2008. január 7. hétfő

jan. 7
5:04
Nincs többé feledékenységből lejárt jogosítvány, útlevél, személyi (Alternatív Energia)
Január végétől a kormányzati Ügyfélkapu e-mailben értesít minden regisztrált állampolgárt mielőtt hivatalos okmányai lejárnak, hogy legyen idő a pótlásukra - értesült lapunk. Ez a rendszer már bevált, tavaly decemberben, amikor az APEH az év végi feltöltési kötelezettségről értesített minden céget. Az elmúlt másfél évben 212 millió látogatója volt az Ügyfélkapunak.
jan. 7
5:20
30 milliárddal több maradhat a munkavállalók zsebében (Alternatív Energia)
Nőtt a meleg- és hidegétel utalvány, valamint az iskolakezdési támogatás felső határa, magasabb lett a kötelező legkisebb havibér összege, szigorodott viszont a korai nyugdíjazás szabálya, és a rokkantnyugdíj megállapításában új rendszer lépett életbe - ezek a legfontosabb idei munkaügyi változások.
jan. 7
5:25
Nem is írhatta volna ki a referendumokat az Országgyűlés? (Alternatív Energia)
A Fidesz javában kampányol a három népszavazásra bocsátott kérdés, a vizitdíj, a tandíj és a kórházi napidíj eltörlésének sikere érdekében, míg az SZDSZ ellenkezőleg, arra próbálja rávenni az embereket, hogy mindegyikre mondjanak nemet. Az MSZP csak a hét végén dönt kampánystratégiájáról. Valójában mindenki "előre szaladt", hiszen az államfő még ki sem írta a referendum időpontját. Van olyan…
jan. 7
5:31
Nyugdíjsors:a jólkeresők vesztesége jelentős, a kiskeresetűek ellátása alacsony (Alternatív Energia)
Minél magasabb egy munkavállaló fizetése, nyugdíja annál nagyobb arányban veszít értékéből az utolsó havi nettó keresetéhez képest - legalábbis ez derül ki egy szakértő számításából. Az induló nyugdíjak minden fizetési kategóriában 1998-ban maradtak le legjobban az utolsó havi bértől, az elmúlt néhány évben viszont gyorsa nőttek. A nyugdíjmegállapítás aránytalanságait a hiányos valorizáció és az…
jan. 7
6:37
Óvatosan az utakon: ma is lehet ónos eső (Infostart)
Észak-Magyarországon, valamint Észak- és Dél-Alföldön ónos eső és jegesedés várható hétfőre az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint. Az előrejelzés alapján az Észak-Alföldön egy nap alatt öt centiméternél is több hó eshet, az ország több részén helyenként sűrű köd várható.
jan. 7
6:54
"Egyelőre rossz üzlet beszállni az egészségbiztosításba" (Infostart)
Az egészségbiztosítási piacra az elfogadott törvény és az eddigi ismeretek alapján egyelőre rossz üzletnek tűnik beszállni - mondta el a Napi Gazdaságnak adott interjúban Szekeres Tibor, az AXA magyarországi igazgatója. A szakember szerint Gyurcsány Ferencnek kellene garanciákkal, ígéretekkel, személyes szerepvállalással meggyőznie a potenciális befektetőket, hogy bekapcsolódjanak.
jan. 7
6:56
Lakástűz egy halálos áldozattal a X. kerületben (Metropol)
Egy idős hölgy vesztette életét annak a lakástűznek a következtében, amely a X. kerületi Kemence utcában, egy négylakásos társasházban ütött ki.
jan. 7
6:58
Ma is lesz ónos eső, de nem várható harmadfokú meteorológiai riasztás (Metropol)
Észak-Magyarországon, valamint Észak- és Dél-Alföldön ónos eső és jegesedés várható hétfőre az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint. Az utakon nincsenek fennakadások. Az alsóbb rendű utak néhol jegesek és a járdák is több helyen csúszósak.
jan. 7
7:21
Országszerte csaknem 450-en sérültek meg az ónos eső miatt - a nap hírei (Infostart)
Országszerte csaknem 450-en sérültek meg az ónos eső miatt történt balesetekben. Az európai energiahiány miatt nem tartja célszerűnek a január elsejei időpontot a hazai energiapiac megnyitására a Fidesz. Kenyában elutasította az ellenzék a hivatalban lévő államfő ajánlatát a nemzeti egységkormány megalakítására. A nap hírei 2008. január 6-án, vasárnap.
