2008. január 16. szerda

jan. 16
5:05
Sarokba állítaná Tarlós a miniszterelnököt (Alternatív Energia)
Nehéz helyzetbe kerülnek azok, akik lebecsülik a népszavazást. A referendum fejére bohócsapkát húzni tisztességtelen - mondta Kazincbarcikán Tarlós István. A Fidesz népszavazásának politikai irányítója tegnap a Sajó völgyében igyekezett minél több embert meggyőzni arról, hogy a vizitdíjjal, a kórházi napidíjjal és a tandíjjal kapcsolatos kérdésre, ha eljön az ideje, igennel szavazzanak.
jan. 16
5:16
Jelentős uniós pénzcsapok nyílnak az egészségügyben (Alternatív Energia)
A súlyponti és a területi kórházak fejlesztésére jut az idén a legtöbb uniós forrás, a pénzekre már az első negyedévben pályázhatnak az intézmények fenntartói. Hét év alatt összességében 480 milliárdnyi közösségi pénz jut az ágazatnak, ezt egyebek mellett az infrastruktúra fejlesztésére, a humán erőforrás továbbképzésére, gép- és műszerbeszerzésre, illetve az informatikai rendszerek bővítésére…
jan. 16
5:27
Ítéletdömping a zavargások ügyében (Alternatív Energia)
Szinte "futószalagon" hozzák ítéleteiket a bírók a 2006. őszi zavargások okán indított büntetőperekben: az elmúlt napokban - nem jogerősen - három ügyet is lezártak, melyben rendőrök voltak a vádlottak. Többségüket felmentették, másokat próbára bocsátottak vagy büntetésüket felfüggesztették. A túlkapásokkal vádolt egyenruhásoknál több az erőszakos cselekmények miatt vád alá helyezett tüntető.
jan. 16
5:37
Tóth József nyilvánosságra hozta az ártatlanságát bizonyító iratokat (Alternatív Energia)
Nyilvánosságra hozta Tóth József szocialista törvényhozó azokat a három évvel ezelőtt keletkezett iratokat, mely bizonyítják, hogy a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés alelnökeként nem akarta eltussolni az önkormányzat egyik kht-jánál feltárt szabálytalanságokat. A könyvvizsgáló azt állapította meg, hogy nem a jó gazda gondosságával jártak el a cégnél, mire Tóth azonnal meghallgatta a kht. irányítóit és…
jan. 16
5:55
A nagyvárosokban bárkit leteríthet az influenza (Infostart)
A nagyvárosokban szinte mindenkire veszélyt jelent az idén terjedő influenzavírus - mondta az InfoRádióban az ÁNTSZ járványügyi főosztályának helyettes vezetője.
jan. 16
6:04
Akár a lakások fűtését is korlátozhatják, ha támad a füstköd (Alternatív Energia)
A szakemberek szerint "laposnak" nevezett időjárás nem kedvez sem a tüdőnek, sem a járványos betegségek megfékezésének, de szmogriadóra egyelőre sem a fővárosban, sem a legszennyezettebb vidéki nagyvárosokban nem kell számítanunk. Ugyanakkor a mérési adatok szerint a fő tranzitútvonalak mentén rendszeresen meghaladja a határértékeket mind a szénmonoxid és a kéndioxid, mind a porszennyezés aránya.
jan. 16
6:21
A járvány küszöbén több régió (Alternatív Energia)
Több megyében és Budapesten is járványra jellemző méreteket öltött az influenza-szerű betegek száma. Békés és Tolna megye után a Közép-Magyarországi régió, (a főváros) és Vas megye is a határán áll annak, hogy a szakemberek kimondják: járványszerű mérteket öltött az influenza-szerű panaszokkal orvoshoz fordulók száma. Az összesített adatokat csak ma hozza nyilvánosságra az Országos Epidemiológiai…
jan. 16
7:00
Nem felelnek meg a követelményeknek, mégis gyógyítanak (Infostart)
Több mint 250 kórházi osztály működési engedélye szűnhet meg a közeljövőben. A "vétkük": nem felelnek meg a biztonságos gyógyítás minimumkövetelményeinek, ezért most is csak ideiglenes engedélyük van - írja a Népszabadság. Az ÁNTSZ a napokban valamennyi osztály engedélyét, illetve az ahhoz szükséges feltételek meglétét ellenőrzi.
