2008. január 16. szerda

jan. 16
6:24
Mitt Romney nyerte meg a republikánus előválasztást Michiganben (Infostart)
Mitt Romney biztos előnnyel nyerte meg az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltségre pályázó politikusai közül a Michigan szövetségi államban kedden tartott előválasztást.
jan. 16
6:52
Egyes autópálya-szakaszokon 160-nal lehet majd menni Csehországban (Infostart)
Csehországban nemsokára a parlament elé kerülhet az a kormányjavaslat, amely az autópályák egyes szakaszain engedélyezné a 160 kilométer per órás sebességet - jelentette be a tervezetet készítő közlekedési minisztérium vezetője, Ales Rebícek.
jan. 16
7:02
"Menj haza, mert mindnyájunkat veszélybe sodorsz!" (Infostart)
Diszkréten, de megerősítették a biztonsági intézkedéseket az Oxfordi Egyetemen, ahol hétfőn kezdődött meg a második félév. Itt elsőéves történészhallgató Benazir Bhutto meggyilkolt pakisztáni ellenzéki vezető fia, akit a Pakisztáni Néppárt édesanyja halála után majdani vezetőjének választott meg.
jan. 16
7:40
Amerikában nem tartják veszélyesnek a klónozott élelmiszereket (Infostart)
Az Egyesült Államok gyógyszer- és élelmiszerengedélyezési hivatala szerint biztonságos a klónozott állatok teje vagy húsa. Állásfoglalásuk szerint ezeket bátran el lehet fogyasztani.
jan. 16
7:43
Legalább huszonhárman meghaltak Srí Lankán busz elleni pokolgépes merényletben (Kripto Akadémia)
Legalább huszonhárom ember életét vesztette, 67-en pedig megsebesültek szerdán Srí Lankán egy utasokkal zsúfolt autóbusz elleni pokolgépes merényletben - közölte a dél-ázsiai ország hadserege.
jan. 16
8:10
Mitt Romney nyerte meg a republikánus előválasztást Michiganben (Kripto Akadémia)
Mitt Romney biztos előnnyel nyerte meg az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltségre pályázó politikusai közül a Michigan szövetségi államban kedden tartott előválasztást.
jan. 16
8:15
Clinton és Obama eltemeti a faji kérdést (Kripto Akadémia)
Hillary Clinton és Barack Obama, az amerikai Demokrata Párt két vezető elnökjelölt-aspiránsa egy kedd esti tévés vitában egyetértésre jutott: eltemetik azt az indulatos vitát, amely az utóbbi napokban fellángolt közöttük a faji különbözőség kérdésében.
jan. 16
8:45
Szigorúbb ellenőrzésre számíthatnak az európaiak az Egyesült Államokban (Infostart)
Európa a terroristák melegágya lett, ezért ma már innen fenyegeti talán a legnagyobb veszély az Egyesült Államokat - állítja az amerikai belbiztonsági miniszter. Michael Chertoff szerint ezért valószínűleg szigorítani fogják az öreg kontinensről érkezők biztonsági ellenőrzését.
jan. 16
8:54
Indiában kezd tárgyalásokat Gyurcsány Ferenc kormányfő (Kripto Akadémia)
Indiában kezd tárgyalásokat szerdán Gyurcsány Ferenc kormányfő; a gyorsan fejlődő népes dél-ázsiai államban kezdett háromnapos látogatás célja a magyar-indiai kereskedelmi kapcsolatok elmélyítése, és további indiai befektetők Magyarországra csábítása.
jan. 16
8:56
Újabb fotókat tettek közzé Fidel Castróról (Kripto Akadémia)
Törékenynek, de szellemileg élénknek tűnt a nyilvánosság elől visszavonult Fidel Castro kubai vezető a róla kedden közzétett újabb fényképeken.
jan. 16
9:13
Elbocsátásokkal spórolnak a stúdiók (Infostart)
Producerek, rendezők és forgatókönyvírók tucatjainak szerződését érvénytelenítette öt amerikai stúdió. A vállalatok így több tízmillió dollárt spórolnak, míg tart az írók sztrájkja.
jan. 16
9:15
"Elkapták, és rozsdás bozótvágó késsel kiherélték őket" (Infostart)
Két rettenetes órán keresztül reszketett bezárt boltjában egy asszony Kenya fővárosában, ahonnan végignézte, ahogy az utcákon garázdálkodó bandák elkapnak, és rozsdás bozótvágó késekkel kiherélnek öt férfit.