jan. 7
7:23
"Senki nem gondolt arra, mi lesz ezekkel a gyerekekkel, ha felnőnek" (Infostart)
Kevés az állami támogatás és a szakember ahhoz, hogy az autisták felnőttkori életét segítsék - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a hátrányos helyzetűekkel foglalkozó Napsugár '67 Alapítvány kuratóriumi elnöke, Ébner Gyuláné.
jan. 7
7:39
BKV-tender 60 használt csuklós autóbusz beszerzésére (Alternatív Energia)
A BKV Zrt. nyílt közbeszerzési eljárást hirdetett meg 60 darab használt csuklós alacsonypadlós városi busz beszerzésére. A Közbeszerzési Értesítő szerint a kiírás 40 százalékos többlet opciós vásárlási lehetőséget is tartalmaz. Az ajánlatokat 2008. január 31-ig lehet beadni, az eredményhirdetés február 20-a, míg a szerződéskötés tervezett időpontja február 29-e.
jan. 7
9:20
Baleset az 54-es főúton: egy súlyos sérült, teljes útzár (Infostart)
Három ember sérült meg súlyosan, amikor az 54-es főúton Soltvadkert közelében hét jármű összeütközött hétfőn reggel - tájékoztatott a Bács megyei rendőrség.
jan. 7
9:52
Két személygépkocsi ütközött az 51-es úton - feloldották az útzárat (Infostart)
Három ember súlyos sérüléseket szenvedett, amikor két személygépkocsi frontálisan ütközött az 51-es főúton hétfő reggel; a vizsgálat idejére lezárt főúton megszűnt az útzár - közölte a rendőrség.
jan. 7
10:16
MÁV - magyarázat van, fűtés elvétve (Alternatív Energia)
A MÁV meglévő infrastukrúrája miatt jelentkeznek a gondok a téli vasúti közlekedésben, Heinczinger István, a MÁV Zrt. vezérigazgatója szerint. Magyarországon mintegy 13 ezer váltó működik, ebből 1.200 van fűtéssel ellátva, a nem fűtött váltóknál nehéz megszüntetni a jegesedést - mondta a vezérigazgató az ATV Reggeli Jam című műsorában hétfőn.
jan. 7
11:12
Lejár a jogosítványa! – értesítés e-mailben (Metropol)
A rövidesen lejáró személyi igazolványról, útlevélről vagy a jogosítványról küld figyelmeztető értesítést január végétől a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatal azok számára akik már "beléptek" az úgynevezett ügyfélkapun.
jan. 7
11:19
Érdemes alaposan meggondolni a leválást a távhőszolgáltatásról (Infostart)
Az idei panelpályázatok elbírálásakor már nem élvez feltétlen védelmet a távfűtés. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy bizonyos átalakítások megvalósítása esetén a lakóközösségek leválhatnak a távhőszolgáltatásról - mondta el az InfoRádiónak az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium lakásügyi titkárság-vezetője. Csider László a jövőben több leváló épületre számít, de hangsúlyozza: a…
jan. 7
12:06
Az ellenzék ismét jelezte: alkalmatlan a jelenlegi kormány (Alternatív Energia)
A Fidesz szerint a vállalkozásokat érintő adó-és járulékemelések miatt folyamatosan csökken a munkahelyek száma. Erről Bernáth Ildikó, az ellenzéki párt képviselője írt hétfői közleményében. A foglalkoztatási és munkaügyi bizottság fideszes alelnöke a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn közzétett munkanélküliségi adataira reagálva azt írta: a Gyurcsány-kormány alkalmatlan arra, hogy…
jan. 7
12:22
Magyar Hírlap: távozott a főszerkesztő (Alternatív Energia)
Hétfőtől Kocsis L. Mihály főszerkesztő-helyettes látja el a Magyar Hírlap főszerkesztői teendőit - tájékoztatta a táraság az MTI-t.
jan. 7
12:28
"A kormány feleslegés költekezése..." (Alternatív Energia)
A Fidesz szerint elfogadhatatlan, hogy a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) 118 millió forintot költött különféle tanulmányokra 2007-ben; erről Balsai István, a párt országgyűlési képviselője beszélt hétfőn, Budapesten.