jan. 16
7:22
Hagyó: Még vizsgálja a járatritkítások lehetőségét a BKV (Infostart)
Egyelőre nincs döntés a BKV járatainak ritkításáról. A közlekedési vállalat fő számait rögzítő paraméterkönyvéhez utoljára 15 éve nyúltak hozzá, és az elmúlt évek változásait figyelembe véve szakmailag is indokolt, hogy változtassanak rajta - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes. A szocialista politikus arról is beszélt: biztos benne, hogy a problémák…
jan. 16
7:31
Nem a töltéseket rágták át, csak fákat döntöttek ki a hansági hódok (Alternatív Energia)
Lébény polgármestere szerint "a média túllihegte" a hansági hódok okozta károkról szóló híradásokat, mert szerinte az éles fogú állatok csak alig ötven fát döntöttek ki a Lébény-Hany-csatorna partján - olvasható a szerdai Magyar Hírlapban.
jan. 16
7:37
Felfüggesztés előtt a Fenyő-ügy (Alternatív Energia)
Négy hónappal, április 25-ig meghosszabbították a Fenyő János egykori médiavállalkozó meggyilkolása ügyében folyó nyomozást; korábban az ügyészség már felfüggesztette volna az eljárást, de úgy döntöttek, még megvárják a szerb hatóságok válaszát a tavaly elküldött jogsegélykérelmekre - írta a szerdai Magyar Nemzet.
jan. 16
8:11
Korlátozná az ombudsman a Parlament előtti tüntetéseket (Infostart)
Az MSZP és az MDF támogatja, a Fidesz viszont visszavonatná az állampolgári jogok országgyűlési biztosának azt a javaslatát, amely korlátozná a Parlament előtti tüntetéseket. Szabó Máté szerint Európában sok helyen korlátozzák az állami szervek előtti gyülekezést. Az ombudsman vizsgálatot indít a gyülekezési jogról.
jan. 16
8:43
Feloldották az útzárat a 74-es főúton (Infostart)
Feloldották az útzárat Zala megyében a 74-es főúton, ahol két személyautó és egy tehergépkocsi ütközött össze szerdán reggel fél nyolc körül Magyarszentmiklós és Magyarszerdahely között - közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Csizmazia Péter.
jan. 16
9:39
Nagy gépeket is fogadhatna a tököli reptér, a helybeliek tiltakoznak (Infostart)
Évente 5500 kisrepülő használja az egykori tököli repülőteret, ahol 1990-ben megszűnt, majd 2004-ben újraindult az üzem. A bázis környéke mára szorosan beépült, így a jelenlegi forgalom is komoly zajterhelést jelent, a légiközlekedési hatósági határozata pedig megnyitotta az utat az előtt, hogy akár nagy gépek is leszálljanak. A környékbeliek a zajterhelés és az esetleges repülőtérré átminősítés…
jan. 16
10:01
Zombor Ferenc és Fülöp Sándor a két ombudsmanjelölt (Infostart)
Sólyom László Péterfalvi Attila helyett Zombor Ferenc ügyvédet jelöli adatvédelmi biztosnak, a jövő nemzedék országgyűlési biztosának pedig - Nagy Boldizsár helyett - Fülöp Sándor jogászt, ügyvédet.
jan. 16
10:06
Eljárás indul a tilosban parkoló Demszky Gábor ellen (Infostart)
Tilosban parkolt Demszky Gábor főpolgármester. A BRFK sajtóügyeletese, Sass Oszkár szerint értesültek az esetről, és megteszik a szükséges lépéseket.