jan. 16
9:50
Suhartót levették a lélegeztető gépről (Kripto Akadémia)
Leveszik a lélegeztető gépről Suharto volt indonéz elnököt, miután javult a lélegzése. A 86 éves ex-diktátort kezelő orvoscsoport szerdán közölte: sikerült megfékezni a vérben fellépő fertőzést, amely akár halállal is járhatott volna, és mivel Suharto egyre jobban képes önállóan is lélegezni, lassan abbahagyják mesterséges lélegeztetését. Suharto visszanyerte eszméletét is, de az orvosok…
jan. 16
9:56
Japán szabadon engedi a bálnavédőket - feltételekkel (Infostart)
A japán hatóságok szerdán ígéretet tettek arra, hogy bizonyos feltételek mellett szabadon engedik azt a két állatvédőt, akik a bálnavadászat ellen tiltakozva behatoltak egy japán bálnavadász hajóra.
jan. 16
10:13
"A haldokló kiutasítása szörnyű barbarizmus" (Infostart)
Nem vizsgálja felül azt a döntését a brit kormány, amellyel kiutasított az országból egy halálos beteg ghánai asszonyt, akinek lejárt a vízuma.
jan. 16
10:30
Titkos akciótervet készített a szerb kormány Koszovó miatt? (Infostart)
Szerbiában állítólag létezik egy szigorúan titkos akcióterv arra az estre, ha Koszovó önkényesen kikiáltaná függetlenségét. A szerb védelmi miniszter ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy a katonaság nem készít semmiféle külön tervet, és normálisan végzi feladatát a meglévő program alapján. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán tárgyal Koszovóról.
jan. 16
10:40
A rendőrségi tilalom ellenére megtartják a tüntetéseket (Infostart)
Rohamrendőrök járőröznek Kenya 30 nagyobb városának utcáin, az ellenzék ugyanis nagygyűléseket hívott össze a decemberi elnökválasztás eredménye elleni tiltakozásul. Közben a kormány bejelentette: szívesen látja az afrikai közvetítőket a belpolitikai válság megoldása érdekében.
jan. 16
11:02
Egymilliárd euró vándorol évente a maffia kasszájába (Infostart)
Évente egymilliárd euró vándorol a szicíliai maffia kasszájába, ami a dél-olaszországi sziget éves bruttó termelése 1,3 százalékának felel meg.
jan. 16
11:29
Egy kérdésben egységes a koalíció: kordában kell tartani a sajtót (Infostart)
Érezhetően nem kedveli a médiát a szlovák kormánykoalíció. Robert Fico miniszterelnök után Vladimir Meciar is kikelt az újságírók ellen.
jan. 16
12:12
Korrupcióval vádolják a feleségét, ezért lemondott az igazságügyi miniszter (Infostart)
Lemondott szerdán Clemente Mastella olasz igazságügy-miniszter, arra hivatkozva hogy korrupció vádjával eljárást indítottak felesége ellen, elrendelték házi őrizetben tartását, és emiatt ő nem akarja politikai válságba sodorni a kormányt.
jan. 16
12:24
"Koszovó ügyében már alig van esély tárgyalásos rendezésre" (Kripto Akadémia)
Koszovó ügyében már alig van esély arra, hogy tárgyalásos úton mindkét fél számára elfogadható megoldást találjanak - vélekedett Janez Jansa, az EU soros elnökségét betöltő Szlovénia miniszterelnöke szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén.
jan. 16
12:26
Kilép az izraeli kormányból egy ultranacionalista miniszter (Kripto Akadémia)
Kilép az izraeli kormányból Avigdor Liberman ultranacionalista politikus, a stratégiai ügyek minisztere, tiltakozásul a palesztinokkal való tárgyalások miatt. "Közöltem (Ehud) Olmert kormányfővel, hogy kilépünk a koalícióból és a kormányból. Közöltem, hogy ha a (palesztinokkal fennálló konfliktus) kulcskérdéseiről lesznek tárgyalások, akkor azokban mi nem veszünk részt. Végzetes hiba a területet a…
jan. 16
12:35
Durva üzenet a Labdarúgó Szövetség elnökének (Kripto Akadémia)
Ismeretlen tettesek betörtek az Izraeli Labdarúgó Szövetség (IFA) tel-avivi irodáiba, felgyújtották a bútorok egy részét, megrongálták a műszaki berendezéseket és fenyegető üzeneteket firkáltak a falakra. A rendőrség beszámolója szerint a támadásban senki nem sérült meg, mivel az a hajnali órákban történt, így az épület üres volt. A falakra mázolt üzenetek az IFA vezetőinek szóltak, az egyiket -…
jan. 16
13:01
Hiába engedélyezett, még évekig nem lesz kapható klónozott állat húsa (Infostart)
Az amerikai kormány jóváhagyta, hogy az élelmiszerboltok klónozott állatok húsát és a tőlük származó tejtermékeket is árulják. A termékeken nem is kell feltüntetni, hogy azok a szokásos módon tenyésztett, vagy klónozott jószágból készültek.