jan. 7
12:30
Gazsó nem beszélhet távozása okáról (Alternatív Energia)
Hétfőtől Kocsis L. Mihály főszerkesztő-helyettes látja el a Magyar Hírlap főszerkesztői teendőit - tájékoztatta a társaság az MTI-t. A közlés szerint Gazsó L. Ferenc, az eddigi vezető pénteken kérte felmentését Széles Gábor laptulajdonostól, aki a kérést elfogadta.
jan. 7
13:00
A lehető legszigorúbb pártfinanszírozási törvényt szeretné az MDF (Alternatív Energia)
Magyarországnak a legszigorúbb és legkövetkezetesebb párt- és kampányfinanszírozási törvényre van szüksége - mondta Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum elnöke hétfőn Budapesten. A korrupció elleni harc hosszú távon mindaddig nem lesz sikeres, amíg a két nagy párt képviselői nem teszik átláthatóvá a párt- és kampányfinanszírozást. A pártok pénzügyi ügyeskedéseinek bizonyítéka az is, hogy - a…
jan. 7
13:29
Kamionok ütköztek az MO-ás autópályán - forgalomkorlátozásra számítsanak (Infostart)
Két kamion összeütközött hétfő délben az M0-ás autópálya Győr felé vezető oldalán, és átszakította az elválasztó korlátot, ezért az érintett szakaszon mindkét irányában korlátozták a forgalmat, egy ember könnyebben megsérült.
jan. 7
13:31
Az ónos eső "előnye": javultak a légszennyezettségi adatok (Infostart)
A korábbi napok időjárása miatt javultak a légszennyezettségi adatok Budapesten - közölte a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség csoportvezetője. Az ónos eső csökkentette ugyanis a levegőben a szálló por mennyiségét - tette hozzá Gönczeiné Kis-sólyom Piroska.
jan. 7
13:39
Élményturizmus Szentendrén (Metropol)
Az élményturizmus fellendítésével az idén a tavalyinál 400 ezerrel több, rekordszámú, legalább 2 millió vendéget kíván Szentendre fogadni. Ennek érdekében a város 4-féle idegenforgalmi programcsomagot dolgozott ki.
jan. 7
13:45
A Fidesz véget vetne a kormányzati pazarlásnak (Infostart)
A Fidesz szerint a kormány túl sokat költ haszontalan tanulmányokra. Balsai István, az Országgyűlés Alkotmányügyi, Igazságügyi és Ügyrendi Bizottságának fideszes tagja azt mondta: be kell fejezni a kormányzati pazarlást.
jan. 7
13:55
Harminc éve került vissza Magyarországra a Szent Korona (Alternatív Energia)
Idén januárban van harminc éve annak, hogy a Szent Korona visszakerült Magyarországra, a Szent Korona Testület nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy a korona évtizedek óta ismét Magyarországon van, és hazahozatala óta bárki számára látogatható - közölte a testület hétfőn az MTI-vel.
jan. 7
13:56
Beperelhetik a közös képviselőt, ha jeges a járda (Infostart)
A lakóépületek közös képviselőinek kell gondoskodniuk a járdára fagyott ónos eső, vagy hó eltakarításáról - közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. helyettes szóvivője. Baleset esetén a közös képviselő perelhető - figyelmeztetett Horváth László.
jan. 7
14:19
Egeri kórház - százmilliós fejlesztés (Alternatív Energia)
Százmillió forint értékű szolgáltatás- és eszközfejlesztés valósult meg az egri Markhot Ferenckórházban az egészségügyi tárca által a megtakarítások nyomán visszautalt forrásból - jelentette be hétfőn az intézmény főigazgatója.
jan. 7
14:30
Csalással próbálnak politikusokat botrányba keverni (Metropol)
Daróczi Dávid kormányszóvivő szerint csalásról és hamisításról van szó abban az ügyben, amellyel politikusokat akartak hírbe hozni. A Blikk által közölt történetet a rendőrség vizsgálja.
jan. 7
14:30
Daróczi cáfol (Alternatív Energia)
Nem politikusokat érintő botrányról, hanem minden jel szerint csalásról és hamisításról van szó abban az ügyben, amellyel politikusokat akartak hírbe hozni; az egyik napilap által közölt történetet a rendőrség vizsgálja. Daróczi Dávid kormányszóvivő erről hétfőn beszélt az MTI-nek.
