lapunk. Ugyan más-más eszközökkel, de az MSZP és az SZDSZ képviselőcsoportja is arra törekszik, hogy a fontos voksoláson egységes fellépéssel biztosítsák a szükséges támogatást a 67 tagú közgyűlésben, ahol egy fős többsége van a szocialista-szabad demokarata koalíciónak.
jan. 14
6:36
Döntött az ORFK: indul az országos hajtóvadászat (Infostart)
A Népszabadság arról ír, hogy a héten országos hajtóvadászat kezdődik a körözött személyek elfogására, az országos rendőrfőkapitány pedig a körözési rendszer gyökeres átalakítására készül. Bencze József nem reagált a lapnak arra a megjegyzésére, hogy "nincs semmi baj nálunk a közbiztonsággal, ha egy okirat-hamisításért körözött 16 éves győri lány is felkerülhet a száz leginkább körözött bűnöző…
jan. 14
8:00
Ungváry Krisztián történelmet írhat (Alternatív Energia)
Rágalmazás miatt fogdába vonulhat, s ezzel történelmet írhat Ungváry Krisztián történész: amennyiben jogerősen is pert vesztene Kolláth György alkotmányjogásszal szemben, egy napot leülne a pénzbüntetésből, csak hogy megmutassa, hová jutottunk - olvasható a hétfői Népszabadságban.
jan. 14
8:16
Sólyom László a leghitelesebb (Metropol)
A Blikk megrendelésére készített felmérést a TNS Hungary a politikusok, médiaszemélyiségek, üzletemberek, művészek és sportolók hitelességéről – a felmérés eredményeit a Blikk hétfőn kezdődő sorozata hat napon át ismerteti, a hétfői Népszabadság pedig összefoglaló áttekintést közöl az anyagról.
jan. 14
8:27
Sólyom László a leghitelesebb (Alternatív Energia)
A Blikk megrendelésére készített felmérést a TNS Hungary a politikusok, médiaszemélyiségek, üzletemberek, művészek és sportolók hitelességéről - a felmérés eredményeit a Blikk hétfőn kezdődő sorozata hat napon át ismerteti, a hétfői Népszabadság pedig összefoglaló áttekintést közöl az anyagról.
jan. 14
8:49
Idén válhat a világörökség részévé a komáromi erődrendszer (Alternatív Energia)
A komáromi erődrendszer jelölési dokumentációját formailag már rendben találta az UNESCO, így a Világörökség Bizottság nyáron, a kanadai Québec-ben tartandó ülésén már a világörökség részévé válhat a magyar műemlék - írta a hétfői Népszabadság.
jan. 14
9:42
Feljelentés Toller tiszteletdíjának ügyében (Alternatív Energia)
Feljelentést tett a másfél évvel ezelőtti autóbalesete óta kómában fekvő Toller László tiszteletdíjának ügyében a DEPORT-,56 szervezet elnöke az Országos Rendőr-főkapitányságon - írta hétfőn az Új Dunántúli Napló.
jan. 14
10:58
Háztetőn landolt egy autó Zebegényben (Metropol)
Egy hétvégi ház tetején landolt egy személyautó hétfő reggel a Pest megyei Zebegényben, miután kisodródott a települést jelző táblát követő kanyarban; az autó sofőrje könnyebben megsérült.
jan. 14
11:04
MDF: több százezer közalkalmazott bérszámfejtése rendezetlen (Alternatív Energia)
A Magyar Államkincstár késve és hibásan készítette el a központi bérszámfejtő programot, több százezer közalkalmazott járulék- és bérszámfejtése rendezetlen, ezért az MDF vizsgálatot követel az ügyben - mondta Pettkó András, a Magyar Demokrata Fórum parlamenti képviselője hétfőn az MTI-nek.
jan. 14
11:08
Nagy kárt okoznak a házmesterek (Infostart)
Nemcsak a fákat, hanem a talajt is hosszú időre tönkreteszik az utakról elkotort, sózott hókupacok. A Fővárosi Kertészeti Zrt. vezérigazgatója szerint ezt sok esetben már nem a közterület-fenntartók, hanem a házak tulajdonosai vagy az általuk megbízott takarítók okozzák.