jan. 16
13:22
Mégis afrikai közvetítőket hív Kenya (Metropol)
A kenyai kormány közölte: szívesen látja az afrikai közvetítőket a belpolitikai válság megoldása érdekében, noha a krízis kezdetén, a december 27-i elnökválaszás után Mwai Kibaki államfő kijelentette, hogy nincs szükség közvetítésre.
jan. 16
13:28
Izraeli légitámadásban meghalt 3 palesztin civil (Infostart)
Izraeli légitámadásban meghalt szerdán a Gázai övezetben három palesztin polgári személy, miközben a palesztin egység ritka jeleként általános sztrájk kezdődött mind az övezetben, mind Ciszjordániában az előző napi izraeli csapások miatti tiltakozásul.
jan. 16
13:50
Maffia módszerekkel végeztek ki egy vállalkozót (Kripto Akadémia)
Négy pisztolylövéssel megöltek egy vállalkozót szerdára virradó éjszaka a szlovákiai Homonnán (Humenné).Az áldozatot, aki lánya társaságában éppen egy éjszakai szórakozóhelyről távozott, négy golyót kapott a hátába, mielőtt beszállt volna a gépkocsijába. Perceken belül kórházba szállították, de az életét nem tudták megmenteni.
jan. 16
14:18
A reklámok betiltása a közszolgálati rádiót is érinti (Kripto Akadémia)
A franciaországi reklámbetiltás nemcsak a közszolgálati televíziót, hanem a közrádiót is érinti - mondta szerdán egy rádióinterjúban Christine Albanel francia kulturális miniszter.
jan. 16
14:29
Elfogadhatatlan zaklatás (Kripto Akadémia)
"Rendkívül súlyos jelentések" érkeznek Londonba arról, hogy az orosz hatóságok megfélemlítik és zaklatják a British Council oroszországi irodáinak alkalmazottait, ami "teljesen elfogadhatatlan" - mondta szerdai londoni nyilatkozatában a brit külügyminiszter, aki alig burkolt utalást tett a brit-orosz kulturális kapcsolatok esetleges befagyasztására.
jan. 16
14:40
Politikusok sajnálkoztak a pápai látogatás lemondása miatt (Kripto Akadémia)
Döbbenten reagáltak a legkülönbözőbb táborokhoz tartozó olasz politikusok szerdán arra, hogy XVI. Benedek pápa lemondta a neves római La Sapienza Egyetemre csütörtökre tervezett látogatását az előre bejelentett diáktüntetések miatt.
jan. 16
14:45
Milliárdos kártérítésre kötelezték Líbiát (Kripto Akadémia)
Egy 18 évvel ezelőtti repülőgép-merénylet miatt több mint hatmilliárd dolláros kártérítésre kötelezte Líbiát és hat líbiai titkosügynököt egy amerikai bíró szerdán. Az UTA francia légitársaság DC-10-es repülőgépe 1989-ben Niger felett robbant fel, a merényletben 170 ember vesztette életét.
jan. 16
14:57
Tabajdi: az új tagállamokon Európa szeme (Kripto Akadémia)
Az MSZP európai parlamenti (EP-) delegációjának vezetője szerint az EU soros szlovén elnökségének sikerén múlik az új tagállamok megítélése is az unión belül. Tabajdi Csaba ahhoz fűzött írásbeli nyilatkozatot, hogy Janez Jansa szlovén kormányfő szerdán ismertette az EP strasbourgi ülésén Szlovénia féléves EU-elnökségének munkaprogramját, prioritásait. Tabajdi erről szóló közleményében…
jan. 16
15:09
Sarkozyvel többen elégedetlenek, mint elégedettek (Kripto Akadémia)
Először fordul elő elnökké választása óta, hogy Nicolas Sarkozy francia államfőről több francia van kedvezőtlen véleménnyel (48 százalék), mint amennyi elégedett vele (45 százalék) - derül ki a BVA közvélemény-kutató intézet által készített, a L,Express című hetilap csütörtöki számában megjelenő, előzetesen ismertetett felmérésből.