jan. 16
10:56
Havi másfél milliós tiszteletdíjon osztozik a három párt egészségpolitikusa (Infostart)
Havi másfél millió forintos tiszteletdíjon osztozik közel egyenlő részben a három nagy fővárosi frakció egészségpolitikusa - tudta meg az InfoRádió. A 13 fővárosi kórház felügyelő tanácsa elnöki posztjainak többségét Havas Szófia, az MSZP, Pesti Imre, a Fidesz és Szolnoki Andrea, az SZDSZ képviselője birtokolja.
jan. 16
10:56
Eljárás indul Demszky Gábor ellen (Alternatív Energia)
Tilosban parkolt Demszky Gábor főpolgármester; a BRFK sajtóügyeletese, Sass Oszkár szerdán az MTI-nek csak annyit mondott, hogy értesültek az esetről és megteszik a szükséges lépéseket. A távirati iroda úgy tudja, hogy ez szabálysértési eljárást jelent.
jan. 16
11:56
A magyar film 100 éve a KOGART Házban (Infostart)
A magyar film 100 évét bemutató kiállítás nyílik csütörtökön a KOGART Házban. A tárlat a hónap végén kezdődő 39. Magyar Filmszemle kísérőrendezvénye.
jan. 16
12:06
Szmogtól fuldoklik az ország (Metropol)
Szmogriadóra egyelőre sem a fővárosban, sem a legszennyezettebb vidéki nagyvárosokban nem kell számítani, ugyanakkor a mérési adatok szerint a fő tranzitútvonalak mentén rendszeresen meghaladja a határértékeket mind a szénmonoxid és a kéndioxid, mind a porszennyezés aránya.
jan. 16
12:18
"Több hitelt a diákoknak" (Alternatív Energia)
A diákhitel jelenlegi összegének megemelését javasolja az SZDSZ; a kisebbik kormányzópárt indítványa szerint szeptembertől az államilag támogatott alapképzésben 10 ezer, a mesterképzésben 15 ezer forinttal nőne a havonta felvehető kölcsön összege.
jan. 16
12:20
Két intézményvezető nyújtotta be lemondását a miskolci bölcsészkaron (Alternatív Energia)
Két egyetemi intézetvezető kíván lemondani a miskolci bölcsészkaron, a kar dékánja, Fazekas Csaba szerint az ügy "vihar a pohár alján", a két vezető szerint azonban a jelenlegi körülmények között nem biztosított az általuk vezetett intézetekben az eddigi színvonalon a munka - írta szerdán az Észak-Magyarország.
jan. 16
12:23
"Nem tartanám kudarcnak, ha nem választana meg az Országgyűlés" (Infostart)
Zombor Ferencet adatvédelmi biztosnak, Fülöp Sándort pedig a jövő nemzedékek biztosának jelölte Sólyom László köztársasági elnök. A bejelentés után mindkét ombudsmanjelölt megtisztelésnek nevezte a felkérést, és nem foglalkoznak az esetleges parlamenti elutasításokkal.
jan. 16
12:34
Nyáron tárgyal az UNESCO Tokaj veszélyeztetettségéről (Infostart)
Nyáron dönti el az UNESCO, hogy veszélyezteti-e a szerencsi ipari parkban épülő szalmatüzelésű erőmű tokaji borvidék világörökségi címét. Fejérdy Tamás, a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottság titkárságának vezetője az InfoRádiónak elmondta: az UNESCO-nak készülő jelentésről január 23-án dönt a testület.
jan. 16
12:44
Képriport: hazavitték a Blaha Lujza téri késelőt (Infostart)
Szerdán háromnegyed 12 előtt néhány perccel hagyta el Magyarország területét Ártándnál az a személygépkocsi, amelyben hazaszállítják azt a román kisfiút, aki a múlt héten szúrt combon egy fiatalt Budapesten a Blaha Lujza téren.