jan. 7
14:42
A 4-es metróval összefüggő kérdésekkel is foglalkozott a Főpolgármesteri Kabinet (Metropol)
A 4-es metró megtérülési mutatói miatt elengedhetetlen a Fővám téri megálló megépítése - nyilatkozta Nyáry Krisztián, a Főpolgármesteri Kabinet hétfői ülésén elhangzottakat ismertetve.
jan. 7
15:05
A főváros ragaszkodik a Fővám téri megálló megépítéséhez és a véghatáridőhöz (Alternatív Energia)
A 4-es metró megtérülési mutatói miatt elengedhetetlen a Fővám téri megálló megépítése - nyilatkozta Nyáry Krisztián, a Főpolgármesteri Kabinet hétfői ülésén elhangzottakat ismertetve. A főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója elmondta, hogy Demszky Gábor betegsége miatt többnyire csak konzultatív jelleggel, döntés nélkül, első olvasatban tárgyalták az előterjesztéseket. Kivétel ez alól a…
jan. 7
15:40
Daróczi: Dávid Ibolyának egyszerű a dolga (Alternatív Energia)
Magyarországnak a legszigorúbb és legkövetkezetesebb párt- és kampányfinanszírozási törvényre van szüksége - mondta Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum elnöke hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón. Reagálásában a kormányszóvivő közölte: Dávid Ibolyának egyszerű a dolga, csupán támogatnia kell Gyurcsány Ferenc javaslatait az Országgyűlésben.
jan. 7
16:09
Medián: Budapesten kiegyenlítettebb a verseny a pártok között (Infostart)
A Medián legfrissebb felmérése szerint a fővárosban kiegyensúlyozottak az erőviszonyok; az év végén nagyjából ugyanannyian szavaztak volna a kormánypártokra, mint az ellenzékre. A november 16. és december 2. között, 2000 ember megkérdezésével készített reprezentatív felmérés hibahatára legfeljebb 5 százalék.
jan. 7
16:20
A fuvarozók tiltakoznak a sarcolás ellen (Infostart)
A fuvarozók érdekképviseleti szervezetei tiltakoznak amiatt, hogy a főváros megváltoztatta a tehergépjármű behajtási rendszert, és annak díját drasztikusan emelte.
jan. 7
16:32
HIV-fertőzés: első fokon felmentés - képek (Infostart)
Első fokon felmentette a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) azt a férfit, akit az ügyészség súlyos egészségromlást eredményező testi sértéssel vádol, amiért HIV-vírussal fertőzte meg feleségét és volt barátnőjét - mondta el a vádlott ügyvédje.
jan. 7
17:07
Már 9 szocialista politikus kapott fehérporos küldeményt (Alternatív Energia)
Újabb öt szocialista politikus kapott fehér port tartalmazó borítékot, így már összesen kilenc MSZP-s képviselőnek címeztek ilyen küldeményt az elmúlt napokban - tudta meg az MTI hétfőn. Horváczy Emese, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szóvivője ezt megerősítette. A távirati iroda értesülései szerint a küldemények egészségre káros anyagot nem tartalmaztak. A történtekről egyik érintett országgyűlési…
jan. 7
17:47
Már 14 gyanúsított a Zuschlag-ügyben (Alternatív Energia)
További három embert gyanúsít a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség a Zuschlag János és társai ellen folyó bűnügyben, így már 14-re emelkedett a gyanúsítottak száma - közölte hétfőn Szabó Ferenc megyei főügyészhelyettes. Az újabb gyanúsítottak kilétét és azt, hogy mivel gyanúsítja az ügyészség őket, a nyomozás érdekeire való tekintettel nem hozzák nyilvánosságra - mondta Szabó Ferenc. A megyei…
jan. 7
18:09
Stégeket mentettek a Tiszán - képek (Infostart)
Stégeket szabadítottak ki a Tiszán a jég fogságából a Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület.
jan. 7
18:43
Hatvan használt csuklós buszt venne a BKV (Infostart)
Hatvan használt csuklós busz beszerzésére írt ki pályázatot a BKV. A közlekedési társaság szóvivője az InfoRádiónak elmondta: a buszokkal csökkenteni kívánják az állomány 15 éves átlagéletkorát.