jan. 14
12:17
Miért nem lehet semmit tenni egy 12 éves késelővel szemben? (Infostart)
Hiányzik a jogszabályi felhatalmazás, ezért tehetetlen a rendőrség és az ügyészség azzal a 12 éves fiúval szemben, aki még a múlt héten combon szúrt egy másik fiatalt - mondta az InfoRádiónak Horányi Miklós, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség vezetője. Herczog Mária szociológus azonban arra mutatott rá: a gyermekek 15 százaléka sodródik a bűnözés felé, ezt a problémát pedig nem a büntetőjog…
jan. 14
12:44
Fidesz: mi közünk a bálnavadászathoz és az űrkutatáshoz? (Infostart)
Révész Máriusz fideszes képviselő írásbeli kérdésben kér választ a kancelláriaminisztertől arra, hogy miért vettek részt kormánytisztviselők számunkra felesleges konferenciákon.
jan. 14
13:08
Az idén elkészül a felújított váci zsinagóga (Alternatív Energia)
Befejező szakaszához érkezett a váci zsinagóga felújításának munkája, a 135 éves műemléképület átadása ez év közepén várható - közölte a Váci Zsidó Hitközség elnöke hétfőn az MTI-vel. Turai János elmondta, hogy a város szívében álló, latin-romantikus stílusjegyeket viselő épület 1864-ben Alois Cacciari olasz építőmester tervei alapján készült. A második világháború pusztításait a zsinagóga…
jan. 14
13:22
Siralmasak a hazai menzák (Infostart)
A közétkeztetésre vonatkozó ajánlások kötelezővé tételét szorgalmazza az Országgyűlés fogyasztóvédelmi eseti bizottságának két MSZP-s tagja. Dér Zsuzsanna és Alexa György szerint a gyerekek azért kapnak kevés, egészségtelen és rossz ízű ételt a menzák többségén, mert az oktatási intézményeket fenntartó önkormányzatok automatikusan a legolcsóbb árajánlatot adó céggel kötnek szerződést a…
jan. 14
13:47
Fővárosi fellépés az iskola agresszió ellen (Alternatív Energia)
Neves szakértőket kér fel Demszky Gábor főpolgármester az iskolai agresszió elleni hatékony fellépés érdekében - nyilatkozta a Városháza kommunikációs igazgatója kedden az MTI-nek.
jan. 14
13:52
Nem mindegy mit, és mennyit esznek a gyerekek (Alternatív Energia)
Az iskolai és gyermekétkeztetés jogi szabályozásánák áttekintését szorgalmazta az Országgyűlés fogyasztóvédelmi eseti bizottságának szocialista elnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.
jan. 14
13:58
Befejeződött a magyar Gripen-pilóták svédországi kiképzése (Alternatív Energia)
Befejeződött a magyar Gripen-pilóták kiképzése Svédországban - adta hírül hétfőn a Gripen magyarországi weboldala. A magyar pilóták utolsó csoportja karácsony előtt fejezte be a Gripen vadászgépekre szóló kiképzést a svédországi Satenasban, ahol a svéd és a cseh Gripen-pilóták felkészítése is zajlik. A magyar pilóták képzése az idén Kecskeméten folytatódik.
jan. 14
14:00
Van pénz, de csak kevés (Alternatív Energia)
Több mint 10 százalékos forráshiánnyal küszködnek idei költségvetésük elkészítésénél a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzatok - mondták hétfőn a Fidesz térségi vezető tisztségviselői nyíregyházi sajtótájékoztatójukon.
jan. 14
14:02
Gyurcsány Ferenc Indiába utazik (Alternatív Energia)
Kedden Indiába utazik Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Gráf József agrárminiszter - közölte Budai Bernadett hétfőn Budapesten, a kormányszóvivői tájékoztatón. Ez lesz Gyurcsány Ferenc első hivatalos látogatása az ázsiai országban, ahol január 19-ig tartózkodik majd.
jan. 14
14:15
Tóth Károly egyeztetést kezdeményez a gyülekezési törvényről (Alternatív Energia)
Tóth Károly, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának szocialista alelnöke kezdeményezi, hogy a testület februárban kezdjen egyeztetéseket a gyülekezési törvény szükséges és lehetséges változtatásairól. Erről a képviselő maga tájékoztatta hétfőn az MTI-t.