jan. 16
13:17
Frakcióülésen döntenek a pártok az ombudsman-jelöltek támogatásáról (Infostart)
Nyitott a két nagy párt az államfő két ombudsman-jelöltjére, álláspontjukat frakcióüléseiken hozzák meg, akárcsak az SZDSZ, a KDNP és az MDF.
jan. 16
13:40
A két fő feladat: lezárni és előkészíteni (Alternatív Energia)
A 2008-as esztendő összetett év lesz az európai uniós fejlesztési pályázatok tekintetében, mert le kell zárni a korábbi pályázatokat, illetve elő kell készíteni, ki kell írni az újabbakat - mondta Varju László, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
jan. 16
13:49
Senki sem ellenőrzi, mire költik a pénzt az iskolák (Infostart)
Az Esélyt a Hátrányos Helyzetűeknek Alapítvány elnöke szerint Magyarországon senki sem ellenőrzi azt, hogy az iskolák valójában mire költik az integrált oktatásra járó fejkvótát. Mohácsi Erzsébet az InfoRádiónak elmondta: sok helyen, például Hajdúhadházon, felveszik a roma gyerekek után járó pénzt, azután kiteszik őket egy melléképületbe. Számos helyen, többek között Miskolc egyik iskolájában, fel…
jan. 16
14:05
Egyelőre nem lesz európai piacon klónozott állat húsa (Infostart)
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal is arra a következtetésre jutott, hogy egészségre ártalmatlan a klónozott állat. A bizottság magyar tagja, Dinnyés András azt mondja: megállapították, hogy a klónozott állatok első generációjával lehetnek egészségügyi problémák, de utódaik általában már egészségre nem veszélyesek. Ezért Dinnyés András szerint várható, hogy nemsokára klónozott bikával…
jan. 16
14:22
Az ötszáz hód hazája vagyunk (Infostart)
Mintegy félezet hód él jelenleg Magyarországon, a Szigetközben, Gemencen és a Tisza mentén. Egy részük a szomszédos országokból vándorolt át, 220 példányt pedig a WWF Magyarország telepített be. A hódok növényekkel táplálkoznak, így a víz mellett élő fákban okozhatnak kisebb kárt, ám a töltéseket nem tudják átrágni.
jan. 16
14:45
Demszky újragondolná az adóelosztást (Alternatív Energia)
A gazdasági mutatók szerint a főváros gazdasága jobban prosperál az országosnál, az adóbevételek elosztása miatt azonban 2008-ban a korábbiaknál kevesebb pénzt jut működtetésre és fejlesztésre Budapesten - mondta a főpolgármester szerdai sajtótájékoztatóján. Demszky Gábor (SZDSZ) úgy fogalmazott: Budapest az ország gazdaságának motorja, amely egyre kevesebb üzemanyaghoz jut, ennek ellenére egyre…
jan. 16
14:47
FB: volt bántalmazás, de a rendőrök ellen nincs bizonyíték (Alternatív Energia)
A Fővárosi Bíróság (FB) szerint a 2006 őszén történt bántalmazások ügyében a bírák azért közölték azt, hogy a rendőrök hamisan tanúztak, mert a bántalmazások tényét egyértelműen megállapíthatónak találták. A testület szerdán adott ki erről közleményt. A FB azt követően foglalt állást, hogy a rendőrség kedden a két bíró hamis tanúzással kapcsolatos kijelentéseinek tisztázását és bizonyítását,…
jan. 16
15:13
Demszkynek kellett a vonóhorog? (Infostart)
A közterület-felügyelet a kóbor kutyák befogásánál, a Fővárosi Vízművek pedig napi munkafeladatainál használhatja ezután azt a két Nissan terepjárót, amelyeket tavaly nyáron vásárolt a Főpolgármesteri Hivatal gondnoksága.