jan. 7
18:44
Daróczi: botrányos szerződések az Orbán-kormány idején voltak (Alternatív Energia)
A Fidesz szerint elfogadhatatlan, hogy a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) 118 millió forintot költött különféle tanulmányokra 2007-ben; erről Balsai István, a párt országgyűlési képviselője beszélt hétfőn, Budapesten. Daróczi Dávid kormányszóvivő reagálásában közölte: botrányos szerződések az Orbán-kormány idején voltak, amikor még a megbízások ténye is titkos volt.
jan. 7
19:07
Néma maradt négy sziréna az atomerőmű környékén (Alternatív Energia)
Szirénapróbát tartottak hétfőn a paksi atomerőmű 30 kilométeres körzetében, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vegyi üzemek környékén; a paksi térségben négy, Borsodban két hibás készüléket észleltek - tájékoztatta az országos katasztrófavédelem az MTI-t.
jan. 7
20:05
Északkeleten havazás, az ország közepén ónos eső várható (Metropol)
Elsősorban havazás várható az éjszaka folyamán Magyarország északkeleti felében, ónos esőre pedig az ország közepén, s a Duna-Tisza közén kell számítani - mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese az MTI érdeklődésére hétfőn este.
jan. 7
20:16
Lengyel Zoltánt szembesítik a rendőrökkel (Alternatív Energia)
Elfogadta az ügyészség azt az indítványt, hogy Lengyel Zoltán független (korábban fideszes) országgyűlési képviselőt szembesítsék azzal a három rendőrrel, akikkel tavaly nyáron incidensbe keveredett - mondta el a honatya ügyvédje hétfőn. Futó Barnabás azt követően nyilatkozott erről, hogy kézhez kapta a Központi Nyomozó Főügyészség értesítését.
jan. 7
21:13
Három pályázó az egri kórházra (Alternatív Energia)
Három pályázó vásárolta meg a Heves Megyei Markhot Ferenc Kórház vagyonkezelésére kiírt tendert a meghatározott határidőig - tudatta a fenntartó hevesi megyegyűlés alelnöke hétfőn. A kiírás értelmében a határidő letelte után már megkezdődött az intézmény bejárása is, amelyen két pályázó szakemberei vettek részt - közölte Merczel József (MSZP). A politikus ugyanakkor nem hozta nyilvánosságra a…
jan. 7
21:29
Hogyan jelentsék be, hogy nem lesz kormányzati negyed? (Infostart)
Egyelőre nem tudni, hogy a többször módosított január 16-i határidőig kihirdeti-e a Kincstári Vagyoni Igazgatóság a kormányzati negyed építési pályázatának győztesét. Mindössze egy jelölt van, akinek a pályázati anyagát a kormány váratlanul bekérte vizsgálatra. A Népszabadság úgy tudja, a kabinet 2010-ig jegeli a projektet.
jan. 7
21:31
Metró: a bajok kiapadhatatlan tárháza - a nap legfontosabb hírei (Infostart)
A főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója szerint a 4-es metró megtérülési mutatói miatt elengedhetetlen a Fővám téri megálló megépítése. Nyáry Krisztián, a Főpolgármesteri Kabinet ülése után azt mondta: a beruházó Hídépítő Zrt.-vel várhatóan februárban fejeződnek be a tárgyalások.
jan. 7
21:46
Medián: kiegyensúlyozott politikai erőviszonyok a fővárosban (Alternatív Energia)
A kormánypártok elmúlt másfél évben bekövetkezett népszerűségvesztése a fővárosban jóval kisebb volt, mint országosan, így 2007 végén nagyjából ugyanannyian szavaztak volna a kormánypártokra, mint az ellenzékre - derül ki a Medián tavaly év végén készített reprezentatív budapesti felméréséből. A felmérés szerint ugyanakkor a Fidesz támogatói elkötelezettebbek - 61 százalékuk állította, hogy…
jan. 7
22:29
OMSZ: a betegszállítás és a mentés szétválasztása óta javult a helyzet (Alternatív Energia)
A betegszállítás és a mentés szétválasztása - január 1-je - óta érezhetően javult a helyzet, mert a mentőkocsik bevethetősége és riaszthatósági aránya is nőtt - tájékoztatta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) hétfőn az MTI-t. Ez nem jelenti azt, hogy a mentőkocsik "kihasználatlanok", hanem azt, hogy a nap 24 órájában riaszthatóak, szükség esetén 15 percen belül a helyszínre érhetnek - írta…

Keresés