jan. 14
14:17
Nyomozás egy egri tánciskola ellen (Alternatív Energia)
Jogosulatlan gazdasági előny, vagyis állami támogatás szabálytalan felhasználásának gyanúja miatt eljárást indított a Vám- és Pénzügyőrség Nyomozó Hivatala az Agria Alapfokú Táncművészet-oktatási Intézmény (AATI) ellen - tájékoztatta hétfőn az MTI-t a hivatal helyettes vezetője.
jan. 14
14:36
Az MTV lett a Biblia évének fő médiatámogatója (Alternatív Energia)
Filmfesztivált rendez a Magyar Televízió (MTV) a Biblia évéhez kapcsolódóan, ahová amatőr jelentkezőket is várnak; a későbbiekben játékfilm is készülhet a Biblia történeteiből - mondta Rudi Zoltán, az MTV elnöke a Budapesten hétfőn tartott sajtótájékoztatón.
jan. 14
14:43
"Tavaly nem volt külpolitikai kudarc" (Infostart)
Nem változtak érdemben a magyar-szlovák kapcsolatok 2007-ben - mondta az InfoRádió kérdésére a külügyminiszter a tavalyi évet értékelő tájékoztatóján. Göncz Kinga szerint idén az egyik legfontosabb külpolitikai cél a demokratikus átmenetben szerzett magyar tapasztalatok átadása.
jan. 14
14:59
Hazaviszik a Blaha Lujza téri késelőt (Infostart)
Órákon belül hazaviszik Romániába azt a 12 éves gyereket, aki a múlt héten megkéselt egy 15 éves fiút a fővárosban, a Blaha Lujza téren - közölte az igazságügyi és rendészeti miniszter. Takács Albert elmondta: a román állampolgárságú fiút az után küldik haza, hogy sikerült megállapítani személyazonosságát, a román családvédő szervezet pedig közölte: fogadja a gyermeket.
jan. 14
15:10
A PDSZ is beszáll a népszavazási kezdeményezésbe (Alternatív Energia)
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is csatlakozik az egészségbiztosítás reformjával kapcsolatos népszavazási kezdeményezéshez; minden közoktatási intézménybe eljuttatja felhívását és a másolható aláíróívet - közölte Kerpen Gábor elnök hétfőn. A PDSZ abban érdekelt, hogy az egészségbiztosítási és ellátási rendszer fenntartható legyen, minősége javuljon minden biztosított számára,…
jan. 14
15:37
Nem a Fidesz legyőzése az MSZP célja (Infostart)
Az MSZP elnökhelyettesét nevezte ki a párt elnöksége a Fidesz által kezdeményezett népszavazást megelőző szocialista kampány vezetőjének. Elemzők szerint az MSZP belső harcait mutatja, hogy Juhász Ferencet egy szerintük lehetetlen feladattal bízták meg, az érintett szerint viszont nem erről van szó, ráadásul szerinte a feladat nem is lehetetlen.
jan. 14
15:48
„Nagyon rövid időn” belül hazakerülhet a Blaha Lujza téren késelő romániai gyerek (Metropol)
Akár néhány órán belül elindulhat Románia felé az a 12 éves gyermek, aki csütörtökön a budapesti Blaha Lujza téren megkéselt egy 15 éves éves fiút – mondta Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter hétfőn Budapesten.
jan. 14
15:48
Lomizók demonstráltak Devecserben (Alternatív Energia)
Lomgyűjtők demonstráltak hétfőn a Veszprém megyei Devecser polgármesteri hivatala előtt; a mintegy száz tüntető a város képviselő-testületének a január elsejétől hatályba lépett intézkedése - a településtől három kilométernyire engedélyezett kereskedés - ellen tiltakozott.
jan. 14
15:53
Elhunyt Vértes Csaba (Alternatív Energia)
Türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után, életének 68. életévében január 12-én meghalt Vértes Csaba, a Népszava rovatszerkesztője.
jan. 14
16:04
Hazaviszik a Blaha Lujza téren késelő román kisfiút (Alternatív Energia)
Akár néhány órán belül elindulhat Románia felé az a 12 éves gyermek, aki csütörtökön a budapesti Blaha Lujza téren megkéselt egy 15 éves éves fiút egy mp3 lejátszóért - mondta Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter hétfőn Budapesten.