jan. 16
15:14
Kóbor kutyákat fognak be a főpolgármesteri hivatal Nissanjaival (Alternatív Energia)
A közterület-felügyelet a kóbor kutyák befogásánál, a Fővárosi Vízművek pedig napi munkafeladatainál használhatja ezután azt a két Nissan terepjárót, amelyeket tavaly nyáron vásárolt a főpolgármesteri hivatal gondnoksága. A Fővárosi Közgyűlés Pénzügyi Bizottsága szerdán vita nélkül egyetértett a gazdasági bizottság azon korábbi döntésével, hogy a két terepjárót adják át az említett szervezeteknek…
jan. 16
15:31
Kormányszóvivői iroda: az Orbán-kormány 7 éve 7-szer többet költött kommunikációra (Alternatív Energia)
A Fidesz felszólítja Gyurcsány Ferencet és a kormányt, hogy állítsa le a népszavazással kapcsolatos, közpénzből folytatott pártkampányt - mondta az ellenzéki párt operatív igazgatója szerdán, Budapesten. A kormányszóvivői iroda ezzel kapcsolatban azt közölte: a 2008-as költségvetésben lakossági tájékoztatásra tervezett 1 milliárd forint éppen hétszer kevesebb, mint amennyit az Orbán-kormány…
jan. 16
15:41
A Fidesz szerint közpénzből kampányolnak a kormánypártok (Infostart)
A Fidesz felszólította Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy állítsa le a közpénzen folytatott pártkampányt. Az ellenzéki párt szerint ugyanis a koalíciós pártok tervezett népszavazási kampánya mellett, a kormányzat egymilliárd forintért fogja a vizitdíjjal, a kórházi napidíjjal és a tandíjjal kapcsolatos intézkedéseket magyarázni.
jan. 16
15:48
Új körözési Top 100 - bővebb adatokkal (Alternatív Energia)
Egy új, Top 100-as országos körözési listát állított össze a rendőrség, amelyben a legkeresettebb személyekről bővebb adatokat és információkat is közölnek - jelentette be az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi főigazgatója szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten.
jan. 16
15:52
Új lista a legkeresettebb bűnözőkről (Infostart)
Egy új, Top 100-as országos körözési listát állított össze a rendőrség; ebben a legkeresettebb emberekről bővebb adatokat és információkat is közölnek.
jan. 16
15:54
Demszky: "Ez hiba volt" (Infostart)
Hiba volt megszegni a KRESZ-szabályokat - ismerte el az InfoRádiónak Demszky Gábor főpolgármester azzal kapcsolatban, hogy kiderült: vasárnap rossz irányból hajtott be egy utcába és tilos helyen parkolt. Hozzátette, hogy nem fellebbezik az eljárás során és kifizeti a bírságot.
jan. 16
16:03
A kormány alaposan informálódik az ombudsmanjelöltekről (Alternatív Energia)
Sólyom László köztársasági elnök szerdán bejelentette: Fülöp Sándor jogászt, ügyvédet jelöli jövő nemzedékek ombudsmanjának, Zombor Ferenc ügyvédet pedig adatvédelmi biztosnak. A kormányszóvivő reagálásában azt mondta, a kormány azután alakítja ki álláspontját, miután alaposabban megismeri a jelöltek személyéről rendelkezésre álló információkat.
jan. 16
16:15
Véradásra fel! (Alternatív Energia)
A téli hónapokban is segítsen véradással azon betegeken, akiknek vérre van szükségük - áll abban a felhívásban, amit az Országos Vérellátó Szolgálat tett közzé szerdán. Mint írják: az óév végén hosszúra nyúló ünnep, valamint az év elejei több napos pihenő és a téli szabadságok következtében hazánkban minden év első két hónapjában csökken a véradók száma. Ugyanakkor az egészségügyi intézmények…
jan. 16
16:20
Még pályázhatnak a feltalálók (Metropol)
Meghosszabbítja a feltalálóknak kiírt projektverseny beadási határidejét a ValDeal Innovációs Zrt., így február 3-ig küldhetők el az újítások.