jan. 16
16:20
Átmenetileg egy csíkszeredai intézetbe került a késelő fiú (Kripto Akadémia)
Csak ideiglenesen tartják egy csíkszeredai gyermekvédelmi intézetben a Budapesten bűncselekményt elkövető kisfiút, amíg fel nem mérik családja szociális helyzetét, a gyerek szocializációs fokát - mondta szerdán Csíkszeredában Bartha Éva, a Hargita megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság ügyvezető igazgatója.
jan. 16
16:30
Freedom House: Magyarország stabil demokrácia (Infostart)
Magyarország 2007-ben is a világ stabil demokráciái közé tartozott, bár nem volt mentes a politikai megrázkódtatásoktól - derült ki abból a jelentésből, amelyben az amerikai Freedom House a szabadság és a demokrácia világbeli helyzetéről adott számot.
jan. 16
17:32
Ausztriát is elérte az influenzajárvány (Kripto Akadémia)
Ausztriát is elérte az influenzajárvány: az egészségügyi minisztérium szerdai tájékoztatója szerint csupán január második hetében 15 300 betegedtek meg a vírusfertőzés következtében.
jan. 16
17:54
Tabajdi: méltatlan, ami Tőkéssel történik (Kripto Akadémia)
Méltatlan, ami Tőkés Lászlóval megválasztása után történik az Európai Parlamentben - állapította meg Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti (EP-) delegációjának vezetője, szerdai közleményében. "Az Európai Néppárt immár egy hónapja hezitál azon, hogy tagjai közé fogadja-e az erdélyi református egyházi vezetőt, de január 9-én ismét elhalasztották a döntést" - írta a szocialista politikus.
jan. 16
17:58
Visszavonul az egyik legsikeresebb magyar politikus (Infostart)
Felhagy a politizálással parlamenti mandátumának lejárta után Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) volt elnöke. A politikus befektetőként és vállalkozóként folytatja: egy felújítás és átépítés alatt álló csallóközi műemlék, a Pongráczok egykori, nagyszarvai kastélyának társtulajdonosa lett. Az épületben idősek otthona működik majd.
jan. 16
18:30
Visszaszorult a világon a demokrácia 2007-ben (Metropol)
A demokrácia terjedését világszerte támogató független, nem kormányzati amerikai szervezet, a Freedom House értékelése szerint a világ államainak egyötödében történt visszaesés.
jan. 16
18:31
Bugár Béla hátat fordít a szlovákiai politikának (Kripto Akadémia)
Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) volt elnöke, jelenlegi parlamenti képviselője, mandátumának lejárta után végérvényesen lezárja politikai pályafutását, hogy befektetőként és vállalkozóként folytassa azt, amit már el is kezdett: egy felújítás és átépítés alatt álló csallóközi műemlék, a Pongráczok egykori, nagyszarvai kastélyában létesülő idősek otthonának lett a társtulajdonosa.
jan. 16
18:43
Börtönbe kerülhet náci kézlendítéssel köszönő diák (Kripto Akadémia)
Börtönbe kerülhet az a 15 éves szlovák diák, akit a rendőrség azzal gyanúsít, hogy ismételten náci karlendítéssel üdvözölte tanárait, és náci jelszavakat kiabált. A hatóságok szerdai tájékoztatása szerint a fiú akár hathónapi börtönbüntetést is kaphat, ha bűnösnek találják.
jan. 16
18:49
Castro elismerte: túl beteg a nyilvános szerepléshez (Kripto Akadémia)
Fidel Castro elismerte, hogy túl beteg a nagyközönség előtti nyilvános szerepléshez. A 81 éves kubai vezető a helyi sajtóban szerdán megjelent újabb írásában úgy fogalmazott: fizikai állapota nem teszi lehetővé, hogy nyilvánosan fellépjen és beszédet mondjon Santiago de Cuba lakosai előtt.
jan. 16
21:36
Fico pártja tartósan a legnépszerűbb Szlovákiában (Kripto Akadémia)
Tartósan vezeti a pártok népszerűségi listáját a szlovák kormányfő, Robert Fico Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) nevű pártja, amely az állami Statisztikai Hivatal (SÚ SR) legújabb felmérése szerint január első felében 43,9 százalékos támogatottságot tudhatott magáénak.
jan. 16
23:04
A tengerbe szórják Mahátma Gandhi hamvait (Kripto Akadémia)
Családja és egy múzeum hónapokig tartó vitáját követően eldőlt, hogy tengerbe szórják az indiai függetlenség atyja, Mahátma Gandhi hamvainak egy részét. Az erőszakmentes ellenállási mozgalom hősének földi maradványait halálának 60. évfordulóján, január 30-án szórják szét a tenger felett - közölte egy múzeumi munkatárs.

Keresés