jan. 14
16:09
MDF: 650 ezer közalkalmazott járulék- és bérszámfejtése rendezetlen (Infostart)
Azonnali vizsgálatot követel a pénzügyminisztertől a központi bérszámfejtő program ügyében az MDF. Pettkó András, a párt országgyűlési képviselője az InfoRádióban elmondta: a Magyar Államkincstár hibásan és késve készítette el a programot, emiatt legalább 650 ezer közalkalmazott járulék- és bérszámfejtése rendezetlen. Hozzátette: ezeknek az embereknek hibásan számíthatják ki a nyugdíját, vagy akár…
jan. 14
16:20
"Összevissza hazudik a kormány a meghiúsult kormányzati negyedről" (Alternatív Energia)
A Fidesz szerint "összevissza" hazudik a kormány a meghiúsult kormányzati negyedről, ezért az ellenzéki párt továbbra is a szerződések nyilvánosságát követeli - hangsúlyozta Balsai István, a Fidesz parlamenti képviselője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki politikus arra reagált, hogy Veres János pénzügyminiszter a kormányszóvivői tájékoztatón előzőleg bejelentette: a kormányzati…
jan. 14
16:53
Három év alatt 25 milliárd forint beruházás Somogy megyében (Metropol)
Az elkövetkező három évben 25 milliárd forint értékű beruházás elindítását tervezi Somogy megye önkormányzata – jelentette be hétfőn a közgyűlés elnöke Kaposváron, sajtótájékoztatón.
jan. 14
16:57
A határőrökön múlik, visszatér-e a Blaha Lujza téri késelő (Infostart)
Hamarosan hazaviszik azt a 12 éves fiút, aki a múlt héten combon szúrt egy fiatalembert a Blaha Lujza téren - jelentette be az igazságügyi és rendészeti miniszter. Takács Albert arról is beszélt, hogy a fiatalkorúak új, önálló büntető igazságszolgáltatási rendszerén dolgoznak a tárca szakértői. Elképzelhető, hogy a büntethetőségi korhatárt is csökkentenék, de börtönbe továbbra sem csuknának…
jan. 14
17:13
Eladó a Mátyás-teplom teteje (Infostart)
Eladják a budavári Mátyás-templom tetejét: a felújítás során lebontott Zsolnay-cserepeket díszcsomagolásban, Varjú Imre kanonok, várplébános aláírásával darabonként 3.600 forintért értékesítik. A templom muzeális gyűjteményének vezetője az InfoRádiónak elmondta: a bevételt a Nagyboldogasszony-templom felújítására fordítják.
jan. 14
17:30
Szükség lenne a fiatalkorúak bíróságára (Infostart)
A Fővárosi Bíróság tanácselnök bírája szerint mindenképpen lejjebb kéne vinni a büntethetőségi korhatárokat. Vaskúti András hozzátette: a büntetés kiszabásánál mérlegelni kellene azt is, hogy a bűnelkövető képes-e felismerni tettének következményét. A bíró megjegyezte: fontos lenne visszaállítani a fiatalkorúak bíróságát, és gyorsítani kellene a büntetőperek lefolytatását is.
jan. 14
17:35
Ételből nem mutatható ki kórokozó, ami 500 iskolást betegített meg (Alternatív Energia)
Jelenleg nem erősíthető meg, hogy étel okozta a VI., a VII., és a XV. kerület egyes oktatási intézményeiben tanuló gyerekek megbetegedéseit - tudatta az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) Kommunikációs Főosztálya hétfőn közleményben. A közlés szerint a szükséges vizsgálatokat az ÁNTSZ Közép-magyarországi Regionális Intézetében, a konyhákról származó ételminták és az edényekről, egyéb konyhai…
jan. 14
17:41
Letartóztatták a tolcsvai tűzben meghalt kislány édesapját (Alternatív Energia)
Előzetes letartoztatásba helyezte a bíróság azt a férfit, akit tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettének elkövetésével gyanúsítanak; a 39 éves ember annak az ötéves kislánynak az apja, aki az elmúlt hét csütörtökén a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tolcsván egy tűzben meghalt.