jan. 16
16:31
Döntöttek a hatáskörről a Toller-feljelentés ügyében (Alternatív Energia)
A Központi Nyomozó Főügyészség egyelőre csak arról döntött, hogy a Toller László tiszteletdíja ügyében tett feljelentés a hatáskörébe tartozik-e. Fazekas Géza, az ügyészség szóvivője szerdán a döntés tartalmáról arra hivatkozva nem közölt részleteket, hogy a még kedden hozott határozatról előbb a feljelentőt tájékoztatják. Arra a kérdésre, hogy tartalmilag is megvizsgálták-e a feljelentést,…
jan. 16
16:42
Látogatási tilalom a Fejér megyei kórházakban (Alternatív Energia)
Látogatási tilalmat rendelt el Fejér megye valamennyi fekvőbeteg gyógyintézményében péntektől a közép-dunántúli regionális tisztifőorvos - jelentette be a kistérségi tisztifőorvos szerdai székesfehérvári sajtótájékoztatóján.
jan. 16
16:59
810 millió jut népegészségügyi programokra (Alternatív Energia)
Az egészségügyi tárcának az idén az egyik legfontosabb célja, hogy minél több nőt győzzön meg arról, menjen el szűrővizsgálatra - mondta Horváth Ágnes egészségügyi miniszter a szerdai budapesti kormányszóvivői tájékoztatón. Ennek részleteiről szólva a miniszter elmondta: felkérte a háziorvosi szakmai kollégiumot és az Országos Alapellátási Intézetet, hogy határozza meg a háziorvosok kompetenciáját…
jan. 16
17:04
A romániai fiú ügye téma volt a kormányülésen (Alternatív Energia)
A hatályban lévő jogszabályok lehetőséget adtak volna arra, hogy a romániai fiú ügyében hatékonyabban járjanak el az érintett hatóságok, a közöttük lévő munka jobb összehangolásával gyorsabban meg lehetett volna találni a megoldást - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő a szerdai tájékoztatón. Mint mondta, a kormány egyelőre nem alakította ki álláspontját a büntethetőség korhatárának…
jan. 16
17:15
Enyhítették az ítéleteket a szegedi betegcsere ügyben (Alternatív Energia)
Részben megváltoztatta szerdán az elsőfokú ítéletet a szegedi betegcsere ügyében a másodfokon eljáró Csongrád Megyei Bíróság. Németh Norbert bíró az ítélet ismertetésében elmondta: a másodrendű vádlott, H. Károly szakápoló egy év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetését egy év négy hónapról, tizenegy hónapra csökkentette. Emellett az elsőrendű vádlottal, B. Ferenc beteghordóval együtt, előzetes…
jan. 16
17:26
Előkészítés alatt a dohányzás tilalmáról szóló jogszabály (Alternatív Energia)
Előkészítés alatt van az a jogszabály, amely betiltaná a dohányzást a zárt nyilvános helyeken. Ezt az egészségügyi miniszter mondta a szerdai budapesti kormányszóvivői tájékoztatón kérdésre válaszolva.
jan. 16
17:28
Kökényesi: a bíróságnak eljárást kellene indítania (Alternatív Energia)
A Fővárosi Bíróság (FB) szerint a 2006 őszén történt bántalmazások ügyében a bírák azért közölték azt, hogy a rendőrök hamisan tanúztak, mert a bántalmazások tényét egyértelműen megállapíthatónak találták. Az ORFK főigazgatója közölte: ha a bíróság mindezt tényként kezeli, eljárást kell indítania.
jan. 16
17:32
Elsodort egy kisfiút, az apa megverte (Alternatív Energia)
Megbánta tettét az a férfi, aki kedden Ózdon megverte annak az autónak a vezetőjét, aki járművével elsodorta ötéves gyermekét - tudatta a rendőrség szerdán. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ózd belterületén kedden délután az úttesten körültekintés nélkül átszaladó ötéves kisfiút elsodort egy szabályosan közlekedő személygépkocsi, a fiú édesapja ezt látva a járműhöz rohant és bántalmazta annak…

Keresés