jan. 14
17:57
Kökény: az egészségügyben a változtatásnak nincs alternatívája (Alternatív Energia)
Az egészségügyben nincs igazán alternatívája a változtatásnak - jelentette ki Kökény Mihály szocialista országgyűlési képviselő, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke hétfőn Debrecenben. A szocialista politikus egy szakmai fórumon arról beszélt, hogy "új struktúra, a közpénzek felhasználásának szigorú kontrollja nélkül az egészségügyi rendszer középtávon sem tartható fenn".…
jan. 14
18:02
Juhász: nem a Fideszt kell legyőzni, hanem a közvéleményt kell meggyőzni (Alternatív Energia)
Juhász Ferenc szerint nem a Fideszt kell legyőzniük, hanem a szocialista szimpatizánsokat és a közvéleményt kell meggyőzniük a népszavazási kampányban arról, hogy az elkezdett átalakítások szükségesek. Erről az MSZP elnökhelyettese annak kapcsán nyilatkozott, hogy a párt elnöksége a hétvégén őt jelölte ki a kampány politikai koordinátorának. Úgy fogalmazott: az a céljuk, hogy az igenek száma minél…
jan. 14
18:52
Előkészítés alatt az új Btk: megfontolandó a büntethetőség alsó korhatárának leszállítása (Alternatív Energia)
Jelenleg szakértői előkészítői szakaszban van az új büntető törvénykönyv kidolgozása az Igazságügyi és Rendvédelmi Minisztériumban - mondta hétfői budapesti sajtótájékoztatóján a tárca vezetője. Takács Albert elmondta: az 1945 után, szovjet mintára megalkotott Btk. ma már nem állja ki az idő próbáját, az ugyanis nem kezeli külön a gyermekek és fiatalkorúak által elkövetett bűncselekményeket.
jan. 14
19:18
A vártnál sokkal jobb a hiány - a nap legfontosabb hírei (Infostart)
Tavaly a tervezett 6,8 százalék helyett a GDP 5,7 százaléka volt az államháztartás eredményszemléletű hiánya - jelentette be a pénzügyminiszter. Veres János a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a többletkiadások közül 75 milliárd forint kapcsolódik a nyugdíjakhoz, 70 milliárd a 13. havi bérhez, 60 milliárd a MÁV-hoz és 70 milliárd forintot tesz ki az intézményi többletkiadás.
jan. 14
19:18
Felmentették a bántalmazással vádolt rendőröket (Alternatív Energia)
Bizonyítottság hiányában felmentett három, hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás vétségével vádolt rendőrt a Fővárosi Bíróság hétfőn, egy másik perben pedig egy rendőrt elítélt - közölte a bíróság sajtótitkára. A vád szerint a három rendőr tavaly szeptember 20-ra virradóra a József körúton megrugdosott a tüntetők közül kiemelt, földre került férfit.
jan. 14
19:46
Egyenlő Bánásmód Hatóság: tavaly 29 elmarasztaló határozat (Alternatív Energia)
Tavaly az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz 756 diszkriminációs ügy, panasz érkezett, s a hivatal 29 elmarasztaló határozatot hozott - közölte a hatóság hétfőn. Az ügyek, panaszok 186 esetben zárultak érdemi döntéssel, 96 esetben áttétellel, tájékozató levéllel pedig 348-szor. A hatóság 29 elmarasztaló határozatot hozott. A foglalkoztatás területén történt a legtöbb hátrányos megkülönböztetés, amely azt…
jan. 14
19:57
Áramszünet a Nyugati pályaudvaron (Alternatív Energia)
Áramszünet van Budapesten, a Nyugati pályaudvar csarnokában, emiatt szünetel a jegykiadás - mondta a Mávinform ügyeletese hétfő este.
jan. 14
20:02
Három a kislány - ikrek születtek Miskolcon (Alternatív Energia)
Hármasikrek születtek Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban, az édesanya és lányai jól vannak - tudatta az intézmény szóvivője hétfőn. Filéné Simon Ibolya elmondta: a 28 éves asszonynak - aki már egy leánygyermek édesanyja - terhessége 32. hetében indult meg a szülés otthonában vasárnap. A felvételét követően néhány órával fájásai is megkezdődtek és - figyelembe véve a hármasiker-…

Keresés